Lejla Ka -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.10.2010 16:13:09)
|
Mame moje drage, kad dođe do konačne uspostave (mamine) ponude i (bebine) potražnje, dojke postaju meke, ne pune se onako kao u početku, jer prestaje proizvodnja viška koji bebi ne treba. A to se baš dešava u ovom nekom uzrastu u kojem su vaše bebice. Količina mlijeka koju majka može ili ne može istisnuti iz dojke nikad nije pokazatelj ima li mlijeka u dojkama! Mama i beba, usljed stresa i nespavanja prvo zašteka refleks otpuštanja mlijeka (kad beba sisa povuće mlijeko da krene samo), jer ti taj refleks ne podnosi adrenalin koji se diže stresom i umorom. Ne spavanje utiće i na prolaktin odgovoran za proizvodnju, tako da ti se to sve udruži i onda nastanu problemi. Mlijeko od stresa ne nestaje od jednom, to je nemoguće! No neredovan unos hrane i tečnosti, nespavanje i sekiracija sigurno utiču na cijeli proces proizvodnje i otpuštanja mlijeka. Tvoje je da pokušaš napraviti što bolje okruženje, što mirnije i za sebe i za bebu. Mlijeko neće nestati, samo ti moraš biti svjesna kako određeni faktori okoline utiću na dojenje i truditi se da ih otkloniš. Znači, ja sumnjam da se mlijeko smanjilo, već mislim da je došlo do problema sa otpuštanjem. Probaj dojiti u što mirnijem okruženju, na nekom opuštajućem mjestu. Ili priušti sebi nešto što će te opustiti i vratiti povjerenje u svoju neupitnu moč da hraniš svoje dijete. Mona, doji doji, doji, i zdravo se hrani, onako kako tijelo zahtjeva.
|
|
|
|