Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Zenice, imam pitanje.... Pravim tortu za prijateljicu koja ce sutra napuniti 40 godina i narucili su mi tortu bez fondana, da je prelijem sa cokoladom. Zna li neko koliko mi cokolade za kuhanje treba da prelijem jednu tortu (okrugla, 28cm)?
07.11.2011, 15:27
Anoniman
IZVORNA PORUKA: dush
Zenice, imam pitanje.... Pravim tortu za prijateljicu koja ce sutra napuniti 40 godina i narucili su mi tortu bez fondana, da je prelijem sa cokoladom. Zna li neko koliko mi cokolade za kuhanje treba da prelijem jednu tortu (okrugla, 28cm)?
mislim da ti je dosta 200g...al ja bih 300 da ne zafali...nece se coko baciti
07.11.2011, 15:33
ElmaB
4568
Ja sam neki dan pravila takvu tortu i potrošila sam 300 grama čokolade. Može i manje ali ja uvijek uzme više kod glazure jer da je lijepo mogu zaliti. Ostane čokolade na podlozi ono što iscuri, ali bojim se dabi sa mnajom količinom bila ne ravnomjerno prekrivena.Evo to je ta:
tortu koju sam sinoć pravila-torta sa čoko bananicama,ali sam ja iskombonovala nekoliko recepata koje sam našla! TORTA SA ČOKOBANANICAMA KORA:6 bjelajaka(dobro umutiti) PA dodati 6 kašika šećera 2 kašike brašna 200 g sjeckanih oraha; peći u pouljenom i pobrašnjenom plehu na 180 stepeni, dok se kora ne odvoji od pleha sa strane!
FIL 1: skuhati 2,5 dL mlijeka sa 2 kašike šećera, pa u nj dodati prethodno umućeno 6 žumanjaka sa 3-4 kašike mlijeka i 4 kašike gustina Ohladati pa u to dodati:umućeno 125-150 g putera 125 g šećera u prahu!
FIL ":skuhati na pola litra mlijeka 2 pudinga od vanile i ohlađeno umutiti sa 125-150 g putera koji je izmiksan sa 125 g šećera!
U jedan od ova dva fila dodati istopljenu čokoladu za kuhanje-100 g!
Umutiti 5oo mL slatkog vrhnja za šlag! Otopiti(ušpinovati)nekoliko kašika šećera pa dodati šolaju vode i uhuhati! Kad se ohaladi umiješati u šlag(2 kašike od toga ostaviti za ukrašavanje) pa premazati po čok.filu! http://img697.imageshack.us/img697/7964/pa170161.jpg U slast!
evo recepta damma
nadjoh ja njega napravila sam je danas, nadam se da ce bit dobra. ako ne zaboravim uslikat cu kad je raspakujemo
_____________________________
2004. 2008.
07.11.2011, 20:11
Hanady RR
18727
ja čokoladnu glazuru pravim tako da mi bude odozgo lijepo uredno razlivena kao i sa strane trorte...na sljedeći način
250 gr čokolade za kuhanje 100 gr putera mal kašika čajna ulja
i to na sljedeći način
istopim puter do faze vrenja, skinem s avatr pa čokoladu na kockice islomim i mješam da se istopi u puteru, dodam ulje radi sjaja... uijek bude dovoljno za tortu okrzglu standardnu iz torten pleha i nije pretvrda lako se sječe a sjaji se
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
07.11.2011, 20:46
bananica
4330
IZVORNA PORUKA: ElmaB
Ja sam neki dan pravila takvu tortu i potrošila sam 300 grama čokolade. Može i manje ali ja uvijek uzme više kod glazure jer da je lijepo mogu zaliti. Ostane čokolade na podlozi ono što iscuri, ali bojim se dabi sa mnajom količinom bila ne ravnomjerno prekrivena.Evo to je ta:
torta je preukusna
07.11.2011, 20:47
palachinken
5397
IZVORNA PORUKA: dush
super, hvala vam puno!!!! Jeste li sta dodavale u cokoladu? ja obicno (za manje kolicine ) rastopim cokoladu i dodam malo ulja da se sjaji.
Jeste li sta dodavale u cokoladu? ja obicno (za manje kolicine ) rastopim cokoladu i dodam
Obicno vrhnje za slag i cokoladu. Vrhnje zagrijem, ubacim cokoladu, otopim mijesajuci i vrucom zalijem tortu. Bude fina i "elasticna", ne lomi se. Kad nemam vrhnja, onda s uljem.
_____________________________
Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong
08.11.2011, 00:10
ElmaB
4568
Hvala Bananice, drago mi je da sam potrefila ukus . Šta mama kaže za kolačiće?
Prelila sam tortu sa cokoladom, istopila sam 400gr cokoladei dodavala ulja da se malo sjaji. Ono sta sam se naucila (za drugi put): 1. prije nego prelijes tortu treba sacekati da se cokolada malo ohladi (ovako mi se pocela tppiti krema sa strana, tako da su nastale male grudvice ) 2. kada je krema istopljena, prije preljevanja procijediti je, da sve sto se nije istopilo ne ostane u kremi
Evo kako je izgledala:
08.11.2011, 14:13
Hanady RR
18727
divna
a dush de mi kaži jesu ovo fondant cjetići gerberi...ja sjećajući se tvojih torti zaključujem da imaš modle za gerbere ja bih rao jednu modlu za ovako liepe gerbere al da nije prkeo 15 Km za kupiti
nego stavrno divan torta...koja je unutra...koju si složila...ona ti je teodora mrak mrakova sa ukusom
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
08.11.2011, 14:19
calahoe
207
Divna je dush Hanady ja kupila te sjekace za gerbere kod nas u Dori nisam sigurna koliko su al su vise od 15 km mislim da su od 20-25 km bili.Dođu tri velicine u setu
08.11.2011, 14:21
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: calahoe
Divna je dush Hanady ja kupila te sjekace za gerbere kod nas u Dori nisam sigurna koliko su al su vise od 15 km mislim da su od 20-25 km bili.Dođu tri velicine u setu
gdje ta dora... nema to u sa... ma fakat da mi je baš mi fale...gerbere ne možeš dobiti nikako...a recimos eka mi voli gerbere i ide joj rođkas...isti dan kad i mužu...pa sam kontala jednu ovako gerberku sa zankom škorpiona...al avaj nemam modle za grebere...pokušala sam ručno rezati pa da ststavim gerebr ...al negdje na pola pogubim živce
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
08.11.2011, 14:30
calahoe
207
Mostar Hanady.neki dan nam se otvorila ova radnja sa slasticarskom opremom. Mislim da rade i on line narudzbe.Koliko sam pregledala asortiman i pokusala uporediti cijene sa onima koje imaju prodavaci ovih dzidza na fejsu cini mi se da su jeftiniji ovi u Dori.Evo ti link stranice pa pogledaj http://www.facebook.com/media/set_/?set_=a.243751232332985.58165.100000943291419&type=3
< Poruku je uredio calahoe -- 8.11.2011 14:31:00 >
08.11.2011, 14:32
ElmaB
4568
Dora je otvorena u Mostaru. Nazovi ih i ja mislim da su već počeli i sa dosatvom. Ja sam ih kontaktirala i rekli su mi da u Hrvatskoj već dugo rade dostavu, a nakon otvaranja radnje u Mostaru planiraju dostavu i za BiH. Pogledaj i njoihovu stranicu www.dora-usluge.hr
Hvala :) Zao mi je samo sto sam zeznula ovo s vrelom cokoladom, jer su se te grudvice napravile sa strana i sto nisam procijedila cokoladu (ne moram reci da sam se sprzila dok sam komadice cokolade skidala prstima ).
Torta je teodora, sto sam nedavno pisala recept (s tim da sam pravila 2 kore od bijelabaca i oraha, da malo dobije na visini). Da i smanjila sam kolicinu secera skoro na pola u svim korama i svim kremama, i ovako je bilo preslatko .
A gerberi su modlice sto 3 dodju u paketu, ja sam dodatno kupila jos jedan veliki. Ne sjecam se koliko sam placala ove sto su dosli po 3 u paketu, ovaj veliki sto je dosao sam je bio 5 funti cini mi se (dobila ga iz Londona).
28.11.2011, 14:30
bebacha
1170
meni treba recept za cokoladnu tortu al da moze na dva sprata.znaci obadvije iste
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
Kore su te sigurno, ali mi je ovaj fil nekako drugaciji. Nisam kupovala odavno, ali kao da je tamo neki smedji fil.
evidiš i sama sma ti to pomislila al on da mi nikako nije jasna razlika između šuškkve i reformice jer da smeđa bude u filu kao što jeste kod azre treba dodati čokoaldu... majkemi smao u gramima rzalika u ova dva recepta...
al napravim ja ovu smao naravno dodam čokoldau...mislim kakav mi je tprta bez čokolede...pa dma ekseprtu mužu d ami nađe rzlike
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''