|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Amniocenteza
3.12.2007 15:46:15   
bebano
Drage moje nisam nigdje nasla ovu temu, ako je ponavljam izvinjavam se unaprijed.
Zanima me da li je neka od vas imala ovaj pregled i ako jeste mozete li mi opisati u detalje kako izgleda. Ja sam narucena za 10.01''08 za ovaj pregled, koga god pitam svi kazu da je neprijatan ali da ne boli. Ne znam sta to znaci?? Malo se plasim, zapravo plasim se rezultata najvise, ali i tom po tom. Uglavnom molim vas koje ste ovo prosle da mi opiset_e sta se tacno radi, da li se dobije neka lokalna anestezija? Znam da se nekog iglom vadi plodna voda, ali koliko to traje itd itd? Hvala puno.  

user posted image

< Poruku je uredio Visnja RR -- 6.6.2010 11:58:45 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Amniocinteza
3.12.2007 16:03:40   
peruska
Pozdrav
ja sam u drugoj trudnoci radila amniocentezu na Koševu. Zahvat nije bolan, nema anestezije, uzme se sterilna igla ( malo bocne) vjeruj mi, i u epruvetu se napuni dovoljno plodne vode za analizu.
Poslije toga ležiš jedno 1/2 h do 1 h u jednoj prostoriji na Koševu da se malo smiriš, piješ antibiotike i apaurine.

Na Koševu se radila utorkom ( meni dr. Nidžara Abadžić), nalaze sam čekala 15. dana.

Analizu mislim da radi laboratorija Mehmedbašić ovdje u Sarajevu, moje dijete bilo je zdravo i genetski ispravno.

Najgore je čekanje rezultata, a kažu da komplikacije, ako i dodje do njih nastupe prvih dana.
Zašto ti radiš amniocentezu, koje su indikacije?

(odgovor članu bebano)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Amniocinteza
3.12.2007 16:07:20   
peruska
Zaboravih napisati sam zahvat uzimanja plodne vode je kratak, jedno 5 minuta, al doktor mora ultrazvučno provjeriti položaj bebe da je ne bi povrijedio  i ako je pokretna sačekati da se smiri.

Ja sam radila u 19. nedjelji, nisam ništa plaćala jer sam iz Kantona Srajevo, al to je bilo u aprilu 2006. godine tako da ne znam kako je sada.

(odgovor članu peruska)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Amniocinteza
3.12.2007 16:20:05   
bebano
Peruska hvala ti puno!
Ja sam iz Sarajeva. Meni ce raditi dr Jadranka Dizdarevic, jer mi ona vodi trudnocu. Razlog zbog kojeg ja radim je taj sto imam 38 godina i ovo mi je prva bebica. Mjerila sam onaj nuhalni nabor, i to je hvala bogu sve ok, ali ipak ja zelim i ovaj pregled da budem sigurna.
user posted image  za tebe i tvoju zdravu bebicu.
Da, to si u pravu najgore je cekanje rezlutata user posted image . Ali izdrzacemo i to kao i svi, najbitnije je da je bebica zdrava. Ja sam sada 14 nedelja sto znaci da cu i ja raditi tako negdje u 19 nedelji kao i ti.
Hvala ti puno na objasnjenju user posted image .

(odgovor članu peruska)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Amniocinteza
3.12.2007 18:16:49   
Adana
JA NISAM TO RADILA, I NADAM SE I DA NECU!!!
ZELIM TI OD SRCA DA TI SAM ZAHVAT STO BRZE I UGODNIJE PRODJE. I NARAVNO DA REZULTATI BUDU UREDU!!!!! SAMO SE POKUSAJ NE SEKIRATI, BICE TO SVE OK. KAO STO JE REKLA PERUSKA ZABOLI UBOD A OSTALO JE VJEROVATNO NEPRIJATNO ZNAJUCI DA IMAS IGLU U STOMAKU.... NE DAJ SE!!!
I DA TE PITAM KAZES DA SI MJERILA TAJ NUHALNI NABOR...GDJE? DA LI SI ISTA PLATILA? U KOJOJ SEDMICI TRUDNOCE? KAKO SE TO RADI?
VJERUJEM DA KADA JE ON NORMALAN DA BI I REZULTAT AMINO... TREBAO BITI OK.
POZDRAV!!!

(odgovor članu bebano)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Amniocinteza
3.12.2007 22:08:18   
bebano
Adana prije svega hvala ti na lijepim zeljama za amniocintezu.
Nuhalni nabor sam mjerila bas kod Dizdarevicke, jer ja idem kod nje u Papagajku privatno. To je zapravo pregled ultrazvukom, kada ona mjeri taj NN. Kosta 50 KM kao i svaki ultrazvucni pregled kod nje. To sam radila u 12 sedmici.
Da, te su vrijednosti bile ok, tako da se nadam da ce i amino biti ali ipak zbog godina idem i to jos uraditi.

(odgovor članu Adana)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Amniocinteza
4.12.2007 0:33:44   
Visnja RR
Radila sam amniocentezu prije 13 dana... na Kosevu... iako je nuhalni nabor bio kako treba zbog mojih godina (39) se preporucuje i amniocenteza...
Prije nego podjes na Kosevo popijes apaurin od 2mg i normalno doruckujes...
Sam cin amniocenteze nije strasan kako sam mislila da ce biti... na ultrazvuku doktor prvo pogleda polozaj bebe a potom i odredi mjesto gdje ce bocnuti... a to bocnuti je kao i kad primis injekciju... malkice neugodan osjecaj dok igla prolazi al vjeruj mi nista strasno... pokusaj se maksimalno opustiti... meni sve skupa nije trajalo vise od 20 -30 sekundi... nakon toga dobijes upute sta korisiti narednih 8 dana i odvedu te u sobu pored da odmoris nekih pola sata...
E sad... u uputama za koristenje stoji da se 8 dana pije cephabos (2x2) , apaurin 2x1, i sirup natal... ako vec prijes prenatala nema potrebe za tim sirupom... a pitaj doktoricu moze li ti preporuciti neki drugi antibiotik umjesto cephabosa ....jer sam ja ( sto opet ne znaci da ces i ti) nakon koristenja te visoke doze (ipak je to 2000 mg dnevno) dobila reakciju na kozi (cijelo tjelo mi se izasulo crvenim tackicama koje jako svrbe, pa sad moram koristiti neke gelove da to ublaze i pijem kalcij , a morala sam i primiti injekciju dextametazona...)
Potrebno je i naredna tri dana vise mirovati ako si u mogucnosti, al to ces sve procitati u uputama koje ces ces dobiti  gore...
Kad je u pitanju placanje ne znam kako to ide kad  neko ima nase osiguranje... ja sam platila 700 km jer sam osigurana preko VanBrede...
Ovih dana ocekujem rezulatate....pa cu usput znati i pol moje bebice....
a tebi bebano zelim da sve prodje kao treba i nemoj se plasiti ...nije nista strasno... Sretno!

(odgovor članu bebano)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Amniocinteza
4.12.2007 9:54:52   
bebano
Hvala Visnja user posted image .

Uh skupo pravo user posted image , a ni ja nemam osiguranje nase, klasicno. Pretpostavljam da si ti u nekoj stranoj organizaciji ili ambasadi jer oni uglavnom imaju VanBreda osiguranje. I ja sam 'kod stranaca' tako da cu i ja sigurno papreno platiti. Hvala sto si mi rekla, da se ne brukam gore bez love.
Reci mi, a zasto se pije apaurin? Hoce li mi dr. reci da to moram popiti ili ja to trebam sama na svoju ruku?
Moze li se povesti muzic? Ja bih rado da i on samnom prisustvuje tome..
I dr mi je rekla da cu morati mirovati dan-dva pa cu ja to pokusati nekako uskladiti sa vikendom.
Drzim ti fige da nalaz bude ok i javi nam sta je bilo obavezno. I pol bebice user posted image user posted image  user posted image . Sretnouser posted image .

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Amniocinteza
4.12.2007 15:04:19   
Visnja RR
Prvo da kazem da je moj nalaz uredan i sad sam u fazi da mi se samo place kolko sam sretna...al kad su mi javili prije sat vremena da je nalaz Ok toliko sam se zbunila da ne pitah pol bebe...al po nalaze idem u petak, pa cemo pricekati jos malkice...

Ja nisam znala da treba popiti apaurin al kad sam dosla na Kosevo, gdje se poprilicno ceka, med. sestra podjeli neki formular gdje treba da napises ime prezime, godinu starosti (sto govori o riziku), doktoricu koja te vodi, maticni broj ,... i s druge strane pisu upute...tu je pisalo da treba popiti apaurin prije... obzirom da sam bila deveta po redu, a da je jedna od trudnica imala apaurine kod sebe popila sam tada... oni se piju da bi bila opustenije (al onaj najslabiji 2 mg)...
Mozda mozes zamoliti da muz prisustvuje al obicno nije ni jedan... Doktor je htio da pozove mog jer sam zamolila doktora da pokusa vidjeti pol djeteta , jer je mom muzu i meni to bila 11-a godisnjica braka ( a inace nemamo djecu)...pa sam pozeljela bas na taj dan saznati... ali meni bilo zao da muz gleda kako me bockaju ionako je bio od same pomisli na to tuzan i uplasen... al moja bebica je kao za inat skupila nogice i nije htjela ni da mrdne :) ...
Ljubim vas user posted image  odoh da leprsam od srece po stanu user posted image

(odgovor članu bebano)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Amniocinteza
4.12.2007 15:24:46   
bebano
Visnja user posted image user posted image user posted image  tako mi je drago da je sve ok!! To je zapravo najbitnije, a pol ces saznati u petak. To je sada nebitno, bitno je da je bebica zdrava user posted image . Cestitam ti od srca.
Ok ja cu popiti apaurin za svaki slucaj, da budem smirena.
Ma ni moj dragi nikada nije bio ni na jednom pregledu samnom, a vidim kod moje dr da zene uredno dovode muzeve i da idu sa njima unutra. Jedna mi je prijateljica rekla da ga na amino obavezno vodim, jer se fino vidi bebica, pa da i on bude dio toga. A to sto ce me gledati kako me bockaju, neka malo i oni vide sta mi zene sve prolazimo user posted image .
Jos jednom ti cestitam od srca.

p.s ej i da ne zaboravim, jesi ti dobro napisala cifru za amino koja je 700 KM. Da nije mozda koja nula viska?? Nekako mi ovo bas previse..

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Amniocinteza
4.12.2007 15:42:07   
moja malena
Puno srece na amniocentezi.
Ja je nisam radila iako sam prosle godine rodila predivnu. zdravu djevojcicu
u 38 godini (prva beba). Prije te trudnoce sam imala jedan spontani.
Doktorica mi je rekla da mogu uraditi amniocentezu al naravno na sopstveni rizik,
jer zahvat nije 100% siguran (moze uzrokovati pobacaj).
Rekla mi je i da su 4D ultrazvusni aparati toliko pouzdani i da dobar ginekolog moze
jako dobro ustanoviti stanje ploda samo tim pregledom.
Zbog straha od ponovnog spontanog poslusah je i evo hvala Bogu
imam divnu zdravu user posted image
user posted image

(odgovor članu bebano)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Amniocinteza
4.12.2007 15:58:30   
Visnja RR
da 700 km :) sa dvije nule ... i jos sam morala kupiti i Rogam 140 km jer sam ja A- a muz B+ pa se nakon amniocenteze mora primiti... nadam se da bar to neces morati :)...
da dodam amniocentezu mozes raditi i kod dr Mehmedbasica...bar neces cekati 2- 3 sata ...hm i na njegov ziro racun se uplacuje novac bez obzira sto ti rade na Kosevu... iz njegove ordinacije te obavjeste o rezultatima...
al ja bih ti ipak preporucila da ti radi tvoja dr Dizdarevic ...

ja sam vec dva puta gubila trudnocu (jednom trojke , a jednom jednu bebicu) i moja je trudnoca je rizicna ...za pobacaj postoji taj 1% opasnosti ali bas zato i treba mirovati piti apurine... ultrazvuk je pokazao da je beba ok i tripl i dabl test, ali se opet preporucila amniocenteza...

u svakom slucaju sad sam mirna ...jos samo da mi prodje ova reakcija na cephabos ... (dakle pokusajte traziti zamjenu za taj cephabos...)

(odgovor članu moja malena)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Amniocinteza
4.12.2007 16:05:31   
Visnja RR
a da dodam...dok se ti budes odmarala u susjednoj sobi tvoj muz ce morati otici do Raifaisen banke na Skenderiji da uplati novac i da vrati kopiju  a original ide tebi za pravdanje tvojoj firmi... tako da ces lezati bar sat vremena :)...

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Amniocinteza
4.12.2007 16:09:53   
bebano
user posted image  ja pomislila da nisi ubacila jednu nulu viska user posted image . Cifra je stvarno boli glava, hvala bogu mogu si to priustiti ali sta rade zene koje nemaju ovu lovu?? Valjda kada imas osiguranje to ne placas, nadam se.
Ma da i ja bih da mi radi moja dr. Dizdarevic kada me vec ona vodi, neka onda i to radi. Platiti moram svakako pa kako god.
Ma naravno olaksanje je ogromno kada dobijes nalaze. I bas tako, zbog godina i ja sam se odlucila na taj pregled iako je mjerenje NN ok ali ja volim biti sigurna. Hvala ti user posted image .

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Amniocinteza
4.12.2007 16:11:25   
bebano
user posted image  znaci obavezno ga vodim, jer ce biti i on zaposlen..
Joj stvarno je ta papirologija glupa, ali sta mozemo.
Hvala.
p.s koja si ti sedmica??

(odgovor članu bebano)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Amniocinteza
6.12.2007 13:19:44   
Adana
Visnja cestitam na dobrim rezultatima!!!!!user posted image  user posted image    user posted image
Bebano od srca ti zelim sve najbolje i da sve prodje uredu!!! I vodi muzica, neka i on nesto radi :-))))user posted image     I samo polako...
pozdrav

(odgovor članu bebano)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Amniocinteza
6.12.2007 13:20:21   
Adana
Ah, da, bebano hvala na pojasnjenju za mjerenje NN!!!!

(odgovor članu Adana)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Amniocinteza
6.12.2007 15:25:49   
bebano
Adana user posted image  ma nego sta, vodicu ga da vidi da sve nije bas tako lako user posted image .

Visnja sada lebdi po kucici od srece pa se ne javlja user posted image . Neka uziva, nadam se da cu i ja tako.
Pusa svima.

(odgovor članu Adana)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Amniocinteza
7.12.2007 0:42:32   
Visnja RR
da da lebdim... :) sutra idem po nalaze pa cu znati da li je user posted image  ili user posted image  user posted image

(odgovor članu bebano)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Amniocinteza
7.12.2007 10:11:25   
bebano
Visnja obavezno nam javi jeli user posted image  ili user posted image , mada je sasvim nebitno, bitno je da je user posted image  dobro... Ali eto, da znamo...

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Amniocinteza
7.12.2007 18:54:18   
bebano
Imam jos jedno pitanje, sorry ako je glupo. Zanima me da li je ultrazvucni pregled koji se radi prije amniocinzete vaginalni ili preko stomaka.
Hvala!

(odgovor članu bebano)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Amniocinteza
7.12.2007 22:57:47   
Visnja RR
preko stomaka...
i da javim da je moja bebica user posted image  user posted image

(odgovor članu bebano)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Amniocinteza
8.12.2007 0:18:28   
Adana
user posted image  user posted image  user posted image  user posted image  user posted image  user posted image  user posted image  Cestitamo na user posted image !!!! meni su cuice jakoooo djage... Nek ti je ziva i zdrava i da tzi porod sto bolje prodje!!! Sve naj naj naj!!!!!! Pusica

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Amniocinteza
8.12.2007 0:35:58   
Visnja RR
hvala :)

(odgovor članu Adana)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Amniocinteza
8.12.2007 0:48:46   
Adana
sta te muci cakana pa ne spavas??? :-)

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *