Kada dijete osjeća tugu zbog loše ocjene u školi?

Važno je pristupiti situaciji na empatičan i podržavajući način kako biste mu pomogli da se nosi s tim iskustvom i da nauči iz njega. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti:

Kada dijete osjeća tugu zbog loše ocjene u školi?

Izrazite saosjećanje i empatiju:

Prvo i osnovno, pokažite svom djetetu da razumijete njegove osjećaje. Možete reći nešto poput: "Vidim da si tužan/na zbog ove ocjene, i razumijem da to može biti teško."

Slušajte ih:

Dajte svom djetetu priliku da ispriča svoje osjećaje i razmišljanja o tome što se dogodilo. Aktivno slušanje pomaže djetetu da osjeća da ste ga čuli  i razumijeli.

Ohrabrite razgovor:

 Postavite pitanja koja će potaknuti razgovor, kao što su: "Što misliš da je pošlo po zlu?" ili "Imaš li ideje o tome kako možeš poboljšati svoje rezultate?"

Ne krivite ih:

Izbjegavajte krivicu i kritike. Dijete već može osjećati pritisak i stres zbog loše ocjene, pa je važno da se ne osjeća dodatno napadnuto.

Pomozite im da analiziraju:

Pomažući djetetu da analizira razloge loše ocjene, možete zajedno razmisliti o mogućim uzrocima. Možda su potrebni dodatni napori u učenju ili bolja organizacija vremena.

Razgovarajte o rješenjima:

 Potaknite dijete da razmišlja o tome što može učiniti kako bi popravilo svoje ocjene. Razmislite zajedno o strategijama za učenje, kao što su izrada rasporeda ili traženje pomoći od učitelja ili tutora ako je potrebno.

Podrška i ohrabrivanje:

Pokažite pozitivan pristup i ohrabrite dijete da se trudi i uči iz svojih pogrešaka. Recite im da svatko ima loše trenutke, ali da je važno raditi na tome kako se nosimo s njima.

Postavite realna očekivanja:

Razgovarajte s djetetom o realnim očekivanjima i ciljevima. Ponekad se loša ocjena može dogoditi unatoč trudu, ali važno je da dijete zna da je vaša podrška konstantna.

Nastavite pratiti napredak:

Redovito pratite napredak svog djeteta i ponavljajte razgovore o školi kako biste bili informirani o njihovim izazovima i uspjesima.

Posavjetujte se s učiteljima:

Ako se problemi s lošim ocjenama nastave, obratite se učiteljima ili stručnjacima u školi kako biste zajedno radili na rješenju problema.


Važno je naglasiti da je loša ocjena samo jedan trenutak u životu djeteta i da ne definira njihovu vrijednost. Vaša podrška, razumijevanje i motivacija igraju ključnu ulogu u njihovom razvoju i učenju kako se nositi s izazovima.


 

 

**** Na Ringeraji ****

  • Još mnogo zanimljivih tekstova o vašoj dječici pročitajte ovdje >>>KLIK<<<
  • Da bi ste pratili razvoj vaše bebice možete ako se prijavite i svakog ponedjeljka primate mailing kalendara razvoja djeteta
  • Ako želite diskutovati sa mamama dječice možete ovdje >>>KLIK<<<

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img