Eh,navukla si me sad moram sirnicu pravit.Na koliko stepeni peces pitu? Da li je zalijes necim kad se ispece? Hajd reci mi te cake. Kod mene uvijek bude pregorena,ili premekana,ili pretvrda...ma mora joj nesto falit.
Ej ja sad tek vidjoh pitanje Ima ispod slike gdje je ispečena pita kako ja ali nije mi teško ponoviti Pitu pečem na 250 stepeni i prvo ugrijem rernu pa onda ubacim pitu,pošto su jufke tanke a ni siru ne treba puno da se ispeče oko 15 minuta A jedino sirnicu ničim ne poljevam već kada je izvadim iz rerne samo sa ruke pospem malo hladne vode ,eto koliko ti može stati u ruku vode kada naspeš sa česme, i baveznop je pokrije ili tepsijom ili sa 2-3 krpe da lijepo omekne ............. I neka odstoji oko 15 minuta
30.04.2011, 17:34
Hannica
2920
Boze sacuvaj sto pamtim dobro,a procitala sam sve sto si napisala. Hvala ti. Uslikat cu pitu da vidite i to cudo.
30.04.2011, 17:40
Selma.A.M
2127
IZVORNA PORUKA: Hannica
Boze sacuvaj sto pamtim dobro,a procitala sam sve sto si napisala. Hvala ti. Uslikat cu pitu da vidite i to cudo.
Ah kada bi ja uslikala tortu koju sam probala napraviti to je sjesti i plakati..... A ti obavezno slikaj,sumnjam da toliko loša bude
30.04.2011, 19:12
niki83
2113
IZVORNA PORUKA: muaaa
BRZE KIFLE 125gr svjezeg sira,1 bjelanjak,malo soli,50ml.ulja,50ml.mlijeka,3 kasicice pr.za pecivo,250 gr.brasna zamjesiti odmah prekuhati Razvaljati i rezati Mozete puniti cime hocete sirom,salamom ja sam ovaj put malo experimentisala pa sam to uradila sa cokoladom srolati u obik kiflica,posloziti u pleh premazati zumancem,presuti susamom i peci I gotovo
jutros sam pravila ove kiflice, cas posla, a preukusne su, bas smo se pocastili, mm, beba i ja hvala ovoj vrijednoj zeni na receptu
30.04.2011, 19:27
Visnja RR
15102
IZVORNA PORUKA: doublemum
jooj koliko sam ja slika napravila(mislim nekoliko recepata)ali mi se neda prebacivati
prebaci brzo..ne budi lijen*uza
30.04.2011, 19:33
palachinken
5397
Eh kad bi neko mogao uslikati proces potkuhavanja i razvlačenja jufke za pitu, sa tačnim sastojcima i mjerama, ja sam od onih žena što oklagiju koriste samo da dobavljanje maskare iza veš-mašine. Voljela bih je upotrijebit nekad i za pitu
30.04.2011, 19:42
maja78 RR
4163
IZVORNA PORUKA: palachinken
Eh kad bi neko mogao uslikati proces potkuhavanja i razvlačenja jufke za pitu, sa tačnim sastojcima i mjerama, ja sam od onih žena što oklagiju koriste samo da dobavljanje maskare iza veš-mašine. Voljela bih je upotrijebit nekad i za pitu
30.04.2011, 19:50
Selma.A.M
2127
Eto budem ja odmah čim nađem gdje i kupim kakve žare (koprie) naumpala mi zeljanica (a nisam još ni sirnicu pojela ) prokleto pa hajde.................. A kod mene drugarici oklagija služi da čuva paravan na ulazu u ostavu
30.04.2011, 19:54
Anoniman
sjooooooj selma...daj malo ...jest da nisam ljubitelj sirnice...al ova izgleda...njaaaaaam
e da ste vi vidjeli moj pokusaj pravljenja pite...tj. razvlacenja jufke ...ja mislim da bi pola zena ovdje kosu pocupalo od uzasa
30.04.2011, 20:05
malena27 RR
15117
selma draga, nadam se da mm nece vidjeti sliku ove sirnice inace bi te i trudnu i sa jednim djetetom ozenio bez obzira sto je vec ozenjen
Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong
30.04.2011, 21:08
Selma.A.M
2127
Čestitam Selma AM, eto te na naslovnici
Moj trenutak slave
30.04.2011, 22:37
Visnja RR
15102
ja zmireci ulazim na prvu stranu
30.04.2011, 22:46
Honey3
3035
ja pravim cesto pitu jer je svi volimo pravo a sad evo gledam ovu Selminu i da nije ovako kasno sad bi je napravila,ma mamiiii
30.04.2011, 22:47
mala86
2755
IZVORNA PORUKA: Visnja RR
ja zmireci ulazim na prvu stranu
04.05.2011, 15:40
Selma.A.M
2127
Evomojdomaći hljeb...............A ako pomislite da sam dosadna imam i opravdanje,trudna
Ehprvobrašno,germa i so + mlaka voda
Zatim vodu sipati direktno na tijesto dok ne postane mekano i da se odvaja od ruku ( ja kuham sa rukama,neko sa drvenom vajračnom ,ali meni nikada nebi uspio na taj načina ) znači po izboru da li rukom ili kašikom......................Tijesto prekuhavati oko 15 minuta.......
Sledeći par slika je korak po korak kako tijesto izgleda dok se prekuhava
Zatim tijesto pokriti krpom i ostaviti na toplo mijesto da nadolazi 1h...........
Kada je tijesto nadošlo, prebaciti ga u pouljenu tepsiju,prekuhati,oblikovati po želji,ostaviti da odstoji 15-ak minuta dok se rerna ne zagrije i ubaciti da se peče............
Ubaciti da se peče ........Kada je hljeb gotov,izvaditi iz rerne,posutu hladnom vodom iz ruke i prebaciti u krpu,zamotati i ostaviti da se tišti 15-ak minuta
Od ovog istog tijesta ja pravim placke ili lepine da prezalogajim dok se hljeb ispeče
Prijatno!!!
04.05.2011, 15:42
palachinken
5397
Selma, ti si gigant :) Ja još čekam svoju jufku za pitu...obećala si
04.05.2011, 15:45
sabinos
1236
kod mene hljeb isto ovako ali stoji preko noci,tako da se moze staviti manje germe i ja dodam sjemenke kad zakuhavam
04.05.2011, 15:45
Lady26
9177
Nikad ne uspijem dobiti ovakvo tijesto.... Jel kad prekuhavas posipas brasnom ili kako? Meni uvijek gnjecavo vise ga po rukama ima....nisam expert za tijesta pa ne znam... i moze li di go kvasac ili? Nemojte se smijati, fakat imam zelju napraviti domaci hljeb
04.05.2011, 15:48
sabinos
1236
di go je meni najbolji ako ti je gnjecavo znaci ima previse vode.vodu dodajes samo pomalo dok dobijes potrebnu gustocu
04.05.2011, 15:52
Selma.A.M
2127
Palachinke obećanje je obećanje ali čim nabavim žaru
Sabinos ja nekako sam naučena da pravi hljeb svaki dan i da bude samo za jedan dan,rijetko prenoći,a pošto ga kuham apsolutno svaki dan (jer mi se ne isplati kupovni) a izuzetak su dani kada kuham pitu ,uvijek ubacujem po 3 kašikice germe i hljeb mi bude za sat ipo gotov........A može i tako kako ti,da prenoći....
Lady26 ja koristim germu kako koju iskreno i svaka bude ista tj hljeb i peciva ispadnu na isto nekada di-go ,nekada quinmaya ma kako kad......... A ako ti je tijesto pregnjecavo slobodno ubaci brašna i prekuhaji dok ne postane kompaktno tijesto...Ja se navikla pa uvijek ubacim vodu svu odmah,a ti možeš postepeno.....