mubera -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (10.2.2011 0:19:08)
|
ja svojoj Nejlici nisam davala nikako griz,pa me interesuje koji da kupim trazila sam u DM-u i nisam pronaslaa..a problem je,moja beba nece frutolino,rizolino isl.nekako joj bljutavo takav imam osjecaj..a 9mj.joj je i zeljela bih uvesti slice kasicee..pa prijedlog???a jede vecinu ostale hranee jer nece mlijeko niti obicno niti AD..POZZ IZVORNA PORUKA: Lejla Ka IZVORNA PORUKA: Ana R. ja npr. griz pravim tako sto prokuvam mlijeko i u njega dodam razmuceni griz sa malo mlijeka i onda pustim da pusti koji kljuc.. e sad me interesuje da li to mogu uraditi i sa mojim mlekom.. Hvala u svakom slucaju Dadada.. :) Ana, to se radi ovako: na vodi skuhaš kukuruzni griz (za sami početak) tako da bude dosta gust. Onda to sve dovedeš u kašasti oblik dodajući svoje mlijeko, kad se griz ohladio na mlako. Ako budeš kuhala svoje mlijeko, ubiješ u njemu sve zbog čega je ono dobro i jedinstveno. Majčino mlijeko se ne prokuhava! Ako imaš potrebu da ga zagriješ onda ga staviš u posudi u kojoj se nalazi, u drugu posudu sa toplom vodom, tzv, toplu kupku. P.S. pšenični griz se nije preporučivao bebama na samom početku dohrane, zbog glutena. Međutim novija istraživanja i preporuke kažu da se isključivo dojenim bebama žitarice sa glutenom mogu uvoditi odmah. Ja bih išla srednjom linijom, jer i u kukuruznom grizu, koji nije izričito "gluten free" ima nešto glutena (zbog načina obrade). Istu stvar možeš raditi sa rižom. Predlog jelovnika za djecu od 6 do 12 mjeseci Prvi obrok (posle budjenja) mlijecni(podoj ili adaptirano) Drugi obrok - mliječni-kao prethodni. Kad dijete napuni 8mjeseci u ovom periodu treba dati mlijecno-zitnu kašu(pirinac, palenta, ovas, hljeb)u kombinaciji sa kiselo mlijecnim proizvodima(jogurt, kiselo mlijeko) ili mladim sirom. Medjuobrok- voćni sok od 60 do 120ml(po 10ml za svaki mjesec zivota) Treći obrok-bebin rucak. Bareno povrće+meso(3-4puta nedjeljno) ili zumance tvrdo kuhano 2-3puta nedjeljno. Jednu kašičicu masnoće(ulje, kisela pavlaka ili puter) dodato u gotov obrok. Posle rucka obavezno dijetetu ponuditi tecnost. Četvrti obrok-bebina uzina-voćna kaša U ovom periodu beba moze jesti svjeze i termicki obradjeno voće. U voćnu kašu se mogu dodati instant zitarice ili plazma keks, ali pritom treba voditi racuna o ukupnoj kolicini zitarica koej se daju bebi u toku dana. Peti obrok - bebina vecera- mlijecni obrok Žitno-mlijecna kaša(sa majcinim ili adaptiranim mlijekom). Izbor cerealija zavisi od uzrasta. Kada beba doji, nakon ovoga obroka(pred spavanje) dobije podoj
|
|
|
|