cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

VAŽNO: Šta raditi ako pronađete dijete koje se izgubilo

U nastavku teksta pronađite savjete, na koji način možete pružiti pomoć izgubljenom djetetu.

VAŽNO: Šta raditi ako pronađete dijete koje se izgubilo

Zamislite da žurite na posao, hodate užurbano trotoarom, ili ste jednostavno izašli u šetnju, kada iznenada primjetite malu djevojčicu kako stoji sasvim sama. Da li je stvarno izgubljena?


Kako reagovati ukoliko se desi situacija poput nedavnog slučaja nestanka djevojčice u Srbiji, odnosno šta treba da uradite kada vidite dijete koje izgleda kao da se izgubilo?

U nastavku pronađite savjete koje daje Getsafetee.comna koji način možete pružiti pomoć izgubljenom djetetu.


1. Ne oklevajte - preduzmite nešto. 
Ako uočite dete za koje sumnjate da je izgubljeno dete, preduzmite mere. Mnogi odrasli oklevaju, nisu sigurni da li je dete zaista izgubljeno ili ne, i u međuvremenu dete ponovo odluta. U većini situacija dete koje je svesno da je izgubljeno intenzivno će se osvrtati oko sebe, brzo ćr hodati, držati ruke podignute prema ustima (mera za utehu) ili će pratiti leđa. Mlađe dete možda uopšte nije svesno da je izgubljeno i lako bi moglo ponovo da pobegne. Nikada ne škodi ako se detetu priđe na ispravan način, kako bi se proverilo da li je izgubljeno ili ne.

Ne oklijevajte - preduzmite nešto

Ako uočite dijete za koje sumnjate da se izgubilo, preduzmite mjere. Mnogi odrasli oklijevaju, nisu sigurni da li je dijete zaista izgubljeno ili ne, i u međuvremenu dijete ponovo odluta.

U većini situacija dijete koje je svjesno da je izgubljeno intenzivno će se osvrtati oko sebe, brzo će hodati, držati ruke podignute prema ustima (mjera za utjehu) ili će pratiti nepoznate ljude.

Mlađe dijete možda uopšte nije svjesno da je izgubljeno i lako bi moglo ponovo da pobegne. Nikada ne škodi ako se djetetu priđe na ispravan način, kako bi se provjerilo da li je izgubljeno ili ne.


Pristupite samouvjereno i spustite se na njihov nivo

Važno je da dođete na nivo djeteta jer želite da izgradite povjerenje sa djetetom što prije je moguće. Djeca se od malih nogu uče da ne razgovaraju sa nepoznatim osobama, a vi ste za njih upravo to.

Pozdravite se i predstavite se, a ako ste sa  svojim djetetom, predstavite i njega. Pokušajte da ne klečite direktno ispred djeteta jer to može biti prilično napadno za već zabrinuto dijete, umjesto toga kleknite pored njega postrance. Izbjegavajte da pokušavate da držite dijete za ruku ili zglob kako biste spriječili da ponovo pobjegne, ili da tražite da pođe sa vama.


Uspostavite komunikaciju 

Bilo da je dijete verbalno ili ne, pokušajte da ga uvjerite da će biti sve u redu. Neka djeca će misliti da su u nevolji jer su se izgubila i to može dovesti do toga da postanu veoma uznemirena, što za posljedicu ima to da ne mogu da vam daju bilo kakvu informaciju koja bi pomogla da ih dovedete do roditelja ili druge odgovorne odrasle osobe. Nasmijte se, recite im da nisu u nevolji i budite pozitivni koliko god je to moguće. 

Pitajte kako se zovu i koliko godina imaju (većina verbalne djece će znati da odgovori).

Može biti od velike pomoći da razgovarate sa njima tamo gde ste ih našli iz dva razloga: gradite povjerenje i istovremeno držite ih na jednom mjestu dovoljno dugo da roditelj koji ih grozničavo traži ima šansu da ih pronađe.

Obično kada dijete jeste sposobno da hoda, vjerovatno može da vas razumije do određene tačke - možda neće razumjeti "Jesi li se izgubio" ili "Kako se zoveš". Zato umjesto toga postavite pitanja od jedne ili dvije riječi kao što je „Mama gdje?" ili "Tata?", jer možda će moći da pokažu, ili će pogledati okolo, ali neće moći da ih uoče. U ovom trenutku mogu pokušati da odu da pronađu svog roditelja. Nemojte ih sputavati, već ih pomno pratite i pokušajte da ih prekinete tako što ćete kleknuti ispred njih i igrati jednostavnu igru, našaliti se ili uraditi nešto slično da biste mu odvratili pažnju.

Ne nudite izgubljenom djetetu ništa za jelo, čak ni slatkiše, jer može imati alergije ili netoleranciju na određenu hranu. Ali ponudite mu vodu i da sjedne negdje sa vama. Pokušajte da ne udaljite dijete previše od mjesta gde ste ga našli, jer se često ne udalje puno od mjesta na kome su se i izgubila. Potražite znakove povrede, ili zašto se dijete uopšte izgubilo, jer time možete doći do tragova o tome odakle su došli.


Potražite informacije

Odgovorni roditelji će naučiti dijete važnim podatcima ili zakačiti na odjeću trake za identifikaciju. Takođe, većina djece će znati telefonski broj roditelja. Razumljivo je da se roditelj možda neće javiti na nepoznati broj dok je u jeku traženja svog mališana, ili bi mogli da razgovaraju telefonom sa drugom osobom koja ga traži - tako da pošaljite tekstualnu poruku koja počinje sa „Pronašao sam vaše dijete..."


Nema dostupnih informacija? 

Ako nema dostupnih informacija, najbolja stvar koju možete da uradite je da se ne udaljavate od mjesta gde ste dijete pronašli. Ako dijete zna da odgovori, pitajte ga kako izgleda njegov roditelj i da li zna kako se zove (ili svoje prezime). Zamolite drugu odraslu osobu da potraži roditelja. Ostanite sa djetetom ako možete, jer izgradili ste povjerenje sa njim, a ono od vas traži utjehu. Nije dobro dijete dovoditi u još jednu neprijatnu situaciju time što ćete ga ostaviti sa drugom nepoznatom osobom, jer to može dejete dodatno uznemiriti.


Ponovni susret sa roditeljem 

Ovo je (nadamo se) srećan kraj za sve koji su uključeni u potragu za djetetom/roditeljima. Pronašli ste roditelje ili su oni pronašli vas. Ali još uvek ima nekih stvari na koje treba obratiti pažnju, jer ovakve situacije su često prilika za predatorsko ponašanje. Procijenite situaciju kada vam roditelj priđe.

Prvo i najočiglednije, da li je dijete srećno što vidi svog roditelja?

Postoji li fizička veza (zagrljaj) između njih?

Uvjerite se da roditelj koristi ime djeteta bez oklevanja.

Ako je sve u redu - odlično, vaš posao je završen! Nemojte se uznemiriti ako je roditelj izgledao nepristojno ili vam se kratko obratio, to je za njih veoma neugodna i uznemirujuća situacija, a oni su fokusirani na svoje dijete, a ne na vas.

Ali šta ako dijete oklijeva? Ne prepoznaje roditelje ili ih se plaši? Šta ako roditelj ne zna ime djeteta? Ovdje su moguće dvije situacije: ili osoba koja tvrdi da je njihov roditelj ili odgovorna odrasla osoba, nije ni jedno ni drugo, ili mogu postojati neki problemi u odnosu sa djetetom - mogući pokazatelj zanemarivanja ili zlostavljanja djece. Nikada ne vraćajte dijete nekome sa kim se ne osjećate 100% prijatno. Ako se osjećate dovoljno samopouzdano, tražite neki dokument od "roditelja" ili direktno pitajte dijete da li ga poznaje. Ako je jasno da oni ni na koji način nisu povezani ili odgovorni za to dijete, zaštitite dijete tako što ćete ga odvesti od nepoznate osobe i pozovite policiju jer bi to mogao biti pokušaj trgovine djecom.

Ako sumnjate na ozbiljnu zloupotrebu, odmah pozovite policiju.

 

 

Prevela i priredila Ringeraja.rs

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img