IZVORNA PORUKA: Lejla Ka
Dammo, neka proba i sa silikonskim, ali bi najbolje bilo da proba najprije bez i to tako da pokuša izvlačiti bradavice netom prije podoja ili pumpicom za izdajanje (ako ima) tako da napravi vakum nekoliko trenutaka dok bradavica ne uzađe, ili ima onaj fol sa špricom:
Uzme se debela šprica (od 10 ili 20 ml) odreže joj se dio gdje ide igla, a onda se ona ručkica (klip) prebaci na tu odrezanu stranu te se bradavica izvlači vakumom kad se ručkica izvlači.
jako je važno da se beba pravilno stavlja na bradavicu:
Poenta ovog postupka je da se bebi područje bradavice dovede na pravo mjesto ne zavisno od veličine bradavice. Znači mjesto gdje je bradavica treba da krene na bebinu gornju usnu i onda da, kako beba uvlači, klizne preko nepceta u grlo, dok donju usnu i čeljust gura areola dojke.
Bitno je i da se prije podoja područje bradavice i areole izmasira da bi što više omekšalo i da bi bebi bilo lakše da uhvati.
Samo da se nadovežem - meni su ovaj fol sa špricom napravili i dali u Vojnoj nakon poroda i

! Hvala dragim sestrama i babicama na ovom izumu :) Ovo me je spasilo prvih nekoliko dana dok mali nije izvukao bradavicu dojeći...
A vezano za dojenje, ponukana ovim prethodnim postovima (

), rekoh da i ja napišem šta god i nadam se da nije OT...
U svakom slučaju, rijetko ko ima tu sreću da uspije iz prve (prvenstveno mislim na prvorotke)...Sam porod i briga o maloj bebi je stresna samo po sebi, a onda imamo i dojenje koje je prirodan proces, al' za koji se treba dobro pomučiti (u većini slučajeva)...prva dva mjeseca mama jedino što treba da radi je da leži sa bebom i doji :) Čišćenje kuće, ručak, i sl. stvari su apsolutni višak u ovoj priči :)
Manje-više, sve dojilje su prošle ove muke, brige, stresove, "pametne" savjete okoline...al mi treba da znamo da možemo, jer to želimo...Ja sam vrlo bitne stvara naučila na ovoj temi i na ovom forumu, a to je da kod majčinog mlijeka ne postoji kategorija kvalitetno/nekvalitetno, da se mlijeko stvara na principu ponude i potražnje, da svaka beba doji vremenski različito (tako je moj mali dojio max po 5 minuta na svaka 2h) i da je flašica (bez obzira na njen sadržaj) nepotrebna, pogotovo u počecima uspostave dojenja, itd, itd...
Svim mama dojiljama želim puno sreće i uspjeha i ne obazirite se na komentare drugih, vjerujte u sebe i u vašu bebu i ne posustajte...A za sve istinski pametne savjete, tu vam je LejlaKa :))))) i naravno, ostale drage forumašice!