Ova hrana je najčešći uzrok GUŠENJA kod djece
Stručnjaci su napravili popis namirnica koje najčešće uzrokuju gušenje kod djece.
Bez obzira na to što roditelji uvijek nadziru malu djecu dok jedu, često dolazi do gušenja hranom.
Sada su stručnjaci otkrili da su hrenovke, odnosno hot-dogovi, najčešći uzrok gušenja kod djece, tvrde pedijatri iz dječjeg centra Johns Hopkins.
Istraživanje je pokazalo da su hrenovke najčešći uzrok gušenja kod djece mlađe od tri godine (17 posto), zatim tvrdi bomboni (10 posto), grožđe (9 posto) i orašasti plodovi (8 posto).
“Svaka hrana predstavlja opasnost od gušenja kod male djece, ali hrenovke su opasne jer su taman toliko velike da savršeno začepe dišne putove, ne dopuštajući protok zraka” - kaže pedijatrica dr. Nisha Kapadia iz ovog Dječjeg centra.
Zato pedijatri savjetuju roditeljima da hrenovke prije nego što ih daju djetetu narežu na vrlo sitne komade, a kada je riječ o ostalim potencijalno opasnim namirnicama - tvrdi bomboni, grožđe i orašasti plodovi, ne bi ih trebalo davati djeci mlađoj od četiri godine.
PROČITAJ! > Da li je moje dijete predebelo? |
Bebe i djeca mlađa od tri godine posebno su sklona gušenju hranom jer nemaju sve zube i ne mogu dobro prožvakati hranu prije nego je progutaju. Djeca u dobi od tri do četiri godine već imaju zube, ali tek uče pravilno žvakati.
Također, djeca koja ne sjede mirno dok jedu imaju povećan rizik jer često udišu hranu dok se igraju ili trčkaraju, ističe dr. Kapadia.
Izvor: Mondo.rs
**** Na Ringeraji ****
- Još mnogo zanimljivih tekstova o vašoj dječici pročitajte ovdje >>>KLIK<<<
- Da bi ste pratili razvoj vaše bebice možete ako se prijavite i svakog ponedjeljka primate mailing kalendara razvoja djeteta
- Ako želite diskutovati sa mamama dječice možete ovdje >>>KLIK<<<