writing-img

RE: Recepti,recepti

  
clock-img

17.08.2010, 00:51

clock-img

milenium

pencil-img

6133


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


evo uštipka je ovo...


user posted image

a peksimet ovo
user posted image




to je to o čemu govorim,za ove zgužvane gore (koje i ja nazivam nekom vrstom uštipaka) na jednom mjestu piše da su peksimeti.e peksimeti su ovi''zmajevi '' ispoduser posted image

clock-img

17.08.2010, 00:54

clock-img

teacher75

pencil-img

5394

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

IZVORNA PORUKA: Ilhana RR

Kod mene je to ustipak :P



bjež ba Ilhana kako je to uštipak ....

evo uštipka je ovo...


user posted image

a peksimet ovo
user posted image

a napisale smo različite recepte ja i skvo...razlika ko nebo i zemljauser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image


a kod mene je ovo sto ti zoves peksimet- lokum user posted image razumjele smoe se, uglavnom...


_____________________________

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

clock-img

17.08.2010, 00:54

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: milenium


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


evo uštipka je ovo...


user posted image

a peksimet ovo
user posted image




to je to o čemu govorim,za ove zgužvane gore (koje i ja nazivam nekom vrstom uštipaka) na jednom mjestu piše da su peksimeti.e peksimeti su ovi''zmajevi '' ispoduser posted image


e to je OKuser posted image

e dosta do mene na čak dvije teme sam se ubježivala u razlici između peksimeta i uštipakauser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

17.08.2010, 00:55

clock-img

milenium

pencil-img

6133

meni su idealni peksimeti ovo :
http://good-times.webshots.com/photo/2601117830100260989hDrdZn
i ovo: http://good-times.webshots.com/photo/2630235620100260989VRzwuH
user posted image


< Poruku je uredio milenium -- 17.8.2010 0:56:58 >

clock-img

17.08.2010, 00:58

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

e teacher vidi ovo
user posted image

e sad ovo je slatko i ja imam recept za ove lokume turkog su porjekla...al sutra stavim ne znam na pamet...jer tjesto bude onako rasipa se pa se eku na lganoj vatri i valjaju u štaub....

uglavnom izvdenica ovoga naziva je iz rahat-lokum....što je isto slatko


recimo pretpodstavljam da je tvoja nana ružice zvala lokumima...jer turci onu ruža pogaču umotaju sa grožđicama i zaliju je agdom i zovu lokumom također.user posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

17.08.2010, 15:09

clock-img

Skvo RR

pencil-img

4542

Knedle sa sljivama

Kilogram krompira ogulim i skuham...Kada se skuha, zgnjecim ga, dodam 2 jajeta, 50 grama putera, solju secera, 1 kesicu vanilin secera, malo soli (kroz prste) i malo brasna oko pola solje, da nije gnjecavo... I pravim kuglice kada napravim kuglicu utisnem pola sljive i opet natutkam u kuglicu.user posted image
U serpu stavim vode i soli, kada voda zavrije stavljam knedle kada isplivaju na povrsinu jos par minuta kuham.
Izvadim ih i ocijedim. U tavu stavim prezlu (kupujem na Grbavici, pekara gdje se kupuje "nanin" hljeb, extra je prezla) i poprzim sa malo putera.
Onda knedle uvaljam u prezlu, kad se ohlade u secer.

Eto.....user posted image


< Poruku je uredio Skvo RR -- 17.8.2010 15:12:32 >


_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

clock-img

17.08.2010, 15:31

clock-img

Skvo RR

pencil-img

4542

Ja to zovem Prhko od jabukauser posted image

12 kasika brasna
12 kasika secera
12 kasika ulja
1 prasak za pecivo
4 jajeta

Umutis sve......Podijelis smjesu na pola
Stavis prvu polovinu na 180, 15 minuta.... u medjuvremenu 2/3 kg jabuka ogulis izrendas, pospes sokom od jednog limuna, stavis jednu kesicu vanilin secera.
Izvadis tepsiju stavis fil, pa preko drugu polovinu smjese tijesta...Vratis u rernu  pola sata na 150, probaj viljuskom...
Kada se ohladi pospes vanilin i staub secerom....

user posted image

< Poruku je uredio Skvo RR -- 17.8.2010 15:32:32 >


_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

clock-img

17.08.2010, 15:32

clock-img

aidicaa

pencil-img

1008

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

peksimeti

400 grama brašna
1 jaje
kašika čakna praška za pecivo
2 čajne kašije  soli čak i jedna i pol
2 kašike punomasne pavlake
potkuhati jogurtom tijesto koje je tvro kao jufka za pitu ( srednje tvrdo znači )user posted image

ostoji jedno 10-tak minuta

u teflon tavu nasuti ulja

razviti na kocku debljine 1,5 cm i rezati peksimete u oblik baklave ili pravougaonike...
stavljati u toplo ulje i pržiti...okreneš čim porumeni na drugu stranu i čim porumeni ta vadiš u zdejlu...

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image



Hanadi koliko praska za pecivo dodje ovo? Kasika cakna praska za pecivo tj. ne znam sta znaci ovo cakna?
A bas mi se svidja recept ovako na oko, sigurno je extra ukusno. M i u Sandzaku pravimo samo ustipke.


_____________________________

*** 11.01.2013. u 11:47h Rodilo se nase Sunasce ***
14.05.2016. pozitivan test***

clock-img

17.08.2010, 15:34

clock-img

malena27 RR

pencil-img

15117

to je cajna kasika aidice user posted image   hanady brzo kuca pa je pogresno slovo stavila

i ja pravim lijenu pitu kao skvo, samo sto umjesto 12 kasika ide svega po 16 kasika user posted image
jabuke izdinstam na maslacu i stavim malo cimeta  user posted image

< Poruku je uredio malena27 RR -- 17.8.2010 15:37:15 >


_____________________________

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
09.08.2011. rođen moj dunjaluk
Beta 09.06.15. <5
Beta 12.05.16. 504 i 16.06.16. spontani
27.01.17. vanmatericna

clock-img

17.08.2010, 15:42

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: malena27 RR

to je cajna kasika aidice user posted image   hanady brzo kuca pa je pogresno slovo stavila

i ja pravim lijenu pitu kao skvo, samo sto umjesto 12 kasika ide svega po 16 kasika user posted image
jabuke izdinstam na maslacu i stavim malo cimeta  user posted image


Skvo obavezno porbaj sa cimetom...zaista posebna smek...
a u biti sve je isto samo ja pola ulje pola puter istopljen stavimuser posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

17.08.2010, 15:58

clock-img

bananica

pencil-img

4330

da vas pitam, juce sam odledila lisnato tijesto, sinoc ga samo stavim u frizider, jos uvijek je tamo, mislite li da se pokvarilo??sta da napravim od njega??

clock-img

17.08.2010, 16:07

clock-img

Skvo RR

pencil-img

4542

IZVORNA PORUKA: bananica

da vas pitam, juce sam odledila lisnato tijesto, sinoc ga samo stavim u frizider, jos uvijek je tamo, mislite li da se pokvarilo??sta da napravim od njega??


Baci gauser posted image . Ja se ne bi igrala.

_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

clock-img

17.08.2010, 19:32

clock-img

DM

pencil-img

2408


IZVORNA PORUKA: Skvo RR

Knedle sa sljivama

Kilogram krompira ogulim i skuham...Kada se skuha, zgnjecim ga, dodam 2 jajeta, 50 grama putera, solju secera, 1 kesicu vanilin secera, malo soli (kroz prste) i malo brasna oko pola solje, da nije gnjecavo... I pravim kuglice kada napravim kuglicu utisnem pola sljive i opet natutkam u kuglicu.user posted image
U serpu stavim vode i soli, kada voda zavrije stavljam knedle kada isplivaju na povrsinu jos par minuta kuham.
Izvadim ih i ocijedim. U tavu stavim prezlu (kupujem na Grbavici, pekara gdje se kupuje "nanin" hljeb, extra je prezla) i poprzim sa malo putera.
Onda knedle uvaljam u prezlu, kad se ohlade u secer.

Eto.....user posted image


Ja kada je sezona šljiva napravim veću količinu i u zamrzivač-poredam na tablu dok se zamrznu i onda u kesice-i u svaka doba ih imam! samo ja stavljam cijelu šljivu-košpu nekada vadim(iglom da mi se ne raspadne šljiva) nekada ne vadim!


_____________________________

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

clock-img

17.08.2010, 22:57

clock-img

milenium

pencil-img

6133

bujrum:
http://img59.imageshack.us/img59/4453/dsc01287e.jpg
user posted image
danas pravljeni,nisu baš nešto ispali jer je par puta nestavalo strujeuser posted image
ali su ukusniuser posted image

< Poruku je uredio acudesa RR -- 17.8.2010 22:58:30 >

clock-img

17.08.2010, 23:42

clock-img

milenium

pencil-img

6133



IZVORNA PORUKA: Skvo RR

Knedle sa sljivama

Kilogram krompira ogulim i skuham...Kada se skuha, zgnjecim ga, dodam 2 jajeta, 50 grama putera, solju secera, 1 kesicu vanilin secera, malo soli (kroz prste) i malo brasna oko pola solje, da nije gnjecavo... I pravim kuglice kada napravim kuglicu utisnem pola sljive i opet natutkam u kuglicu.user posted image
U serpu stavim vode i soli, kada voda zavrije stavljam knedle kada isplivaju na povrsinu jos par minuta kuham.
Izvadim ih i ocijedim. U tavu stavim prezlu (kupujem na Grbavici, pekara gdje se kupuje "nanin" hljeb, extra je prezla) i poprzim sa malo putera.
Onda knedle uvaljam u prezlu, kad se ohlade u secer.




prezle pržiti u tavi ili uvaljati u prezle?pa onda pržiti na ulju/puteruuser posted image
ovo ide kao pohovanje iliuser posted image



< Poruku je uredio milenium -- 17.8.2010 23:51:33 >

clock-img

17.08.2010, 23:46

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: milenium


IZVORNA PORUKA: doublemum


IZVORNA PORUKA: Skvo RR

Knedle sa sljivama

Kilogram krompira ogulim i skuham...Kada se skuha, zgnjecim ga, dodam 2 jajeta, 50 grama putera, solju secera, 1 kesicu vanilin secera, malo soli (kroz prste) i malo brasna oko pola solje, da nije gnjecavo... I pravim kuglice kada napravim kuglicu utisnem pola sljive i opet natutkam u kuglicu.user posted image
U serpu stavim vode i soli, kada voda zavrije stavljam knedle kada isplivaju na povrsinu jos par minuta kuham.
Izvadim ih i ocijedim. U tavu stavim prezlu (kupujem na Grbavici, pekara gdje se kupuje "nanin" hljeb, extra je prezla) i poprzim sa malo putera.
Onda knedle uvaljam u prezlu, kad se ohlade u secer.

Eto.....user posted image


Ja kada je sezona šljiva napravim veću količinu i u zamrzivač-poredam na tablu dok se zamrznu i onda u kesice-i u svaka doba ih imam! samo ja stavljam cijelu šljivu-košpu nekada vadim(iglom da mi se ne raspadne šljiva) nekada ne vadim!



moraju li se ove knedle pržiti na prezlama.može li se kad se skuhaju samo uvaljati u šećer u prahu(ako je šljiva unutra ja bi da to bude slatko)?user posted image


statko i bude .....
šljiva unutra 'pusti'' svoj prirodni šećer

a okolo idu prezla i kristalni šećer...i to je dobitna kombinacija


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

18.08.2010, 00:18

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: milenium


IZVORNA PORUKA: milenium



IZVORNA PORUKA: Skvo RR

Knedle sa sljivama

Kilogram krompira ogulim i skuham...Kada se skuha, zgnjecim ga, dodam 2 jajeta, 50 grama putera, solju secera, 1 kesicu vanilin secera, malo soli (kroz prste) i malo brasna oko pola solje, da nije gnjecavo... I pravim kuglice kada napravim kuglicu utisnem pola sljive i opet natutkam u kuglicu.user posted image
U serpu stavim vode i soli, kada voda zavrije stavljam knedle kada isplivaju na povrsinu jos par minuta kuham.
Izvadim ih i ocijedim. U tavu stavim prezlu (kupujem na Grbavici, pekara gdje se kupuje "nanin" hljeb, extra je prezla) i poprzim sa malo putera.
Onda knedle uvaljam u prezlu, kad se ohlade u secer.




prezle pržiti u tavi ili uvaljati u prezle?pa onda pržiti na ulju/puteruuser posted image
ovo ide kao pohovanje iliuser posted image




joj šta uradihuser posted image
ponavljam pitanje.



ma nije baš kao pohovano

knedle nakon kuhanja budu onako vlažne...
ti na tavi propržiš prezlu u puteru pa ih samo uvaljaš u tu prezlu...
ona ostane na knedlama kao recimo šećer na kolačima breskvicama...
kad se ohladi uvaljaš i kristalni šećeš baš kao i breskvice i to je to....user posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

18.08.2010, 00:20

clock-img

milenium

pencil-img

6133

hvala hanady,nisam nikad pržila prezle pa sam se pitala hoće li to izgorituser posted image

clock-img

18.08.2010, 00:21

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: milenium

hvala hanady,nisam nikad pržila prezle pa sam se pitala hoće li to izgorituser posted image


neće zagriješ puter pa staviš i dvenom kašikom mješaš...vidjet ćeš prezla pokupi sav puter i samo malo promjeni bojuuser posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

19.08.2010, 11:20

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

za dragu kolacicuser posted image
MUSAKA OD VESELIH JAJA

skuhati 8 jaja
skuhati 7-8 krompira

u vatrostalnu zdjelu redati red narezanih jaja, red krompira soliti i biberiti po malo svaki red

preliti vrhnjem za kuhanje i staviti u pećnicu na 15-tak minuta...
super , brzo, ukusno i prijatno

a supica....

može
krem supa od gljiva
treba ti
500 gr šampinjona
1 glavica crnog lika
1 litar gotove supe pileće
200 gr pablake
so i biber
malo ulja
peršun sitno sjeckan

gljive oprati i osušiti i isjeći na kocke...luk propržiti na malo ulja dodati gljicve i sdinstati 30-tak minuta sa malo vode...lad se ohladi malo imiksati štapnim mikserom ili u choperu, sokovniku zavisi šta imate....

pomješati izmiksano sa gotovom supom i staviti da proključa uz mješanje stalno dodati so i biber....
nakon 10 minuta umješati pavlaku i jopš dosoliti ako kome treba....





_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

19.08.2010, 12:04

clock-img

kolacic

pencil-img

491

Za Hanady moja corbica od karfiola user posted image user posted image

Sastojci: 2 cureca ili pileca krilca
             1 krompir
             3 manje mrkve ili 2 vece
             1 karfiol
             1 glavica crvenog luka
             3 cehne bijelog luka
             200 ml mlijeka
             200 gr pavlake
             1 limun
             1 jaje
             vegeta, so, persun i zacini po volji
             1 lovorov list

Priprema:

Krilca oprati, nasuti hladnu vodu i prokuhati dok krv ne izade, odnosno dok se ne omeksaju ako su u pitanju pileca, prosuti vodu i ostaviti u stranu.
Luk oguliti sitno isjeckati, dinstati na malo maslinova ulja, dodati mrkvu, dinstati pa krilca i to dinstati i pomalo dodavati vodu i dinstati jos malo i onda dodati mlijeko i kuhati jos malo.
Potom, dodati lovorov list, bijeli luk kroz presu, krompirice na kocke sjecene, karfiol, i sve zaciniti i izjednaciti.
Kad je skoro gotovo nacijediti jedan limun i izmutititi 1 jaje a to daje super aromu, i zaciniti jos ako je potrebno, i pred sluzenje posuti isjeckanim persunom.
Posluziti sa kiselom pavlakom.

Prijatno! user posted image

clock-img

19.08.2010, 12:10

clock-img

kolacic

pencil-img

491

user posted image  javi kakva je, ovo s mlijekom je puno bolje, jer joj daje poseban miris mmm volim ovu corbicu..

clock-img

28.08.2010, 08:49

clock-img

Amelaa RR

pencil-img

3309

Hanume...kako vi spremate teleciju plecku..jel je pecete u komadu ili sjecete?Ja sam je spremala par puta ali sjekla kao na snicle...al sam cula da bude puno bolja kada se pece u komadu?


< Poruku je uredio Amelaa RR -- 28.8.2010 8:59:19 >


_____________________________

1. ICSI Bahceci-Sarajevo
22.07.2013pocetak bockanja
04.11.2013 Beta 1:(
2. ICSI Bahceci-Sarajevo
26.06.2015 - Beta 73-80 biohem
3. 17.11.2015 Beta 0,1
4. 30.09.2016 Beta pozitivna
10.11.2016 Spontan
5. 2018 FETBahceci Beta pozitivna

clock-img

28.08.2010, 10:52

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: Amelaa RR

Hanume...kako vi spremate teleciju plecku..jel je pecete u komadu ili sjecete?Ja sam je spremala par puta ali sjekla kao na snicle...al sam cula da bude puno bolja kada se pece u komadu?


u komadu draga moja

namaži je začinima po želji, so, biber ( vegeta) i ulje
uzmi veliku šerpi, stavi malo ulja i nekoliko puta je ''okreni na njemu'',pa podljevaj sa po 1-2 fildžana vode
neka se pihtija'' tako nekih 45 minuta na laganoj vatri

onda kupi kesu za pečenje veću u stavi je u nju i u rernu...
možeš u kesu odmah i krompiriće ubaciti...
bude pravo ukusno.

uglavnom u pećnici neka bude još neki 30-35 minuta...
zavidi kolika je može ovaj proces pečenja biti i kraćži a i pihtijanja...




_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

01.09.2010, 22:01

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

za Nunu 08

sitni ćevap


ja od začina stavljam
so biber malo aleve paprike i sos paradjz u tubi...

pravim ovako....

luk isjeckan na pera propržim na masnoći pa dodam meso narezano na kockice...ja stavim obično teletinu a nekada mješam teletinu i junetinu....
kad se meso poprži stavim fildžan vode i tako 2-3 puta da se upihrtija...onda dodam so i biber i mrkvu i peršun narezane....
ja stavim dosta mrkev kod mene je vole u sitnom ćevapu...

malo pormješam i dodam vode da pokrije meso svo i onda dodam aleve paprike i sos paradjza iz tube ( ja najviše koristim podravku)

elem ja koristim soso i domaći koji ja pravim od paradjza al njega u sitni ćevam ne stavim jer nije mi do ukusa već da mi malo saft bude gušći...

i eto kuham ga tako...kad uvri voda dodajem sve po malo dok mi se ne skuha meso....

pače
Teleće nogice i koljenicu dobro oprati i staviti u pretis lonac lonac zajedno sa peršunom, soli i biberom u zrnu, dodati vode i kuhati 2 - 3 satadok se meso skroz ne odvoji od kosti i iu kostiju sve ne izađe...da skroz šuplje budu.
Poslije kosti izvaditi iz vode, ohladiti, a onda odvojiti meso i koštanu srž od kostiju. Odvojeno meso staviti u jednu zdjelu, dodati vodu u kojoj su se kosti kuhale, i staviti na vatru da proključa.

u ovo se prije jela sjecka bijeli luk po želji i ako ko hoće limuna d ancsjdi...toplo se jede.user posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

Zadnji članci

article-img