Lejla Ka -> RE: Razgovori u ocekivanju bebe (25.7.2011 14:00:09)
|
IZVORNA PORUKA: Bebica11 npr moja mama je rodila moju seku s jednim rijetkim SINDROMOM...sad zamisli, da je radila te pretrage i utvrdila to mozda bi ukinula zivot ali nije to tada bilo. I eno moja seka je imala dosta problema sa kostima(njoj se na kosti bolest odrazila) i pigmentacijom pa i jos milion nekih malih mahana koje je operativno rijesila(uspjesno) npr strabizam, onda sesti prstic, itd. A DANAS je moja seka UDATA (prije 2mj :) ) i studira, tj gura na poljoprivrednom faksu, IZUZETNO INTELIGENTNA, dr su je pratili, cak je natprosjecno inteligentna, i ko ne zna za njenu bolest nikada ne bi rekao da je moja seka osoba koja ima sindrom. Jedino sad ima dilemu oko potomstva i tu je sad medicina uznapredovala i vjerovatno ce vani rjesavati to pitanje. eto tako je moje misljenje o bolesnoj djeci, da su i ona ziva bica i da imaju svoju nafaku Duble, triple testovi kao i amniocenteza daju nalaz na par najčešćih sindroma. Rjeđe, rjetke i komplikovanije anomalije se u opće ne pretražuju i vrlo je vjerovatno da se takva anomalija ni danas ne bi otkrila. Zbog toga kažem da se prethodno treba informisati koji su dometi ovih testiranja ako ih već preporuče ili ih želite napraviti. Specifična testiranja, ako se sumnja ne neko genetsko nasljeđivanje se radi posebno i najčešće se uzorci šalju vani. Zaista mi je tužno što se danas ta testiranja jako često preporučuju, jer kad vam kažu da bi trebali raditi tripl, vi mislite da doktor sigurno na nešto sumnja, a neće da vas zabrinjava kad kaže da je to samo preventivno.
|
|
|
|