cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

Šta se STVARNO dešava kad progutamo žvaku?

Svi strahuju da će se žvaka zalijepiti za crijeva, ali...

Šta se STVARNO dešava kad progutamo žvaku?

 

Kada smo bili djeca, bezbroj puta smo čuli da nam se nikako ne smije desiti da progutamo žvaku zato što može da nam se zalijepi za crijeva ili želudac, a jedna od najupečatljivijih urbanih legendi je da je žvaki potrebno oko sedam godina da se u potpunosti svari.

 

Ako su uspjeli da vam usade ovaj strah u kosti, istina je, na sreću, nešto drugačija.


Iako se žvake sastoje od smole, voska, masti i emulgatora koji nisu svarljivi, čovjekov želudac svakodnevno prima određene količine nesvarljive hrane, pa to samim tim nije neobično, niti opasno po život.


Tako u trenutku kada progutate žvaku, njeni dijelovi koji ne mogu da se svare, ostaju u tijelu sve dok se želudac ne izbori s tim, a potom se, poslije određenog vremena, izbacuju iz organizma.


Takođe, priče o štetnom uticaju progutanih žvaka imaju i drugu stranu, čemu svjedoči činjenica da veliki broj progutanih žvaka u kratkom roku može da stvori probleme u varenju, naročito kod male djece.


To se vrlo rijetko dešava, ali kada se desi, onda je potrebna hitna intervencija doktora.


Sljedeći put kada budete progutali žvaku, nemate o čemu da brinete jer će se vaš digestivni trakt sasvim uspješno izboriti s tim...

 

Izvor:Autor: Najžena / nportal.rs

 

 

 

Pročitaj još zanimljivih tema o >> ZDRAVLJU <<

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img