RE: atopijski dermatitis (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba >> Zdravlje beba >> Alergija



Poruka


Super dada -> RE: atopijski dermatitis (21.9.2010 13:12:40)

Ima li koga!!![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]




Super dada -> RE: atopijski dermatitis (21.9.2010 23:45:13)

Ima li neko na ovoj temi da ima iskustvo sa homeopatima?
Dajte curke, potrebna mi je pomoc za mog djecaka.




stela2 -> RE: atopijski dermatitis (22.9.2010 10:41:30)

super dada, mi ti imamo velikih iskustva s ad-om..moj mali je sad star uskoro za par mjeseca 4 god i jos se borimo s ad-om, ali ne u tolikoj mjeri kao prije..zahvaljujuci ovoj cudotvornoj kremi iz posusja..mada sam ja i razgovarala sa njezinom kceri, rekla mi je da 100% nema kortica, da je cisto biljna i da se ne trebam bojati..pa mislim da ne bi samo tako dali mi kremu za dijete s korticima..mada svejedno mi je to upitnik..a, osim toga na nekim mjestima gdje je proslo s tom kremom, vise se nije niti vracalo ( a s korticima se vracalo), a na zaristima se vraca, ali u blazim oblicima..osim toga propolis je jako dobar za ad, znam jednu curu koja se izlijecila nakon što je pila maticnu mlijec..tak da priroda ima veliku moc..ali, svejedno nisam opet ono 100% sigurna za tu kremu da nema kortica..odkud mogu znati, ali mislim da nema..htjela bi ju dati na analizu a ne znam kam..??i to je sigurno skupo..osim toga, anidla ako si namazala i proslo je s tim propolisom, mozda samo malo vratilo na zarista, pa to je super..pa cak i da su i 100% kortici, a sad vam je bolje, to je ok..

nego, super dada, znam kako ti je..mi smo imali jaki ad..alergije na mlijeko, jaje, orasasto, peludi..do 6.mj.zivota niti nije bilo tak strasno, nego kako je pocela dohrana, onda se jako pogorsalo..doslovno cijelo tijelo crveno, svrbez..bez kortica lijecenje uopce nezamislivo..tako da ste se tice kortica ne moras se previse bojati..ako mu je jako lose, oni su neophodni..to je lijek..i ako se drzi uputa za mazanje i pauza, ne stvara nikakve probleme..ona djeca koja nemaju nikakvu alergiju, niti jako jaki ad, oni još se nekak i mogu zaljecivati bez lijekova, ali jaki ad zahtjeva terapije..to ti je isto kao da ti je dijete bolesno, i ti mu sad neces dati antibiotik, a treba mu..pa znamo i da je antibiotik stetan, pa nikome nista..ili asmaticaru dobi napad, pa ono je kortici nisu dobri, pa ne budemo mu sad dali terapiju..nije niti zdravo piti svaki dan kavu, jesti meso, pa kaj..hocu samo reci da se previse buke dize oko tih kortica..koji nisu bezazleni, ali treba se znati pravilno mazati ako nista drugo ne pomogne..moramo biti s jedne strane zahvalni kaj uopce postoje, da imamo nesto da suzbijemo upalni proces..nije da da sam neki pobornik kortica, ali ako je nesto jako, onda se mora koristiti lijek..to mnogima nije jasno, ali meni je, jer ja jako dobro znam sta je to jaaaki ad..
nemam ti iskustva s homeopatijom, jer nisam isla, bas zbog toga sto mi je mali imao jaki ad..homeopatija i teski ad bas ne prolazi..evo, sad kad mu je bolje, sad bi mogla probati s homeopatijom..ali, treba naci pravog homeopatu..jer 70% njih nisu dobri..
uglavnom, ja sam otkrila da mojem malom smeta kvas, ne jako, ali izbacivanjem kvasa iz pehrane bilo je 50% bolje, i naravno ova krema iz posušja..probaj s tom kremom, sigurna sam da ce mu pomoci..mnogi su od te i izlijeceni, ne samo zalijeceni..
oprostite na tak dugom postu..uvijek se raspisem kad je tema ad..




Super dada -> RE: atopijski dermatitis (22.9.2010 21:37:15)

Stela2, odusevila si me. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Ti si prva koja ovdje pise o kortikosteroidima kao lijeku, a ne nekoj babarogi. Upoznata sam ja dobro sta je njihovo stetno dejstvo, ali je previse onih koji su nepotpuno informisani.
Nas problem je ocigledno kao i kod vas, kad je u jakom pogorsanju AD, nista drugo nam ne moze smiriti promjene na licu, pa barem toliko da ga ne svrbe u toj mjeri da ne ceskajuci izazove tackasta krvarenja.

Ocigledno su mnogi zadovoljni sa tom kremom iz Posusja.

Moze li mi neko poslati na pp, kontak broj pa mozda i mi sebi narucimo tu kremu.
Hvala




smajli80 -> RE: atopijski dermatitis (28.9.2010 10:24:41)

Evo i moje priče pa ako nekome može koristiti.Imam djevojčicu 2.5god i sa AD se borimo od njenog prvog rođendana,Probala sam sa jako puno krema i losiona i ništa joj nije pomagalo.Nedavno sam dobila Lokoidon kremu-kortikoster.Ona jeste dobra, osipa nestane za 2 dana,međutim brzo joj se vraća.
Nakon 2 mj kad sam uvidjela da se AD brzo vraća odvela sam je Deamedica B.Luka kod dr.Stoisavljević koja mi je prva pružila nadu i tračak svjetlosti.
Detaljno je pregledala moju malenu i ustanovila da ima izrazito suhu kožu koja se MORA bukvalno natapati hidratantnim kremama poput Lipokerme i dr.
Takođe smo dobili Trixsera+ kupku i losion.A za faze kad je ADaktivan Elokom kremu-kortikost.Ona jeste jaka ali je dovoljno samo jednom skroz tanko namazati i bukvalno preko noći netaje.Takođe sam dobila savjet da je ne pretopljavam,da izbjegava hranu na bazi kikirikija,jagoda i kečapa jer su oni visokoalergeni.
Dobila sam i jednu vrlo zanimljivu činjenicu da su djeca koja boluju od AD jako aktivna[sm=kuza.gif] i inteligentna(malo prednjače ispred svoje generacije).
AD nije toliko teška bolest,samo je treba držati pod kontrolom i ona nestaje oko 12 godine.




anidla -> RE: atopijski dermatitis (28.9.2010 17:41:05)

IZVORNA PORUKA: Super dada

Stela2, odusevila si me. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Ti si prva koja ovdje pise o kortikosteroidima kao lijeku, a ne nekoj babarogi. Upoznata sam ja dobro sta je njihovo stetno dejstvo, ali je previse onih koji su nepotpuno informisani.
Nas problem je ocigledno kao i kod vas, kad je u jakom pogorsanju AD, nista drugo nam ne moze smiriti promjene na licu, pa barem toliko da ga ne svrbe u toj mjeri da ne ceskajuci izazove tackasta krvarenja.

Ocigledno su mnogi zadovoljni sa tom kremom iz Posusja.

Moze li mi neko poslati na pp, kontak broj pa mozda i mi sebi narucimo tu kremu.
Hvala




hm, po meni su kortk. jos gori od babaroge i da, itekako sam informirana sa strane velikih strucnjaka dermatologa o tome sta su kortikosteroidi....

naravno da mi se svidja stelino razmisljanje ali u slucaju kad se radi o HIPERINFEKCIJI prouzrokovana AD!!! tad bih jedino dala kortk.

a vjerujte mi da je kod mog sina bilo nepodnosljivo stanje, ne zelim se nitiu sjecati i samo 1 sam mu dala kortk belogent i afloderm bas do onog trenutka kad nisam saznala pravo djelovanje istih....

moja borba traje od 2 mjeseca zivota bebe, i dan danas se borim, a zadnja solucijha su kortk.






stela2 -> RE: atopijski dermatitis (29.9.2010 19:58:21)

je, ali samo ne bi smjelo doci do hiperinfekcije.upravo treba to sprijeciti.kad jednom dodje neka bakterija na kozu, moze se i vracati. upravo ta infekcija je ono kaj se obavezno treba izbjeci kod ad-a.to je cak najopasnije kod ad-a.
naravno, da mi svi znamo sta su to kortikosteroidi, ali kad je dijete jako upaljeno i kad ga jaaako svrbo da ne moze niti normalno spavati , nervozno je i prijeti mu infekcija, treba uzeti lijek..treba djetetu olaksati zivot, a treba i slusati strucnjaka dermatologa i pravilno mazati s lijekom, onda nema nuspojava..naravno, ako nista drugo ne pomogne..ovisi koji je uzrok ad-a. ako je uzrok samo npr suha koza, onda normalno da pomaze i drugim neutralnim kremama, ali kad je npr alergija, tesko prolazi bez kortica..




anidla -> RE: atopijski dermatitis (29.9.2010 21:52:27)

ma stela, vjerujem ti i shvatam te, jer sam sve to prosla, i prolazim jos uvijek ali HB stanje je puno bolje sada, a pocetak? eh...ne zelim se niti sjecati, sve sam prosla od nespavanja jer ga svrbi, histerise, cese do krvi...

daj Boze da niko od nas to nije prosao i da ne prolazi, ali ja kazem nek ostane na tome, uvijek ima gore od goreg..ne daj Boze..






niki83 -> RE: atopijski dermatitis (29.9.2010 22:01:56)

vidim da ste opet zabrinute zbog ad [sm=smiley13.gif]
anidla da li si otkrila uzrok?
ja se jos uvijek trazim..neke stvari sam skontala, mojoj N definitivno smeta hrana sa emulgatorima, aditivima...MONTE smo probale samo jednom i nikad vise!!! takodjer joj smetaju i orasi.. do sada sam ovo uspjela pohvatati po njenim reakcijama na kozi..
trenutno ne izgleda strasno, ona ima po rukicama, i malo (jako blago) po licu, ali koristimo a-dermu koja nama definitivno odgovara..mislim drzi to sve pod kontrolom..
puno srece vam zelim svima!




anidla -> RE: atopijski dermatitis (29.9.2010 22:08:06)

niki83, kod nas je sad HB punooo bolje....kako je bilo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Noi smeta vrucina, to je definitivno i zato sad kako idu hladniji dani tome pridodajem da je ad u dobrom stanju...

takodjer mu smeta kad ga neko poljubi u lice [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]

za hranu nisam nista skontala da mu smeta osim ako je nesto bas kiselo (jabuka, isl) tad mu se jace zacrveni ad.

do sada sam svaku namirnicu pazljivo davala i cekala reakciju po 3 dana, ali evo HB nista se nije pokazalo kao alergeno, s tim da se pridrzavam uputa dermatologa sta mu uopste ne smijem dati pa to i ne dajem( cokolada, ljesnjaci, orasi, paradajz, ljuto, papreno, bademi, itd.itd).

monte npr ja necu dati sve dok Noa ne bude znao sta je monte pa ako bas bas bas bude htio da rucki, a do toga ima jos godina [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

ma eto, mazemo bepanthen masti iza koljena (pregibe) a tijelo mazem s kremom ciju sam sliku postavila na ovoj temi.

sretno svima...




DM -> RE: atopijski dermatitis (29.9.2010 22:17:49)

Od kad se ja nisam ovdje javljala-sramota! Hajd' mi sad odgovorite-može li dijete imati AD a da je već nekoliko mjeseci bez osipa!
Nama ped dijagnosticirao AD, a dermatolog to isključio! Ja ostala paf!!!!
Nisam poslušala ni njegov (afloderm) ni njen(tečni puder) savjet-nego furala po svom! Kad vidim da mu je koža suha-mažem avene kremom,ponekad niveinim puderom i nema nišata mjesecimaJe li to AD?
Napominjem da je samo imao osip, koji se kasnije osušio i gotovo(bez pretjeranog češkanja-češao se, ali ne non-stop..)




anidla -> RE: atopijski dermatitis (29.9.2010 22:39:45)

IZVORNA PORUKA: doublemum

Od kad se ja nisam ovdje javljala-sramota! Hajd' mi sad odgovorite-može li dijete imati AD a da je već nekoliko mjeseci bez osipa!
Nama ped dijagnosticirao AD, a dermatolog to isključio! Ja ostala paf!!!!
Nisam poslušala ni njegov (afloderm) ni njen(tečni puder) savjet-nego furala po svom! Kad vidim da mu je koža suha-mažem avene kremom,ponekad niveinim puderom i nema nišata mjesecimaJe li to AD?
Napominjem da je samo imao osip, koji se kasnije osušio i gotovo(bez pretjeranog češkanja-češao se, ali ne non-stop..)



nisam pametna [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ljepse receno nisam strucnjak sad da znam odgovoriti, ali po mojim saznanjima, ad se moze jedno vrijeme (duzi period) totalno povuci i ponovo se vratiti a i obrnuto da se nikad vise ne vrati...
ja ti drzim fige za ovo drugo!!!!





DM -> RE: atopijski dermatitis (29.9.2010 22:42:32)

Ma kome vjerovati-jedno kaže jeste, drugo-nije[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] A majke su svakako veći stručnjaci od njih[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Pita mene doc-šta sam završila kada sam pričala o suhom i produktivnom kašlju-kao vidi da se razumijem[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




anidla -> RE: atopijski dermatitis (29.9.2010 22:44:39)

IZVORNA PORUKA: doublemum

Ma kome vjerovati-jedno kaže jeste, drugo-nije[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] A majke su svakako veći stručnjaci od njih[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Pita mene doc-šta sam završila kada sam pričala o suhom i produktivnom kašlju-kao vidi da se razumijem[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]



[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]  trebala si mu reci, zavrsila sam ringeraju [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




DM -> RE: atopijski dermatitis (29.9.2010 22:45:54)


IZVORNA PORUKA: anidla

IZVORNA PORUKA: doublemum

Ma kome vjerovati-jedno kaže jeste, drugo-nije[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] A majke su svakako veći stručnjaci od njih[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Pita mene doc-šta sam završila kada sam pričala o suhom i produktivnom kašlju-kao vidi da se razumijem[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]



[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]  trebala si mu reci, zavrsila sam ringeraju [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]



E ova ti je za [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley20.gif[/image]




stela2 -> RE: atopijski dermatitis (30.9.2010 10:40:10)

doublemum, ad i svi ostali dermatitisi su jako slicni..tesko je reci da li je to uopce bio ad..ako je bio, bio je jaako blagi..a, mozda je i slucajno bio takav osip, moze biti i od virusa, bilo cega..mozda je i imao ad, pa mu je prosao..ali, u svakom slucaju posto ga vise nema, definitivno nije bio onaj pravi..jer pravi ad traje godinama i godinama, bar onaj koji je genski podredjen.hvala Bogu da je prosao..a, kako kaze anidla, osip se moze i opet vratiti, ali to je sve samo mozda..




hanabanana -> RE: atopijski dermatitis (30.9.2010 10:46:49)

IZVORNA PORUKA: doublemum


Nama ped dijagnosticirao AD, a dermatolog to isključio! Ja ostala paf!!!!



Ako je dermatolog isključio, mirna Bosna.
Nemoj se sikirati.

Sve hoću da ti kažem, zvanična dijagnoze moje S. je: nemamo pojma, nekada se to desi![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




bebac2 -> RE: atopijski dermatitis (3.10.2010 23:02:43)

ja se do veceras sama borih sa atopijskim dermatitisom, u neznanju da vas je toliko sa istim problemom [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image].  moj bebac ima deset mjeseci i cini mi se da od rodjenja ima crvenilo na obrazima. sa tri mjeseca je prvi put imao i bronhitis, koji je, kako kazu doktori, pratilac dermatitisa. nakon toga je jos jednom, sa 6 mj, imao bronhitis. fleke na obrazima se zadnjih mjeseci javljaju rjedje nego ranije i u blazem su obliku, ali on to ceska i napravi ranice. jedan krug imamo i na listu nogice. za kupanje koristimo dm-ovu babylove kupku ultra sensitive, a mazemo A-dermom i kremom iz iste kolekcije babylove.
sa hranom sam veoma veoma oprezna i moj [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image] nije probao mnoge stvari koje njegovi vrsnjaci odavno jedu.
ja se bas raspisala, sorry




Super dada -> RE: atopijski dermatitis (12.10.2010 22:22:15)

Evo i mi se nismo dugo javili.
Poceli smo sa homeopatskom terapijom. Ima efekta, ali se opet povremeno stanje pogorša. Nismo jos ni jednom imali potpuni povratak lijepe mlade kože. Najbolje stanje je blijedo ruzicaste i suhe promjene, da bi opet za par dana se stanje pogorsalo.

Meni je drago da smo barem nasli lijek koji mu ne skodi, a ima efekta da umiri stanje.






anidla -> RE: atopijski dermatitis (14.10.2010 12:03:35)

IZVORNA PORUKA: bebac2

ja se do veceras sama borih sa atopijskim dermatitisom, u neznanju da vas je toliko sa istim problemom [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] .  moj bebac ima deset mjeseci i cini mi se da od rodjenja ima crvenilo na obrazima. sa tri mjeseca je prvi put imao i bronhitis, koji je, kako kazu doktori, pratilac dermatitisa. nakon toga je jos jednom, sa 6 mj, imao bronhitis. fleke na obrazima se zadnjih mjeseci javljaju rjedje nego ranije i u blazem su obliku, ali on to ceska i napravi ranice. jedan krug imamo i na listu nogice. za kupanje koristimo dm-ovu babylove kupku ultra sensitive, a mazemo A-dermom i kremom iz iste kolekcije babylove.
sa hranom sam veoma veoma oprezna i moj [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image] nije probao mnoge stvari koje njegovi vrsnjaci odavno jedu.
ja se bas raspisala, sorry



moja preporuka, ne kupaj i ne mazi dijete s nikakvim proizvodima ( mogu oni pisati ultrra ultra sensitive) ali po meni ako vec koristis a-dermu onda koristi sve ono iz njene kolekcije sta ti treba.

moj sin ima 11 mjeseci, jos nikad ga ni jednom nakon 2 mjeseca kad smo ustanovili da ima ad nismo kupali s nekim preparatima za bebe. kupili smo sampon a-derma i kupku a -derma.
s vremena na vrijeme smo mu pravili kupku s maslinovim uljem, to mu je godilo.

evo da kazem (kucam od drvo) da se Noncetu sve povuklo, ali sam bila uporna ko mazga (od hrane, od izbacivanja tepiha i plisanih igracaka, od detrdzenta, omeksivaca, sintetike...) uglavnom napatila sam se...

i da, nama je stvarno pomogla Bepanthen mast, zaista jeste

sretno svima, a ja se nadam da cemo se sto rjedje javljat na ovu temu....

ps. svima bih preporucila pregled kod dermatologa Tanje Knor, dat ce vam tacnu dijagnozu, smirit ce vas kao roditelje i nikad, ali NIKAD vam nece dati kortikosteroide bez jakog razloga....






bebac2 -> RE: atopijski dermatitis (26.10.2010 15:10:29)

mojoj bebi se jucer opet zacrvenili obrazi i onda je jos malo izgrebao, tako da smo danas poprilicno "rumeni". nadam se da ce opet brzo proci [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Hanady RR -> RE: atopijski dermatitis (6.11.2010 22:45:44)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
ja, napast  napadu panike.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Mojoj je mlađoj juče pojavilo cevnilo na denom obrazu. male crvene tačkice koe su se pojile i sada je to hrapava crvena fleka.
ona se ne češe, znači ne svrbi je ...sad čitam AD svrbi.
Saznah da se može javiti i kod starije djece odjednom...
elem ja ću ići doktoru...
al jel moguće da je ovo AD.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

doublemum kako se kod vas to javilo, kako izgleda...
jel vas svrbilo[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




niki83 -> RE: atopijski dermatitis (6.11.2010 22:52:45)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
ja, napast  napadu panike.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Mojoj je mlađoj juče pojavilo cevnilo na denom obrazu. male crvene tačkice koe su se pojile i sada je to hrapava crvena fleka.
ona se ne češe, znači ne svrbi je ...sad čitam AD svrbi.
Saznah da se može javiti i kod starije djece odjednom...
elem ja ću ići doktoru...
al jel moguće da je ovo AD.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

doublemum kako se kod vas to javilo, kako izgleda...
jel vas svrbilo[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]



ovako je i kod nas izgledalo na licu, a dobili smo to sa nekih 6mj., a negdje od 3.eg mjeseca zivota se pojavilo blago na rukicama...elem tek sam tad sa 6mj. pocela sumnjati na AD..i nadala se da nije i onda sa 9mj. nam dr. dermatolog uspostavila dijagnozu AD [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Anoniman -> RE: atopijski dermatitis (6.11.2010 22:59:08)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
ja, napast  napadu panike.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Mojoj je mlađoj juče pojavilo cevnilo na denom obrazu. male crvene tačkice koe su se pojile i sada je to hrapava crvena fleka.
ona se ne češe, znači ne svrbi je ...sad čitam AD svrbi.
Saznah da se može javiti i kod starije djece odjednom...
elem ja ću ići doktoru...
al jel moguće da je ovo AD.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

doublemum kako se kod vas to javilo, kako izgleda...
jel vas svrbilo[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]


Mozda je i alergija. Moja F. je sa 2. godine dobila tako te crvene tackice, koje su se poslije toliko prosirile, da su presle u fleke. Oedmo u D. Z. O. Maslic, kazu alergija i hop, injekcija...Medutim, mi odmah odemo kod dr. Sefike i kada smo analizirali sta je jela...kaze ona "to je od jabuka u Mercatoru". Mi osal totalno zbunjeni. Ono..kako moze biti alergicna na jabuku...Prvi put culi. A ona kaze da je svako trece dijete  na Zapadu alergicno na "prskane" jabuke. Eto, da ubacis i ovu mogucnost. Jubimo mal pile.




DM -> RE: atopijski dermatitis (6.11.2010 23:00:33)

Kod I se prvi put vrlo rano pojavilo(u okviru onih famoznih 40 dana) i pedijatar mu htio propisati injekcije....pisala sam o tome, a Knorka[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] nam dala tečni puder koji je pomogao , ali i napravio dodatni problem, to se onda osušilo i imala samosjećaj dodatno isušilo svu kože-valjda kontaš šta hoću reći.....oda tad povremeno dobije tjemenjaču(čak i sad, mada bi ovo moglo biti i genetski) i ljetos se osip ponovo pojavio i da češkao se i kad nam je ped. propisao afloderm-mi smo tražili da idemo dermatologu(i ovaj put dr Knor) ona isključuje AD i opet nam propiše tečni puder (koji ima Zn u sastavu) i A dermu, a kako nam isprobano djeluje avene, mi smo nju koristili, tečni puder nismo, jer nam je pedijatar rekao NE a i mi poučeni ranijim iskustvom nismo ga koristili!

Ja radim sljedeće, pošto je on svjetle puti, svjetle kose i plvook(za očekivati je ova osjetljivost):ne mažem ga stalno kremama-nego onako PP[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] koristimo avene za osjetljivu (odn za suhu do atopičnu kožu) a koristimo i običnu becutan kremu, takođe ga znam namazati i bademovom kremom(onom za guzu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] od pharmameda),a kad se desi osip(ako nije isušena koža) malo pospem puderom(niveinim)...




Stranica: <<   < Prethodna stranica  17 18 [19] 20 21   Sljedeća stranica >   >>