IZVORNA PORUKA: megi
Hanady
prvo sretan rodjendan, da ih jos mnogo docekas u zdravlju i sreci sa svojima
moze li molit re cesept za ovo imama baildi
jesu to punjeni patlidzani ili.....
da to su patlidžani punjeni porvćem....
hvala na čestitkama...
a sada recept
Imam Baildi
potrebno
4 glavice crvenog luka
2 čehna bijeloog luka
4 paprike
5 paradajza
5 patlidžana srednje veličine
5 badema
malo ulja
soli
bibera
paršunov list
u jednu dublju tavu propršiti sitno nasjeckan luk crveni i bijeli....
paradajz oguliti kao jabuku i narezati na kockice pa sve sa onim sokom staviti na porpržen luk i prirjatu
narezati paprike na kockice i dodati u isto
začiniti po želji i staviti peršunov list
pirjati jeno 20 minuta uz stalno dodavanje vode
patlidžane oguliti, rajeći po polovini i izdubiti kašikom sredinu...sredinu od 2 patlidžana narezati na sitno u ubaciti među ostalo povrće....
patlidžane samo malo okrenuti na vrućoj plati...za jedne i duge strane po pola minute
nauljiti tepsiju pa u nju poredati patlidžane...u svaki sa trane zaposti po pola badema ( badem je dobar za izvuče ljutinu iz patlidžana)
patlidžane napuniti dinstavim povrćem i svu tečnost iz tace nasuti oko patlidžana...
peći na temperaturi od 250 stepeni nekih 20-25 minuta....
po želji ko voli na ove palidžane može staviti i krišku trapista pa eći još 5-10 minuta da se on istopi i poveže...ukusno je i sa trapistom ali ja ga nisma ovaj put stavila pošto mi je jedan gost preosjetljiv na trapist
eto ga lako, brzo ukusno i zdravo
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006
F-12.2.2009