Napravila sam ferrero, po ovom gore receptu (uglavnom) I fenomenalna je! Doduše, ja sam je pojeftinila, pa umjesto mascarpone sira stavila dukatela sirni namaz, a umjesto nutelle takovo premium eurocrem. I prerezala sam uspješno biskvit na tri dijela, hvala dadada :)))
Samo jedan sitni detalj, primjetila sam da se pri rezanju, kriške lome na ovim dijelovima sa mrvljenim keksom, pa trebam skontati neku opciju da tortu na tim dijelovima polijepim. Gosti su zadovoljni, a ni meni nije mrska,
zar nije savrsena?! ali mislim da bi ti s nutelom bila jos bolja! a to za keks, treba ga definitivno manje stavljati, ono 100 g u receptu mi se cini puno, ako ga manje stavis zalijepi se fino za kremu i onda se ne rastavlja, ja cu tako sljedeci put...
Krema je od žumanaca pa bi izdržala fondan, samo je napraviš duplo više pa natrackaš kolač okolo, umjesto šlaga. Ovakav pravougani kao na receptu baš bude visok, meni bio skoro 15cm, a i to mi je dobro za fondant. Sretno! I mojoj svekrvi i sverku je rođendan slijedece sedmice, u dan razlike, pa cu im ovo napravit
ti predlazes da ne stavljam onaj slag nikako? meni ovo izgleda ekstra, samo bih napravila sav od cokolade i naravno vise nje a nisam nikad prekrivala fondanom pravougaone torte imal ko kakav link za to? ovu tortu su svi svekrvi za rodjendan pravili mogla bi se zvati svekrva torta
_____________________________
Kada bi srce moglo da misli, na svijetu ne bi bilo ljubavi.
07.02.2011, 14:55
Niina
977
jos nesto jel ovaj secer u prahu ili onaj sitni sto ide u kore?
_____________________________
Kada bi srce moglo da misli, na svijetu ne bi bilo ljubavi.
07.02.2011, 15:59
palachinken
5397
IvanaTz torta je fantomska, a tek krema je nešto posebno. Kombinacija sira i eurokrema je zanimljiva, drugačija, preukusna, a lako se napravi, nema fulanja. A i kore s nesquickom. Svi su oduševljeni. I da, keksa sam inače stavila manje, ali slijedeci put cu jos smanjiti, pa malo utapkati u kremu.
Niina, fondant ti se ionako razvalja ko jufka pa ti je svejedno sta prekrivaš ispod. Ja bih zamijenila taj šlag okolo kremom, jer ne moze fondan na šlag. A malo bih ga stavljala unutra, između kora. I to bi čokoladnom kremom namazala tortu okolo, kad je bal, nek je maskembal :D Kod mene je mala rerna, 50cm šporet, pa je i pleh manji, mislim 35x35 tako da mi je ostalo viška smjese za koru, a puno kreme pa je otišlo u visinu Šećer - obični, najobičniji i to 300gr a ne 30 kašika, ne voljem preslatko :D
_____________________________
Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong
07.02.2011, 16:29
Niina
977
IZVORNA PORUKA: palachinken
IvanaTz torta je fantomska, a tek krema je nešto posebno. Kombinacija sira i eurokrema je zanimljiva, drugačija, preukusna, a lako se napravi, nema fulanja. A i kore s nesquickom. Svi su oduševljeni. I da, keksa sam inače stavila manje, ali slijedeci put cu jos smanjiti, pa malo utapkati u kremu.
Niina, fondant ti se ionako razvalja ko jufka pa ti je svejedno sta prekrivaš ispod. Ja bih zamijenila taj šlag okolo kremom, jer ne moze fondan na šlag. A malo bih ga stavljala unutra, između kora. I to bi čokoladnom kremom namazala tortu okolo, kad je bal, nek je maskembal :D Kod mene je mala rerna, 50cm šporet, pa je i pleh manji, mislim 35x35 tako da mi je ostalo viška smjese za koru, a puno kreme pa je otišlo u visinu Šećer - obični, najobičniji i to 300gr a ne 30 kašika, ne voljem preslatko :D
ista hvala na savjetu
_____________________________
Kada bi srce moglo da misli, na svijetu ne bi bilo ljubavi.
07.02.2011, 17:29
Dinkica
1038
Mi u subotu slavimo rođendanku akoBogda, definitvno pravim ferrero, pogotovo poslje pozitivnih iskustava i fondan na kraju ali ovaj put fifi po minjinom uputsvu.
_____________________________
Mamino pile se rodilo 12.02.2009
08.02.2011, 21:24
kleoopatra
192
znal iko gdje mogu kupiit BUMBA za tortu jestivu sliku, ili gdje ima kupiti takve torte
_____________________________
22.02.2010. Sara
08.02.2011, 21:25
mamine oci
4300
IZVORNA PORUKA: kleoopatra
znal iko gdje mogu kupiit BUMBA za tortu jestivu sliku, ili gdje ima kupiti takve torte
jestive slike imas u Bingo e sad neznam tacno koji likovi sve imaju...
_____________________________
Haris 28.10.1999 Fatih 25.01.2008 Iman 13.01.2013
08.02.2011, 21:26
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: kleoopatra
znal iko gdje mogu kupiit BUMBA za tortu jestivu sliku, ili gdje ima kupiti takve torte
ima torta takva, narućiš kod naših umjetnica.... samo ne znam doakle si
pošaljem ti na PP al ti samo za sarajevo i tuzlu ako hoćeš naravno pomoći mogu
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
09.02.2011, 12:48
blur 77
200
Hej zenske, dajte mi neki predlog za doooobru tortu, muzu mi je rodjendan, pa bih da ga iznendim, neki provjeren recept. Nesto sam citala po internetu, onako po sastojcima mi se ucinila zanimljivom NESTLE TORTA, ali ne znam da li smijem rizikovati.
_____________________________
Van mene dosta boja zivi, Van mene katkad sve i posivi, ili se smraci i naoblaci. Dobro je zato sto postoje i ove moje lepse boje. I neki osmeh suncan i plah. I vetar necujan kao dah.
09.02.2011, 19:55
Crvena
1859
IZVORNA PORUKA: IvanaTz
Nasla sam super recept, ova torta je ludilo... Poprilicno je skupa, ali nije zahtjevna za napravit i praavooo je dooobraaaa... Bomba od torte
Otopiti maslac i čokoladu na pari, pustiti da se prohladi. Žutanjke izmiksati sa šećerom, dodati brašno, p.p. v.š. mrvice, otopljenu čokoladu i snijeg od bjelanjaka.Kalup namastiti, posuti sa mrvicama, istresti smjesu i peći na 200*c oko 30 min. Pomiješati sir i nutelu, u to dodati šlag od slatkog vrhnja.Otopiti 200Gr čokolade sa uljem na pari, istresti u vrećicu za ukrašavanje, napravit čipku za ukras oko torte, ohladiti je u zamrzivaču. Ostatak čokolade ostavite, jer će Vam trebati za daljnje korištenje. Ohlađeni biskvit prerezati na tri kore.Prvu koru nalo namočiti sa nesquk-om(malo jačeg okusa),filati kremu, preliti u tankom mlazu čokoladu koja je ostala u vrećici, posuti malo mljevenih lješnjaka i napolitanki, te ponoviti postupak sve do gornje kore. Sa ostatkom kreme premažite tortu okolo i dekorirati je sa čokoladnom čipkom, koja se mora malo opustiti na sobnoj temp.ali ne previše, tek toliko da se može motati oko torte. Ja sam je napravila u dva djela, jer nemam tako veliki zamrzivač,pa sam je spojila.
Imam slican recept. U posljednje vrijeme je cesto pravim, vise je nego dobra
_____________________________
Volite svoju djecu i kad su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nisu.
09.02.2011, 20:59
blur 77
200
Hvala na predlogu, draga, ali ja sam sad u Italiji, pa mi hvali dosta sastojaka koji trebaju za tortu npr ovdje nikako naci ne mogu pavlaku, ne znam da li imaju ove napolitanke i tako
_____________________________
Van mene dosta boja zivi, Van mene katkad sve i posivi, ili se smraci i naoblaci. Dobro je zato sto postoje i ove moje lepse boje. I neki osmeh suncan i plah. I vetar necujan kao dah.
11.02.2011, 22:33
mala86
2755
nemam pojma gdje da stavim ovo,pa cu na 2 mjesta samo da mi zenicanke vide
treba mi dobra teta iz Zenice koja pravi tortice ,i to mi je poprilicno hitno !kuma trebala-ne moze,ja se ne usudim,a poprilicno mi je hitno
inace sam imala ja mislila provjerenu tetu,a ona mi za 1.rodjendan unutra skroz "svuserila"
_____________________________
Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima: Da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi
moje sunce 19.09.2009 ¦ ¦
11.02.2011, 22:53
Dalil@
588
Mala, imas PP
_____________________________
I. 01/2008 F. 04/2010
12.02.2011, 20:56
Anoniman
Ima li koja online tortašica
Ovi ukrasi od čokolade je li se prave samo od topljene čokolade ili se dodaje maslac ili ulje ili vrhnje ... Pošto sam naišla na milion različitih recepata samo su me zbunili, pa bi neki baš provjeren 100%
< Poruku je uredio Breskva -- 12.2.2011 20:57:17 >
12.02.2011, 21:16
Lalana
866
Breskva ja sam provjereno topila samo cokoladu i onda pravila ukrase, ali mislim da dosta i zavisi od cokolade. A da stavis malo ulja, 4 kasike na 100 g neces pogrijesiti u slucaju da je cokolada kao "cement"
_____________________________
Moje tri srece...
12.02.2011, 21:44
Anoniman
hvala lalana i još ...je li to bila čokolada za kuhanje ili mliječna čokolada?
12.02.2011, 21:48
Lalana
866
IZVORNA PORUKA: Breskva
hvala lalana i još ...je li to bila čokolada za kuhanje ili mliječna čokolada?
Ja sam radila sa cokoladom za kuhanje, ali obzirom da se one jako razlikuju(od firme do firme) Probaj jedan red cokolade same pa ako ne uspije dodaj ulja i vidi kako se ponasa. Ali ja mislim da ce uspjeti, ja sam u Sa radila sa Konzumovom cokoladom, proizvodi je Zvecevo, meni je bila odlicna
_____________________________
Moje tri srece...
12.02.2011, 21:54
Anoniman
ej nisam sad uzela konzumovu a inače je kupujem ... probat ću tako kako si mi rekla
12.02.2011, 22:10
ivanak
1767
Mali savjet: ako kupuješ u Konzuma Standard čokoladu za kuhanje, sami šećer je u njoj pa eto tako da znaš da pripaziš sa šećerom. K plus čokolada za kuhanje je dobra i Bonita iz Tommy je dobra i Smješak iz Pema ( to su kod nas diskonti ). A ako kupujete u Lidla Finn ke ili Finn plus... nešto u tom điru, e ta je sa 50% kakaa i dosta je grka pa tu treba više šećera
_____________________________
-> 17.06.2009. je došao mamin i tatin frajer - mali Antonio
-> 21.07.2010. je mali Antonio dobio sestru Paulu :-)
12.02.2011, 22:14
Lalana
866
IZVORNA PORUKA: ivanak
Mali savjet: ako kupuješ u Konzuma Standard čokoladu za kuhanje, sami šećer je u njoj pa eto tako da znaš da pripaziš sa šećerom. K plus čokolada za kuhanje je dobra i Bonita iz Tommy je dobra i Smješak iz Pema ( to su kod nas diskonti ). A ako kupujete u Lidla Finn ke ili Finn plus... nešto u tom điru, e ta je sa 50% kakaa i dosta je grka pa tu treba više šećera
ivanak ja sam mislila bas na K plus, ali sam skraceno rekla Konzum, odlicna je i za jeloooo
_____________________________
Moje tri srece...
12.02.2011, 22:52
blur 77
200
Ja sam danas pravila Moskva snit, uh jedva cekam sjutra da probamo, pa vam javljam utiske, ali obecava mmmmm
_____________________________
Van mene dosta boja zivi, Van mene katkad sve i posivi, ili se smraci i naoblaci. Dobro je zato sto postoje i ove moje lepse boje. I neki osmeh suncan i plah. I vetar necujan kao dah.
13.02.2011, 00:15
milenium
6133
IZVORNA PORUKA: Lalana
IZVORNA PORUKA: ivanak
Mali savjet: ako kupuješ u Konzuma Standard čokoladu za kuhanje, sami šećer je u njoj pa eto tako da znaš da pripaziš sa šećerom. K plus čokolada za kuhanje je dobra i Bonita iz Tommy je dobra i Smješak iz Pema ( to su kod nas diskonti ). A ako kupujete u Lidla Finn ke ili Finn plus... nešto u tom điru, e ta je sa 50% kakaa i dosta je grka pa tu treba više šećera
ivanak ja sam mislila bas na K plus, ali sam skraceno rekla Konzum, odlicna je i za jeloooo
e baš je dobra. ali inače zvečevo pravi za k plus. bar tako kod nas piše na čokoladi.
_____________________________
-> 17.06.2009. je došao mamin i tatin frajer - mali Antonio
-> 21.07.2010. je mali Antonio dobio sestru Paulu :-)
15.02.2011, 08:21
bebacha
1170
sljedece sedmice trebam pravit tri torte.i jos neznam koje al najveci problem mi je torta za vrtic.koju djeca najvise vole dal pravit pjesak tortu ili neku s korama. naravno s fondanom