Anoniman -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (18.1.2010 23:22:16)
|
IZVORNA PORUKA: Idina mama Kalendar se dohrane meni doima prilicno nepouzdano. Mislim ovaj na coolinarki. Razlikuje se prilicno od onoga sto sam dobila od dr. Inace, ne postoji pravilo u ishrani bebe. Postoje samo smjernice koje mogu posluziti da mama i beba pronadju svoj sopstveni nacin ishrane. Ono sto je vazno, jeste da beba do 10. mjeseca ili cak do kraja 1. godine treba da jede jednostavnu hranu. Ne treba pretjerivati sa raznovrsnoscu. Za razliku od odraslih, beba moze jeste duze vrijeme isto. Dakle, i ovo je samo smjernica. Prije nego sto me napadnete, evo da pojasnim. Dajete citavu sedmicu jabuku. Dinstanu. Ili cak duze. Pa, dodate, npr. korijen komoraca ili neku drugu povrcku i to beba jede sedmicu ili cak duze. Pa, dodate krompiric i malkice ulja (repicino za razvoj mozga i nervnog sistema), pa to bebica jede jos sedmicu ili duze. Pa dodate zitarice, proso ili zob, radi zeljeza, ili nemasno meso (moze i crveno!), pa jos tako sedmicama tako da umjesto komoraca ubacite neku drugu povrcku... I neka sve bude dinstano (kuhano na pari) gotovo bez vode, sa malo ucijedjenog soka od jabuke ili narandze. Dakle, ne supice (sto ce bebi voda umjesto hrane), nego kasice. I ne zaboravite vodu da se pije. Tek na kraju prve godine prosirite ishranu bebe sa razlicitim ukusima i razlicito pripremljenom hranom... I voda se pije, a sokic se ucijedi malkice u kasicu. Pogledajte temu sokici i post Lejle Ka nema razloga da mislis da ce te iko napasti[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] i ja sam dobila od pedijatrice kalendar upravo na ovom principu koji ti koristis...mislim da je to unicefov kalendar i drzala sam se toga do otprilike 7 mjeseca, a onda sam po svom instinktu delilah...ovo ti treba biti samo neka smjernica...naices na mnoga razlicita tumacenja koja te mogu jos vise izludjeti....ja sam po svom...ribu (koju svi stavljaju jako kasno) sam dala vec u 7 mjesecu, narandzu mu dajem svaki dan, pire mu pravim s malo mlijeka itd...
|
|
|
|