RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Spontani pobačaj



Poruka


nanatz -> RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (29.4.2011 15:48:55)

pusa svima[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




nanatz -> RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (11.5.2011 17:05:09)

cao,pitanje kariogram-dali je to nalaz genetski nalaz periferne krvi[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]samo mi to dala DR.da uradim?





klemzi -> RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (11.5.2011 17:19:21)

IZVORNA PORUKA: nanatz

cao,pitanje kariogram-dali je to nalaz genetski nalaz periferne krvi[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] samo mi to dala DR.da uradim?


nije




fantagiro -> RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (16.5.2011 10:52:27)

Drage moje

Moram vam reci da mene ta iscekivanja pretraga ubise, nisam ni malo strpliva.
Od pobacaja mi je proslo 2 mjeseca, jedino sto znam to je da je bebica bila dobro, ali od prilike 2 sedmice unazad sa rastom. Doktori sumnjaju da je bilo do posteljice i pupcane vrbce. Pupcana vrbca mi je  bila toliko uvijena da se tu krv zgrusavala i to je izazvalo trombove a ti trombovi su izazivali razne infrakte u posteljici. I posteljica mi nije bila dovoljno razvijena za tu 23. sedmicu. Pretrage posteljice su jos u toku. Ja sam naravno malo googlala ali nisam nista nasla sto bi moj slucaj opisalo. Imala sam u prvoj trudnoci preklampsiju ali u drugoj i ovoj trecoj nisam imala povisen pritisak, ni bijelancevine u mokraci niti vode. Dali je jedna od vas imala slicno iskustvo i sta su vam doktori rekli ?




moon2 -> RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (20.9.2011 22:58:45)


IZVORNA PORUKA: mea 1983

meni traze da uradim elisa test na clamidiju trachomatis

jel iko imao iskustva s tim ???
radili su mi briseve na bakterije tj bris cerviksa i vagine
al su obavezno trazili da uradim taj test

moj slucaj je identicana negativan bris na chlamidiu, a elisa test Chlamidia IgG NEGATIVANA, a IgA 51 (normalne vrijednosti 22-28)
zaista ne znam do cega. Da li neko ima informaciju vise?





Arminaa -> RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (15.5.2012 14:16:20)

Drage moje,Nakon kiretaže u januaru, po treći put u 2 mjeseca sam radila nalaz TORCH-a i rezultati su sledeci:

CMV IgG 7329 pozitivna
CMV IgM 0.149 OD zona retestiranja

HSV 1/2 IgG 38894 pozitivna
HSV 1/2 IgM 0.199 OD zona retestiranja

RUBELLAVIRUS IgG 56.9 IU/ml pozitivna
RUBELLAVIRUS IgM 0.126 OD zona retestiranja

TOXOPLASMA GONDII IgG 42.1 IU/ml pozitivna
TOXOPLASMA GONDII IgM negativna

Zamolila bih Vas, ako se razumijete, da mi procitate ove nalaze, jer mi doktor opste prakse nije znao nista reci, a specijalista je na godisnjem odmoru narednih mjesec dana. Inace ovo mi je ponovljeni test zbog CMV cije su vrijednosti sada prilicno opale, ali je nalaz rubellavirusa u prva dva nalaza bio IgG pozitivna, a IgM negativna, medjutim to se promijenilo, kao sto mozete vidjeti. Prvi put sam ponovila TORCH zbog blagog povećanja titara toxoplasme, koji je bio u redu u drugom nalazu, ali mi se pojavio visok CMV pa sam TORCH ponovila i drugi put zbog CMV, ali se sad pojavila rubeola, nemam pojma odakle. Imam 32 godine, morala sam biti vakcinisana za to, pretpostavljam.Isla sam ja kod dva ginekologa, oba su mi rekla razlicite stvari za iste nalaze TORCH pa se nadam da cu ovdje pronaci bar neke smjernice sta dalje. Imam osjecaj svaki put kad ga ponovim, nesto novo se pojavi, dodje mi da odustanem od TORCH-a i poradim na narednoj trudnoći
Ako mi iko od vas moze reci nesto konkretnije, bila bih mu jako zahvalna.




tužna mama -> RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (29.6.2012 11:44:56)

Čekam nalaze ...............čekam..............polako ludim...................
Naj radije bi se ubila da si skratim muke.
Kukavica sam pa neću
[sm=smiley19.gif]




malen@89 -> RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (6.7.2012 19:35:08)

tuzna mama sta si radila od pretraga,ja ev ganjam odluku za kariotipizaciju,a stigli su mi nalazi torca,hepatitis markera i to je zasad sve uredu.interesuje me da li je iko od vas radio testove na trombofiliju i kako ide procedura u zenici,dali zdravstveno snosi troskove ili finansira pacijent.Danas me dr. malo zbunio spomenuo je neke testove koji su veoma skupi i medju njima je i ovaj,a ja sam bila ubjedjena a se to moze izganjati preko zdravstvenog.




tužna mama -> RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (7.7.2012 16:42:46)

Dobila sam uputnicu od doktora koji mi je vodio trudnoću i ide preko zdravstva. Još uvjek čekam te nalaze a prija nji sam radila briseve i torch, sad neznam kako ide s uputnicam ali u mom je slučaju sigurno trombofilija nasljednog faktora pa sam je možda zato lakše dobila. Neznam, imaš puno članaka na internetu o tom poremećaju pa ako misliš da je to mogući uzrok trebali bi ti dat uputnicu, pogotovo jer si imala 2 spont.




tužna mama -> RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (10.7.2012 17:10:30)

Dočekala nalaze i imam trombofiliju[sm=smiley29.gif]




malen@89 -> RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (10.7.2012 23:33:13)

nemoj da se brines,olaksavajuce je to sto si otkrila problem,sad se uhvatiti u kostac s njim i to je to......




tužna mama -> RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (11.7.2012 1:31:48)

Samo mi je žao što sam morala sve to proć da bi to otkrila ali eto prošlost nemožemo vratit. Samo što te pretrage nitko neradi prije već poslje kad se desi tragedija. Želim vam svima [sm=duda.gif] žive i zdrave




malen@89 -> RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (24.7.2012 2:08:29)

da li slucajno neka od zenica zna koliko kosta kariogram ako se ide bez uputnice iz drugog kantona?
unaprije hvala




malen@89 -> RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (24.7.2012 10:07:35)

.




milocamia -> RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (22.9.2012 20:04:30)

Pozdrav svima, imala sam kiretažu prije 15-tak dana u 6-oj sedmici trudnoće, danas bila na prvoj kontroli. Doktorica je rekla da trebam uraditi:

CK bris na ABG
Vag bris na ABG
Hlamidija
Mikoplazma ureoplazma
TORCH iz krvi

Prva dva sam danas odradila, a preostale tokom idućih kontrola. Doktorica kaže da je razlog spontanog 99% jaka upala (za koju nisam znala ni da sam imala - gore pomenutu trudnoću je pratila druga doktorica koju sam nakon spontanog napustila, pratila je moje stanje i prije trudnoće tako da je trebala "vidjeti" upalu, ali šta je tu je). No, 1% kaže da može biti i genetske prirode. Kad sam joj spomenula da želim da odradim sve moguće i neophodne kontrole, te spomenula TORCH, rekla mi je da je uvijek TORCH-a strah najviše, jer ono što pokaže, tako je i nema puno nedoumica nakon toga. Iskreno, sad me malo i preplašila, ne želim da mislim da nešto neće biti u redu, ali uvijek postoji ono - šta ako?!... Ako neko ima više iskustva i koju pametnu bila bih vam veoma zahvalna.




lorus -> RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (24.11.2012 20:22:00)

Dobro vece, ja bih vas molila za savjet. Ja sam takodje imala dva spontana pobacaja. Nakon prvog dr mi nije savjetovala nikakve posebne pretrage, a nakon drugog rekla mi je da radimo kariogram i ja i suprug. Imala sam jednu urednu trudnocu i porod, sin mi je star 1 g i 10 mjeseci, spontani su dosli poslije.

Ako znate moze li se kariogram raditi uz zdravstveno osiguranje u Sarajevu i gdje, molim vas javite se, pretrage kako sam ja cula krecu se od 500 do 800 KM po osobi. Citajuci vasa iskustva vidim da kariogram nije prva pretraga koja vam je preporucena, prije toga prvo ide nalaz krvi, hormona stitne zlijezde ...Obzirom da idem u privatnu ordinaciju nekad malo posumnjam da li neke pretrage savjetuju iz potrebe ili svoje koristi?




smajli80 -> RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (24.11.2012 22:35:54)

Takođe dam imala 2 spontana pobačaja i nakon njih 2 trudnoće sa uspješnim ishodom[sm=bravo.gif].

Te pretrage što doktorica savjetuje su zaista potrebne ako je žena imala 2 ili više S.P.Radi daljnih trudnoća.

Jedna od obaveznih je i TORCH(čitaj torč.)To je pretraga kojom se otkriva 5 preležanih infektivnih bolesti koje su mogle da uzrokoju smrt ploda.S tim da se može otkriti da li je bolest preležana davno ili u skorije vrijeme.
Jako je bitno da uradiš ovu pretragu jer sam putem nje otkrila šta je bio uzrok mojih pobačaja.Bio je u pitanju Herpes kojeg je bilo oko 100 jedinica a dozvoljeno do 5.
Pretragu sam ponavljala u naredne dvije trudnoće upravo zbog ovoga da se vidi u kojoj količini je virus zastupljen.

Samo tad sam je platila pošto tad nisam bila trudnica a ova druga dva puta nisam jer sam bila oslobođena plaćanja zbog trudnoće.I tad je nešto puno koštalo (radila prije 7 god)nešto oko 250-300km.

Kariotip se inače i radi u paru.
A Sad za cjenu ti stvarno ne bi znala reći cjenu jer je nisam platila pošto je osiguranje pokrivalo nas oboje (takođe prije 7god),a obe pretrage sam radila na KC-Paprikovac u B.Luci.

Pored te dvije moraš još uraditi par pretraga a to su Hlamidija,vag.bris,PAPA i THS(hormoni štitne).

Možda to jest sve malo poskupo ali barem ćeš znati na čemu si sa narednom trudnoćom.

U svakom slučaju -sretno[sm=smiley1.gif]




malen@89 -> RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (25.11.2012 9:02:52)

kariotip se radi na institutu za genetiku u sarajevu i kosta 250 KM po partneru,s tim da sa ako niste iz sarajevskog kantona i imate zdravsteveno osiguranje oslobodeni ste placanja.s tim da morate imati odluku o lijecenju van kantona.Jedino SK Pplaca ovu analizu.




Mrvica_83 -> RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (2.12.2012 19:41:44)

Drage ženice , prije svega jedan veliki pozdrav za sve vas [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Zanimaju me iskustva sa pretragama nakon missed ab. Iako sam na drugim podforumima dobila informacije da se nakon prvog gubitka trudnoće to uopšte i ne forsira - pripisuje se "losoj sreci" ja sam odlučna u nakani da svoju sreću ne iskušavam ponovno .. Dakle hoću da uradim sve pretrage koje bi nam mogle otkriti mogući uzrok gubitka trudnoće u 12 nedjelji koji nam se dogodio u Oktobru ove godine [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]
Negdje sam pronašla da su potrebne slijedeće analize :  TORCH , Vaginalni i cervikalni bris , urinokultura sa ABG ,
Pretraga na klamidiju iz krvi , Mikoplazma + ureaplazma , Antikardiolipinska tijela .
E sad - iz Sarajeva sam , osigurana ali znam kako kod nas funkcioniše zdravstveni sistem pa me zanimaju vaša iskustva - šta ste plaćale a šta ne ? Odnosno koje pretrage mogu uraditi preko osiguranja , sa uputnicom i gdje ?
Ja ću sve ove pretrage uraditi pa kako bilo ali eto ne bi bilo zgorega da ,konačno, dobije smisao izdvajanje  novaca  od plate u svrhu zdravstvenog osiguranja [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Zvala sam Institut za biomedicinsku dijagnostiku i pitala za cijene svih pretraga .. Dali su mi informacije - u ove cijene nije uračunato uzimanje brisa kod ginekologa ali to ne bi trebao biti neki ogroman iznos ..

TORCH - 190,00 KM

Vaginalni i cervikalni bris - 42,00 KM

Urinokultura sa ABG - 40,00 KM

Pretraga na Klamidiju iz cerviksa 100 KM - potpuno pouzdana

Mikoplazma + Ureaplazma 45,00 KM

Antikardiolipinska tijela 45,00 KM
Nisu zanemarivi iznosi pa vas molim da se javite sa svojim iskustvima pa da znam šta mi je činiti [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Unaprijed zahvaljujemmmm[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




lorus -> RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (5.12.2012 22:27:18)

Dobro vece drage moje, evo i ja vas molim ako imate bilo kakve informacije vezano za ovo sto je pitala Mrvica_83 da se javite, za par dana i ja krecem sa svim ovim pretragama...s nadom da cu uskoro u rukama drzati jednu malu [sm=duda.gif]




Mrvica_83 -> RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (6.12.2012 23:17:50)

Draga Lorus  kako si ti ? Ženice se ušutile ali nema veze .. Odgovorila mi je jedna forumašica na drugoj temi ono što je znala a ja sam u međuvremenu poduzela malu istragu  Uglavnom u svom DZ kojem pripadas trebas uzeti uputnice za sve ove pretrage .. Ja sam danas išla kod doktora u DZ .. Ma to je ocaj .. Izgleda da ja vise znam o svom stanju nego on .. Izdiktirala sam pretrage koje hocu da uradim a on je ostao zapanjen .. Kao prvo b trebalo da Vam urinokultura bude loša da bih Vam ja dao ove uputnice ali eto kad bas insistirate .. A insistirala sam i rekla da ne želim da onu traumu kiretaže doživim i ako mogu učiniti išta da to spriječim da neću odustati .. Dakle da znas - ako budes isla na varijantu ovih uputnica u DZ vjerovatno će te pokušati   odgovoriti od toga riječima tipa : Pa mozda ti se to dogodilo slučajno , ko Vam je rekao da trebate sve ove pretrage i sl... Ne treba odustajati .. Trebam čekati 2 spontana da bi dobila uputnice ?! Ma dajte .. Eto nadam se da sam bila od koristi a u Pon. javim sta je bilo na DIP-u i šta sam uspjela završiti  Veliki pozdrav podrške  za tebe !!




lila25 -> RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (6.12.2012 23:28:35)


IZVORNA PORUKA: Mrvica_83

Drage ženice , prije svega jedan veliki pozdrav za sve vas [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Zanimaju me iskustva sa pretragama nakon missed ab. Iako sam na drugim podforumima dobila informacije da se nakon prvog gubitka trudnoće to uopšte i ne forsira - pripisuje se "losoj sreci" ja sam odlučna u nakani da svoju sreću ne iskušavam ponovno .. Dakle hoću da uradim sve pretrage koje bi nam mogle otkriti mogući uzrok gubitka trudnoće u 12 nedjelji koji nam se dogodio u Oktobru ove godine [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]
Negdje sam pronašla da su potrebne slijedeće analize :  TORCH , Vaginalni i cervikalni bris , urinokultura sa ABG ,
Pretraga na klamidiju iz krvi , Mikoplazma + ureaplazma , Antikardiolipinska tijela .
E sad - iz Sarajeva sam , osigurana ali znam kako kod nas funkcioniše zdravstveni sistem pa me zanimaju vaša iskustva - šta ste plaćale a šta ne ? Odnosno koje pretrage mogu uraditi preko osiguranja , sa uputnicom i gdje ?
Ja ću sve ove pretrage uraditi pa kako bilo ali eto ne bi bilo zgorega da ,konačno, dobije smisao izdvajanje  novaca  od plate u svrhu zdravstvenog osiguranja [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Zvala sam Institut za biomedicinsku dijagnostiku i pitala za cijene svih pretraga .. Dali su mi informacije - u ove cijene nije uračunato uzimanje brisa kod ginekologa ali to ne bi trebao biti neki ogroman iznos ..

TORCH - 190,00 KM

Vaginalni i cervikalni bris - 42,00 KM

Urinokultura sa ABG - 40,00 KM

Pretraga na Klamidiju iz cerviksa 100 KM - potpuno pouzdana

Mikoplazma + Ureaplazma 45,00 KM

Antikardiolipinska tijela 45,00 KM
Nisu zanemarivi iznosi pa vas molim da se javite sa svojim iskustvima pa da znam šta mi je činiti [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Unaprijed zahvaljujemmmm[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]



Mrvice koja je ovo pretraga,je li mislis na antibiogram ili je to nesto drugo...




Mrvica_83 -> RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (7.12.2012 0:00:32)

Lila25 pozdrav za tebe [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Na koju pretragu tacno mislis  ? Na ovu posljednju koja je navedena ili ??




animagical -> RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (7.12.2012 0:22:58)

mrvice antikardilipinska i antifosfolipidna antitijela,dna elisa, ANA i veliki koagulogram se radi besplatno na dipu, ja sam isla s uputom od hematologa i reumatologa, samo se nalaz zna bas dugo cekati, pa moras stalno zvati da pitas, oni to inace otegnu. ako bude los nalaz oni te nazovu na telefon odmah.




Mrvica_83 -> RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog pobačaja (8.12.2012 14:22:51)

Animagical draga [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Hvala ti puno na informacijama .. Ja u Pon.idem da zavrsim ove kao jednostavne pretrage .. Ne znam šta bih ti rekla .. Nekako bih i voljela da ako vec mora biti razlog bude neka bakterijica ili sl.i da ne budemo morali kopati u dubinu i tražiti i druge uzroke i faktore koji su doveli do toga .. Mozda glupo zvuci ali je tako ..
No bit ce kako bude .. Sa druge strane sramota je da se uopšte zalim jer sam ipak uspjela prirodno začeti a ovamo zenice imaju ogromne probleme i  golgotu prezivljavaju .. poduzimaju ogromne žrtve ( emotivne , finansijske , tjelesne ) da bi dobile potomke .. Sretno nam svima [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] Za tebe ide [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sljedeća stranica >   >>