|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Štrajk dojenja
12.8.2009 19:48:10   
Amrino
Desilo se i meni nakon skoro godinu dana i nije bilo nimalo lijepo...Evo tekst koji ce, nadam se, pomoci dojiljama koje se nadju u slicnoj situaciji.

Štrajk dojenja
Nakon mjeseci uspješnog dojenja vaše dijete odjednom odbija dojku. Što se događa?

Ovakav scenarij može zabrinuti majku ili ju čak rastužiti ukoliko pomisli da je došlo vrijeme za prestanak dojenja. Nema razloga za paniku, naglo odbijanje dojke najčešće je znak štrajka dojenja. Naime, dijete koje prestaje dojiti čini to postupno, smanjujući broj podoja kroz tjedne i mjesece. Štrajk dolazi naglo i obično traje 2-4 dana (moguće i koji dan duže).
Ponekad je teško utvrditi uzrok štrajka dojenja, uglavnom je to djetetova privremena reakcija na neku promjenu. Mogući razlozi su:
  • Odvojenost od majke koja traje dulje nego što je dijete naviknuto (npr. majčin povratak na posao)
  • Bolesti ili ozljede djeteta koje čine dojenje neudobnim ili bolnim (začepljen nosić, otečeno grlo, upala uha, gljivična infekcija)
  • Konfuzija bradavica uzrokovana uporabom dude i/ili bočice
  • Izbijanje zubića
  • Previše vanjskih podražaja koji zaokupljaju djetetovu pozornost ili ga uznemiruju (prisutnost druge djece, glasni zvukovi, televizija…)
  • Stres ili uznemirenost majke
Uzrok štrajka može biti i promjena vašeg mirisa (dezodorans, parfem, krema..) ili vaša burna reakcija na ugriz prilikom koje se dijete preplašilo.

Bez obzira na uzrok štrajka, kako biste ga prevladali bitno je opustiti se i ne forsirati dijete. Dojku nudite često, a ukoliko ju dijete odbije, ne uzimajte to k srcu i ostanite vedri.

Vrlo je bitno ne davati dudice i bočice, kako bi dijete svoju potrebu za sisanjem zadovoljavalo isključivo na dojci. Ukoliko želite dati djetetu tekućinu, neka pije iz obične čaše ili one s kljunom.

Ukoliko je djetetu nosić začepljen, svakako mu ga očistite prije podoja. Možete mu u nosić ukapati nekoliko kapi mlijeka, ono će svojim antibakterijskim djelovanjem štititi sluznicu.

Pokušajte djetetu nuditi dojku u tihom, mirnom, zamračenom prostoru. Ukoliko imate uobičajeno mjesto za dojenje, promijenite ga. Možete pokušati dojiti ležeći u kadi punoj tople vode. Možete pokušati kada je dijete jako pospano, ili čak uspavano. Ponekad tako „nesvjesni" zaborave uzrok odbijanja dojke. Puno maženja, nošenja i kontakta "koža na kožu" pomoći će vam uspostaviti odnos pun bliskosti i povjerenja s vašim djetetom. U ovome vam može biti od velike koristi marama ili sling.

Ukoliko štrajk potraje, trebat ćete se izdajati kako biste izbjegli prepunjenost dojki, začepljenje kanalića ili čak mastitis. Izdojenim mlijekom možete dijete nahraniti na žličicu, čašu ili nekom od alternativnih metoda hranjenja.

Zapamtite da je ovo vrlo težak period, kako za vas tako i za vaše dijete. Oboružajte se strpljenjem i upornošću i sasvim sigurno ćete prebroditi štrajk i nastaviti uživati u svim blagodatima dojenja, dokle god to bude odgovaralo vama i vašem djetetu.

< Poruku je uredio Amrino RR -- 12.8.2009 23:25:42 >


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010


Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Štrajk dojenja
12.8.2009 22:29:06   
idana_85
Moj bebi je strajkovao, kad je imao dva mjeseca...trajalo je skoro mjesec dana i bilo je jako iscrpljujuce i frustrirajuce. Ponovilo se,ali samo jedan dan sljedeci mjesec. Ja sam zakljucila da je to zbog menustruacije....Amrino, jesi li pomislila na to? Takodjer sam negdje citala u tekstu o tandemskom dojenju da dijete u slucaju druge trudnoce samo osjeti neku promjenu i odbija dojiti...

< Poruku je uredio Amrino RR -- 12.8.2009 23:25:24 >


_____________________________

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.


(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Štrajk dojenja
12.8.2009 22:41:35   
Okarica
Meni se ovo desilo jednom prije noćnog podoja. Namazala sam se nekim puterom za tijelo koji se bebi izleda nije svidio. Do tog momenta sam se mazala  njenim uljem od HIPP-a. Sad joj takve stvari ne smetaju, ali ipak vodim računa. Mene zanima kako prepoznati znakove stvarnog smanjenja interesa za dojenje? U jednoj knjizi sam pročitala da ne treba forsirati ako beba sama postepeno prestaje sa dojenjem, jer se u suprotnom razvija ovisnost. Eh, sad, to postepeno odbijanje mene i interesuje. Da li to znači da će ona sama, vremenom, smanjivati broj podoja i da će na kraju potpuno prestati da doji?

< Poruku je uredio Amrino RR -- 12.8.2009 23:25:09 >


_____________________________

Mamin najljepši cvijet
IRIS, 01.09.2008

(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Štrajk dojenja
12.8.2009 23:23:41   
Amrino
Da li to znači da će ona sama, vremenom, smanjivati broj podoja i da će na kraju potpuno prestati da doji?


Pa da- upravo tako...ali to se desava skroz postepeno- nikada naglo. Znaci smanjuje broj podoja u toku dana...i sve tako...Tako da na kraju u vecini slucajeva majka ni ne osjeti nelagodu od prepunjenosti mlijekom jer se i produkcija vremenom smanjuje...
Ja cisto sumnjam da ce se to meni desiti. Ovaj moj je ovisan user posted image .

< Poruku je uredio Amrino RR -- 12.8.2009 23:24:57 >


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu Okarica)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Štrajk dojenja
12.8.2009 23:29:34   
Okarica
Izgleda da se bliži kraj mome dojenju. Već je smanjila, po danu vrlo rijetko doji, možda samo jednom, ali je povećala broj noćnih podoja. Vidjećemo šta će biti. Voljela bih da traje duže, jer sam tada sigurna da je bar nešto pojela. Baš ne voli hranu. Pozdrav!

_____________________________

Mamin najljepši cvijet
IRIS, 01.09.2008

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Štrajk dojenja
12.8.2009 23:30:19   
seli
amrino,ni  ja nisam mogla vjerovati da će tako mirno prestati dojiti.pa jeste kako neko reće,postepeno smanjuje broj obroka a kada počneš uvoditi hranu lagano izbacuje obrok po obrok.
onda ti ostaje samo emotivni motiv od kojeg je jako teško odviknuti i dijete i sebe.

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Štrajk dojenja
13.8.2009 1:09:01   
Anoniman
Ja sad ne znam je li pitanje na pravom mjestu, al vezano je za dojenje, pa da vas pitam user posted image
Moj bebi doji ali bi se ja nakon 6 mj. trebala vratiti na posao (u decembru) i radit ću puno radno vrijeme user posted image
Eh sad, zanima me hoće li njemu biti dovoljno samo noćno dojenje i jutarnje prije mog odlaska ili bi mu trebala uključiti, da mu teta koja će ga čuvati, daje i AD mlijeko tokom dana između čvrtih obroka??

(odgovor članu seli)
  Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Štrajk dojenja
13.8.2009 8:30:48   
new mama
Imam i ja pitanje ako neko moze da mi odgovori,kod mene je malena jedno vrijeme isto odbijala da doji,pa su se podoji u toku dana smanjil,uglavnom je dojila ujutro i navece,sad opet doji u toku dana jednom do dvaput,ujutro i navece pred spavanje,e sad moj problem u jednoj siki kao da je mlijeko nestalo ,slabo nadolazi,user posted image u drugoj ima i nadodje mlijeko,osjeti i kad doji da ima mlijeka,a ovu drugu kad joj dam nistauser posted image juce sam joj malo dala iz te sike i otisla na posao radila drugu sinoc kad sam dosla malo iz te povukla i do jutros nista skroz slabo nadolazi,da li je to sve kako je odbijala pa je manje iz te sike dojila i sad mlijeka skroz malo ili sta,a inace je nekako mi se cini manje i bilo mlijeka u toj siki,i jos da li moze njoj sad biti dovoljno da doji iz te jedne,ja njoj jos dajem jogurt u toku dana i pravim kasice na mlijeku AD ne dajem ili da joj pocnem jos flasicu sa mlijekom,user posted image imate li kakav savjetuser posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

A&V ~moje sve na svijetu ~


(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Štrajk dojenja
13.8.2009 10:23:17   
Suzana
enisa_sara, istu sam brigu imala kada sam se nakon 6 mjeseci morala vratiti na posao a dojila sam moje dečke. To nije bio problem i mi smo uspješno dojili do neki dan, skoro 14 mjeseci. Ja sam detaljno u par postova napisala i savjetovala mame kako da premoste ovaj problem, molim te pretraži ove teme malo pa ćeš naći - čini mi se da sam najdetaljnije napisala forumašici bubamara80 kada se ona trebala vratiti na posao.
new mama, tvoja beba je već velika, sad će joj i godinica, nemoj da brineš, ako je ona samostalno izbacila neke podoje, to je sasvim uredu, jer jede i ostalu hranu a unosi dodatno kalcijum preko jogurta i kašica sa mlijekom, stoga mislim da nema potrebe za AD-om. Mnogo je majki na kraju dojilo bebu samo iz jedne sike (moji dečki od kako su se rodili, svako je imao svoju siku user posted image ) i mislim da nemaš razloga za brigu.



_____________________________

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

(odgovor članu new mama)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Štrajk dojenja
13.8.2009 10:40:54   
new mama
Suzana  hvala tiuser posted image user posted image user posted image i ja se nadam da nema razoga za briguuser posted image

_____________________________

A&V ~moje sve na svijetu ~


(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Štrajk dojenja
14.8.2009 0:27:53   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Suzana

enisa_sara, istu sam brigu imala kada sam se nakon 6 mjeseci morala vratiti na posao a dojila sam moje dečke. To nije bio problem i mi smo uspješno dojili do neki dan, skoro 14 mjeseci. Ja sam detaljno u par postova napisala i savjetovala mame kako da premoste ovaj problem, molim te pretraži ove teme malo pa ćeš naći - čini mi se da sam najdetaljnije napisala forumašici bubamara80 kada se ona trebala vratiti na posao.



Hvala Suzana user posted image

(odgovor članu Suzana)
  Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Štrajk dojenja
24.8.2009 12:35:12   
mala ma
Jos uvijek muku mucim sa svojim strajkacemuser posted image .
Totalno sam zbunjena, bebi je malo vise od 2 mjeseca, iskljucivo ga dojim, a iz dana u dan dojenje postaje iscrpljujuce, naporno...nemam rijeci...
Cim ga prinesem na siku nastaje plac, opiranje, odgurivanje.
Isprobala sam razlicite metode ali ne pali. Bojim se da ne posegnem za flasicu!
Ne znam, pocetkom mjeseca cu na kontrolu...vidjecu da li dobija na kilazi.

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Štrajk dojenja
24.8.2009 12:58:17   
boogy woogy
New mama, bez brige i meni se ista stvar desila. Moj sin je prestao dojiti lijevu siku sa 10 mj. i ja sam ga uspjesno dojila jos naredni 10 mj. samo na desnu siku. Takodjer, moje dijete ne pije kravlje mlijeko UOPSTE niti AD mlijeko. On pije dosta jogurta i jede ostale mlijecne proizvode a kalcija ima u izobilju u drugim namirnicama.
Mala ma, nisam nigjde pronasla tvoj prvi post vezano za strajk dojenja. Kako se tacno ponasa tvoja mala bebica kad je u pitanju dojenje? Da li doji mirno po noci? Kako se manifestuju ti strajkovi? Da li beba ima zacepljen nosic? Da li je uho boli na dodir (iza uha)? Da li bali i trpa rucice u usta? Postoje mnogi razlozi za strajk dojenja, naravno jedan od razloga mogu biti zubici i tu pravila nema. Nemoj misliti da je beba od dva mjeseca premala za to, moja sestra je dobila prvi zubic sa 2 mj. a moj sin sa 3 mj. Da li beba pati od grceva? Kako se ponasa kada doji?

(odgovor članu mala ma)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Štrajk dojenja
24.8.2009 16:27:12   
mala ma
Na svu srecu, nocna dojenja su ok, bebica prihvati odmah dojku i doji! Tokom dana sitaucija je sasvim drugacija, kada uzmem bebca u narucje pocne plakati, okrece glavu od
sike. Do sada sam ga nenako uspjevala varati sa cuclom, medjutim ovih dana to je skoro pa nemoguce. Prvo ga moram " u pola" uspavati pa tek onda prihvati dojiti. Podoji su , mislim na dnevne, uglavnom sa protestima: 2-3 puta povuce pa onda place.
Kada su u pitanju grcevi njih smo prevazisli, nosic je ponekad malo zacepljen, a uho ga ne boli. Rucice su skoro uvijek u ustima, najradije bi strpao obje rucice odjednom user posted image .
Ne znam koliko ovo moze potrajati i da li su ovo znakovi totalnog prestanka dojenja!? Jako mi je bitno nastaviti sa dojenjem pa me interesuju iskustva ostalih mamica po ovom pitanju.

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Štrajk dojenja
26.8.2009 10:15:13   
boogy woogy
Bez brige Mala ma, bebe prije navrsene prve godine zivota rijetko same prekidaju dojenje, one samo STRAJKU iz gore navedenih razloga. Ali one su jos uvijek male i majcino mlijeko im je osnovna prehrana zato je vazno da pronadjemo pravi razlog zasto tvoja bebica strajka.

- Ako ti beba povuce 2-3 puta pa place, pokusaj je uspraviti i lagano masirati stomacic. Kako ti tece mlijeko? Mozda ti mlijeko ide prebrzo i preobilato pa beba nemoze da "osvoji". U tom slucaju, izmuzi se da otpustis pritisak mlijeka iz grudi pa tek onda ponudi bebi.

- Ako su zubic, mozes uzeti cistu pelenicu i malo pokvasiti kraj te tim djelom izmasirati bebine desni.

- Mozda u toku dana koristis neki dezadorans koji se bebi ne svidja (zvuci smijesno ali i ovo je moguce)

- Mozda je bebi vruce. Moj sin je redovno strajkovo ljeti kad su bile vrucine. Meni je pomagalo da se istusiram i da bebicu osvjezim pa da onda oboje legnemo u zamracenu spavacu sobu. U kojem polozaju dojis? Moj ti je savjet da probas lezeci.

- I reci cu ti nesto, moj sin  je ovisnik o pipi/cuci. Vjeruj mi, 60% strajkova dojenja koje sam imala (a imala sam ih mnogo) su bili izazvani "konfuzijom bradavice". Vazno je znati da je to moguci razlog odbijanja dojenja i da ga mozes prevazici. Samo umanji upotrebu koristenja pipe/cuce, recimo koristi je iskljucivo za spavanje, pa ces vidjeti da li je to razlog.

-  Budi uporna i znaj da je ovo samo faza i da ce proci. SRETNO!


(odgovor članu mala ma)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Štrajk dojenja
26.8.2009 10:23:05   
new mama
Boogy Woogy hvala ti punouser posted image ,a i ja njoj ne dajem da pije kravlje ni AD mlijeko,isto tako pije jogurt u toku dana i pravim joj doduse kasice na mlijeku,a ovako mi je lakse kad vidim da nisam jedina sa tim problemom,a da se beba i dalje uspjesno dojila,jer je namjeravam jos dojiti,pozzuser posted image

_____________________________

A&V ~moje sve na svijetu ~


(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Štrajk dojenja
26.8.2009 10:24:49   
boogy woogy
Nema na cemu New mama, samo ti nastavi dojiti jer je tvoje mlijeko nezamjenjivo!

(odgovor članu new mama)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Štrajk dojenja
26.8.2009 13:35:38   
mala ma
Hvala Boogy Woogy!
Lakse mi je kada znam da je i neko drugi imao isti ili slican problem i da ga je uspio rijesiti. Uz savjete sa Ringeraje sam uspjela ostai u "blazenom stanju" (nakon skoro 3 godine truda), pravazici trudnicke poteskoce, nedoumice, te ragade itd. Nadam se da ce i ovo biti proslost.

Ne znam...na pocetku sam mislila da je u pitanju kupka. Naime, promjenila sam svoju standardnu kupku i koristila neku drugu. Kada je poceo "strajk"user posted image prestala sam je koristiti i vratila se na staru.
Zubi, iako smatram da im je rano, mogu biti uzrok. Uvijek mu je rucice u ustima, jezik plazi i bali pomalo.
Probacu i sa izmuzanjem jer sam primjetila da se na pocetku podoja zagrcne.

U svakom slucaju, jos jednom veliko HVALA

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Štrajk dojenja
26.8.2009 13:57:48   
Suzana
mala ma,

Kada si mogla prevazići tako ozbiljan problem a tiče se zatrudnjivanja (mnogo mi je drago da sada imaš bebu user posted image user posted image user posted image ), sigurna sam da ovaj sa dojenjem možeš prevazići!
Moj savjet je da koristiš kupku kojom kupaš bebu, ja sam svo vrijeme dojenja bila na HiPP-u i nisam stavljala nikakve parfeme. user posted image

Puno sreće ti želim.



_____________________________

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

(odgovor članu mala ma)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Štrajk dojenja
10.9.2009 14:23:43   
dina_89
mislim da moja Sara strajkuje user posted image  

prije je dojila kad god je ponudim ma mislim da je moglad ojiti svako pola sata ali sad nece kad je budna samo kad zaspi pa osjeti glad porpudi se da jede i onda nastavi ili kad tek ustane onda doji a ovako nema sanse samo okrece glavicu user posted image

ja sam skoro sigurna da su upitanju zubici iako ona tek 3 mjeseca napunila ali eto procitala sam da to i nije rano kako se cini, jer ona stalno nesto stavlja u usta pristice, igracke sve sto stigne, puno bali i tako je evo vec 3 dana,

koliko odprilike treba da nikne taj prvi zubic kad se pojave ovi simptomi, ili ako neke misli da je neki drugli razlog ovakvom ponasanju neka kaze,
mislila sam da je u ponedjljek vodim doktoru jer tad treba i vakcinu primiti

_____________________________

08.06.2009 godine -nasa princeza & Sarah &

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Štrajk dojenja
10.9.2009 14:35:23   
škorpija
pa nek se sastanu sindikat i uprava pa pregovarajteuser posted image , sorry šala-mala. msilim da simptomi nicanja zubića mpgu trajati mjesecima prije nego što zub stvarno nikne, ako je štrajk trebao bi brzo proći, samo budi uporna, da nisi dobilauser posted image , pa da je to razlog što odbija siku

_____________________________

Ajdin 22.4.2009. - čojkić :-))))

Alina 20. 2. 2016 - maća :)

(odgovor članu dina_89)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Štrajk dojenja
10.9.2009 14:50:30   
dina_89
dobra siuser posted image

nadam se da ovo nece potrajate mjesecima jer je nervozna i placljivauser posted image

a nisam dobilauser posted image  i nadam se da necu uskoro user posted image  
evo sad je ustala je dobro se nadojila ali eto mene brine sto nece kao prije kad god joj ponudim, nego samo kad tek ustane ili onako spavajuci

_____________________________

08.06.2009 godine -nasa princeza & Sarah &

(odgovor članu škorpija)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Štrajk dojenja
10.9.2009 15:34:36   
škorpija
ma kad izgladni guza mala, ješće ona i tražiti jošuser posted image . vjerovatno je dosad samo za siku znala, a sad otkriva i svijet oko sebe pa joj svašta nešto zanimljivouser posted image , ako ne plače i ne gubi na težini sve je ok

_____________________________

Ajdin 22.4.2009. - čojkić :-))))

Alina 20. 2. 2016 - maća :)

(odgovor članu dina_89)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Štrajk dojenja
13.9.2009 21:30:21   
mala ma
dina_89- ocigledno da imamo isti problem samo sto kod nas straj traje vec cijeli mjesecuser posted image
I moja beba strasno puno bali, trpa usta sve sto stigne i nema sanse da doji kad je budan. Dojenje me totalno iscrpljuje jer vise lici na borbu nego na dojenje...ali se sve nadam da ce prestati.
Jedino me tjesi sto nije izgubio na kilazi, ovaj mjesec (sada su mu tri mjeseca) dobio je oko 800gr.
Doduse, prije 10-ak dana sam se ponadala da je sve ovo iza mene, sasvim je normalno hapao nekih 2-3 dana...i sad opet istouser posted image
Jesino nam ostaje da skupimo svo nase strpljenje i da se nadamo da ce sto prije proci.

(odgovor članu dina_89)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Štrajk dojenja
17.9.2009 22:59:02   
patak dača
Mojoj bebi danas tri mjeseca i ponaša se isto tako. Samo, moja curica je za jedan mjesec dobila samo 550 grama. Mene to baš brine, jer je u prvom mjesecu dobila kilicu, a u drugom kilu i 200 grama. Stalno slini i gura ručice u usta. Ona kao da je lijena da jede. Danas, racimo dojila oko 17h, i ja joj ponudim ciku oko pola devet, poslije kupanja, i ništa. Njoj se ne jede. A neplače. Jel moguće da nema dovoljno mlijeka pa ne želi da sisa? 

(odgovor članu mala ma)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *