RE: Bebe od 0 -1 godine (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Roditeljski razgovori

Poruka

drasan -> RE: Bebe od 0 -1 godine (11.3.2011 9:39:13)

IZVORNA PORUKA: esmina i bebina mam

. user posted image Da nam nije refluksa ili GER-a sve bi bilo savršeno. Zato imamo problem sa timuser posted image . Al su nas dobro izmaltretirali ovi naši doktori dok su uspostavili dijagnozu, a ja pretraživanjem net-a došla do dijagnoze poslije 10 dana.
IZVORNA PORUKA: drasan

Pa kako se nosite s tom dijagnozom [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Kako se nosimo!?
Onako kako moramo![sm=zmeden.gif]
Isprva mi je bilo strašno...povraća i po dva sata nakon hranjenja...mislila sam ništa nije ostalo u njemu od hrane. Ja ga podojim, on poslije pola sata povrati litar mlijeka[sm=smiley19.gif], ja ga opet dojim...on opet povrati...onda više nema ni mlijeka, pa misliš dijete gladno...[sm=smiley19.gif]grozno.
Onda odemo na kontrolu prvi mjesec i vidim da je dobio kilo na prvoj kontroli i onda mi bude malo lakše.
Sada sam se već prilično navikla na to, držimo pelenu oko vrata..siperci nam ne služe nizašta.

Rimljankaa -> RE: Bebe od 0 -1 godine (11.3.2011 9:44:15)

Jutro,jutro....

Da se i mi javimo...

Cickolini,eto malo je bolje sa spavanjem,mad aja se sinoc pohvalih,pa kao da urekoh,hahaha...

Zaspala je oko 21.30h i spaval je do 2h. Pa jela i ukakila se. Meni je bilo zao ostaviti takvu do ujutru,pa sam je presvukla.
Nije htjela da zaspi u kreveticu,pa je zaspala kod mene.

Opet se budila u 4h da jede,pa u 6h,pa jutros oko 8.15h.

Sto se tice mlijeka,ja ga sad imam hvala Bogu dovoljno i nerazmisljam o tome da li ce nestati. Naravno da bi voljela sto duze da dojim,potrudicu se,a ako nestane,sta mogu ja tu?

Sta je mogla Lady? Jedino da je forsira na siki i da je pati gladnu!

Tako sve je to individualno,doji do kada bude bilo mlijeka. Ja jedem supice,pijem sokice,ona lijepo jede i to je sto ja mogu od sebe.

Mislim da tu ima dosta psihickog efekta.
A hodalica sto se tice,preporucivali ih ili ne,ja cu je vjerovatno koristiti.Kako je nemirna to ce mi biti blagi spas.

drasan -> RE: Bebe od 0 -1 godine (11.3.2011 9:47:20)

E da vas pitam nešto!? Moj dječak ima još povišen bilirubin. Prije 10-ak dana smo vadili nalaze spao je na 44 sa 121. Inače patronažna sestra nam nikada nije došla...ja sam 10. dan primijetila da su mu beonjače žute i odvela ga pedijatru. Oni nam samo preporučili sunčanje i češće dojenje. Mjerili mu onim aparatićem žutilo ili šta već i bilo oko 18. Poslije mjesec nas poslali na Jezero oni nam dali da vadimo krv i tada konstatovali taj bilirubin od 121. i opet ništa kao dođite za 10 dana sa novim nalazom. Nešto malo sunca bio tih dana i sunčali smo se koliko smo mogli spao na 90. Poslije 2 i po mjeseca je 44., ali sada mu se povećale one vrijednosti jetre sa 17 na 47 i preko..tj. na granici su.[sm=zmeden.gif]
Jel ima neko slična iskustva...kada to treba da prođe...šta da radimo?

rose -> RE: Bebe od 0 -1 godine (11.3.2011 10:02:56)

pa sta su ti rekli nakon tog nalaza vrijednosti jetre?

ladyblue RR -> RE: Bebe od 0 -1 godine (11.3.2011 10:04:52)

IZVORNA PORUKA: rose

e da te pitam...koliku si joj kolicinu pravila dok si je dojila...one dvije hapice u danu sto si joj davala a koliko sada?

davala sam joj prvo samo jednu hapu negdje oko ponoći. poslije, kada sam vidjela da za 10 dana nije ni grama dobila na težini uvela još jednu hapu u toku dana ali nisam joj davala cijelu mjericu nego poslije dojenja sam joj davala još malo. i onda sam dobila i skontala da imam pravo slabo mlijeka jer je ona dugo dojila i poslije toga gurala ruke u usta. ponudim joj hapu, ona sve popije. držala sam se za dojenje koliko god sam mogla i nudila joj da doji stalno ali ona bi svaki put nakon dojenja gurala ruke u usta i pila svu ponuđenu hapu. i na kraju sam se pomirila sa činjenicom da ona ustvari samo vuče bez veze a da ništa ne jede. nadala sam se da će ona "povući mlijeko" i da će se laktacija nastaviti ali do toga nije došlo. prije 4 dana sam prestala dojiti i sada joj dajem 4 ili 5 flašica u toku dana. počet ću joj za par dana davati i Baby rice (Hipp-ova kašica) koja se pravi sa AD mlijekom obzirom da više ne dojim a ne volim ni da samo pije AD. Polako ću uvoditi jedan po jedan ukus.
Nisam se ovome nadala ali eto, ispalo je tako.
Sušta suprotnost od moje sestre koja je imala mlijeka za 5 djece...

ladyblue RR -> RE: Bebe od 0 -1 godine (11.3.2011 10:06:14)

forsirala sam ja moja rime. dijete mi gladovalo, nego je mirna i ne plače. kada sam shvatila da ne dobiva na težini shvatila sam da je moje dojenje pri kraju i da moram početi davati AD.

rose -> RE: Bebe od 0 -1 godine (11.3.2011 10:13:12)

IZVORNA PORUKA: ladyblue

IZVORNA PORUKA: rose

e da te pitam...koliku si joj kolicinu pravila dok si je dojila...one dvije hapice u danu sto si joj davala a koliko sada?

davala sam joj prvo samo jednu hapu negdje oko ponoći. poslije, kada sam vidjela da za 10 dana nije ni grama dobila na težini uvela još jednu hapu u toku dana ali nisam joj davala cijelu mjericu nego poslije dojenja sam joj davala još malo. i onda sam dobila i skontala da imam pravo slabo mlijeka jer je ona dugo dojila i poslije toga gurala ruke u usta. ponudim joj hapu, ona sve popije. držala sam se za dojenje koliko god sam mogla i nudila joj da doji stalno ali ona bi svaki put nakon dojenja gurala ruke u usta i pila svu ponuđenu hapu. i na kraju sam se pomirila sa činjenicom da ona ustvari samo vuče bez veze a da ništa ne jede. nadala sam se da će ona "povući mlijeko" i da će se laktacija nastaviti ali do toga nije došlo. prije 4 dana sam prestala dojiti i sada joj dajem 4 ili 5 flašica u toku dana. počet ću joj za par dana davati i Baby rice (Hipp-ova kašica) koja se pravi sa AD mlijekom obzirom da više ne dojim a ne volim ni da samo pije AD. Polako ću uvoditi jedan po jedan ukus.
Nisam se ovome nadala ali eto, ispalo je tako.
Sušta suprotnost od moje sestre koja je imala mlijeka za 5 djece...

mislila sam koliko ml po flasici/obroku dok si dojila i sada

ladyblue RR -> RE: Bebe od 0 -1 godine (11.3.2011 10:15:36)

ona u ponoć je bila 160 ml a dnevna 120ml. sada su sve 210ml.

rose -> RE: Bebe od 0 -1 godine (11.3.2011 10:20:08)

IZVORNA PORUKA: ladyblue

ona u ponoć je bila 160 ml a dnevna 120ml. sada su sve 210ml.

ok...posto i ja kombinujem s te 120 160 mjere uz dojenje...s tim sto ih ja razblazim malo pa od 120 napravim 150 i slicno...samo sam htjela provjeriti jel ok ta mjera uz dojenje...naravno kad beba ne doji, treba se drzati preporucenih mjera za uzrast

ladyblue RR -> RE: Bebe od 0 -1 godine (11.3.2011 10:22:57)

i ja sam isto tako, malo više vode stavljala.

m.i.n.a. -> RE: Bebe od 0 -1 godine (11.3.2011 10:42:45)

Jutric...
Evo kad ste vec kod teme..koliko je po vama ok da beba jede,tj.koliko ml.ako ne doji i na koliko..ja Armanu dajem 120 na otprilike 3 sata,stim sto sad kako nas stolica zeza malo razgodim...do kontrole je pio 90 na dva sata i doktorica kaze da predejemo na ovo..jedva smo nekako presli..malo po malo produzivala jer on kad je gladan,nema toga sto ga moze smiriti..doduse sad i zbog stolice volim sto je ovakav ritam jer je ono bilo previse i precesto..

m.i.n.a. -> RE: Bebe od 0 -1 godine (11.3.2011 10:51:48)

A sto se tice spavanja...mi imamo svoj dnevni ritam vise manje uhodan i sve ide kako treba..izuzev zadnjih dana sto nas malo stomak zeza (to i ptice znaju vise ) on se tako napati da u placu zaspe..ma ja bih sve dala i nosala i nunala samo da tako ne zaspi..Cickolini ti si pisala da jhe tebe savjetovala babica da malo i place pa da zaspi..evo za dva mjeseca i ja cu tamo,i ko zna..ako se potrefi druga trudnoca i porod..ma ni slucajno nek mi ne dolazi sa pricom nek place,pusti ga...mozda nije ni moj nacin pravilan ali kad on fino zaspi onda bih najradije ja plakala sto s eon muci..
Jutros kontam kad bi ovi doktori,naucnici i sl.smislili sta efikasno za pomoci za npr.grcice ili stolice..a kamoli temperaturu ili zubice da im olaksa bilo bi im pametno....stvarno sto kaze Lady u zadnje vrijeme samo cujem ne ovo,ne ono..vise ne znam ni sta valja sta ne..sjecam se u trudnoci na onoj drugoj temi,koja god je imala neki problem vratila s eod doktora sa rijecim sve je to u redu u trudnoci..:))

Sad nesto drugo...Jelena je spominjala onaj jorgancic za kolica u Azelu..znate li slucajno ima li ga sad...na Socijalnom nema,danas cu otici u onaj djeciji u Hrasnom..
jel nam ugrijalo za hodanja danas:)

Anoniman -> RE: Bebe od 0 -1 godine (11.3.2011 11:02:28)

Meni je to kupila sveki u Azelu u Sara centru, ali posle toga sam ja vidjela na Dobrinji u onoj radnji kod Dino pizzerije, nisam gledala u Hrasnom, mada mozda ima.

taurus -> RE: Bebe od 0 -1 godine (11.3.2011 11:13:50)

IZVORNA PORUKA: m.i.n.a.

Jutric...
Evo kad ste vec kod teme..koliko je po vama ok da beba jede,tj.koliko ml.ako ne doji i na koliko..ja Armanu dajem 120 na otprilike 3 sata,stim sto sad kako nas stolica zeza malo razgodim...do kontrole je pio 90 na dva sata i doktorica kaze da predejemo na ovo..jedva smo nekako presli..malo po malo produzivala jer on kad je gladan,nema toga sto ga moze smiriti..doduse sad i zbog stolice volim sto je ovakav ritam jer je ono bilo previse i precesto..

ja dajem 90 ml svaka 3-4 sata, u noći i duže
dobila je 1 kg do kontrole i dr. je rekla da je ok
je li i ti daješ aptamil

ema_28 -> RE: Bebe od 0 -1 godine (11.3.2011 11:20:57)

kako vi obucete bebare za setnju?
Je li i skafander i jorgancic?

ladyblue RR -> RE: Bebe od 0 -1 godine (11.3.2011 11:24:57)

ja sam izbacila skafander. ne mogu više da ga gledam očima[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
obučem joj štramplice, pantalone, majicu, džemper i jaknicu. ponesem i dekicu pa je pokrijem ako smo vani a ako smo u zatvorenom prostoru onda joj obavezno skinem jaknu i otkopčam džemper.
Obučemo i cipelice, da nije hladno po stopalima.

ladyblue RR -> RE: Bebe od 0 -1 godine (11.3.2011 11:27:57)

mino, što se tiče hape, ja se držim preporučenih količina sa kutije. ona često zna ne popiti sve ali ja ipak pravim preporučenu količinu jer neću da joj zafali. moja Nađa je starija i ona jede svakih 5-6 sati.

vjestica -> RE: Bebe od 0 -1 godine (11.3.2011 11:30:02)

meni se neda sto slojeva oblačiti bebi, pa samo obučewm skafander preko ovoga što nosi u kući (trenutno su to helanke , bodi i majica
ja juče pisala kako mi je beba mirna u kolicima, izvedem je vani i ona se rasplače [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
valjda neće sada

m.i.n.a. -> RE: Bebe od 0 -1 godine (11.3.2011 11:46:20)

Taurus ja onda prejedam svoje dijete,mozda zato ima probleme sa stolicom..ali ovih mjesec i par dana je sve bilo ok,poslije svake flasice pomalo i dva puta na dan ono pravo..bez imalo problema..zadnjih dana prvo tvrda,sad je meksa ali dok krene patnja...on nekad popije sve bekad ostane ali ako ostane ond aranije trazi..nekad kad nije gladan on izbaci flasicu sto znaci da mu ne dajem eto tako bezz vec bas gladan..i da,dajem mu aptamil...
Lady kao i uvijek hvala na odgovoru,malo sam skontala kroz tvoje i rosine razgovore kako vi to rasporedjujete..:)
Vjestice..ja sma stoputa rekla nesto kao je super..i odmah se pokajem...a sve ne mogu da se ne pohvalim ako je sta lijepo..evo sve hocu mami da kazem kako on fino se zna odgurnut nogama ako lezi..jutros ga pratim pa jest se za glavu pomjerio sam a nije imao ni pelenu..:)

amiboj -> RE: Bebe od 0 -1 godine (11.3.2011 12:00:58)

Drage zenice, mi samo da vas pozdravimo. Mi smo totalno zivnuli kako je lijepo vrijeme i kako smo svaki dan vani. Bas uzivamo.
Colito, cini mi se da smo se mi isti dan porodile. I moj beban ne zna sam zaspati, samo na cici. Ali sad za sad sam prihvatila kao tako. Jos malo pa cemo morati poceti rijesavati to na neki drugi nacin da ne bi imali problema sa povratkom na posao. On srecom ne trazi ni da se ljulja niti bilo sta drugo nego da jede i da zaspe sa cicom. Najgore mi je sto ne zna fino, dugo i mirno spavati kada je sam...jedino bas bas fino spava kada smo pored... Jos moj beban ne zna ni za flasicu ni cucu. Flasicu zato jer samo doji, a cucu nikada nije prihvatio.
Ali polako, sve ce se to sloziti. I sve bebe su razlicite. Ne zelim da poredim ni sa kim :)
Uglavnom, poceo je puzati natraske. Bas podigne cijelo tijelo na rukice i koljena i puze natraske. :)
Eto, puse od nas za mamice i bebice.

Sulty -> RE: Bebe od 0 -1 godine (11.3.2011 12:08:47)

Cao svima,
Samo da vas pozdravimo. Meni danas nesto ko praznik, ni sama ne znam sto. Lijepo vrijeme, Vegic pajki, ja uspjela napraviti rucak i jos se istusirati, kad se probudi odosmo do grada. Uglavnom, hvala bogu dragom, divan dan sad za sad.
Vidim "nove" mame pisu o spavanju. Joj drage moje, koliko ce vam se to puta promijeniti, barem meni i Vegi se promijenilo bas puno puta. Prvo je spavala na siki, onda sam je ljuljala, onda bi zaspala sama, onda sam je opet ninala, itd, itd. Sad zaspe tako sto je drzim u krilu i dam joj flasicu. Meni je to skroz ok. Taman malo da se nas dvije pomazimo. Toliko je ona aktivna da pozelim da je malo drzim u narucju, tako da mi ne pada na pamet da je od toga odvikavam. Uzivajte u svojim bebama. Nista ne morate. Ja znam da sam se ja na pocetku osjecala bas tako, kao moram je nauciti na ovo, moram na ono. A onda sam na kraju fino prihvatila moju Vegu onakvu kakva ona jeste i bilo mi je bitno samo sta je njoj potrebno i kako ona zeli da se ja ponasam. I tako sam se ponasala. Ona nije htjela u kolica, ja fino prestala iznosit kolica, vec fino u kengurka i u setnju. Evo sad opet hoce u kolica. Sad bi bilo teze u kengurka, jer je teska. Kad su ono bas mali mi zaboravimo na to da ce nam brzo narasti i da ce nam faliti male bebe. Vegic je jos mala, ali bogme skoro godina ako bog da, vjerujte mi da mi nekad fali ono malo mace... sad je vec velika curica. Zato se opustite i trudite se da uzivate u svakom momentu s njima. To stvarno prebrzo prodje.
Eto, sori na ovom "pametovanju", ali sam se nesto raznjezila, sta cu. Ljubim ja vas sviju i te male bebe [sm=smiley36.gif]

taurus -> RE: Bebe od 0 -1 godine (11.3.2011 12:09:11)

mina ne može se reći da ga prejedaš, ako on sve pojede i na kraju krajeva svaka je beba priča za sebe
ja se držim one tabele sa kutije, ali ne baš striktno jer piše da treba do dva mjeseca imati 6 obroka, a moja E nekad ima i 7
a dajem joj 90 ml jer tamo piše da 120 ml ide od puna dva mjeseca a i ovo kada pojede ponekad bljucka pa sam skontala da joj je dovoljno
a kaki jednom dnevno, nekada dva puta
na početku je kakila poslije svakog obroka

Super Beba -> RE: Bebe od 0 -1 godine (11.3.2011 12:41:32)

dobar dan svima! Otisao mi laptop na upgrade, kuckam s moba i slomih se. Helem, hvala svima na savjetima za lice i osip. Jutros je bilo umivanje kamilicom, pa vidjecemo. Sad mu je celo najgore :) a HAHA, i kod mene mali rodjen cistog lica i isto imao zuticu :) al nesto mi zao bivacin mu stavljat na lice, ipak je to antibiotik. I dalje bljucamo k'o ludi, tu nema pomoci heh.
Setaci nek uzivaju, mi cemo mahat s prozora, jos malooo :)
A za spavanje, mi samo spustimo malog u krevetac, damo dudu i pustimo budha bar :) dobitna kombinacija!

lejla80 -> RE: Bebe od 0 -1 godine (11.3.2011 13:09:10)

Evo i mi da vas pozdravimo..opet nam se smije lijepo vrijeme[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]Danas opet na redu šetnja, doduše po nekom tržnom centru samo još ne znam kojem..vjerovatno će to biti Grand..nismo bili nikako na Ilidži[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image] a i treba nam torba za bebine stvari pa da pogledamo ima li tamo slučajno......
Što se tiče oblačenja, mi još nikad nismo obukli skafander..obučem mu štramplice, hlačice, bodi, majicu, džemper ili duksericu na glavu kapicu i pokrijem ga u AS. kad stignemo na odredište umotam ga u tu istu deku (to je ona sa rajfešlusom) i prebacim u kolica ili jednostavno stavim AS na kolica. Ako je vruće na mjestu na koje smo došli samo lagano raskopčam dekicu i milina. Meni to puno jednostavnije tako da skafander stoji u ormaru nov novcat.

Anoniman -> RE: Bebe od 0 -1 godine (11.3.2011 13:20:20)

vidim i male bebe setaju[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]. Bas superiska.Nismo ni mi kao beba slabo skafander koristili kupila ga a da sam mu dva put obukla nisam.
Imamo i sad skafander al dvodjelni dobili od rodice al nisam ga isto par puta obukla[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]....
Pusa svima. Mi smo setali isto pa A. sad spava

Stranica: <<   < Prethodna stranica  334 335 [336] 337 338   Sljedeća stranica >   >>