RE: zimnica (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


animagical -> RE: zimnica (17.9.2012 17:26:35)

moja mama nam pravi ajvar i bestilj ,njoj to neka tradicija, i seki i nama napravi uz sebe, bas jedva cekam i nadam se da ce malac voljeti oboje kao i mm i ja[sm=smiley1.gif]




animagical -> RE: zimnica (17.9.2012 17:32:23)


IZVORNA PORUKA: bellla

Hanadi imas li mozda kakav recept za one paprike punjene sirom,kisele,mislim da se su Sjenicke ili tako nesto,kako je to dobro,znam da ide pavlaka i sir u paprike,al neznam postupak i sta sve ide

sjenicaci prave ovako...operes paprike, posolis, ostavis preko noci, sutra posolis masnu pavlaku i punis papriek kojima je vrh malo probusen i redas u kantu....ide red paprika, p aokolo zaspes pavlakom, pa sve do vrha, i opet po vrhu dopunis pavlakom, tom poslojenom naravno, ne smiej biti nista neslano..fol je da na kanti pri dnu izbusis rupicu u koju moze stai npr vrh malog prsta, onda je zacepis nekim drvetom, moze jedan onih komadica okrguglog drveta za uklapanje najmjestaja, ako znas na sta mislim... nakon koji dan otvaras kantu da malo izracis, iscjedis ako ima na vrhu vode i otvoris nakratko tu dolje rupu da iscuri voda..to ponavljas jedno 20 dana dok ne nadodju i dok se pavlaka ne zgusne jer voda iscuri...bude dosta vode kad es ne otvara npr pet dana... ne drzi ih na toplom, ukisnuce...




animagical -> RE: zimnica (17.9.2012 17:36:19)

vrlo je vazan ovaj probuseni vrh paprika, sluzi da izadje visak tecnosti na dno kante i da se iscijedi... znaci erdaju se tako da je rupa dole... da naglasim[sm=smiley36.gif]




Amam -> RE: zimnica (17.9.2012 23:08:10)

Ja sam zapocela pravljenje zimnice,napravila sam sok od malina(jesenskih),juce smo napravili ajvar 9 kg,masallah,po receptu od sveki sa obarenim ne guljenim paprikama,malo sam i satarasa izdinstala i zaaledila u kutije,rece mi kolegica da moze,nisam do sad,jos mi ostanu crvene paprike i salate [sm=smiley1.gif]




visnjica1 -> RE: zimnica (17.9.2012 23:16:16)

Ja sam pravila prosle godine akvar toliko je ukusan bio da smo ga prosto mazali po kruhu [sm=bravo.gif], i ja sam isto barila paprike i patlidzan i poslije ih mljela gdje im je se odvajala kozica ma preukusan je imam i za ovu godinu ostalo nam




MicoTico -> RE: zimnica (22.9.2012 20:20:42)

Ima li neko isproban recept za kisele feferone?




Hanady RR -> RE: zimnica (24.9.2012 21:06:45)

SzD
IZVORNA PORUKA: almondray


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Eh drage moje izvještaj o ''novoj vrsti'' ajvara...

Super je[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

istina malo sam ga duže ukuhavala nego onaj standardni jer sam htjela postići kremsatu konzistenciju...al bolje povremeno pormješat duže sat vremena na šporetu nego gulit brdo crvenih paprika[sm=smiley36.gif]

Uglavnom ovako sma to uradila...
10 kg crvenih paprika, oprala i očsitila
2,5 kg patidžana okulila i izrezala na kriške

Onda sam u šepu od 5 l vode stavila malo manje od fildžana esencije, kapiku soli, kašiku ulja, 2-3 čehna bjelog luka i 2 kašike ulja.

pa sam komletnu kilaži paprika i patlidžana barila po par minuta u ovoj porkuhaloj smjesi...
vadila u šerpi rupičastom akšikom i samim tim u paprikama je ostajalo po malo vode, al ne puno

Poslije sam sve to smanjela na mašini za meso...dodala u mljevenju još 5 čehnadi luka i stavila u dvije šerpe po istu količinu pa zalila sa litar ulja ( u svaku šerpu po pola litra ulja)

I kuhala oko 5-6 sati haman mješajući povrmeno na tihoj vatri.
Eh to je ostalo ohlađeno kući, kad dođem stavit ću u mlake tegle i ubaciti u pećnicu da mi s egore malo ona korica stvori. Uglavnom ukus je ok, kremast je ok i mislim da će ovo biti uspješno natavljeno u budućnosti[sm=smiley36.gif]


javim vam koliko sam tegli dobila iz ove količine, jer sam od 30 kg paprika i 7, 5 kg patlidžana dobila sam 12 tegli ajvara...što znači na mjeru do 10 kg haman 4 tegle ...ono što jutros ostavih u šerpama mi s ečini oko 7 tegli će biti...što znači i isplativiji je.

I da da napomenem da mu je boja ljepša nego kod onoga sa pečenim paprikama...


eh na ovo da dodam...super ukusan...kremast i totalno isplativ....od ove mjere 6 tegli onih od 1 kg...elem mislim da ubuduće ovo mi je recept[sm=smiley36.gif]....sad imamo još 5 ovih tegli jer smo jednu čitavu uz ručak kod mame smazali[sm=smiley36.gif]

E prošle godine sam jela ajvar napravljen na ovaj način , ove godine dobila recept i za vikend se bacam na pravljenje... u receptu je sve isto samo što se kraće smjesa kuha , 45 min samo... uglavnom je predobar okus ...





Medi_87 -> RE: zimnica (25.9.2012 16:40:10)

[img]http://www4.slikomat.com/11/0925/ngo-Fotogr.jpg[/img] evo mali djelic onoga sto sam preko vikenda pravila[sm=smiley1.gif]




milenium -> RE: zimnica (25.9.2012 16:41:53)


IZVORNA PORUKA: Medi_87

[img]http://www4.slikomat.com/11/0925/ngo-Fotogr.jpg[/img] evo mali djelic onoga sto sam preko vikenda pravila[sm=smiley1.gif]


medi[sm=bravo.gif] koji je ovo sok.
ja sam isto ukiselila točno 54 tegle paprika[sm=smiley36.gif]




Medi_87 -> RE: zimnica (25.9.2012 16:58:57)

[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] to je sirup od grožđa, crnog [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]




SdZ -> RE: zimnica (29.9.2012 14:17:56)

Evo sveki i ja zavrsile danas ovogodisnju zimnicu, a pravile smo: kisele krastvce, cveklu, paprike, paradajz sos, pekmez, marmeladu od malina i, na kraju, ajvar.[sm=bravo.gif]




canim -> RE: zimnica (29.9.2012 14:39:01)

Kako kiselite crvene paprike, ja sam od njih ajvar napravila, neke sam zaledila a mogla bih malo i ukiseliti ? [sm=zmeden.gif]




palachinken -> RE: zimnica (29.9.2012 14:40:02)

medi, svaka čast! Još ovako, na bijelom špretu na drva, baš prava slika domaćinske kuće [sm=smiley1.gif]




Medić* -> RE: zimnica (29.9.2012 14:42:03)


IZVORNA PORUKA: Medi_87

[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] to je sirup od grožđa, crnog [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]



Medi svaka cast [sm=bravo.gif]

Ja sam od zimnice operisana, sve cekam od nane i svekrve [sm=smiley36.gif]

nego ovaj sirup mi primamljiv, imas li za prodaju ili cete vi ovo sve piti [sm=smiley36.gif]




MicoTico -> RE: zimnica (29.9.2012 15:31:17)


IZVORNA PORUKA: canim

Kako kiselite crvene paprike, ja sam od njih ajvar napravila, neke sam zaledila a mogla bih malo i ukiseliti ? [sm=zmeden.gif]

Prošle godine sam kiselila i ove ponovila po istom receptu jer su bile baš super
http://www.coolinarika.com/recept/kisela-crvena-paprika-za-zimu/




kaktuscic -> RE: zimnica (30.9.2012 22:15:23)

Joooj ovdje recepata... ja cu samo malo napraviti za ovu zimu, jer nemam vremena, kad djeca budu malo veca valjda i ja stignem napraviti mnogo toga.
Nego mene interesuje ima li ikakav nacin da spremim "zimnicu" za moju malu bebicu koja ce poceti sa dohranom za mjesec i pol kad nestane svega sto ce on moci jesti. Imam domace jabuke, kruske i sljive i danima razmisljam kako da mu to spremim, hoce li se pokvariti, jer ne smijem nista dodavati...




Hanady RR -> RE: zimnica (30.9.2012 22:28:17)


IZVORNA PORUKA: kaktuscic

Joooj ovdje recepata... ja cu samo malo napraviti za ovu zimu, jer nemam vremena, kad djeca budu malo veca valjda i ja stignem napraviti mnogo toga.
Nego mene interesuje ima li ikakav nacin da spremim "zimnicu" za moju malu bebicu koja ce poceti sa dohranom za mjesec i pol kad nestane svega sto ce on moci jesti. Imam domace jabuke, kruske i sljive i danima razmisljam kako da mu to spremim, hoce li se pokvariti, jer ne smijem nista dodavati...


domaće jabuke spremi lijepo u gajbu negdje na hladno mjesto....
pokrij ih da ne dolazi svjetlost i ona kao takva trajat će svježe i pregurati zimu,.....
malo će s ekora smežurati ponekoj...al još uvijek će biti sočna domaća jabuka...
šljive...povadi košpice, pa na jednu ravnu plohu, dasku stavi jednu pored druge da se zalaede...onda ih zaleđene potrpaj u plastične zdjelice...spremaj bebu kako želiš nakon vađenja iz zamrzivača...
kruške...zavisi koje su, ako su domaće, zelen tvrede onda ih stavi ko i jabuke na čuvanje...


svako voće možeš spremiti kao kompot...sad dodovanaje šećera nije pametno za bebu prije godine...

a evo i malo idja na ovoj temi
http://www.ringeraja.ba/forum/m_302063/tm.htm




kaktuscic -> RE: zimnica (1.10.2012 8:33:28)

Hvala Hanady, ovo jest najjednostavnije, i ja vjerujem da ce se jabuke ovako sacuvati, kruske i nece jer su mekane, prospast ce mi za dva mjeseca... Kontam da ih pasterizujem i u frizideru drzim, imama one male teglice od Hippa, valjda se nece pokvariti za dva mjeseca..




Medi_87 -> RE: zimnica (15.10.2012 14:54:06)

Ja tek vidjeh ranije postove, Medic nemam za prodati ovaj put nisam puno pravila ali za tebe ce biti maksuzije jedna flasa, dolazis li na bb da ti ponesem aBd[sm=smiley1.gif]
Cinko ja to sve na drva nekako uzivam i da kuham nekako mi elektricni ubije sav ukus u hrani, pa i ovako za zimnicu[sm=jezicek.gif]
Nego upravo sam obrala sto je ostalo zelenog paradajza cisto sumnjam da ce sad uzrijeti[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] nesto sam ranije kiselila ali me sad zanima način na koji vi kiselite da vidim razlikuje li se sta, ako nista da probam na drugi nacin, cekam metode za moj parajdzic [sm=smiley36.gif]
[img]http://www4.slikomat.com/11/1015/sa4-Fotogr.jpg[/img]




draguljče -> RE: zimnica (23.10.2012 21:17:55)

Ja sam napravila 10 velikih tegli paprika, ispekla 25 kg crvenih paprika i pokiselila 10 kg karfiola. Još ću naribati kupusa i to je sve od moje zimnice. Stvarno se nemam vremena peglati sa još nečim. [sm=smiley36.gif]




Hanady RR -> RE: zimnica (23.10.2012 21:25:39)


IZVORNA PORUKA: Medi_87

Ja tek vidjeh ranije postove, Medic nemam za prodati ovaj put nisam puno pravila ali za tebe ce biti maksuzije jedna flasa, dolazis li na bb da ti ponesem aBd[sm=smiley1.gif]
Cinko ja to sve na drva nekako uzivam i da kuham nekako mi elektricni ubije sav ukus u hrani, pa i ovako za zimnicu[sm=jezicek.gif]
Nego upravo sam obrala sto je ostalo zelenog paradajza cisto sumnjam da ce sad uzrijeti[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] nesto sam ranije kiselila ali me sad zanima način na koji vi kiselite da vidim razlikuje li se sta, ako nista da probam na drugi nacin, cekam metode za moj parajdzic [sm=smiley36.gif]
[img]http://www4.slikomat.com/11/1015/sa4-Fotogr.jpg[/img]


hej meni kona pobrala iz plastenika komlet paradjz i doniel...ja evo skuhala šta mi treba i tegle napunila da se hladne da zalijem po mom receptu...
kaže biće minusa za vikend a ona ga ne hasuli kao ja :)
baš me obradovala...

a moj recept ti je ovakav...gdje god piše krastavica stavi zeleni paradjz[sm=smiley36.gif]

kisele krasatvice

5 kg kratsavica...onako manjih ili malih...
5 litara vode
2 fildžana esencije
2 fildžana šećera
2 fildžana soli
1 vonobran ( mala kesica)

malo kopra i hrena

e ovako ovaj kopar i hren vrlo su bitni...
oni čuvaju kiselinu daju šmek kao vegine krastavice a ukus ne ponovljiv....

na dno svake tegle staviti po cvijet kopra i 1-2 komadića oguljenok korijena hrena
krastavice oprati i naredati u tegle

skuhati u vodi esenciju, šećer, so. kad prokuha skinuti da se ohladi i u to usuti vinobran

skroz hladno sipatu u tegle na krastavice...
krastavice pritisnuti zatvoriti i za 20-tak dana na srednje toplom jestu spremne za jelo

a samo da napomenem...istim ovim receptom pravim i zeleni paradajz




Hanady RR -> RE: zimnica (23.10.2012 21:26:39)


IZVORNA PORUKA: draguljče

Ja sam napravila 10 velikih tegli paprika, ispekla 25 kg crvenih paprika i pokiselila 10 kg karfiola. Još ću naribati kupusa i to je sve od moje zimnice. Stvarno se nemam vremena peglati sa još nečim. [sm=smiley36.gif]


kako kiseliš sma karfiol...
ja ga stavim u turšiju...
to sma uradila..al sma nisma nikada...a eminenta je činjeica da se svi otimamo za karfiol iz komletne turšije[sm=smiley36.gif]




draguljče -> RE: zimnica (23.10.2012 21:31:00)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

eminenta je činjeica da se svi otimamo za karfiol iz komletne turšije[sm=smiley36.gif]



[sm=smiley36.gif] Ja ga zato i kiselim samog. [sm=smiley36.gif]
Odoh da nadjem tacne mjere pa ti pisem.





Hanady RR -> RE: zimnica (23.10.2012 21:33:28)


IZVORNA PORUKA: draguljče


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

eminenta je činjeica da se svi otimamo za karfiol iz komletne turšije[sm=smiley36.gif]



[sm=smiley36.gif] Ja ga zato i kiselim samog. [sm=smiley36.gif]
Odoh da nadjem tačne mjere pa ti pišem,

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]




draguljče -> RE: zimnica (23.10.2012 21:35:48)


Mjera je za nekih 4,5 kg očišćenog karfiola:
1 l alkoholnog sirćeta
4 l vode
1 vinobran
200 g soli
150 g šećera
To miješati dok se so i šećer ne istope. Karfiol složiti u tegle i zaliti smjesom. Ništa lakše, a nikad bolji karfiol nisam jela. Nećeš se pokajati. [sm=smiley1.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  21 22 [23] 24 25   Sljedeća stranica >   >>