|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

"Bijela buka" za uspavljivanje beba: Šta je to?

Uredništvo Ringeraja.ba, 28.6.2020
Postoji nekoliko pravila kojih se valja pridržavati ukoliko se odlučite bijelu buku koristiti kao sredstvo za smirivanje svoje bebe

/11


Neke bebe jednostavno lakše zaspu uz zvukove koji se na prvu čine uznemirujućima. Mnoge mame svjedoče da su svoje bebe uspavljivale uz zvuk usisivača, kuhinjske nape, ventilatora.

 

Znanstveno nije razjašnjeno zašto bebe pozitivno reagiraju na jednoličine zvukove buke. Prema riječima psihologinje i geštalt psihoterapeutkinje Sare Reljice Kostić moguće je da ih to podsjeća na zvuk majčina srca, koji je bio stalna djetetova zvučna kulisa svih devet mjeseci u majčinom trbuhu.

 

White noise višesatne snimke

Na YouTube-u postoji ogromna količina višesatnih snimki zvukova pod nazivom – bijela buka, tj. white noise – namijenjenih za smirenje i uspavljivanje beba. Riječ je o jednoličnim šumovima određenih zvučnih frekvencija, poput zvukova usisavača ili nape, ili onih iz prirode, poput padanja kiše ili udaranja valova u obalu.

 

Smatra se da se takvi zvukovi dobro sinkroniziraju s niskom frekvencijom moždanih valova tipičnih za duboki san.

 

Bijela buka prekrit će i zamaskirati druge neželjene pozadinske zvukove koje dijete može čuti, poput zvukova prometa i govora drugih osoba.

 

Pravilo: Ne pretjerivati

Ipak, treba biti oprezan. Postoji nekoliko pravila kojih se valja pridržavati ukoliko se odlučite bijelu buku koristiti kao sredstvo za smirivanje svoje bebe, a ističu ih liječnici i stručnjaci koji su se bavili ovim fenomenom.

 

Važno je ne pretjerivati. Bijelu buku se preporučuje upotrebljavati tek koju minutu, dok se dijete ne umiri i zaspe. Nikako ne valja izvor bijele buke držati upaljen cijelo vrijeme dok dijete spava jer može postati iritirajući i utjecati na kvalitetu djetetova sna.

 

Također, treba voditi računa o jačini zvuka bijele buke, koja treba biti što tiša.

 

Uređaji za emitiranje bijele buke

U Sjevernoj Americi raširena je upotreba uređaja koji emitiraju bijelu buku (infant sleep machines) kako bi se pospješio neprekidan san bebe. Istraživanja su pokazala da takve sprave mogu oštetiti sluh i slušni razvoj djeteta, ako se nepravilno koriste.

 

Tako se u jednoj kanadskoj studiji daju upute roditeljima da uređaje za reprodukciju bijele buke drže na određenoj udaljenosti od djeteta i nikada u dječjem krevetiću. Zvuk valja uvijek držati na najnižoj razini.

 

Mame pišu kako uspavljuju svoje bebice

 

Još  na Ringeraji

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
4
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2
Masaža bebe i malo starijeg djeteta
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban z...
2
Priprema na život sa bebom
Dolazak bebe će zasigurno unijeti i nešto nemira u vaš život. Na dolazak djeteta se pripremite već prije poroda.
2






Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *