OPREZ: Da li perete dinje i lubenice prije rezanja?
Da li znate da lubenica i dinja mogu da kriju ozbiljne zdravstvene rizike?

Miris lubenica i dinja je nešto što nas direktno asocira na ljeto a pijačne tezge su uveliko preplavljene ovim ljetnim voćem. Ali, da li znate da lubenica i dinja mogu da kriju ozbiljne zdravstvene rizike?
Stručnjaci ističu da je pranje lubenica, iako djeluje nepotrebno jer ne konzumiramo koru, neophodno da bi se izbjeglo trovanje.
Ovo voće raste u zemlji, gde je izloženo zemljištu, prašini, zagađenoj vodi i đubrivima, a tokom berbe, skladištenja i transporta može akumulirati još više mikroba. Prolaze kroz ruke mnogih ljudi, i niko ne može znati koliko puta su dodirnuti neopranim rukama.
Sa dinjom još opreznije
Imajte na umu da se ovaj savjet ne odnosi isključivo na lubenice. Trebalo bi da slijedite iste korake i kada konzumirate dinju.
„Kada isječete lubenicu ili dinju, a da ih prethodno ne operete, sve bakterije iz kore se prenose kroz nož direktno u unutrašnjost, a jedete ih sirove“, objašnjava dr Darin Detwiler, profesor bezbjednosti hrane na Univerzitetu Nortistern. Jedina razlika između njih je u tome što kora dinje, zbog svoje grube teksture, zadržava još više prljavštine i klica nego kora lubenice, pa je potrebno još pažljivije pranje.
Za razliku od mnogih drugih prehrambenih proizvoda, ovo voće se ne kuva, pa bakterije poput salmonele, listerije ili E. koli mogu preživjeti i završiti direktno u vašem tijelu. Simptomi su mučnina, povraćanje, dijareja, koji se obično javljaju nekoliko sati do nekoliko dana nakon konzumiranja. Stoga, pre nego što lubenicu i dinju izrežete na kriške, dobro ih operite sa dosta vode, po potrebi ih protrljajte i osušite čistim ubrusom.
Uživajte bez brige u tim sočnim kriškama
Nakon sječenja, voće treba odmah konzumirati ili smestiti u frižider u roku od dva sata, na temperaturi nižoj od 4 °C i potrošiti u roku od 3-4 dana kako biste dodatno ograničili rast bakterija.