|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

VIDEO: Kako pomoći bebi da podrigne?

Uredništvo Ringeraja, 8.10.2020
Tijekom hranjenja bebe uz mlijeko unose i zrak, pa im podrigivanje pomaže da mjehuriće zraka izbace iz trbuha. Evo nekoliko savjeta kako bebi olakšati da podrigne.
Ključne riječi:

/11


Kada mora beba podrignuti?

Ako dojite, tada je najbolje da beba podrigne kad promijenite dojke. Ako dijete hranite na bočicu, savjetuje se da dijete tijekom hranjenja nekoliko puta podrigne. U svakom slučaju, bebe bi na kraju hranjenja trebale podrignuti.

Savjet: Beba ponekad mora podrignuti čak i između hranjenja. Ako utvrdite da se vaša beba osjeća nelagodno ili plače, a ne možete shvatiti zašto, možda je razlog taj što je steže u trbuhu. Pokušajte joj pomoći da podrigne, možda je to razlog nelagode u trbuhu.


Položaji za lakše podrigivanje

Postoji nekoliko različitih načina da beba podrigne. Oni su opisani u nastavku, a za bolju predodžbu pogledajte I video.


1. U naručju

Držite bebu uspravno u krilu, okrenutu u jednu stranu, lagano nagnutu i naslonjenu lagano prsima preko vaše ruke. Obuhvatite djetetovu bradu palcem i kažiprstom ruke, a drugom rukom lagano udarajte odnosno pritišćite cijelim dlanom u krug na sredini leđa kako biste istisnuli zrak.

Savjet: Kada koristite ovaj položaj za bebino podrigivanje, poželjno je koristiti ručnik, pelenu ili veću tetra pelenu kako biste zaštitili bebinu odjeću i ruku u slučaju da beba slučajno povrati.


2. Na bedrima

Ako vam dijete ne podrigne u krilu, stavite je na bedra. S trbušićem neka bude naslonjeno na jedno bedro, kako bi se na trbuhu stvorio pritisak koji će pomoći istisnuti zrak iz tijela. Lagano trljajte ili tapšajte bebu po leđima.


3. Na ramenima

Ako ni položaj preko bedara ne uspije, stavite ručnik preko ramena i naslonite dijete na rame. Istodobno, ne zaboravite mu jednom rukom poduprijeti glavu i vrat, a drugom rukom masirati ili lagano, ali čvrsto tapšati dijete po leđima.


Podrigivanje bebe

Koristeći jednu od gore navedenih metoda, beba bi trebala podrignuti,što ćete za minutu-dvije konkretno I čuti Ako dijete ne podrigne, i to je u redu. Ponekad zrak nađe drugi izlaz


Jeste li znali?

Ponekad kad beba povrati tekućinu nakon hranjenja, izgleda kao da je povratila cijeli obrok mlijeka. No, obično povrati najviše za žličicu mlijeka, tako da možete biti bez brige.

 

 

 

Još  na Ringeraji

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
10
Kako priviknuti bebe na krutu hranu?
Kako se vaše dijete počne privikavati na povrće, voće i žitarice, počnite dodavati i drugu hranu, te povećajte broj hran...
4
Gnojna angina grla
Simptomi kod odraslih i djece
4
Oktobarska djeca
Oktobar se veže za ljude koji iznad svega vole biti u pokretu. Pročitajte neke zanimljive činjenice koje trebate znati o...
3






Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *