writing-img

RE: Recepti,recepti

  
clock-img

22.07.2010, 09:09

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Kvrguša

1 pile
500(0) gr brašna
2 jajeta
hladna voda
malo soli
malo ulja
1 mala pavlaka ili vrhnje za kuhanje

Ovo vam je mjera za onaj kockati pleh orginal iz rerne user posted image
Pile skuhati pa ga istranžirati na komade i poredati u pleh...
zakuhati tjesto do brašna, malo ulja, jaja, soli i vode malo gušće nego za palačinke
preliti preko piletine i staviti da se peče
kad se sipeče izvaditi i zaliti razmuđenom pablakom sa 2-3 kašike one vode u kojoj ste ikuhale pile
ili samo vrhnjem za kuhanje...

prijatno....

Kljukuša

5-6 većih krompira
200 gr bršna -otpilike
biber, glavica crvenog luka
so,
na vrh kašike sode bikarbone ili praška za pecivo ( ja prašak koristim češće)
malo ulja
ako je gusto i pretvrdo malo vode tople 1-2 fildžana

krompir i luk izrendati, dodati sve ostale sastojke , dobro izmješati i staviti u namašćen pleh da se peče...
kad se ispeče...porumeni izvaditi i zaliti sa
otopljenom kašika ulja ( ili malo putera) kašika mlijeka slatkog 2 čehna bijelog luka dobro isjeckanog i 1-2 kašike palake....

kad je zalitre samo je na kratko vratiti u vruću pećnicu i eto spremna za jelo...

prijatno


ma naravno da nije 5 Kg greška pri kucanju uletila još jedna nulauser posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

22.07.2010, 19:46

clock-img

Sonja

pencil-img

2429


IZVORNA PORUKA: Ilhana RR


IZVORNA PORUKA: Sonja

zna li neko kako napraviti neki lijep sejk sa sezonskim vocem???



kakav sejk zelis? ono sa jogurtom ili?



svejedno je..samo da osvjjezava..
moze i sa sladoledom ili bilo sta

_____________________________

Adin- 1.5. 2009
07:30h 3500g 55cm
pile moje pametno

Arian- 8.12.2011 - 29.03.2012 :(((
17:00h 4000g 55 cm
Smjesko moj uvijek ces biti moj ponos,moj borac i moja najveca ljubav

Darian 27.05.2013
16:40h 4150g 56cm
Nase sunce

clock-img

22.07.2010, 21:58

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113


IZVORNA PORUKA: Sonja


IZVORNA PORUKA: Ilhana RR


IZVORNA PORUKA: Sonja

zna li neko kako napraviti neki lijep sejk sa sezonskim vocem???



kakav sejk zelis? ono sa jogurtom ili?



svejedno je..samo da osvjjezava..
moze i sa sladoledom ili bilo sta



Ja ti vecinom pravim sa jogurtom i stavim obavezno limuna u to jer bude svjezije... a ti samo pomjesas voce koje volis, izmiksas i stavis jorgurta 1/4 na razliku od voca, znaci ako je kilo voca onda 250 gr jogurta.... ako hoces mozes i poseceriti al ja vise volim bez secera ;)



_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

29.07.2010, 15:52

clock-img

mamine oci

pencil-img

4300

mantije

sto se tice lisnatog tjesta jedno pakovanje lisnatog od 500gr
i 500gr fasiranog mesa
u meso stavim malo soli bibera kasiku ulja i 2-3glavice sitno seckanog luka
lisnato tjesto u pavovanju dodju dvije  polocice da ih tako na zovem
pobrasnim povrsinu gdje razvlacim tjesto
znaci prvo razvucem jednu plocu od prilike da pravugaobik bude 20x20
isjecem na kocke u svaku kockicu malo mesa savijes dijagonalno krajeve da se dobije kao mali jastucici,ispadnenegdj od 40-45mantija od jedne plocie tjesta postupak ponovis i sa drugim djelom tjesta redjas u tepsiju ili pleh
ispadne mi 90 kom mantija ili puna tepsija precnika 30cm
nadam se da sam uspjela obijasnit nekako bolje objasnavam uzivo kad zavrsis malo nauljis mantije

za nouuser posted image
i ostale koji ma se svidi recept

user posted image

_____________________________

Haris 28.10.1999
Fatih 25.01.2008
Iman 13.01.2013

clock-img

29.07.2010, 15:56

clock-img

Skvo RR

pencil-img

4542

Mamine oci...jel ih prelijes necim na kraju....?  I koliko ih peces? Ja kada ovo lisnato tijesto koristim za kiflice pecem 20 minuta.

< Poruku je uredio Skvo RR -- 29.7.2010 15:59:47 >


_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

clock-img

29.07.2010, 16:02

clock-img

mamine oci

pencil-img

4300

sto se preljeva tice stvar ukusa moze kiselo mlijeko jogurt sve po zelji ja isto tako pece 25-30 minuta prethodno zagrijem rernu ali bas su ukusne za vise komada samo se udvostruci smjesauser posted image naravno preliju se kad se ispecuuser posted image ja obicno volim onako hrskave sa casom hladnog jogurta mmmmuser posted image

_____________________________

Haris 28.10.1999
Fatih 25.01.2008
Iman 13.01.2013

clock-img

29.07.2010, 16:21

clock-img

milenium

pencil-img

6133


IZVORNA PORUKA: noa

IZVORNA PORUKA: milenium

a može li se ovo zamrznut pa odmrznut kad bude neka fešta?





moze al onda kupi lisnato koje nije smrznuto jer ne znam valja li 2 puta odmrzavatiuser posted image



kakvo je to lisnato?evo mamine oči kaže da ona zamrzne.
u što ga onda staviš ,u kesice?uništi li ti se oblik kuglica?

clock-img

29.07.2010, 16:31

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: milenium


IZVORNA PORUKA: noa

IZVORNA PORUKA: milenium

a može li se ovo zamrznut pa odmrznut kad bude neka fešta?





moze al onda kupi lisnato koje nije smrznuto jer ne znam valja li 2 puta odmrzavatiuser posted image



kakvo je to lisnato?evo mamine oči kaže da ona zamrzne.
u što ga onda staviš ,u kesice?uništi li ti se oblik kuglica?






zamrznes skupa s tepsijom ja sam u interexu kupovala lisnato koje nije bilo duboko smrznuto al evo mamine oci kaze da moze smrznuto pa ga necu ni traziti....
moja mama pravi domace lisnato tjesto al se cijeli dan pegla s njimuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

29.07.2010, 16:34

clock-img

Dinkica

pencil-img

1038

mlenium, pite a i buredzike zaledis tako sto ih stavis na tacnu koja moze stati u zamrzivac, mozes ponoviti par puta jer meni dio zamrzavanje nije nesto velik (tri ladice), tek kad se zaledi kroz sat-dva strpas ih u kesice. 

_____________________________

Mamino pile se rodilo 12.02.2009

clock-img

29.07.2010, 16:36

clock-img

mamine oci

pencil-img

4300

mozes u tepsiju da zamrzes a mozes i fino kad ih pravis poredjas na foljiu uglavnom pravila milon puta provjereno jos se niko nije otrovaouser posted image

_____________________________

Haris 28.10.1999
Fatih 25.01.2008
Iman 13.01.2013

clock-img

03.08.2010, 15:17

clock-img

milenium

pencil-img

6133

mamineoči ,treba li s emljeveno meso prije izdinstat ili onako sirovo u tjesto stavljat.nekako mi se čini da se sirovo ne može ispeć za 25min?

< Poruku je uredio milenium -- 3.8.2010 15:22:21 >

clock-img

06.08.2010, 15:26

clock-img

Malenaoduvijek

pencil-img

5237

Ja vas jako dugo pratim, ali nisam do sada nikada pisalauser posted image .Sad citam vase recepte pa sam dobila inspiraciju da i ja napisam jedan, nije komplikovan.
Na puteru ili margarinu izdinstate sitno sjeckani luk, dodate pileci file izrezan na kockice ili neko mljeveno meso ( ja vise volim file). U to dodate pileci temeljac i pustite da se malo dinsta.Onda dodate prasu i mrkvu (izrezanu naravno) i pustite da se fino krcka.Ovamo skuhate rizu ( posebno) i pri kraju je dodate u ovaj sataras.Naravno dodate zacine( so, biber , sta ko voli jos).Nije komplikovano, a i ne treba puno vremena da se napravi
Prijatno!

_____________________________

Ne pokusavaj me shvatiti samo me voli!

clock-img

10.08.2010, 09:31

clock-img

Mamarica

pencil-img

185

IZVORNA PORUKA: mamine oci

mantije

sto se tice lisnatog tjesta jedno pakovanje lisnatog od 500gr
i 500gr fasiranog mesa
u meso stavim malo soli bibera kasiku ulja i 2-3glavice sitno seckanog luka
lisnato tjesto u pavovanju dodju dvije  polocice da ih tako na zovem
pobrasnim povrsinu gdje razvlacim tjesto
znaci prvo razvucem jednu plocu od prilike da pravugaobik bude 20x20
isjecem na kocke
u svaku kockicu malo mesa savijes dijagonalno krajeve da se dobije kao mali jastucici,ispadnenegdj od 40-45mantija od jedne plocie tjesta postupak ponovis i sa drugim djelom tjesta redjas u tepsiju ili pleh
ispadne mi 90 kom mantija ili puna tepsija precnika 30cm
nadam se da sam uspjela obijasnit nekako bolje objasnavam uzivo kad zavrsis malo nauljis mantije



Mantije izgledaju divno i ukusno, ja bih molila odgovor na slijedece: je li ovo gore 20x20 cm? Ako jeste kako onda izadje 40 mantija od jednog? Kolike budu otprilike te kocke kad se izrezu? Izvinjavam se, ali nikako nisam mogla skontati na koliko se razvuce tijesto, da lli bude tanko kao jufka i sl?

Hvala!

clock-img

10.08.2010, 09:39

clock-img

mamine oci

pencil-img

4300

to je dimenzija odprileke moze sto vise i tanje razvuces to boljeuser posted image budu male kockice a neko pravi i vece bitan je ukususer posted image

_____________________________

Haris 28.10.1999
Fatih 25.01.2008
Iman 13.01.2013

clock-img

11.08.2010, 16:11

clock-img

moja barbika

pencil-img

333

http://kozarackikuhar.blogger.ba/arhiva/2006/06/13#284526
lijep i ukusan a veoma lako ga je napraviti

clock-img

11.08.2010, 16:46

clock-img

emma.L

pencil-img

2731

user posted image  
Imam molbu: ako netko zna i pravi, molim da mi kaže šta je to mesna kalja. Mi imamo kalju, koja je u stvari varivo od kupusa (pa razne varijacije na temu, ali uvijek je kupus). MM često spominje nešto s mljevenim mesom i krompirom što se u Bosni zove kalja, a po njegovom opisu, varivo je, dakle moglo bi prenoćiti i ugrijati se sutra za ručak.


_____________________________

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

clock-img

11.08.2010, 16:54

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: emma.L

user posted image  
Imam molbu: ako netko zna i pravi, molim da mi kaže šta je to mesna kalja. Mi imamo kalju, koja je u stvari varivo od kupusa (pa razne varijacije na temu, ali uvijek je kupus). MM često spominje nešto s mljevenim mesom i krompirom što se u Bosni zove kalja, a po njegovom opisu, varivo je, dakle moglo bi prenoćiti i ugrijati se sutra za ručak.


da kalja od krompirauser posted image user posted image user posted image ili ti krompirova čorba

ja je uglavnom pravim sa faširanim junećim mesom a ima varijanata i sa junećim flamom....

evo kako je ja pravim....

moj mili pretis lonac omogućava mi brz pripravak iste amože i u šerpi naravno....

u šerpu staviš ulja i na njega staviš 2 manje glavice crvenog luka isjeckanog na kockice...propižiš malo da luk porumeni i na to doadaš oko 300 gr faširanog junećeg mesa da se malo proprži sa lukom.

zatim ubaciš 1-2 mrkce isječene na kolutove, 1 šehno bijelog luka ili popolovljeno ili usitnjeno ( ja ga polovim pa koga zapadne u tanjiru polovica izbaci gauser posted image ) a šmek je nazmjenjiv.

narežeš peršunovog lista i lista celera ako voliš ukus istog ( bez celera se može)

dodaš malo vode da to ''pihtija'' i dodaš začine, so, biber, vegeta ( ako je koristiš) malo aleve paprike i malo paradajz sosa iz tube da bi ti bilo gušće ( jer ja ništa ne zapržavam a neko i to radi kalji od krompira)

na sve ovo dodaš oko 600-700 gr krompira oguljenog u isječenog na četvrine ili čak šestine ako je veći krompir.....
naliješ toplom vodom i pustiš da se kuha...

ja to sve fino u pretis zgombam ovim redoljedom i nakon što propišti pustim ga 15 minuta i to je to.

Mi u ovu kalju volimo staviti kašiku pavlake kada je jedemo...a često puta uz istu samo jogurt pijemo. I nezamjenjiva je hrana sa domaćim hljebom onako mlakim....user posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

12.08.2010, 11:30

clock-img

emma.L

pencil-img

2731

Hvala ti Hanady, dakle nešto poput gulaša, samo sa mljevenim mesom. user posted image

_____________________________

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

clock-img

12.08.2010, 11:39

clock-img

m.i.n.a.

pencil-img

1060

Evo i mene sa jednim pitanjem..zanima me kako vi omeksate junece meso?neki dan me svekrva zove veli bil ja kupila meso od jedne njene rodice,eto kolje a trebaju joj pare za ramazana pa sevap i ja uzmem..meso nije staro,vidi se po njemu i kod nje kad sam jela stvarno se stopilo al meni nece pa nece,isto zila..najgore sto nemam pretisa(dobicu na posklon pa ga ne kupujem al da je potreban i zahvalna stavr jeste vala)..

clock-img

12.08.2010, 11:45

clock-img

mube

pencil-img

172

ja junece meso obicno malo duze dinstam ili kuham na laganoj vatri,bude super ukusno i uopste nije zilavo...

clock-img

12.08.2010, 11:46

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

ono što želiš da spermim očisti od žilica i bijelog masnog dijela nožem, onda fino potopi u mlijeko neka stoji jedno 2 sata....

u šerpu stavi meso izrezano na komade za pečenje neka srednja veličina komada...šerpi poulji pa meso malo sa svim strana propži...dodaj so ili vegetu i onda podlij u šerpu vode...ali dodaju stalno vodu po 1,5 dl i tako dok se dobro ne upihtija....na laganoj vatri sa zatvorenim poklopcem šerpe da fino upari.

nakon ovako sremljenog mesa možeš ga zapeći u rerni sa povrćem, krompirom ili rižom.....

ako želiš možeš ga na šnicle narezati pša isto potpopiti u mlijeko ali prije toga ga istuci čekićemn za šnicle....
nakon što izvadiš iz mlijeka namaži jednu stranu senfom i stavi u teflon tavu da pržiž...na ulju i luku...
kada ga ispržiš opet podlij malo vodom da se stvori saft i eto super tučak....

i da treća varijanata...nareži na sitne kockice, potpopi u mlijeko.
Onda u jedan tanjir stavi malo brašna pa samo te kosckice porvaljaj kroz brašno...
ovo sremi kao sitni ćevap...znači luk, mrkva, peršun, soso paradjziz i začini ...eto nadam se uspjet ćeš.

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

12.08.2010, 11:49

clock-img

Skvo RR

pencil-img

4542

Ako si vec u kuhanju stavi malu kasikicu sode bikarbone.

_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

clock-img

12.08.2010, 13:15

clock-img

w.pooh

pencil-img

1021

Je li gustin i gusnel isto? Nikada to nisam koristila, a našla jedan recept za kolač i treba mi 30 g gusnelauser posted image

_____________________________

13.08.2008.
Lﻻ ﻉ√٥oυ F٥гﻉ√ﻉR

clock-img

12.08.2010, 13:51

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: w.pooh

Je li gustin i gusnel isto? Nikada to nisam koristila, a našla jedan recept za kolač i treba mi 30 g gusnelauser posted image






jest isto je smo razliciti proizvodjaciuser posted image

clock-img

12.08.2010, 15:10

clock-img

milenium

pencil-img

6133

trebaju li se ove mantije pouljit po vrhu prije pečenja,i treba li nauljit meso u kockicama i treba li podmazat tepsiju?

Zadnji članci

article-img