trebaju li se ove mantije pouljit po vrhu prije pečenja,i treba li nauljit meso u kockicama i treba li podmazat tepsiju?
treba se nauljit tepsija a i one prije pecenja
_____________________________
Haris 28.10.1999 Fatih 25.01.2008 Iman 13.01.2013
12.08.2010, 15:16
milenium
6133
i kad se ispeče onako vruće premazat vrhnjem(mileramom)?! hvala mamine oči.otkad sam kupila lisnato i stoji u zamrzivaču ali mesa nigdje do vikenda moram napravit
Evo jedan jednostavan recept za sladoled 250 gr borovnica ili nekog drugog bobicastog voca po zelji, 1 solju secera i 1 vanilin secer malo ukuhati, 5-7 min, zatim izmiksati (ja stavila u blender samo par sekundi jer nisam htjela da se borovnice pretvore skroz u tecnost), posebno umutiti 2 dcl slatkog vrhnja, u kojeg dodamo izmiksane borovnice. malo umutiti te dodati 1 malu casu (180ml) kisele pavlake, masnoce 20%. izmijesati i ohladiti. meni savrsen iako nije ono bas kremast da se razvlaci :)
ako neko zna kako postici onu kremastu teksturu, nek javi :)
_____________________________
E. vole te mama i tata !!!
13.08.2010, 16:35
Anoniman
Drage moje,meni bi trebao neki jednostavan recept za paradajz sos (što bi se reklo za zimnicu) pa ako imate dobar,a jednostavan recept,pišite...
13.08.2010, 22:03
magnolija*
729
IZVORNA PORUKA: Gracanka
Drage moje,meni bi trebao neki jednostavan recept za paradajz sos (što bi se reklo za zimnicu) pa ako imate dobar,a jednostavan recept,pišite...
meni najbolji paradajz sos, koji koristim za tjesteninu, pravim tako sto na maslinovom ulju propasiram saransak, te pustim da se malo ugrije, ne da se przi, ne valja. u to dodam izrendani paradajz, moze i na kocke, po zelji , paradajz pire, a nekad i onaj gotovi tecni sos od paradajza i malo kecapa. vegetu, biber, malo secera, origano i bosiljak (jos kad imam svjezi ili domaci suseni, ne moze se porediti sa onim iz kesice) i da se ukuha fino. njam njam. to bih mogla svaki dan tamanit
_____________________________
E. vole te mama i tata !!!
13.08.2010, 22:26
mamine oci
4300
tufahije: 10jabuka oljustiti,i izvrteti iznutra da nema košoica ,u serpu staviti 200gr secera i dve case vode da provre iscediti pola limuna ,u tu kljucavu vodu(serbet )staviti jabuke 10-15min, izvaditi iz serpe poredjati u tepsiju i punitu filom, a fil je:200gr,mljevenih oraha, 200gr secera, jedno bjelance, i dodati malo serbeta(4-5kasika) u kom su se kuhale jabuke, zatim staviti u rernu i peci jos nekih 25-30min. gotove tufahije preliti ostatkom serbeta,i ukrasiti slagom:)
_____________________________
Haris 28.10.1999 Fatih 25.01.2008 Iman 13.01.2013
13.08.2010, 23:22
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: Gracanka
Drage moje,meni bi trebao neki jednostavan recept za paradajz sos (što bi se reklo za zimnicu) pa ako imate dobar,a jednostavan recept,pišite...
vidi joj novog avatara...jedva te poznah
e ja ti ovako spremamam paradjz... fino ga ogulim i uzrendam u veliku zdjelu pa onda punim staklene flaše time.... napunim staklenu flašu jedan prs ipod gke počinje grlo flaše i onda do vrha naspem ulje. stavim u frižider i čitavu zimu imam sos paradajza za kuhanja itd.
e ja također ogulim i izrežem na četvrtine i samo u vrećicu za zamrzivač stavim tako i koristim u kuhanju.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
14.08.2010, 09:47
Anoniman
Može li mi neko reći na kojoj se stranici nalazi recept za topu, da ne bih sad sve pretraživala, hvala
14.08.2010, 09:53
ena0002
8723
Topu pravis tako sto stavis putera pustis na laganoj vatri da se malo podje topiti, onda dodas kajmak, ako nemas moze i pavlaka, opet malo pustis da se topi pa dodas sir, posolis i pustis da se sve istopi ...moze se dodati i jaje ali onda moras pojacati temperaturu zbog jajeta. Ja obicno jos malo naerendam nekog dimljenog sira da da malo smeka
< Poruku je uredio ena0002 -- 14.8.2010 9:54:28 >
_____________________________
Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi vise od onoga sto misli da moze
14.08.2010, 10:02
riba78
3255
IZVORNA PORUKA: Gracanka
Drage moje,meni bi trebao neki jednostavan recept za paradajz sos (što bi se reklo za zimnicu) pa ako imate dobar,a jednostavan recept,pišite...
zreo paradajiz staviti na trenutak u vrelu vodu i oguliti ,oguljen paradajiz isjeckati na kockice ,i posoliti ,redati u tegle i na vrh tegle nasuti ulja ,po želji može lisić peršuna , ,tegle dobro zatvoriti ,poredati u duboku šerpu s vodom ,i kuhati 30 min..neotvorene tegle mogu stajati i par godina ,jednostavno a odlično .
_____________________________
To je prokletstvo želje koja se ne gasi, ali se ne ostvaruje." Meša Selimović
14.08.2010, 10:11
ena0002
8723
IZVORNA PORUKA: riba78
zreo paradajiz staviti na trenutak u vrelu vodu i oguliti ,oguljen paradajiz isjeckati na kockice ,i posoliti ,redati u tegle i na vrh tegle nasuti ulja ,po želji može lisić peršuna , ,tegle dobro zatvoriti ,poredati u duboku šerpu s vodom ,i kuhati 30 min..neotvorene tegle mogu stajati i par godina ,jednostavno a odlično .
Ribice ovo je odlican recept, hvala. Ja na isti fazon prvim kompot od voca ali daleko je najbolji sa breskvama, bas sam jucer pravila . Voce se oguli, izreze i stavi u tegle, stavi se dva fildzana secera i vode, tegle se dobro zatvore stave u serpu s vodom i kuha 20-30 min. Isti fazon a moze stajati jako dugo
_____________________________
Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi vise od onoga sto misli da moze
14.08.2010, 12:47
D_K
2669
Moze li jedan savjet: odmrzavam fasiranu junetinu pa se kontam da li da napravim burek ili ovu mesnu pitu: http://www.coolinarika.com/recept/pita-od-mesa Je li neka od vas pravila ovu pitu? Imate li nekih dodatnih savjeta? Pozdrav i hvala :))
_____________________________
Onaj pogled :))))
14.08.2010, 12:53
mamine oci
4300
princes krofne:)
2 case vode 1 casa ulja da provre kad provre sklonit serpu sa sporeta i dodati 9 kasika brasna i pola praska za pecivo ostaviti smjsu da se ohladi kasnije u ohladjenu smjesu dodati tri jaja jedno po jedno jaje dodati i butati mikserom pripremljenu smjesu kasikom oblikovati i redjati u podmazan pleh(tepsiju) od ove smjese izadje 15komada krofni fil: 500ml statke pavlake ubutati cvrsto kao snijeg pecene krofne isjeci na pola i puniti filom preko krofni dodati malo topljene cokolade....
_____________________________
Haris 28.10.1999 Fatih 25.01.2008 Iman 13.01.2013
14.08.2010, 18:15
sporty mamaa
3211
Usput da napomene sto se tice ovih mantija ja pravim nesto slicno, ali bez mesa, zovu se pituljice(mm ih zove pituljici) i jako su ukusni.... Naime zamjesis obicno tijesto za pitu, razvuces ga preko cijelog stola, tijesto narezes na kockice, svaku kockicu malo puljis i u svaku stavis smjesu od krompira, luka, soli, bibera(bolje je kad je krompir sjeckan na kockice nego rendani)... I onda savijas te kockice, ono sa svake strane, tako da dobijes oblik slican kao mantije... Probajte, mm to obozava a i ja volim
14.08.2010, 21:33
mamine oci
4300
IZVORNA PORUKA: sporty mamaa
Usput da napomene sto se tice ovih mantija ja pravim nesto slicno, ali bez mesa, zovu se pituljice(mm ih zove pituljici) i jako su ukusni.... Naime zamjesis obicno tijesto za pitu, razvuces ga preko cijelog stola, tijesto narezes na kockice, svaku kockicu malo puljis i u svaku stavis smjesu od krompira, luka, soli, bibera(bolje je kad je krompir sjeckan na kockice nego rendani)... I onda savijas te kockice, ono sa svake strane, tako da dobijes oblik slican kao mantije... Probajte, mm to obozava a i ja volim
sto vise ideja bolje je ja volim da eksperimentisem,a sto se tice tvog pitanja za pinces krofne ja imam mali sporetic u njega sve pecem prvo zagrijem rernu jer treba da je topla i peku se nekih 30min ja svo vrijeme gledam dok narastu pratim
_____________________________
Haris 28.10.1999 Fatih 25.01.2008 Iman 13.01.2013
17.08.2010, 00:12
Skvo RR
4542
Ustipci
400 gr brasna Jedno jaje 1 kvasac topla voda malo toplog mlijeka kasikica soli
Stavim u fildjan kvasac i malo tople vode, kroz prste secera, nakon 2 minute (kada se napuse ) namrvim u brasno, dodam jaje, dodam tople vode i malo mlijeka, kasikicu soli i fino kutljacom zamijesim dok se sve ne sjedini...Tijesto treba biti gusto...toliko da se lagano moze odvajati od kasike, znaci malo mekse od tijesta za hljeb, pokrijem krpom i sacekam pola sata-45 minuta da se digne , onda izmjesam kasikom, stavim ulja u serpicu i to toliko da je velicine/dubine jednog ustipka i onda odvojim jednu kasiku u tijesto jednu za vadjenje (to je bitno). Dakle kada kvrcne ulje stavljam kasikom ustipke na najacu vatru,,kad porumene vadim ih u tanjir na koji sam stavila jedan ubrus...A onda, trebam li pisati kako ih pojedem?
< Poruku je uredio Skvo RR -- 17.8.2010 0:15:43 >
_____________________________
Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima, postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći
17.08.2010, 00:16
Dida79
3252
Ja isto ovako pravim samo umjesto germe stavljam prasak za pecivo tako da ne moram cekati da germa odradi svoje...sutra ujutru ih pravim bas mi se jedu
17.08.2010, 00:21
Ilhana RR
6113
IZVORNA PORUKA: Niina
E, drage moje imam sutra iftar i skontala sam praviti kus-kus ali ne zna kako da ga napravim. Citala sam po forumu da treba malo vode da bi bio suh ali ne znam koliko je to malo, neki omjer.
Pa ako nije problem za malu pomoc gurmana.
Stavi kuskus u jednu tepsiju malo manje od pola a vode skuhaj sa vegetom i pospi po kuskusu, tacno onoliko koliko ima i kuskusa i pusti da ostoji malkice i onda kad kuskus popije svu vodu ti dodaj malo margarina i spremno ;)
Omjer ti je koliko kuskusa toliko i vode ;)
Sretno! =)
_____________________________
~~~ Living the dream ~~~
* Lamija 6 maj 2008 * Vedad 20 decembar 2014
17.08.2010, 00:21
teacher75
5394
haj nek neko stavi recept za lokume iliti peksimete, kako vec ko zove, ja njih vise volim
_____________________________
Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .
17.08.2010, 00:26
Hanady RR
18727
peksimeti
400 grama brašna 1 jaje kašika čakna praška za pecivo 2 čajne kašije soli čak i jedna i pol 2 kašike punomasne pavlake potkuhati jogurtom tijesto koje je tvro kao jufka za pitu ( srednje tvrdo znači )
ostoji jedno 10-tak minuta
u teflon tavu nasuti ulja
razviti na kocku debljine 1,5 cm i rezati peksimete u oblik baklave ili pravougaonike... stavljati u toplo ulje i pržiti...okreneš čim porumeni na drugu stranu i čim porumeni ta vadiš u zdejlu...
< Poruku je uredio Hanady RR -- 17.8.2010 0:27:20 >
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
17.08.2010, 00:26
teacher75
5394
IZVORNA PORUKA: Skvo RR
IZVORNA PORUKA: teacher75
haj nek neko stavi recept za lokume iliti peksimete, kako vec ko zove, ja njih vise volim
Evo sad ce ti Hanady postaviti...
haj nek postavi, sta cu kad vise nema moje nane
_____________________________
Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .
17.08.2010, 00:42
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: Ilhana RR
Kod mene je to ustipak :P
bjež ba Ilhana kako je to uštipak ....
evo uštipka je ovo...
a peksimet ovo
a napisale smo različite recepte ja i skvo...razlika ko nebo i zemlja
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
17.08.2010, 00:47
milenium
6133
IZVORNA PORUKA: Visnja RR
a jel se ovi napusu na nekim mjestima
ako se radi o peksimetima,trebaju biti napuhani svugdje a ne samo na nekim mjestima evo upravo gledam neke recepte za peksimete ali sa slikama,i ne mogu se načudit šta oni nazivaju peksimeti,pogotovo kad vidim kako to izgleda,ima neka slika peksimet izgleda tako ''zgužvan''kao da je rukom otkidan iz hrpe i stavljen na ulje. nije ono vidilo peksimeta. kad napravim morat ću vam jednom slikati-ko nacrtani su
17.08.2010, 00:50
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: milenium
IZVORNA PORUKA: Visnja RR
a jel se ovi napusu na nekim mjestima
ako se radi o peksimetima,trebaju biti napuhani svugdje a ne samo na nekim mjestima evo upravo gledam neke recepte za peksimete ali sa slikama,i ne mogu se načudit šta oni nazivaju peksimeti,pogotovo kad vidim kako to izgleda,ima neka slika peksimet izgleda tako ''zgužvan''kao da je rukom otkidan iz hrpe i stavljen na ulje. nije ono vidilo peksimeta. kad napravim morat ću vam jednom slikati-ko nacrtani su
nije istina...peksimetu se treba podići sredina i to sa one strane koja je prva gore...a krajevi odnosno ivice ostaju u traci.... to je upravo ovako kao na slici...
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''