Vrtić u kojem su voćne torte zaista voćne torte

Vrtić Mašin svijet svaki rođendan svojih mališana proslavi uz najzdraviju tortu na svijetu. Da, to je prava pravcata voćna torta. Bez šećera, brašna i čokolade...

Vrtić u kojem su voćne torte zaista voćne torte

Vrtić Mašin svijet svaki rođendan svojih mališana proslavi uz najzdraviju tortu na svijetu.

Da to je prava pravcata voćna torta.

I ujedno daju najljepši primjer svim drugim vrtićima kako se djeca od malena uče da su voćkice zdravije od šećera, brašna i čokolade...


Prisustvovali smo jednom takvom rođendani i bili zadivljeni sretnim dječjim licima kad ugledaju voćnu tortu i kojom brzinom prstiću pojedu tortu do zadnjeg zrna grožđa ili kolutića banane....

Preeeslatko!

 

 


Pogledajte fotografije u galeriji!

 

 

 

I zapamtite!


Preporučuje se jesti raznoliko voće svaki dan, voće raznih boja.

 

Zašto je voće važno?

 

Voće nam daje ugljikohidrate, vitamine, minerale, biljna vlakna, vodu i mnoge aktivne tvari  koji pomažu našem tijelu da ostane zdravo. Fitonutrijenti, prirodne boje voća i povrća, kao što je crveni likopen iz rajčice, ljubičasti resveratrol iz grožđa, te žuti lutein iz jabuke daju snažnu antioksidantivnu zaštitu tijelu i mnoge druge zdravstvene dobrobiti, zbog toga svakodnevno trebamo jesti raznobojno voće, jer od svake boje dobivamo drugačiju zdravstvenu dobrobit, za bolji vid, kožu, probavni sustav itd.

 

Voće ima malu energetsku vrijednost u odnosu na mnoge druge namirnice, a svakodnevnom konzumacijom može pomoći u prevenciji prekomjerne tjelesne težine. Svakodnevno konzumiranje voća može pomoći boljoj probavi, te u zaštiti od kroničnih bolesti kao što su srčano-žilne bolesti, moždani udar i neki oblici raka. Različito voće koje jedemo može pomoći u zaštiti tijela na različite načine, tako da je važno odabrati voće različitih boja, svakodnevno, kao što su:

 

zelena (jabuke, kruške, grožđe, kivi)

narančasta (naranče, mandarine, marelice, breskve, dinja)

žuta (banane, kruška, limun, ananas)

crvena (jagode, trešnje, višnje, maline, ribizl, brusnice, lubenica)

ljubičasta (borovnice, kupine, šljive, grožđe).

 

Imajte na umu da se ne morate uvijek odabrati svježe voće: smrznuto, konzervirano ili suho voće je isto voće. Suho voće, međutim, ima više šećera i može se zadržati na zubima te tako povećati rizik od kvarenja zuba pa ga treba konzumirati povremeno, nekoliko puta tjedno u malim količinama. Kada je riječ o odabiru konzerviranog ili suhog voća, provjerite popis sastojaka na deklaraciji i odaberite ono sa manje ili bez dodane soli ili šećera, bez dodanih masnoća. Uvijek odaberite voće konzervirano u prirodnim sokovima, a ne u sirupu. Smrznuto voće je najmanje industrijski procesirano i vrlo se lako može uklopiti u pripremu deserata, mliječnih frapea ili domaćih kolača sa različitim voćem. Primjerice, ne mora biti ljeto da biste uživali u šumskom voću, smrznuto šumsko voće usred zime može pomoći u raznolikosti jedenja voća.

 

Neki su zabrinuti zbog količine šećera koje se nalazi u voću i zbog toga će smanjiti konzumaciju voća. Šećer u voću je prirodni šećer (fruktoza) i malo je vjerojatno da će dovesti do kronične bolesti poput šećerne bolesti ili prekomjerne tjelesne težine kao što to mogu druge slatke namirnice sa dodanim šećerima.

 

https://static1.ringaraja.net/uploads/SLO/uploads/523e41ca6d4605ebba20262910da3511.jpg

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img