|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Zašto bebe u Finskoj spavaju u kartonskim kutijama?

Uredništvo Ringeraja.ba, 13.1.2021
Ova finska tradicija počela je 1938. godine kako bi se svoj djeci omogućio jednak početak života, ali i kako bi se smanjila velika smrtnost beba.

image
/11


Sve trudnice u Finskoj zadnjih 78 godina dobivaju od države “početnički paket” koji sadrži potrepštine za novorođenče. On je smješten u kartonskoj kutiji, koja je napravljena tako da može funkcionirati i kao krevetić. Ideja se tek zadnjih godina počela širiti svijetom.

 

Dva južnoafrička poduzetnika napravila su svoju inačicu, ali u plastičnoj kutiji, koja služi kao kada umjesto krevetića. Nadalje, sada doktorandica s Harvarda, Karima Ladhani, razvija primjenu finske kutije za bebe na jugu Azije, koja uključuje i mrežu protiv komaraca kako bi se bebe štitilo od malarije, ali i higijenske potrepštine za sami porođaj, kako bi se smanjila smrtnost beba.

 

I u Velikoj Britaniji se provodi pilot-projekt u bolnici Queen Charlotte’s and Chelsea, a kutije će biti podijeljene za ukupno 600 beba. Postoje i deseci sličnih projekata u SAD-u, od kojih se najveći provodi u Fort Worthu u Texasu, gdje je mortalitet beba najveći i iznosi 7,1 na tisuću, u odnosu na američki prosjek od 5,9. Bit će podijeljeno 36 tisuća kutija. U australskoj Victoriji i kanadskoj Alberti također se provode slični pilot-projekti još od listopada 2015.

 

Finska je vlada prva prepoznala svijest koju su pobudili diljem svijeta pa održavaju konzultacije u drugim zemljama, pa i prezentacije projekta u ambasadama, prenosi BBC.

 

Kako je sve počelo?

 

Ova finska tradicija počela je 1938. godine kako bi se svoj djeci omogućio jednak početak života, ali i kako bi se smanjila velika smrtnost beba. Tada je Finska bila vrlo siromašna i od 1.000 novorođenčadi ne bi preživjelo njih 65.

 

U početku program je bio namijenjen samo obiteljima s malim primanjima, ali je 1949. proširen na sve trudnice. Preživio je i katastrofu Drugog svjetskog rata, u kojemu su mnogi Finci ostali bez domova i samo je napredovao – tkanine za šivanje odjeće zamijenila je gotova odjeća, pojedini su proizvodi zamijenjeni drugima, ovisno o novim spoznajama o majčinstvu.

 

Pročitaj i ovo > Iznenadna smrt bebe – SIDS Sindrom


U ovom paketu za mlade majke nalaze se:

 

– madrac, presvlaka za madrac i prekrivač, dekica, plahta, vreća za spavanje 

– odijelo za snijeg, kapa, tople rukavice i čizmice 

– odijelce s kapuljačom i hlače s tregerima

– čarapice i rukavice, štrikana kapica i balaklava

– dječji bodiji, benkice, partikle, kompletići i štramplice u uniseks bojama i uzorcima

– ručnik za kupanje s kapuljačom, škarice za nokte, četka za kosu, četkica za zube, termometar za katu, krema protiv ojeda kože i mali ručnik za lice

– jednokratne pelene i set platnenih pelena

– slikovnica i igračka za zube

 

 

 

Još  na Ringeraji

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Noćna ishrana i karijes
Kao prvo ne treba brkati DOJENJE i NOĆNO DOJENJE, noćnu ishranu i buđenje djeteta uopšte. Svaka hrana koja se tokom noći...
5
"Nezaposlenim" mamama nemojte govo...
Bez obzira na to kakav je odgovor na ovo pitanje, nije na vama da ga postavljate, jer je to nešto privatno i individualn...
4
Osadent - Za bezbolan rast zubića!
Mi ne volimo besane noći. Zato smo kreirali Osadent - homeopatski preparat za zubobolju za bebe.
3
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2






Anketa

facebook
malena.

lijepo bi bilo imati clanice rr i na facebooku.neznam na koju temu da postavim.pa sta mislite ovako.mi je koje zelimo da se medjusobno dodajemo na fb da dodamo komentar da posaljemo pp.da ne bih slala pp poruke nekima koji ne zele da mjesaju rr i fb.

zelim nove prijatelje (76%)

ne zelim clanice rr na fb (24%)


Broj svih glasova: 108

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *