RE: Znacenje imena (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Razgovori u očekivanju (djeteta) >> Imena



Poruka


palachinken -> RE: Znacenje imena (4.8.2011 10:24:03)


IZVORNA PORUKA: Selma.A.M

Zna li neko tačno značenje imena Ajna


Hoće li to biti Ajna, aBd?




Selma.A.M -> RE: Znacenje imena (4.8.2011 10:30:10)

IZVORNA PORUKA: palachinken


IZVORNA PORUKA: Selma.A.M

Zna li neko tačno značenje imena Ajna


Hoće li to biti Ajna, aBd?



Pa mužu se sviđa i sad s'posla zove i kaže : De vidi značenje imena Ajna [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] znači da po svemu mogla biti nazvana tome




InLove -> RE: Znacenje imena (4.8.2011 10:43:22)

Ajna je žensko ime, gotovo u potpunosti muslimansko. Značenje imena dolazi od mađarskog Ajna od fin. Aina < lat. Anna. Ana. Ajna je rijetko ime. Danas u Hrvatskoj živi manje od deset osoba koje nose ovo ime.

Ja ovoh nadjoh na netu..[sm=smiley1.gif]




palachinken -> RE: Znacenje imena (4.8.2011 10:44:41)


IZVORNA PORUKA: Selma.A.M

IZVORNA PORUKA: palachinken


IZVORNA PORUKA: Selma.A.M

Zna li neko tačno značenje imena Ajna


Hoće li to biti Ajna, aBd?



Pa mužu se sviđa i sad s'posla zove i kaže : De vidi značenje imena Ajna [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] znači da po svemu mogla biti nazvana tome


Divno ime! Nek vam bude živa, zdrava i sretna! I da, ja znam za isto ovo značenje kao što ti je hanady napisala (i meni je bilo u top 5 imena kad smo mislili da je Mahdi curica :))




colito -> RE: Znacenje imena (4.8.2011 11:25:10)

IZVORNA PORUKA: Selma.A.M

Zna li neko tačno značenje imena Ajna


AJNA - vidi: Ajnija
AJNIJA (ar) - prava, nepatvorena, izvorna





jasmin -> RE: Znacenje imena (4.8.2011 13:16:59)

Ajn je izvor na arapskom.Ajnejn su oci.U svakom slucaju lijepo je znacenje.




new mama -> RE: Znacenje imena (4.8.2011 22:48:01)

IZVORNA PORUKA: colito

IZVORNA PORUKA: Selma.A.M

Zna li neko tačno značenje imena Ajna


AJNA - vidi: Ajnija
AJNIJA (ar) - prava, nepatvorena, izvorna



E ovako sam i ja nasla prevod Ajna[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley27.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley27.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley27.gif[/image]




Sonja -> RE: Znacenje imena (9.8.2011 12:44:53)

zna li neko znacenje imena ELENA [sm=smiley1.gif]




Sonja -> RE: Znacenje imena (9.8.2011 12:48:49)

i sama sam nasla ovo
sunceva svetlost',sjajna',blistava
Pripisano tumacenje:
"koja blesti u sjaju i lepoti (olicenje zenske lepote)".[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]




Mirkica -> RE: Znacenje imena (9.8.2011 12:49:43)

IZVORNA PORUKA: Sonja

zna li neko znacenje imena ELENA [sm=smiley1.gif]

elena je izvednica od HElena znaci , svjetleca sjajeca, ljubav , svjetlost i lotosov cvijet .




vila_7 -> RE: Znacenje imena (9.8.2011 12:52:40)

IZVORNA PORUKA: Sonja

zna li neko znacenje imena ELENA [sm=smiley1.gif]


e to ti je najljepse ime! hehehehe

Mirkice pa zeno gdje si ti.....slabo te ima!?




Mirkica -> RE: Znacenje imena (9.8.2011 12:53:55)

IZVORNA PORUKA: helena_7

IZVORNA PORUKA: Sonja

zna li neko znacenje imena ELENA [sm=smiley1.gif]


e to ti je najljepse ime! hehehehe

Mirkice pa zeno gdje si ti.....slabo te ima!?


evo me duso slabo nadjem vremena nego uletim kad imam pa gdje stignem hhahahahahha  cmokiccccc  a da nismo van teme  ELENA ali kad se brzo izgovara mi je ODLICNO




veeseelaa -> RE: Znacenje imena (9.8.2011 13:00:55)

nadjoh jedan zanimljiv tekst

Utjecaj indijskog sarija na Bošnjake Mnoga muslimanska imena u Bosni nastala su samostalnim premještanjem glasova nekog orijentalnog imena ili su potpuno iskonstruirana da po formi liče na neko tursko, arapsko ili perzijsko, a ustvari nemaju nikakve veze s tim. Takva imena su: Adijata, Admir, Almir, Sanela, Aldin, Adna, Elzana, Edis, Ernad, Esmir, Emsad, Sanita, Selvedina…

Za vrijeme socijalističke revolucije i neposredno nakon Drugog svjetskog rata bosanski muslimani su, pehlivaneći između vjere i vlasti, krenuli u izmišljanje imena. Tada je nastalo ime Melisa i to od početnih slova u prezimenima Marx, Engels, Lenjin i Staljin, a obrnutim čitanjem imena Lenin i dodatkom nastavka "a" za ženski rod, nastalo je ime Ninela. Ova imena i danas su veoma česta.

Na kreiranje muslimanskih imena utjecali su i razni drugi događaji i pojave. Tako je npr. sari Indire Gandhi sedamdesetih godina naveo Bošnjake na pomisao da se radi o muslimanki pa su svojim kćerkama počeli nadijevati to ime. Treba li reći da ono nema blage veze sa islamom. Ničim izazvano, muslimansko je postalo i ime Sandokan, po uzoru na glavnog junaka iz istoimene italijanske TV serije.


Posebna priča su imena koja su nastala spajanjem početnih glasova roditeljskih imena. Ovo je baština tzv. miješanih brakova i nemaju nikakvo značenje ni u arapskom ni u perzijskom niti u turskom jeziku. Tako je ime Ismar nastalo spajanjem početnih glasova imena Ismet i Marija, Ismir od Ismeta i Miroslav ili Ismet i Mirheta, Salmir od Salih i Mirsada, a Fatmir od Fatima i Miroslav.

Ne samo da Bošnjaci imaju neviđenog dara za izmišljanje imena već i za ubjeđivanje sebe i drugih kako su ta imena zaista muslimanska. Ženska imena Muškija i Muška postoje samo u Bosni, samo su tu muslimanska i samo su tu ženska. Ona su nastala u selima na Bjelašnici u istočnoj Bosni, gdje su jedno vrijeme muška djeca bila deficitarna. Zato su djevojčicama davana ova imena ne bi li tako prizvali sina.
I imena Ajko, Bejzo, Džehvo, Hato, Kavo, Kado, Mejro, Nazo, Hanko, Ramzo i Šaho… muslimanska su i ženska samo u Bosni, da budemo precizniji: u Cazinu, Velikoj Kladuši i Pećigradu. Mačak Harun i Zmijče Osman A najčešća i nekako najljepša muslimanska imena kod nas zapravo uopće nemaju utvrđenu etimologiju. Tako se ime Lejla počelo davati sa prodorom arapskog romana i poezije u Bosnu. Lejla na arapskom označava veoma tamnu noć, odnosno doba kada vino počne djelovati. Ovo ime dolazi iz pjesničke legende o tragičnoj ljubavi mladića Kaisa i kćerke susjednog plemenskog starješine Lejli. Kod nas je to ime prilagođeno ženskom rodu pa ima nastavak "a".


Među imenima sa neutvrđenom etimologijom su i Belkisa i Harun i ona ne znače ništa ni na arapskom ni turskom ni perzijskom jeziku. Doduše, u nekim imenarima stoji da bi se ime Harun moglo prevesti kao mačak i nadjenuti se čovjeku. Jezičko porijeklo imena Idris isto je nejasno, ali je ono često zbog činjenice da je to ime jednog vjerovjesnika. Musa je arabizirana forma starohebrejskog imena Moše, odnosno Mojsije. Ni ime Adnan se ne može prevesti, ali je često ime kod muslimana zbog spoznaje da je to ime praoca Arapa, sina Ismailova i unuka Ibrahimova. U ovu grupu spada i ime Osman, mada se ono može prevesti kao mlada zmija. Ni žensko ime Merjema nema svoje značenje u "islamskim" jezicima, ali ono liči na biblijsko ime Mirjam, odnosno grčko-latinski oblik Marija.


U Bosni su česta imena koja označavaju neko zanimanje. Tako imamo radnika (Amil/a), čuvara (Asim/a), pomagača (Azir/a), sudaca (Hakim/a), glasnika (Mursel/a), pjesnika (Nazim/a), kontrolora ili revizora (Nazir/a), pisara ili crtača (Rasim/a), liječnica (Asija), učiteljica (Muediva), zapovjednika na vodi (Admiral), pa čak i ortopeda (Dabir)!


I nebeska tijela i pojave uvukle su se u kuće bosanskih, ali i drugih muslimana. A ona su, nema sumnje, lijepa. Ajnur je mjesečev sjaj, Behram Mars, Huršid i Šemsa su Sunce, Kamer Mjesec, a Nudžeim je zvjezdica. Žensko ime Bedrija znači pun Mjesec, a Jilduza zvijezda. Naravno, nisu zaboravljene ni boje i cvjetovi: Ćatib je tamnosiv, Edhem crn, Samra i Sevda mrke ili crne, Pemba ružičasta, Zerda je žuta. Đula je ruža, Rejhan/a bosiljak, a Server čempres.
Aid, omiljeni gost I kao po nekom pravilu, imena koja nam zvuče najrogobatnije imaju najljepša značenja, i obratno. Malo ko se odluči svojoj kćerki dati ime Kuraheta. Iako u našem jeziku izaziva sasvim druge konotacije, ono zaista ima jednostavno značenje - veoma pobožna. Isto je sa ovim, izvornim muslimanskim imenima: Behdžeta je ljepotica, Dirluka srce i duša, Džanfeza ona koja srce uveseljava, Džanuma je dušo moja!, Dževhermisala je urnek dragulja, Fatineta je dražesna, zanosna, Halisa čista, iskrena, otvorena, Hurmeta je dama, Nakbula draga i omiljena, Mubedžela je poštovana, Muenesa ljubazna, Mehfareta ponosna i slavna, Melaheta lijepa, ljupka, Mušerifa je poštovana i cijenjena, Pakiza nevina, čista, a Sundusa je svileni brokat. Teško je povjerovati da su roditelji koji su dali svome sinu ime Dursum znali da ono znači prestar, ili da Dževlan znači lutalica, da je Samir noćni zabavljač, Ibrišim svilen konac, a Mensud zaboravljen?! Imamo i žena koje se zovu zviždaljka ili pištaljka (Ćaniba), djevojka punih, oblih grudi (Nahida), sredovječna žena (Nasveta), ona koja dobro trči (Seniba), luster ili ukrasna svjetiljka (Sureja), putnik ili turist (Sevaha), okrnjena i načeta (Mudžalefa) te potpuna ili cjelovita (Selima).
A evo imena za koja ćemo pomisliti da su svačija samo ne muslimanska. Zar Darija nije katoličko ime? Nije. Ono fino stoji u knjizi Muslimanska imena orijentalnog porijekla dr. Ismeta Smailovića, i na perzijskom jeziku znači gospodarica. Tu je i Dalila ili staroherbejski ljubljena, pa također ljubljeni Dašo (Davud od milja), jednaka, ravna, dorasla nekome Nada, zatim Neško (od imena Nešef - mladost, obrazovanje), Sida ili ona koja govori istinu, te Suzana - hebrejski ljiljan, krin. U muslimanska su se uvukla i imena: Elvira, Sabina, Dijana, Arijana..., kojih nema u muslimanskom imenaru, ali ih ima u bošnjačkim kućama i u svakom katoličkom kalendaru.


U Bošnjaka ima i takvih imena koja imaju više značenja, pa onaj ko ga nosi nikada nije načisto šta mu ime znači. Takav slučaj je sa imenom Bilal, koje ima značenja: svjež, zdrav, vlaga i mlijeko. A za neke je lakše naći prijevod u engleskom i ruskom jeziku ili leksikonu elektronskih medija nego npr. u arapskom. Dakle, muslimanska imena su i Lokman - hranitelj i dobrotvor, Kamera - Mjesec i Pertev - sjaj i svjetlost. A ponekad bosanska muslimanska imena mogu vam pomoći da, recimo, razumijete ponešto iz arapskog ili turskog ustava. Gdje vidite da stoji naše ime Hućumeta, možete biti sigurni da se tu radi o vladi, vlasti, državi; gdje naiđete na Kasemu, tu se govori o zakletvi, a gdje piše Nizam, to znači da su u pitanju ustrojstvo i red...
Isto tako, nekom ko dođe, recimo, iz Saudijske Arabije, lahko je uhavizati o čemu se radi kada uđe u društvo gdje je omiljeni gost ili posjetilac Aid, gdje ulogu uzvišenog ima Alija, gdje je odgovoran jedino Beriz, gdje je Mirza pisar, Haris drži zemlju (bez entiteta), Vasvija sve kvantitativno i kvalifikativno opisuje, a Šahbaz, veliki orao, nadgleda sve zajedno sa gvozdenim Timurom.

Naravno, i nasreću, nisu sva imena ispreturana, izmišljena i unakarađena. Puno je imena kod bosanskih muslimana koja imaju lijepo značenje i isto tako lijepo i zvuče. Evo samo nekih: Muhammed je mnogo hvaljen, Bahtijar sretan čovjek, Hurem zadovoljan, Šuhreta slavna, popularna, Alma jabuka, Aziz moćan, slavan, Bakir je divan, lijep, krasan, Azra djevica, Begzada begovsko dijete, Džemaludin ljepotan vjere, Hasan lijep, krasan, ljubak, a Safet najbolji, čist...


podugo je al vrijedi pročitati




balasgirl -> RE: Znacenje imena (9.8.2011 15:26:52)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]vesela, i ostane li na kraju ijedno ime??? Ja neki dan upoznala frajera, zove se Ben Hur, omfg....[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] i naravno musliman[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




M kao Mama -> RE: Znacenje imena (9.8.2011 15:43:45)

vesela ko je autor, baš bih voljela znati,

ime Lejla i njegovo pojašnjenje nigdje veze,

ime Lejla, i Lajla je duga mraćna noć, noć u kojoj je počela objava Kur!ana, pa stoga i jeste Lejletur kadr.




Lejla Ka -> RE: Znacenje imena (9.8.2011 15:46:18)

Veeseelaa gdje si ovo našla?

Moram priznati da je zanimljivo, ali i nekako uskogrudo. Melisa može poticati i od grčke riječi za pčelu. OK, nije arapskog (turskog, perzijskog) porijekla, no malo mi je previše reči da je nastalo kao kovanica od Marx, Engels, Lenjin i Staljin [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Sandokan nije baš nešto uobičajeno muslimansko ime, njegovo navođenje je baš neozbiljno.

I konačni spisak od 12 imena koja nisu " izmišljena i unakarađena" mi baš oslikava autorovu ozbiljnost i studioznost.

P.S. Ovako negativan stav prema ovoj analizi imena ne potiče od toga što je i mene načepio, majke mi [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Hanady RR -> RE: Znacenje imena (9.8.2011 15:56:15)

mislim d abi s etrebao navesti izvor ovoga teksta...inače može nams e desiti d ana snačepi neko kao što je on načepio mnoga imena...

meni je analiza ovakvoga tipa zanimljiva za porčitati ali mi je totalno neutemeljena u dosadašnjim znanju i saznanjaim o istom...

Elem ...nisma oduševljena tekstom sa aspekta ''znanosti'' i utemeljnosti navedenih tvrdnji a da se porčita još nešto u nizu svega i svačega što se nalazi na internetskim stranicama nije mi mrsko bilo[sm=smiley36.gif]




Hannan -> RE: Znacenje imena (9.8.2011 16:03:39)

Ovo je clanak koji je prije par godina objavljem mislim u "Danima"... ostalo necu komentarisati, nekad je najbolje sutiti i presutiti.




Bambi09 -> RE: Znacenje imena (10.8.2011 3:22:23)

U Kur'anu fino pise da se djeci treba nadijevati lijepa muslimanska imena, po kojima ce biti prozivani na Sudnjem danu, a najljepse ime od svih je kada se djetetu nadije ime koje sadrzava makar inicijale oca i majke... Moja Sabina je upravo to, kombinacija imena mm i moga imena [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




vila_7 -> RE: Znacenje imena (10.8.2011 7:40:21)

ma joj tekst mi nidje veze! Pogotovo dio "o izmisljanju" imena ! Pa nisu imena postojala oduvijek, morao je neko biti prvi s tim i tim imenom-znaci svako ime koje se prvi put da,mora se izmisliti,pa ako su prije ljudi smisljali imena,ne znam zasto bi sad prestali [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




klemzi -> RE: Znacenje imena (10.8.2011 19:10:31)

a najljepse ime od svih je kada se djetetu nadije ime koje sadrzava makar inicijale oca i majke...

Bambino, odakle je ovaj podatak?
Moj sin se zvao Amer, i imao je inicijale mog i imena mm. A njegovo ime je značilo: dugovječan, pun života [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Bambi09 -> RE: Znacenje imena (11.8.2011 9:34:38)

Mila moja,
prelijepo mu je ime bilo... Da mu dragi Allah dz.s. pokloni jedno od najljepsih mjesta u svome okrilju.
A sto se tice nadjevanja imena, ovdje ima bas fino objasnjeno. Kod nas su stari tumacili izjavu Muhammeda a.s. da treba nadijevati djetetu lijepo ime i ime svojih oceva, kao da ime sadrzi ocevo ime, a eto lijepo je i da ima i majkino, kao ono je jos ljepse... A svi cemo na onom svijetu biti proizvani po imenu kako su nam roditelji dali...




klemzi -> RE: Znacenje imena (11.8.2011 17:15:12)

Hvala Bambino [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




hatepsut -> RE: Znacenje imena (11.8.2011 17:43:55)

IZVORNA PORUKA: Bambi09

U Kur'anu fino pise da se djeci treba nadijevati lijepa muslimanska imena, po kojima ce biti prozivani na Sudnjem danu, a najljepse ime od svih je kada se djetetu nadije ime koje sadrzava makar inicijale oca i majke... Moja Sabina je upravo to, kombinacija imena mm i moga imena [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]


Sabina jeste lijepo i ime ( i ja se tako zovem),ali moram te razocarati Sabina nije muslimansko ime i nema nikakvo znacenje,na zalost !




Bambi09 -> RE: Znacenje imena (11.8.2011 17:57:16)

Ah, znam da nema u arapskom prevodu nikakvo znacenje, al eto "ispletosmo" ga od nasih imena, pola imena mm pola moga... A neku noc smo razgovarali, doduse vise kroz salu, al ja o tome i razmisljam vec duze vrijeme, da oboma dodam jos jedno ime... Npr. Sabina - Emina ili Esma i Ermin - Sabahudin... Zato sto sam ja zeljela da se zovu Emina ili Esma i Sabahudin [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Jel glupo razmisljanje [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  25 26 [27] 28 29   Sljedeća stranica >   >>