| 
				  Aquarius ->  RE: Kolaci....  (29.1.2009 23:30:37)
			   | 
			 
	        
			   
		          
				   IZVORNA PORUKA:  Dina RR      ooooj zeno sto ja voooooolim ovu tortu [sm=smiley36.gif]     znas kako muskima kazu kad nesto dobro urade: svaka ti dala [sm=jezicek.gif]  [sm=jezicek.gif]  ... e tebi svako dao [sm=smiley36.gif]  .. svaka cast   jednom sam je pravila, ma extraaaa... a znam da mi je najdraze bilo pojesti je u Metropolisu u Sa [sm=smiley1.gif]        kako je ti pravis? hajmo recept na vidjelo [sm=smiley1.gif]            [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]   Ma ko je ne voli.   Evo recept:      Švarcvald torta      Potrebno:        Za kore:   150 g maslaca;    50 g gustina ( ili ti škrobnog brašna);    50 g brašna;      1 prašak za pecivo;      1 vanilin šećer;    50 g mljevenih badema;      4 jaja;   100 g čokolade;   150 g šećera;      1 kašika prezle ( mrvica ).      Maslac i šećer pjenasto izmiješati. Dodati žumanca, omekšanu čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo, gustinom, prezlom i vanilin šećerom. Na kraju lagano umiješati mljevene bademe i čvrst snijeg od bjelanjaka.   Staviti u kalup (ja lično pečem u šerpi odgovarajuće veličine) koji je premazan uljem i posut brašnom ( meni draža verzija je papir izrezan u veličini dna od kalupa ili šerpe, koji stavim na vlažno dno i namažem sa nekoliko kapi ulja). Peći 40 min. na 180 stepeni. ( Ne otvarati pekaru za vrijeme pečenja ). Ohlađeno tijesto prerezati na 3 dijela.   Mala napomena: Ako niste sigurne da li je tijesto dovoljno pečeno, zabodite u njega čačkalicu. Ako je izvučete čistu, bez komadića tijesta po njoj, tijesto je gotovo.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]      Za fil:     1 kg višanja iz kompota;    20 g gustina;     2 kašike soka od limuna;     2 kašike šećera ( ako volite slađe može i više šećera );     2 vanilin šećera;     4 kašike višnjevače ili maraskina ( pošto je ovo teško naći probajte zamijeniti sa voćnom votkom ili rakijom; ja koristila jabukovaču[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]);   800 ml slatkog vrhnja (slatke pavlake);     2 kašike želatina.      Višnje ocijediti, a sok zagrijati, umiješati šećer, vanilin šećer, limunov sok, višnjevaču i gustin (predhodno razmućen sa malo vode da se ne bi stvorile grudvice), pa sve kratko prokuhati. Dodati višnje i ostaviti da se hladi.      Želatin staviti u malo hladne vode da nabubri, ocijediti ga, staviti u posudicu i na pari otopiti. Slatko vrhnje napola izmiješati, postepeno dodavati otopljen želatin i miješati do odgovarajuće čvrstoće.      Svaki list torte premazati filom od višanja i tučenim slatkim vrhnjem. Ostatkom vrhnja premazati cijelu tortu pa je ukrasiti višnjama i ribanom čokoladom.      Prijatno.             
				  
	           | 
	         
	         
	           
			  	   | 
	         
		   
		 | 
	   
	 	  
	 |