|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

"Challenge 2019” – “Ja ću spasiti život jedne žene u BiH”

Uredništvo Ringeraja.ba, 24.1.2019
Dženita Kurtćehajić, specijalista ginekologije i akušerstva, majka dva dječaka od šest i osam godina i jednom godišnje radi PaPa test. Dženita želi poslati poruku, odnosno pozvati sve žene da učestvuju u “Challengeu 2019” u nadi da bar jedan život, jedne žene, bude spašen, a možda to bude upravo vaš život.
Ključne riječi:

/11


 

Evropska asocijacija za borbu protiv cervikalnog karcinoma (European Cervical Cancer Association (ECCA) pokrenula je inicijativu za Evropsku sedmicu prevencije karcinoma grlića maternice još 2007. godine i od tada se ona obilježava u posljednoj sedmici januara svake godine.

Rak vrata maternice treći je najčešći zloćudni tumor ženske populacije u svijetu, sa 530.000 novooboljelih, i drugi po smrtnosti, sa 275.000 umrlih žena godišnje. Na zemlje u razvoju odnosi se 86 % oboljelih i 88 % umrlih od ove bolesti.

Infekcija vrata maternice humanim papiloma virusom (HPV) je najčešći uzrok karcinoma grlića maternice dok se čimbenici rizika od nastanka ove bolesti odnose na stil života, tačnije, pušenje, te nezaštićen i promiskuitetan seksualni život.

Dugoročno korištenje kontracepcijskih pilula i česte vaginalne infekcije uzrokovane oslabljenim imunološkim sistemom, kao i brojne trudnoće mogu povećati rizik. Genetika i obiteljska anamneza također predstavljaju povećan rizik, osobito ako su žene u bliskom obiteljskom srodstvu (majka, sestra) preboljele ili imaju karcinom vrata maternice.

Pozivamo Vas na “Izazov”

Dženita Kurtćehajić, specijalista ginekologije i akušerstva, majka dva dječaka od šest i osam godina i jednom godišnje radi PaPa test. Dženita želi poslati poruku, odnosno pozvati sve žene da učestvuju u Challengeu 2019 u nadi da bar jedan život, jedne žene, bude spašen, a možda to bude upravo vaš život.

Svjesno sam stavila da spasim život bar jedne žene, a razlog tome je što smo mi žene sebi uvijek na drugome mjestu. Tu smo za porodicu, za muža, za djecu, a sebe uvijek stavljamo u ‘drugi plan‘” – kazala je Kurtćehajić, te poručila: Molim vas da učestvujete u ovom izazovu jer, karcinom grlića maternice je opaka bolest koja ne boli, ali je 100% izlječiva ako se na vrijeme otkrije“.

Ako ovom akcijom uspijemo spasiti bar jedan život, možemo i moramo biti ponosne na sebe. Prvi korak koji trebate napraviti jeste da razgovarate na ovu temu, tako što ćete svoje najmilije pitati: Kada ste zadnji put uradili PaPa test i da li sa vama žele da idu na PaPa test?

Izazov ćete prihvatiti tako što ćete fotografisati sa osobom sa kojom ste bili na PaPa testu. Budimo heroji, spasimo nečiji život.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
6
Mamino naručje - najljepši miris
Uzimajte dijete u naručje često, privijajte ga uz sebe. Miris će najbolje povezati dijete s roditeljima...
3
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2
Masaža bebe i malo starijeg djeteta
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban z...
2






Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *