cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

Vježbe za pravilan izgovor glasova

Mališani ponekada govore nerazgovjetno. Koliko god nam to bilo simpatično, ukoliko se taj način izgovaranja glasova nastavlja, trebalo bi da posjetimo logopeda, jer je problem sa govorom u direktnoj vezi s motorikom.

Vježbe za pravilan izgovor glasova

Što se problem ranije prepozna, brže će biti rješen


– Nepravilan izgovor glasova, tačnije dislalija, negativno se odražava na dječje vaspitanje, izaziva negativne osobine i loše navike, jer je takvo dijete zbog svog govornog nedostatka često izloženo ismijavanju, što izaziva vrijeđanje ponosa i ličnosti. Ovaj poremećaj se u usmenom govoru često prenosi i u pisanju i čitanju – objašnjava Nataša Čabarkapa, logoped iz Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora.

 
Prepoznajte nepravilnosti

Možete posumnjati da vaše dijete ima nepravilan izgovor glasova ili dislaliju ako: Ne izgovara neke glasove (stručno omisija); menja nerazvijen glas glasom koji već postoji (npr. umjesto R izgovara J – supstitucija); glas se prepoznaje, ali manje ili više odstupa od normalnog kvaliteta glasa (distorzija). Najčešći tipovi distorzije su različite vrste šuškanja, među kojima je najčešći međuzubni sigmatizam. Poremećaj trajanja glasa i poremećaj zvučnosti takođe spadaju u vidove distorzije.

 
Pregledi

Prije nego što se pristupi korekciji glasova, neophodno je da se izvrše određeni testovi koji će pokazati uzrok, vrstu i stepen odstupanja u artikulaciji glasova i preciznost pokreta organa koji učestvuju u izgovoru glasova. Takođe je važno pregledom steći uvid u strukturu artikulacionih organa, zatim provjeriti sluh, utvrditi stanje auditivne pažnje i auditivne diskriminacije. Pregled, dijagnostiku i testiranje vašeg djeteta radi logoped. Kada se utvrdi vrsta i stepen poremećaja izgovora, počinje se s logopedskim radom na njegovoj korekciji.

 
Ne izgovara pravilno glasove s, z, c

Karakteristika ovih glasova je da su zubni, što znači da zubi najčešće učestvuju u njihovom formiranju. Pri njihovom izgovoru usne su razvučene u osmjeh, vrh jezika je iza donjih zuba. Ako dijete ima neke defekte zuba, vilice i nepca, potrebna je intervencija specijaliste ljekara (stomatologa). Ako je to sve u redu, pristupa se učenju izgovara ovih glasova.
 

Vježbe koje roditelj vježba kod kuće su riječi i rečenice sa zastupljenim glasom koji se radi. U početku to su kombinacije vokala SA, SO, SE, SI, SU, zatim se vježbaju riječi koje sadrže ove kombinacije vokala. Takav postupak je i kod glasova Z i C jer je položaj artikulacionog aparata isti.

 
Ne izgovara pravilno glas L

Problem: Ako na primjer dijete izgovara UK umjesto LUK, ako njegovo izgovaranje ima unjkav prizvuk ili je njegova zamjena nekim drugim glasovima: J (jav umjesto lav), V (vampa umjesto lampa), N (nos umjesto loz), D (dim umjesto lim).
Fizički razlozi: Uzroci nepravilnog izgovora L mogu biti suviše kratka podjezična resica koja smeta podizanju prednjeg dijela jezika, rascjep nepca, slabo razvijena motorika govornih organa, nedovoljno razvijen fonemski sluh, loša govorna navika kada dijete usmjerava vazduh sredinom umjesto bokovima jezika ili kada izbacuje ili ga ne podiže ili kada se ovaj glas formira pokretanjem donje vilice nadole i u stranu.


Ako vaš mališan ne izgovara lijepo slovo L, možete za početak da počnete postupno sa izgovorom glasova LA, LE, LI, LO, LU pa kada ih dijete savlada, mogu da se uvedu riječi kao što su: “lipa”, “lopta” , „lepo”, „lutka”...

 
Ne izgovara pravilno glas R

Glas R spada među najsloženije glasove našeg jezika. To se dobrim dijelom objašnjava što se kod neke djece najkasnije pojavljuje u govoru, a i da ga mnogi mališani izgovaraju teško i nepravilno.

Mališani uglavnom zamjene ovoj glas drugima, pa tako umjesto slova R izgovaraju L, pa dobijamo luka umjesto ruka, J – jiba umjesto riba, U – uame umjesto rame.
Kao i u prethodnim slučajevima i kod slova R, postoji čitav niz riječi i rečenica čijom vežbom izgovor slova može da se ispravi. Kod kuće sa djetetom možete da vježbate izgovaranje glasova TR, DR, kada se to usvoje idete na MR ili BR ili riječi kao što je “tri”, “drag”, “drvo”...

Osim riječi postoji još niz vježbi koje se rade sa logopedom da bi se ispravio izgovor.

Kada kod logopeda

Ako ste primjetili nepravilan izgovor nekih od glasova kod svoga djeteta, obavezno se obratite logopedu jer ako se na vrijeme ne otkloni nedostatak, vaše dijete će imati problem u pisanju i čitanju tih glasova kad krene u školu.

 

dr.sc Nataša Čabarkapa

Izvor: Blic.rs

 

 

 

**** Na Ringeraji ****

  • Još mnogo zanimljivih tekstova o vašoj dječici pročitajte ovdje >>>KLIK<<<
  • Da bi ste pratili razvoj vaše bebice možete ako se prijavite i svakog ponedjeljka primate mailing kalendara razvoja djeteta
  • Ako želite diskutovati sa mamama dječice možete ovdje >>>KLIK<<<

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba


Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img