cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

Kako majka utječe na razvoj mozga kod djeteta

Istraživanja provedena 2012. godine su pokazala da djeca školskog uzrasta čije su majke o njima brinule s ljubavlju i prisutnošću u ranom razdoblju života imaju mozak s većim hipokampusom. Hipokampus je ključna struktura važna za učenje, pamćenje i reakciju na stres.

Kako majka utječe na razvoj mozga kod djeteta

Promjena u volumenu i izgledu mozga zavisi od toga kako se prema djetetu odnosila majka ili glavni staratelj.

 

Profesor Alan Shor s UCLA, koji je doprinio velikom broju istraživanja o ovom fenomenu, ističe da je rast moždanih stanica “posljedica interakcije djeteta s glavnim starateljem”, piše The Sunday Telegraph.

 

Mozgovi ovo dvoje trogodišnjaka variraju u veličini u skladu s ljubavlju koju su dobivala od svojih staratelja. To znači da rast djetetovog mozga “doslovno iziskuje pozitivnu interakciju između majke i djeteta. Razvoj moždanih sklopova zavisi upravo od toga.”

 

Članak također dodaje da od odnosa prema djeci u njihove prve dvije godine života ponekad zavisi hoće li dijete kada postane odrasla osoba imati potpuno funkcionalan mozak.

 

Ističe kako oštećenje koje nastaje pri zanemarivanju i drugim oblicima zlostavljanja može uzrokovati smanjenu inteligenciju, umanjenu sposobnost empatije te povećanu podložnost zavisnosti od droga i kriminala.

 

Rad odražava otkrića dječjih psihijatara i neuroznanstvenika. Istraživanja provedena 2012. godine su pokazala da djeca školskog uzrasta čije su majke o njima brinule s ljubavlju i prisutnošću u ranom razdoblju života imaju mozak s većim hipokampusom. Hipokampus je ključna struktura važna za učenje, pamćenje i reakciju na stres.

 

Izvor: Zelena učionica

 

 

Još  na Ringeraji

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img