IZVORNA PORUKA: mamina princeza
Inace kad smo kdo nuhalnog da ubacim i pitanje o tripl testu. Da li ste vi - sad vece trudnice radili tripl. Znam recimo da dr divanovic salje svakog pa jeste li. Mislim da moj dr ne salje svakoga al ja bih mozda i otisla.
Ja sam u prvoj trudnoći radila triple test uz istinsku medicinsku indikaciju. Tad nisam znala baš puno detalja o tom testu osim da se kontroliše međusobni odnos hormona u određenom trenutku trudnoće. Hvala Bogu, moj nalaz je bio uredan.
Kasnije sam čitala o samom testu, o njegovim dometima i značenju nalaza. Triple test je test koji daje vjerovatnoću da beba ima neke urođene anomalije. On može dati visoku vjerovatnoću u slučaju kad je beba sasvim zdrava, a isto tako nikakvu vjerovatnoću u slučaju bebe sa anomalijama. Lošiji nalaz je često indikacija za amniocentezu.
Amniocenteza je jako invazivan postupak sa visokim rizikom od komplikacija i pobačaja. Prethodni triple test vjerovatno smanjuje broj nepotrebnih amniocenteza. Ali loš triple uz uredan ultrazvučni pregled, uredan nuhalni nabor i ostale indikatore može nepotrebno prestrašiti trudnicu, pogurati je ka nepotrebnoj i rizičnoj amniocentezi i zato smatram da ga ne treba preporučivati bez velike potrebe i predhodnih indikacija. Danas se nad trudnicama radi zaista previše nepotrebnih medicinskih intervencija koje jako utičnu na njihovo psihičko stanje, a tako i na njihovu trudnoću i dobrobit bebe.
Ako želite napraviti bilo šta od tih testova informišite se predhodno šta vam oni znače, koliko su njihovi rezultati pouzdani, šta zaista govore i šta bi ste učinili i kako se postavili da rezultati budi loši.
Ja sam, iako mi je bilo preporučeno i u drugoj trudnoći, nakon što mi je ginekolog potvrdio da na UZV-u ne vidi nikavih indikacija odbila raditi triple i sve ostale testove tog tipa.
DjeCa pored djece,
i moje
Dojenje nakon dojenja