cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

Krzamak – Ospice

Dijagnoza se najčešće postavlja na osnovu anamneze i kliničke slike, a laboratorijska potvrda rijetko je potrebna. Dva su simptoma vrlo važna: Koplikove pjege i kašalj, bez čijeg se prisustva ne bi trebala postavljati dijagnoza ospica klasičnog neizmijenjenog oblika.

Krzamak – Ospice

Morbili, male boginje (lat. morbilli - „mala bolest“) su akutna zarazna bolest čovjeka uzrokovana virusom morbila. Do danas je poznat samo jedan tip virusa ospica i protiv njega postoji vakcina. Najčešće se javljaju zimi i u proljeće, a premda se ubrajaju u tipične dječje bolesti, od njih mogu oboljeti sve dobne skupine.

Bolest je vrlo zarazna, a izvor zaraze isključivo je bolestan čovjek. On postaje zarazan za okolinu s početkom prvih znakova bolesti (najčešće je to nalik jakoj prehladi, tzv. virozi, a bolesnik još ne zna da ima ospice), što traje do petog dana nakon izbijanja osipa. Infekciozni materijal je sekret iz nosa, sekret sa konjunktiva, ispljuvak i pljuvačka. Virusi morbila ulaze u organizam preko sluznica respiratornih puteva.

Bolest se klinički manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promenama na rožnjači, sluzokoži disajnih organa i pojavom karakterističnog osipa koji se postepeno širi po koži od lica i vrata, prema trupu i udovima.

Osoba inficirana virusom ospica zarazna je 2-4 dana prije izbijanja osipa i ostaje zarazna sve dok osip ne nestane. Inkubacija kod morbila je ustaljenja i iznosi 10-11 dana i bez ikakvih je simptoma. Simptomi započinju desetak dana nakon infekcije. Najprije poraste temperatura, curi nos, nastupa grlobolja, podražajni kašalj i crvenilo očiju. Sitne bijele tačkice (Koplikove pjege) pojavljuju se unutar usne šupljine nakon 2-4 dana.

Osip se pojavi prvo iza ušiju, pa se širi na čelo, kosmati dio glave, lice, vrat, trup i udove. Dok se bolesnik potpuno ospe obično prođe 2 dana. Osip je makulopapulozan I tamnocrvene boje. U težim slučajevima bolesti može biti mjestimično i krvav. Zajedno sa pojavom osipa i opšte stanje bolesnika se pogoršava. Temperatura je između 39-40C. Bolesnici su još više promukli, kašlju i kišu.

Na vrhuncu bolesti osoba se osjeća jako bolesnom, osip je proširen a temperatura može prelaziti 40° C. Temperatura pada za 3-5 dana, bolesnik se bolje osjeća, osip počinje da blijedi i isčezava istim redom kojim se i pojavio. Regresija osipa je praćena finim perutanjem.

Dijagnoza morbila se postavlja na osnovu kliničke slike i otkrivanjem antitijela u krvi. Specifična terapija morbila ne postoji. Dijete sa ospicama treba držati na toplom i ugodnom. Za temperaturu se daju paracetamol i ibuprofen. Antibiotik se propisuje samo u slučaju sekundarne bakterijske superinfekcije.



Komplikacije

  • Upala srednjeg uha je najčešća komplikacija kod morbila. 
  • Najveći broj smrtnih ishoda bolesti posljedica je plućnih komplikacija. Praćene su visokom temperaturom, kašljem, ubrzanirn disanjem, uznemirenošću, a kod male djece mogu se javiti i konvulzije sa gubitkom svijesti.

  • Infekcija mozga (encefalitis) može izazvati komplikacije oko 1:1000-2000 slučajeva. Često počinje visokom temperaturom, konvulzijama i komom, obično 2 dana do 3 sedmice nakon pojave osipa.

Pojava morbila i komplikacije mogu se spriječiti, vakcinacijom djece od dvanaestog mjeseca starosti, iako i vakcinisana djeca mogu oboljeti, ali sa blažim simptomima bolesti. Vakcina se obično daje u kombinaciji sa vakcinama protiv zaušnjaka i rubeole kao injekcija u mišić bedra ili mišić gornjeg dijela nadlaktice.

Žena koja je preboljela morbile ili je uredno vakcinisana prenosi imunitet (u obliku antitijela) svom djetetu i ovaj imunitet traje tokom većeg dijela prve godine života.

 

 

**** Na Ringeraji ****

  • Još mnogo zanimljivih tekstova o vašoj dječici pročitajte ovdje >>>KLIK<<<
  • Da bi ste pratili razvoj vaše bebice možete ako se prijavite i svakog ponedjeljka primate mailing kalendara razvoja djeteta
  • Ako želite diskutovati sa mamama dječice možete ovdje >>>KLIK<<<

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img