writing-img

RE: Bebe od 0 -1 godine

clock-img

20.02.2011, 11:35

clock-img

ladyblue RR

pencil-img

1848

ma ne stavljam ja nju da sjedi kao što mi sjedimo. Onako polu-zavaljenu je "uvalim" u jastuk za dojenje. Traži bebac da joj se malo dignu leđa iz ležećeg položaja pa sam je malo podigla. Naravno da je ne stavljam pod uglom od 90 stepeni jer znam da je za to rano. Naravno, svako dijete je individua za sebe i mislim da ni jedna majka ne radi nešto što je štetno za dijete. Naročito u današnje vrijeme, kada su sve informacije dostupne pa nema mjesta izgovorima tipa "nisam znala".
Nešto sam čitala na tu temu i vidim da su najnovije preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da se djecu već sa 4 mjeseca može stavljati po 10-ak minuta da sjede pod uglom od 90 stepeni. Ja ću pratiti njene potrebe i shodno tome se i ponašati.

Sada npr. forsiram je da malo potrbuške leži jer je već vrijeme za to ali ona jednostavno ne voli. Drži ona glavu dignutu, sve ok ali poslije kratkog vremena počne da negoduje.

Just because it's a bad idea, doesn't mean it's not going to be a good time!

clock-img

20.02.2011, 11:45

clock-img

vjestica

pencil-img

4335

ladyblue ni moja beba u početku nije htjela potrbuške, malo bude, ali se unervozi (sad već hoće) a treba je povremeno staviti jer tako vježba leđne mišiće
jel imaš link sa najnovijim preporukama SZO?
to ne mogu da nađem

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

clock-img

20.02.2011, 11:48

clock-img

ladyblue RR

pencil-img

1848

Hajde ako nađem ponovo proslijedit ću ti...

clock-img

20.02.2011, 11:56

clock-img

vjestica

pencil-img

4335

super, hvala user posted image

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

clock-img

20.02.2011, 12:48

clock-img

mamin cvjetić

pencil-img

824

Ćao ženice.
Vidim Rose i Ladyblue pričaju o malim poteškoćama sa dojenjem i sama sam vam ista čak sam mislila da više i nemam mlijek ida ću preći na Ad hranu ali evo još se trudim da ne pređem pa dokle li kakoli vidjećemo.
Moja beba zadnja dva dana tako je nervozna da uopšte neznam kako i čim da mu ugodim malo bude raspoložen pa ga spuca nekakva nervoza da čovjek načisto nezna šta da radi niti hoće da jede kako treba niti hoće da spava, spava samo kad je kod mene i na siki čim ga spustim nakon minute se probudi i dreka kao da ga muče zubići mada mislim da je rano za njih ali neznam na šta drugo da pomislim nema temperaturu neprimječujem da ga šta boli ili žiga samo znam da je nervozan da ni sama neznam šta više da mu radim pa ako imate kakav prijedlog rado ću pokušati šaljem polubce za malenu raju cmok cmok cmok.......

Nevidljivom niti najčvršće smo povezani

clock-img

20.02.2011, 13:04

clock-img

mamin cvjetić

pencil-img

824

Esmina baš mi je žao zbog dječice i moja Emica juče jadi kako je grlo boli pa joj stavi onaj magnet lutajuće srce i preboli je a bilo se počelopravo crveniti sad samo malo kašljuca i temperatura joj se nije uspjela pojaviti hB pojavila a i meni pomogne pravo kod mojih boljkiuser posted image
Dženana_G čestitam i svaka čast user posted image
Leena vidim patiš od migrena baš mi je žao probaj i ti sa ovim magnetom meni stvarno pomogne.

Nevidljivom niti najčvršće smo povezani

clock-img

20.02.2011, 14:19

clock-img

Ninushka

pencil-img

280

Draga generacijo pozdrav! user posted image  

Vidim o svemu ste se raspisale, ja tu i tamo nešto pročitam ali dječak ne da mira da mama nešto tipka, a bogami ni tatauser posted image  
Svima šaljem puno toplih user posted image   mamama i slatkim malim bebicamauser posted image  user posted image

clock-img

20.02.2011, 14:59

clock-img

bint

pencil-img

448

kako ste???mi nismo bas naj naj..
moj djecak ima zacepljen nosic,pa je tako nervozan,placljiv,ne spava...bas mi ga zaoooo...
sta vi radite u ovakvim situacijama???ponekad kihne,kad spava ne moze da dis epa s ecuje ono hroptanje,,,,

clock-img

20.02.2011, 15:05

clock-img

Leena

pencil-img

2841

Mamin cvjetic, koji magnet? Ja imam one neke magnete koji su u nakitu, je li to to?

Dzenana, pa gdje si ti? Ja ti pisala na fb, opet nemam tvoj broj, sada sam dobila treci mob.user posted image ... Hajde, javi se da se vidimo i ljubi mi setačicu maluuser posted image

Jelena, sada sam ti gledala slike, Anuška mi jeuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

<3 Ljubičica <3 21. 4. 2010. u 15:10h (3400g, 52cm)

*Pahuljica* 7. 1. 2014. u 20:15 (3450g, 54cm)

Macak mali 23.12.2015. u 21:20 (4100g, 57cm)

All I ever wanted
All I ever needed
Is here in my arms

clock-img

20.02.2011, 15:12

clock-img

Mirkica

pencil-img

6978

IZVORNA PORUKA: vjestica

ladyblue ni moja beba u početku nije htjela potrbuške, malo bude, ali se unervozi (sad već hoće) a treba je povremeno staviti jer tako vježba leđne mišiće
jel imaš link sa najnovijim preporukama SZO?
to ne mogu da nađem

doktor mog malog samo ponavlja da djeca se stavljlju potrbuske meni se cini ko papagaj jer je to jako bitno, IShak u pocetku nije htjeo al sada hoce i rado i to vidim priprema se za puzanje izgleda izbaci guzu skorz napolje i nogice savije pa se odgurne  pomjeri se on ali ma sekundicu :))))

Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.

BA 13.12.2008

clock-img

20.02.2011, 15:14

clock-img

Mirkica

pencil-img

6978

IZVORNA PORUKA: rose

vagali je sad u ponedjeljak kad smo isli na bocu (3 mjeseca i 1 dan)...5900 i 62,5 cm user posted image

masallla rose ona pravo napredna user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image  

Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.

BA 13.12.2008

clock-img

20.02.2011, 15:24

clock-img

Rimljankaa

pencil-img

1878

DD zenice i kiss bebice...

Da se i ja javim dok Adnica spava. Sinoc se budila nekoliko puta,a ja to vise i ne primjecujem kao na pocetku. Prosto sam se pomirila s tim,da se svako malo budi i hoce da jede. Vjerovatno je jos mala,pa se ne najede dovoljno,a i san je prevari pa ostane polugladna.

Sto se tice mlijeka,mi ga za sad hvala Bogu dovoljno imamo.

Ladyblue i Rose jeste li vi u pocetku imale dosta mlijeka,pa ga je sad manje kako vrijeme prolazi? Ili od pocetka je slabo mlijeka? Zar se vremenom ne bi trebalo jos vise povecavati,kako beba vise jede???

Sto se tice sjedenja bebe,ja ne znam je li se vama to desavalo,ali Adna,iako nema jos ni mjesec dana,vec pomalo sama dize glavu,a kad lezi na ledjima i uzmem je za rucice pomalo dize ledja i hoce da se digne.
Znam da je jos mala,naravno da je nestavljam da sjedi,ali ona bi izgleda rado.

Opet da vas pitam,desava li vam se,mama koje imaju curice,da beba bebi protopi i da joj bude mokar bodi i gegice. Adni se ovo cesto desava. Koristimo Pamers premium pelene,one nove bijele,cesto je presvlacim,ali se desi,kako lezi i spava na strani da  joj bodi sa strane bude mokar. Negdje prosto iscuri.Mozda ja nezategnem dovoljno pelenu na stomaku,pa joj iscuri kad piski???!!!A zao mi je da joj na stomacicu bas stegnem pelenicu. Sinoc smo je okupali,presvukli,zaspala..Budila se nekoliko puta,a kad se oko 5h probudila bila je sa strane skroz mokra. Ja sma je presvukla,mada nemam obicaj presvlaciti je tokom noci,ali nisam je mogla ostaviti do ujutru tako mokru,bojim se da se ne prehladi.

I sto se tice nosica,i ona hropti na nosic,a nosic je prazan. Pa kad spava imam osjecaj kao da hrce. Sta je vama pomoglo da rijesite ovaj problem?

U srijedu aBd punimo mjesec danauser posted image user posted image user posted image ,pa cemo ici na bocu i pregled...

23.01.2011. u 9.45h mama je rodila svoju principesu,svoj najsjajniji dukat,svoj osmjeh i svu svoju ljepotu...
11.01.2016. u 00.20h mama je rodila svoju drugu principesu, svoj drugi najsjajniji dukat, svoj osmjeh i svu svoju ljepotu...
Ja sam najbogat

clock-img

20.02.2011, 15:37

clock-img

Anoniman

Hvala Leena, ma to mamin curetak, ustvari harambasa user posted image

Dženi cestitam i ovdje, svaka cast user posted image

Rimljanka meni te pampers pelene su uvijek propustale, te premium care, ne znam koji joj broj koristis, kazu kad propusta pelena dijete je spremno za veci broj, mada se nama to kod pampersa nije pokazalo tacno. Mi koristimo dm-ove babylove, nocu sada, a do prije mjesec dana koristili smo uvijek, a sada je malo stezu oko nogica pa se urezuju pa koristim pampers activ baby ili te premium care, ali presvlacim je svako dva sata, jer ako joj je vise vremena pelena na njoj ona propusti.
Sto se tice hroptanja u nosicu tako je i meni ana a nije imala ni mjesec dana, ja se sva isprepadala, nije nista curilo u nosicu, ali hropti, odvela je dr i ona mi rekla da je to normalno kod beba, da ukapavamo fiziolosku i da joj negdje blizu krevetca stavim razrezanu glavicu crnog luka, jeste da kuca smrdi na luk, ali pravo pomogne, dijete odmah prodise, a Boga mi i mi i meni se jednom desilo da mi zacepljen nos bio kad i njoj i ja luk stavljala radi nje, a on pomogao i meni.

clock-img

20.02.2011, 15:40

clock-img

Brisani uporabnik

pencil-img

4077

[Sadržaj poruke je obrisan]

clock-img

20.02.2011, 15:42

clock-img

ladyblue RR

pencil-img

1848

Rime, ja sam prva 2 mjeseca imala jako puno mlijeka i onda je izgleda nešto smanjilo. Ja forsiram dojenje ali nema pomoći kada ona pregladni i počne da histeriše i odbija da doji. Borit ću se i dalje pa dokle dobacim...

Dešavalo se i nama to da prođe mokraća, doduše par puta alis e desilo. I onda sam skontala da su joj male pelene. Ona je velika rođena i nikada nije mogla u one pelene za novorođenčad. Kada joj je dvojka postala mala onda mi se dešavalo da joj prođe piša pa sam prešla na trojku.

Ne diraj nos ako nema ništa u njemu. samo ćeš ga iritirati bez veze. i moja Nađa zna tako da diše i da hrče.

clock-img

20.02.2011, 15:48

clock-img

m.i.n.a.

pencil-img

1060

Dan zene...
Kako ovo vrijeme brzo proleti,Rime vec mjesec u srijedu,masalah...samo nek Adnica napreduje..mi idemo 2.na kontrolu jer ovaj mjesec nema 29 dana a 1.je praznik..obzirom da ga dosad patronaza a ni ja kuci sama nisam vagala bas me zanima kakvo je stanje sada ali mi je drago i zbog samog pregleda...
Da se ne urekne nama grcici prolaze,vise nema placa ni grcenja..juce preko dana je skroz slabo spavao,sve senesto budi cim zaspi i sinoc je zato bas lijepo spavao a i mama sa njim:)Ja njemu ukapam sunce moje malo kapi kad krene spavati jer isto tako kreno je hroptati,valjda zbog zraka i do ujutro sve izbaci moje samo da ocistim nosic..U globalu nije nam lose,snalazimo se fino jedino sto razmisljam da tvornicu aptamila kupim jer moj sin itekkao jede,masalah..zaista je mirna beba,ma i kad su grcici bili nije plakao,vise stenjo medjutim kad ogladni ako se flasica ne stvori odmah dreka...i kad se rodio nije proplakao vec samo jednom ispustio glasic i nista vise..sve me strah da ga ne prejedam al se rukovodim onim da ne moze ne bi trazio..naucio je tako strucno cuclu baciti kad mu dam da ga malo zavaram ali zato odmah rukavicu u usta stavlja,da moze svu bi uvalio:)
Rime i meni je dosad dva put propiskio pelenu,mozda jednostavno nismo lijepo je stavile ili je malo vise mokrila..
Eto svima veliki pozz..uzivajte u nedjelji:)

clock-img

20.02.2011, 15:55

clock-img

Rimljankaa

pencil-img

1878

Pa eto Pampers su kao najboljer,pa te i kupujemo. Probala sam i obicne,pa isto propustale,pa sad ove premium isto se desava. Pelena ne propusti naprijed ili na guzi,nego samo sa strane.I to na onoj strani na kojoj lezi. Bas joj bude mokro. Danju ne,jer je cesto presvlacim,ali navecer se desi. Presvucem je pred spavanje,a ako je presvlacim tokom noci razbudi se,pa nece dugo da zaspi.

Probala sam i Violetine pelene,ono se to smo dobili kad sma se porodila,meni su lose,nekako me podsjecaju na uloske zenske,samo veci.
Kupujem joj pelene od 3 do 6kg. Rodjena je sa 3700,pa sad cemo na kontrolu,mada je napredna hvala Bogu,ali sumnjam d aje za mjesec dana dobila vise od 6kg.

A nosic sam 2 puta pokusala izvuci slinice onom Chicco pumpicom,nije nista bilo,ili ja je ne znam koristiti. Vise ga nediram i necu.Strah me da nesto ne poremetim. Koliko ja okom vidim,nosic joj je cist.

Kako kazete valjda je to normalno.

I da vas jos pitam,kad ste vi svojim bebaba poceli oblaciti velicinu 62? Adni je vec malo 52 ili 56,u sirinu joj moze,a u duzinu ne,jer ne moze nogice fino da ispruzi.
62 joj je malo veliko,ali ne previse. Malo me to cudi jer,kako pise,62 velicina je od 3-6 mjeseci. A kako sad stvari stoje,do 3 mjeseca njoj ce to biti malo,a dalje da ne govorim.
Rodjena je 53 duga.

23.01.2011. u 9.45h mama je rodila svoju principesu,svoj najsjajniji dukat,svoj osmjeh i svu svoju ljepotu...
11.01.2016. u 00.20h mama je rodila svoju drugu principesu, svoj drugi najsjajniji dukat, svoj osmjeh i svu svoju ljepotu...
Ja sam najbogat

clock-img

20.02.2011, 16:02

clock-img

Rimljankaa

pencil-img

1878

Ladyblue,mene isto toga strah,jer sad bas imam mlijeka hvala Bogu. Pominjala sma vec da gaze stavljam u grudnjak,jer su mi najmekse i opet mi protopi na majicu.
Ja pijem dosta soka,i tecnosti,i primjetim,ako nekad manej pijem,manje je i mlijeka. A i sam organizam mi trazi tecnost.
Samo se bojim da se ne udebljam od ovoga. Mada nepijem one kasaste sokove,mama mi pravi sokove od zaledjenog voca,ili grozdje,ili kupine,maline,jagode,visnje...I pijem ga bez razblazivanja,nestavi unutra puno secera.

m.i.n.o. i nama izgleda prolaze grcici,nesmijem ni da govorim...Hvala Bogu...Poneka dje malo uhvati,ja joj dam Espumisan i prodje je brzo.
A sto se tice pelene,ne protopi pelena,nego imam osjecaj da prodje sa strane.
A stavljanje pelene,valjda smo do sad naucile.

Cujte provalu,mozete mi se smijati ili reci da sam glupa i tuka,ali kad mi je prvi put dosla patronazna i kad je odmotala bebu,pita ko je ovo pelenu stavljao? Ja kazem da sma ja. Ona se smije,kaze kako si naopako stavila,hahahah... Slika ide naprijed.
Sta sam ja znala?! Prvi put u zivotu se susrecem s malom bebom i pelenama.
A i kad su me trebali iz bolnice pustiti,ovoj zeni sto je samnom bila u sobi govorila sam i ide mi se i ne ide kuci.Jedva cekam da dodjem,a strah me,sta cu ja sad s ovim djetetom kad nista ne znam?!

Ja sam najbogat

clock-img

20.02.2011, 16:18

clock-img

Lejla Ka

pencil-img

5544

Jedan savjet za odabir pelena: kad počnu da propuštaju kupujte veće, a težina na pelenama je totalno ne referentna odrednica, pa se nemojte po tome ravnati.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

clock-img

20.02.2011, 16:24

clock-img

rose

pencil-img

8709

IZVORNA PORUKA: Mirkica

IZVORNA PORUKA: rose

vagali je sad u ponedjeljak kad smo isli na bocu (3 mjeseca i 1 dan)...5900 i 62,5 cm user posted image

masallla rose ona pravo napredna user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image  

ma jasta radi, raste mamina djevojcica fino masala ne urekla mi se user posted image samo je ljuta ko zuca kad hocu da je hranim...jede kad bas ogladni ili drami ako ne potece odmah user posted image

13.11.2010. u 04.35, docekali nasu princezu, nas ponos i srecu najvecu :)))

18.08.2015. u 21:53 docekali nasu princezu br 2, garavu malu lavicu :))

clock-img

20.02.2011, 16:31

clock-img

rose

pencil-img

8709

IZVORNA PORUKA: ladyblue

Rime, ja sam prva 2 mjeseca imala jako puno mlijeka i onda je izgleda nešto smanjilo. Ja forsiram dojenje ali nema pomoći kada ona pregladni i počne da histeriše i odbija da doji. Borit ću se i dalje pa dokle dobacim...

Dešavalo se i nama to da prođe mokraća, doduše par puta alis e desilo. I onda sam skontala da su joj male pelene. Ona je velika rođena i nikada nije mogla u one pelene za novorođenčad. Kada joj je dvojka postala mala onda mi se dešavalo da joj prođe piša pa sam prešla na trojku.

Ne diraj nos ako nema ništa u njemu. samo ćeš ga iritirati bez veze. i moja Nađa zna tako da diše i da hrče.

ja od pocetka nisam imala nesto puno mlijeka...ili ja bar nisam primjecivala...desavalo se da se yagrcne kad je nadoslo...i nisam ja sigurna da nema mlijeka dovoljno samo ga nema za izdajanje a ona nema strpljenja ako odmah ne krene...u noci tj oko 5-6 kad je dojim one bas fino nabreknu i ona se nacica bey da stvara buku user posted image

mi od pocetka koristimo babylove i mozda 2 puta se desilo da joj je prosla mokraca i to na ledja jer je ona nakon mjesec dana cim je krenula fino glavu okretati i stimat se kako joj odgovara pocela spavati iskljucivo na ledjima

i za nosic je ok...ne diraj, proci ce user posted image

clock-img

20.02.2011, 16:34

clock-img

rose

pencil-img

8709

IZVORNA PORUKA: Rimljankaa

Pa eto Pampers su kao najboljer,pa te i kupujemo.

ja nesto ne vjerujem da su najbolje...samo imaju najbolji marketing user posted image kad gledas coca cola spotove pomsilis da nema zdravijeg pica a tamo ... user posted image

clock-img

20.02.2011, 16:38

clock-img

rose

pencil-img

8709

I da vas jos pitam,kad ste vi svojim bebaba poceli oblaciti velicinu 62? Adni je vec malo 52 ili 56,u sirinu joj moze,a u duzinu ne,jer ne moze nogice fino da ispruzi.
62 joj je malo veliko,ali ne previse. Malo me to cudi jer,kako pise,62 velicina je od 3-6 mjeseci. A kako sad stvari stoje,do 3 mjeseca njoj ce to biti malo,a dalje da ne govorim.
Rodjena je 53 duga.

zar postoji vel. 52? moja je sad na kontroli izmjerena 62.5 cm sa tri mjeseca, rodjena je 51 i od rodjenja sam joj oblacila 56...u neka doba pomalo 62...ona jos uvijek ima neke bodice 56 koji joj mogu i u pravu si kad kazes da za neke stvarcice mjere su totalno lose...tipa rukavi predugi a dole jedva skopcam bodi...mi imamo i nekih 62 stvarcica koje su joj male a na njima pise 2-4 mjeseca...tako da dok ne probam ni ne znam sta joj jos moze..elem sad vec kupujem 62 i pomalo 68

clock-img

20.02.2011, 16:40

clock-img

rose

pencil-img

8709

Kupujem joj pelene od 3 do 6kg. Rodjena je sa 3700,pa sad cemo na kontrolu,mada je napredna hvala Bogu,ali sumnjam d aje za mjesec dana dobila vise od 6kg.

obicno beba do prve kontrole nabaci oko kilu i nesto...manje vise...moguce da je izvagaju 4500...jer je mozda na pocetku izgubila nesto kilaze...cisto sumnjam da ima 6 kg...moja u ponedjeljak izvagana 5900, rodjena 3400 a izgubila na pocetku 350...na prvoj kontroli imali 4250

clock-img

20.02.2011, 16:50

clock-img

Rimljankaa

pencil-img

1878

Lejla,kako kad pocne da propusta?  Pelena ko pelena ne propusti,nego ja mislim da izadje sa strane pelene,preko stomacica. Tu ima prostora,nije joj mala pelena,ali aj nemsijem bas da pritisnem,da je ne bi zuljalo. A lezi i spava na strani,i onda obicno prodje na toj strani na kojoj lezi.

Taman smo kupilianje ovih  novo,cijelo pakovanje ovim Pampers Premmium,kupicu i vece pa cu vidjeti kako  ce biti.

Rose,slazem se da imaju najbolji marketing,ali i iz isustva drugim zena i citanju po forumima svi se hvale na pampers.
Ne bi odustajala od Pampersa,a vidjecu jos kako ce se vece pokazati

Ja sam najbogat

Zadnji članci

article-img