IZVORNA PORUKA: dadada
Jucer je u mojoj MZ bio razgovor na temu kriminala i narkomanije...zahvaljujuci nedavnom pronalasku sprice u pijesku namijenjenom za igru djece (pijesak se nalazi u krugu obdanista). Inace im je obdaniste "loga"...svaki dan se tamo opijaju i drogiraj...kako to obicno biva..."vrtic" nema adekvatnu ideju kako rijesiti problem...svi iz starta dizu ruke...u stilu...nista mi tu ne mozemo...obratite se...bla, bla...i tako to ide u krug...kao sve u nasoj drzavi...uvijek se ceka da neko drugi rijesi problem.
Interesuje me kako vi sto zivite u naseljima poput otoke, alipasinog, dobrinje...kako se borite s ovim problemima...da li se uopste borite? naravno, interesuje me kako u drugim gradovima rjesavaju ovaj problem? sta vi kao gradjani poduzimate? da li ista poduzimate? imate li u planu nesto da poduzmete?
Voljela bih cuti dobre ideje kako je recimo taj problem rijesen negdje...ako je uopste rijesen...ili recimo kako se taj problem rjesava vani (dijaspora)...A takodjer bih voljela da se u ovu raspravu ukljuce i ocevi (koji mozda samo citaju ovaj forum)
Meni je vise zlo...nesto semora promijeniti...samo, na zalost, ni roditelji tj. nase generacije ne pokazuju neko interesovanje da se bilo sta radi...jucer na tom sastanku smo bili samo ja i mm...ostalo penzioneri i jedan drot...pa sad vi zamislite na sta je to licilo...ljuta sam i na roditelje...mnogi su bili obavjesteni...niko se nije pojavio...je li nas se fakat to ne tice?! ili nam je sve postalo svejedno?!
Evo dadada lijpo si to sama napisala posljednim statausom...
sad ovdje možemo presipati iz šupljeg u prazno do zore...
pričati pirčice i donositi zaključe i nadasve negirati tru policije, podništavati ih jer rade u skladu sa zakonom koji nam je EU dala jer samo takav nas u Eu odvesti može, možemo negirati postojanje centra za liječenje ovisnosti pri javnim ustanovama, nihova nstojanja da sa porodicama provode da ne i noći objašnjavajući im da narkomanija i alkoholozam s ene liječe za 21 dan, možemo mi pričati i mješati akone i ovlasti bez stavrnih činjenica...ali nećemo otići na sastanaka koji bi nas toga ticao jer kao nama to se ne može desiti...
a može...
mene su moji roditelji vrlo ne skromno mogu reću savršeno odgojili, nisma posrnaul...imama strah kako ću sa djecom sutra...ali svakakao već sada znam koja škola u kantonu saraveo ima vijeće roditelja koje plaća po 1 KM mjesečno da im čiko čuva dvorište škole da s emeđu školsku djecu ne mješaju stranci i ne donesu im neki lijepi sokić ol ''bombonu''...
savršeno mi je jasno da ne mogu s ebi garantirati da ću uspjeti kao moji roditelji i8li zato ću se uključiti u drištveni rad zajednice na svkom polju i nadati se da će me zarad pomoći drugoj porodici i narkomanu manje zaboljeti glava u budućnosti od moje djece...
Iz kuće se mnogo toga nosi...kao i inferiornost na bitne stavri...
Koliko bi nas iz ove rasprave pdvojilo vrijeme da bude 2 sata na tom sastanku...
Ko bi pokrenuo akciju i izašao na ulici i stao za stol da se potpiše peticija za uvođenje video nadzora a mjestima gdje su sugrađani više od 30 puta pozvali policiju zbog ostoga straha...igla narkomana u dječijem pjesku, vriska narkomana u haustoru do parkla itd....
prosipanje iz šupljeg u prazno bez dokaznih činjenica i ne poznavanja porblematike i pokušaja rješavanja u zavisnosti od opštine do opštine od kantona do kantona neće nam pomoći...
a vrijeme leti...danas je našim pilićima 2 godine...dok trepnee slavim rođendan pred školu...i tada nije moje dijete više smao moje...škola je druga mama...tamo je većinu vremena...šta tada, kako, ko i s akim i čim će ga odgajati i dali će ''pokvariti'' moj utjecaj za ovih sitnih godina