| 
				  Adana ->  RE: Kuhanje i hrana na moru  (17.8.2012 11:34:09)
			   | 

Kada sam na moru kuham, ništa zahmetli. :) Do sada nikada nisam nosila hranu, niti ''''kuhanje''''. Sve mi nešto šuha da nas ne zaustave i ne pretresaju... A znam ih dosta koji skuhaju, zalede i ponesu...      Cijena hrane i nije drastično veća u odnosu na naše cijene. Ovdje govorim o malo većim prodavnicama tipa Konzuma, Studenca i sl.   Kažu mi da je Lidl u Metkoviću jako povoljan. Jedna poznanica iz sarajeva se dole namiruje, znači maksuz ide iz Sarajeva dole. [sm=smiley1.gif]      Što se tiče suđa i pribora za jelo, do sada je svaki apartman bio full opremljen po tom pitanju. Čak smo imali i deterdžent za suđe, spužvice, tečni sapun, peškire...      Nosimo uglavnom šećer, začin C, biber, so, koju kesicu gotove supice ili kocke za supu...    Kuham najčešće tjesteninu sa recimo vrhnjem za kuhanje i tunjevinom, ili neki gotovi sos, ili poprženi pileći fileti sa pavlakom. Počesto sataraš. :) Ili paprike pržene pa pomješane sa jajima i pavlakom. Uglavnom prilog bude ili riža ili pire krompir, od mesa najčešće piletina.    Doručak i večera uglavnom standardno viršle, kobasice, jaja, džem ili eurokrem, Zdenka i sl.   I za ručak uvijek supica i salata.   Sve u svemu nije mi teško, svakakos e sklonimo od sunca popodne, pa dok odmaramo skuha se nešto. :)      Chuci, evo i moj recept za gurabije. :)       1/2 kg brašna   3 jaja   1/4 kg masla/putera/margarina - po želji, ja stavljam puter   8 dkg šećera   pola paketića praška za pecivo      Ponekad ja stavim i malo meda :)      Puter se pjenasto umuti, u njega se stave 2 jaja i 1 žumance, i šećer i sve se zajedno dobro umuti.   Zatim se u smjesu postepeno sipa brašno pomiješano sa pzp, i umijesi tijesto od koga se prave male ''''pogačice'''' - loptice koje taman stanu u dlan.   Svaka se u sredini malo pritisne palcem! Meni nije gurabija ako nema ovu malu udubinu. [sm=smiley36.gif]   A možeš staviti i kocku šećera ili po želji orah. :)   Slažeš ih onda u tepsiju, pravi malo razmaka i peci u vrućoj rerni dok ne porumene. Ne valjda da puno boje uhvate, budu nekako previše prhke i tvrde...   Možeš ih jesti odmah ali su u principu mnogo ukusnije nakon 2-3 dana. 

| 

| 

| 

|