IZVORNA PORUKA: emma.L
Imam molbu: ako netko zna i pravi, molim da mi kaže šta je to mesna kalja. Mi imamo kalju, koja je u stvari varivo od kupusa (pa razne varijacije na temu, ali uvijek je kupus). MM često spominje nešto s mljevenim mesom i krompirom što se u Bosni zove kalja, a po njegovom opisu, varivo je, dakle moglo bi prenoćiti i ugrijati se sutra za ručak.
da kalja od krompira

ili ti krompirova čorba
ja je uglavnom pravim sa faširanim junećim mesom a ima varijanata i sa junećim flamom....
evo kako je ja pravim....
moj mili pretis lonac omogućava mi brz pripravak iste amože i u šerpi naravno....
u šerpu staviš ulja i na njega staviš 2 manje glavice crvenog luka isjeckanog na kockice...propižiš malo da luk porumeni i na to doadaš oko 300 gr faširanog junećeg mesa da se malo proprži sa lukom.
zatim ubaciš 1-2 mrkce isječene na kolutove, 1 šehno bijelog luka ili popolovljeno ili usitnjeno ( ja ga polovim pa koga zapadne u tanjiru polovica izbaci ga

) a šmek je nazmjenjiv.
narežeš peršunovog lista i lista celera ako voliš ukus istog ( bez celera se može)
dodaš malo vode da to ''pihtija'' i dodaš začine, so, biber, vegeta ( ako je koristiš) malo aleve paprike i malo paradajz sosa iz tube da bi ti bilo gušće ( jer ja ništa ne zapržavam a neko i to radi kalji od krompira)
na sve ovo dodaš oko 600-700 gr krompira oguljenog u isječenog na četvrine ili čak šestine ako je veći krompir.....
naliješ toplom vodom i pustiš da se kuha...
ja to sve fino u pretis zgombam ovim redoljedom i nakon što propišti pustim ga 15 minuta i to je to.
Mi u ovu kalju volimo staviti kašiku pavlake kada je jedemo...a često puta uz istu samo jogurt pijemo. I nezamjenjiva je hrana sa domaćim hljebom onako mlakim....
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006
F-12.2.2009