writing-img

RE: Recepti,recepti

  
clock-img

12.08.2010, 15:10

clock-img

mamine oci

pencil-img

4300


IZVORNA PORUKA: milenium

trebaju li se ove mantije pouljit po vrhu prije pečenja,i treba li nauljit meso u kockicama i treba li podmazat tepsiju?


treba se nauljit tepsija a i one prije pecenja

_____________________________

Haris 28.10.1999
Fatih 25.01.2008
Iman 13.01.2013

clock-img

12.08.2010, 15:16

clock-img

milenium

pencil-img

6133

i kad se ispeče onako vruće premazat vrhnjem(mileramom)?!
hvala mamine oči.otkad sam kupila lisnato i stoji u zamrzivaču ali mesa nigdjeuser posted image
do vikenda moram napravituser posted image

clock-img

12.08.2010, 20:14

clock-img

Visnja RR

pencil-img

15102

mantije sa jufkom
http://www.youtube.com/watch?v=wveCxiZTnUI&feature=player_embedded

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

clock-img

13.08.2010, 09:59

clock-img

magnolija*

pencil-img

729

Evo jedan jednostavan recept za sladoled
250 gr borovnica ili nekog drugog bobicastog voca po zelji, 1 solju secera i 1 vanilin secer malo ukuhati, 5-7 min, zatim izmiksati (ja stavila u blender samo par sekundi jer nisam htjela da se borovnice pretvore skroz u tecnost), posebno umutiti 2 dcl slatkog vrhnja, u kojeg dodamo izmiksane borovnice. malo umutiti te dodati 1 malu casu (180ml)  kisele pavlake, masnoce 20%. izmijesati i ohladiti.
meni savrsen iako nije ono bas kremast da se razvlaci :)

ako neko zna kako postici onu kremastu teksturu, nek javi :)


_____________________________

E. vole te mama i tata !!!

clock-img

13.08.2010, 16:35

clock-img

Anoniman

Drage moje,meni bi trebao neki jednostavan recept za paradajz sos (što bi se reklo za zimnicu) pa ako imate dobar,a jednostavan recept,pišite...

clock-img

13.08.2010, 22:03

clock-img

magnolija*

pencil-img

729

IZVORNA PORUKA: Gracanka

Drage moje,meni bi trebao neki jednostavan recept za paradajz sos (što bi se reklo za zimnicu) pa ako imate dobar,a jednostavan recept,pišite...



meni najbolji paradajz sos, koji koristim za tjesteninu,  pravim tako sto na maslinovom ulju propasiram saransak, te pustim da se malo ugrije, ne da se przi, ne valja. u to dodam izrendani paradajz, moze i na kocke, po zelji , paradajz pire, a nekad i onaj gotovi tecni sos od paradajza i malo kecapa. vegetu, biber, malo secera, origano i bosiljak (jos kad imam svjezi ili domaci suseni, ne moze se porediti sa onim iz kesice) i da se ukuha fino. njam njam. to bih mogla svaki dan tamanit user posted image


_____________________________

E. vole te mama i tata !!!

clock-img

13.08.2010, 22:26

clock-img

mamine oci

pencil-img

4300

tufahije:
10jabuka
oljustiti,i izvrteti iznutra da nema košoica
,u serpu staviti 200gr secera
i dve case vode da provre iscediti pola limuna
,u tu kljucavu vodu(serbet )staviti jabuke 10-15min,
izvaditi iz serpe poredjati u tepsiju i punitu filom,
a fil je:200gr,mljevenih oraha,
200gr secera,
jedno bjelance,
i dodati malo serbeta(4-5kasika) u kom su se kuhale jabuke,
zatim staviti u rernu i peci jos nekih 25-30min.
gotove tufahije preliti ostatkom serbeta,i ukrasiti slagom:)

user posted image


_____________________________

Haris 28.10.1999
Fatih 25.01.2008
Iman 13.01.2013

clock-img

13.08.2010, 23:22

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: Gracanka

Drage moje,meni bi trebao neki jednostavan recept za paradajz sos (što bi se reklo za zimnicu) pa ako imate dobar,a jednostavan recept,pišite...



vidi joj novog avatara...jedva te poznahuser posted image user posted image user posted image user posted image

e ja ti ovako spremamam paradjz...
fino ga ogulim i uzrendam u veliku zdjelu pa onda punim staklene flaše time....
napunim staklenu flašu jedan prs ipod gke počinje grlo flaše i onda do vrha naspem ulje.
stavim u frižider i čitavu zimu imam sos paradajza za kuhanja itd.

e ja također ogulim i izrežem na četvrtine i samo u vrećicu za zamrzivač stavim tako i koristim u kuhanju.


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

14.08.2010, 09:47

clock-img

Anoniman

Može li mi neko reći na kojoj se stranici nalazi recept za topu, da ne bih sad sve pretraživala, hvalauser posted image

clock-img

14.08.2010, 09:53

clock-img

ena0002

pencil-img

8723

Topu pravis tako sto stavis putera pustis na laganoj vatri da se malo podje topiti, onda dodas kajmak, ako nemas moze i pavlaka, opet malo pustis da se topi pa dodas sir, posolis i pustis da se sve istopi user posted image ...moze se dodati i jaje ali onda moras pojacati temperaturu zbog jajeta.
Ja obicno jos malo naerendam nekog dimljenog sira da da malo smeka user posted image

< Poruku je uredio ena0002 -- 14.8.2010 9:54:28 >


_____________________________

Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi vise od onoga sto misli da moze

clock-img

14.08.2010, 10:02

clock-img

riba78

pencil-img

3255

IZVORNA PORUKA: Gracanka

Drage moje,meni bi trebao neki jednostavan recept za paradajz sos (što bi se reklo za zimnicu) pa ako imate dobar,a jednostavan recept,pišite...



zreo paradajiz staviti na trenutak u vrelu vodu i oguliti ,oguljen paradajiz isjeckati na kockice ,i posoliti ,redati u tegle i na vrh tegle nasuti ulja ,po želji može lisić peršuna , ,tegle dobro zatvoriti ,poredati u duboku šerpu s vodom  ,i kuhati 30 min..neotvorene tegle mogu stajati i par godina ,jednostavno a odlično .


_____________________________

To je prokletstvo želje koja se ne gasi, ali se ne ostvaruje."
Meša Selimović

clock-img

14.08.2010, 10:11

clock-img

ena0002

pencil-img

8723

IZVORNA PORUKA: riba78


zreo paradajiz staviti na trenutak u vrelu vodu i oguliti ,oguljen paradajiz isjeckati na kockice ,i posoliti ,redati u tegle i na vrh tegle nasuti ulja ,po želji može lisić peršuna , ,tegle dobro zatvoriti ,poredati u duboku šerpu s vodom  ,i kuhati 30 min..neotvorene tegle mogu stajati i par godina ,jednostavno a odlično .


Ribice ovo je odlican recept, hvala. Ja na isti fazon prvim kompot od voca ali daleko je najbolji sa breskvama, bas sam jucer pravila user posted image . Voce se oguli, izreze i stavi u tegle, stavi se dva fildzana secera i vode, tegle se dobro zatvore stave u serpu s vodom i kuha 20-30 min. Isti fazon a moze stajati jako dugo user posted image

_____________________________

Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi vise od onoga sto misli da moze

clock-img

14.08.2010, 12:47

clock-img

D_K

pencil-img

2669

Moze li jedan savjet:
odmrzavam fasiranu junetinu pa se kontam da li da napravim burek ili ovu mesnu pitu:
http://www.coolinarika.com/recept/pita-od-mesa
Je li neka od vas pravila ovu pitu? Imate li nekih dodatnih savjeta?
Pozdrav i hvala :))


_____________________________

Onaj pogled :))))

clock-img

14.08.2010, 12:53

clock-img

mamine oci

pencil-img

4300

princes krofne:)

2 case vode
1 casa ulja
da provre kad provre sklonit serpu sa sporeta i dodati
9 kasika brasna i pola praska za pecivo
ostaviti smjsu da se ohladi kasnije u ohladjenu smjesu dodati tri jaja
jedno po jedno jaje dodati i butati mikserom
pripremljenu smjesu kasikom oblikovati i redjati u podmazan pleh(tepsiju)
od ove smjese izadje 15komada krofni
fil:
500ml statke pavlake ubutati cvrsto kao snijeg
pecene krofne isjeci na pola i puniti filom
preko krofni dodati malo topljene cokolade....
user posted image


_____________________________

Haris 28.10.1999
Fatih 25.01.2008
Iman 13.01.2013

clock-img

14.08.2010, 18:15

clock-img

sporty mamaa

pencil-img

3211

Usput da napomene sto se tice ovih mantija ja pravim nesto slicno, ali bez mesa, zovu se pituljice(mm ih zove pituljici) i jako su ukusni.... Naime zamjesis obicno tijesto za pitu, razvuces ga preko cijelog stola, tijesto narezes na kockice, svaku kockicu malo puljis i u svaku stavis smjesu od krompira, luka, soli, bibera(bolje je kad je krompir sjeckan na kockice nego rendani)... I onda savijas te kockice, ono sa svake strane, tako da dobijes oblik slican kao mantije... Probajte, mm to obozava a i ja volimuser posted image user posted image

clock-img

14.08.2010, 21:33

clock-img

mamine oci

pencil-img

4300


IZVORNA PORUKA: sporty mamaa

Usput da napomene sto se tice ovih mantija ja pravim nesto slicno, ali bez mesa, zovu se pituljice(mm ih zove pituljici) i jako su ukusni.... Naime zamjesis obicno tijesto za pitu, razvuces ga preko cijelog stola, tijesto narezes na kockice, svaku kockicu malo puljis i u svaku stavis smjesu od krompira, luka, soli, bibera(bolje je kad je krompir sjeckan na kockice nego rendani)... I onda savijas te kockice, ono sa svake strane, tako da dobijes oblik slican kao mantije... Probajte, mm to obozava a i ja volimuser posted image user posted image


user posted image user posted image sto vise ideja bolje je ja volim da eksperimentisem,a sto se tice tvog pitanja za pinces krofne ja imam mali sporetic u njega sve pecem prvo zagrijem rernu jer treba  da je topla i peku se nekih 30min ja svo vrijeme gledam dok narastu pratimuser posted image

_____________________________

Haris 28.10.1999
Fatih 25.01.2008
Iman 13.01.2013

clock-img

17.08.2010, 00:12

clock-img

Skvo RR

pencil-img

4542

Ustipci

400 gr brasna
Jedno jaje
1 kvasac
topla voda
malo toplog mlijeka
kasikica soli

Stavim u fildjan kvasac i malo tople vode, kroz prste secera, nakon 2 minute (kada se napuseuser posted image ) namrvim u brasno, dodam jaje, dodam tople vode i malo mlijeka, kasikicu soli i fino kutljacom zamijesim dok se sve ne sjedini...Tijesto treba biti gusto...toliko da se lagano moze odvajati od kasike, znaci malo mekse od tijesta za hljeb, pokrijem krpom i sacekam pola sata-45 minuta da se digneuser posted image , onda izmjesam kasikom, stavim ulja u serpicu i to toliko da je velicine/dubine jednog ustipka i onda odvojim jednu kasiku u tijesto jednu za vadjenje (to je bitno). Dakle kada kvrcneuser posted image  ulje stavljam kasikom ustipke na najacu vatru,,kad porumene vadim ih u tanjir na koji sam stavila jedan ubrus...A onda, trebam li pisati kako ih pojedem?user posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio Skvo RR -- 17.8.2010 0:15:43 >


_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

clock-img

17.08.2010, 00:16

clock-img

Dida79

pencil-img

3252

Ja isto ovako pravim samo umjesto germe stavljam prasak za pecivo tako da ne moram cekati da germa odradi svoje...sutra ujutru ih pravim bas mi se jedu user posted image

clock-img

17.08.2010, 00:21

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113


IZVORNA PORUKA: Niina

E, drage moje imam sutra iftar i skontala sam praviti kus-kus ali ne zna kako da ga napravim. Citala sam po forumu da treba malo vode da bi bio suh ali ne znam koliko je to malo, neki omjer.

Pa ako nije problem za malu pomoc gurmana.



Stavi kuskus u jednu tepsiju malo manje od pola a vode skuhaj sa vegetom i pospi po kuskusu, tacno onoliko koliko ima i kuskusa i pusti da ostoji malkice i onda kad kuskus popije svu vodu ti dodaj malo margarina i spremno ;)

Omjer ti je koliko kuskusa toliko i vode ;)

Sretno! =)

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

17.08.2010, 00:21

clock-img

teacher75

pencil-img

5394

haj nek neko stavi recept za lokume iliti peksimete, kako vec ko zove, ja njih vise volim user posted image

_____________________________

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

clock-img

17.08.2010, 00:26

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

peksimeti

400 grama brašna
1 jaje
kašika čakna praška za pecivo
2 čajne kašije  soli čak i jedna i pol
2 kašike punomasne pavlake
potkuhati jogurtom tijesto koje je tvro kao jufka za pitu ( srednje tvrdo znači )user posted image

ostoji jedno 10-tak minuta

u teflon tavu nasuti ulja

razviti na kocku debljine 1,5 cm i rezati peksimete u oblik baklave ili pravougaonike...
stavljati u toplo ulje i pržiti...okreneš čim porumeni na drugu stranu i čim porumeni ta vadiš u zdejlu...

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image



< Poruku je uredio Hanady RR -- 17.8.2010 0:27:20 >


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

17.08.2010, 00:26

clock-img

teacher75

pencil-img

5394

IZVORNA PORUKA: Skvo RR

IZVORNA PORUKA: teacher75

haj nek neko stavi recept za lokume iliti peksimete, kako vec ko zove, ja njih vise volim user posted image



Evo sad ce ti Hanady postaviti...user posted image


haj nek postavi, sta cu kad vise nema moje nane user posted image user posted image user posted image


_____________________________

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

clock-img

17.08.2010, 00:42

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: Ilhana RR

Kod mene je to ustipak :P



bjež ba Ilhana kako je to uštipak ....

evo uštipka je ovo...


user posted image

a peksimet ovo
user posted image

a napisale smo različite recepte ja i skvo...razlika ko nebo i zemljauser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

17.08.2010, 00:47

clock-img

milenium

pencil-img

6133


IZVORNA PORUKA: Visnja RR


a jel se ovi napusu na nekim mjestima user posted image



ako se radi o peksimetima,trebaju biti napuhani svugdje a ne samo na nekim mjestimauser posted image
evo upravo gledam neke recepte za peksimete ali sa slikama,i ne mogu se načudit šta oni nazivaju peksimeti,pogotovo kad vidim kako to izgleda,ima neka slika peksimet izgleda tako ''zgužvan''kao da je rukom otkidan iz hrpe i stavljen na ulje.
nije ono vidilo peksimeta. kad napravim morat ću vam jednom slikati-ko nacrtani suuser posted image user posted image user posted image

clock-img

17.08.2010, 00:50

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: milenium


IZVORNA PORUKA: Visnja RR


a jel se ovi napusu na nekim mjestima user posted image



ako se radi o peksimetima,trebaju biti napuhani svugdje a ne samo na nekim mjestimauser posted image
evo upravo gledam neke recepte za peksimete ali sa slikama,i ne mogu se načudit šta oni nazivaju peksimeti,pogotovo kad vidim kako to izgleda,ima neka slika peksimet izgleda tako ''zgužvan''kao da je rukom otkidan iz hrpe i stavljen na ulje.
nije ono vidilo peksimeta. kad napravim morat ću vam jednom slikati-ko nacrtani suuser posted image user posted image user posted image


nije istina...peksimetu se treba podići sredina i to sa one strane koja je prva gore...a krajevi odnosno ivice ostaju u traci....
to je upravo ovako kao na slici...



_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

Zadnji članci

article-img