RE: Porodiliste Jezero (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Porodilište



Poruka


17.12.2013. -> RE: Porodiliste Jezero (25.11.2013 0:05:47)

Drage zene, ima li nekih novosti za Jezero vezano za torbu za porodjaj?
Cula sam da je potrebno ponijeti flasicu za bebu? Sta jos dozvoljavaju da se ponese?
Hvala!!!
P.S. Je li se neko porodio sa epiduralnom na Jezeru??? Molim
savjete!!!! :)




Neca xxx -> RE: Porodiliste Jezero (25.11.2013 1:23:43)

Ja sam nosila onu torbu/ceker iz DM koju sam odmah po izlasku bacila. Jedna od mjera predostrožnosti zbog MRSA-e. [sm=smiley1.gif]
Flašica za bebu ti ne treba, pogotovo ukoliko planiraš dojiti bebu. Dohranjivanje beba adaptiranim mlijekom rade sestre, i koliko sam upoznata, trebalo bi da hrane bebe preko sonde a ne na flašicu.





17.12.2013. -> RE: Porodiliste Jezero (25.11.2013 19:12:17)

Hvala puno na odgovoru!
Planiram dojiti ali su prijeteljici nedavno rekli da
Obavezno ponese flasicu.




malena27 RR -> RE: Porodiliste Jezero (6.2.2014 7:57:43)


IZVORNA PORUKA: malenaa

eh drage moje... vidjeh gore da ima slicna tema ali neaktivna skroz :( nazalost ...
a ima nas sigurno koje imaju milion pitanja vezano za ovu temu.
prvi porod mi je bio u vojnoj bolnici, torba pouna svega i sve ok ... medjutim sad idem sa blizancima abd na jezero gdje cujem da je totalno drugacija situacija...
moze li malo svjezih informacija sta spakovati? kako se ponasaju gore... sta moze sta ne i ostalo
unaprijed hvalaaaa!!!
p.s. takodjer carski rez i ovaj put


IZVORNA PORUKA: maza85

i ja bi to voljela znati,kako je sada na Jezeru,ja sam rodila dok jos nisu bili preselili gore i grozno je bilo sto se uslova tice [sm=zmeden.gif]


IZVORNA PORUKA: dambolina

JEZERO CARSKI REZ: u prijemnoj ambulanti se obuce pidzama ili spavacica, papuce, ogrtac. Odjeca u kojoj ste dosle ide kuci sa muzem. Ja sam unijela i ostatak stvari koje sam donijela, a to je peskir, neseser, ulosci i ves. Iako je sve bilo spakovano u mini kofer, receno mi je da moram sve prebaciti u kesu. Ja sam imala spremnu kesu pa nije bio problem. Dakle, sto manje stvari to bolje, jer svakako muz ili neko drugi mogu donijeti sve sto treba u vrijeme posjete od 3 do 4. Taj dan na patologiji ste u svojoj pidzami. Sutradaj ujutru skidate svoju podzamu i oblacite njihovu spavacicu, u salu nosite uloske, jednokratne gace i vlazne maramice. NISTA VISE. Ostatak stvari ce preuzeti muz ili neko drugi, pa je zato bolje ne nositi nikakve viskove. Kad izadjete sa intenzivne muz donosi sta treba - higijenski pribor, sokove, keks. svo vrijeme boravka u porodilistu ste u njihovim spavacicama.

eto ako jos sta treba, pisem dok sam friska[sm=smiley1.gif]



IZVORNA PORUKA: malenaa

groznooooo :((( sve mi lici na rat boze sacuvaj.
kakve kese majko moja?
pa ja kontala sve spakovat potrebno u torbu i nema mi sta ko donositi...
auuuu bas sam se zaj... hehehe



IZVORNA PORUKA: Lady26
Ovako je bilo i prije 4 godine, na starom GAK-u [sm=smiley1.gif]
Nista koferi i torbe...sve ce ti vratiti...


IZVORNA PORUKA: dambolina

pa dobro, ono zvuci onako grozno, al u biti i bolje je ovako nego da teglis tovar stvari. Sa mnom je primljena zena koja je imala kofer kao da ide na sedmodnevni godisnji odmor negdje daleko, daleko[sm=smiley36.gif] stvarno nema potrebe nositi puno stvari, jer su sestre stvarno susretljive i bilo kad u toku dana sidju dole do portira po stvari ako je neka od zena narucila. ne moras eto kesu, uzmi neki platneni ceker, jer bukvalno poneses samo peskir, neseser i paket ulozaka.



IZVORNA PORUKA: veeseelaa

ja sam se skoro porodila al prirodno
sa sobom sam ponijela samo uloške, vlane maramice i mob koji sam stavila međ'' uloške
spavaćica je njihova, mm me sačekao ispred sale nakon poroda i dao mi torbu koju sam prethodno pripremila



IZVORNA PORUKA: lala0606

ja ne znam sta je ovo, svi razlicito pricaju.. porodila sam se gore, uslovi su im za porodilje dobri i nije ni slicno kao u ratu- sto neko navede... na prijem sam dosla u svojim stvarima naravno, presvukla se u svoju spavacicu, uzela svoju torbu(naravno malu, pa ne idete na izlet) bez ikakvih problema... stavri sa sebe muzu dala i pravac patologija.. taj dan sam se i porodila. Usalu otisla u njihovoj spavacici i ponjela samo uloske(htjedoh i mob. sakrit , ali strah me bilo da se sta ne iskomplikuje pa bi mi bas zao bilo da ga izgubim-draga uspomena[sm=smiley1.gif] moja torba sa stvarima ostala mi je na patologiji , koju sam uredno dobila odmah po izlasku iz sale...



IZVORNA PORUKA: malenaa

zbog ovakvih odgovora i razlicitih iskustava i napravih ovu temu...
jer zaista svako drugacije prica???
veze nemam kako da se postavim.. sta spakujem jer idem na CR ..
koliko ostajem na intenzivnoj?
kad mogu vidjeti bebe?





IZVORNA PORUKA: dambolina

malena, lala0606 prica o vaginalnom porodu, ja ti pricam o carskom rezu. Dakle, bebe neces vidjeti dok ne izadjes iz intenzivne njege, a to je otprilike 24 sata nakon operacije. Osim ako te budu radili u spnalnoj, tada ce ti odmah pokazati bebe. Ja sam se porodila 15.01. i jos sam svjeza [sm=smiley36.gif] uglavnom, ako bude velika guzva, znaju zene prebaciti na odjeljenje i prije nego isteknu 24 sata. Ja sam porodjena 15.01. oko 11.30, sa bebom sam bila sutradan oko 12. Nakon sto te prebace iz intenzivne na odjeljenje, vadi se kateter i od tog trenutka si sa bebom. Oni odnesu bebu na kupanje, presvlacenje i hranjenje. Ja nisam dala da mi dohranjuju bebu, pa je malena bila stalno sa mnom osim ako bi je presvlacili. Kuci smo dosle u nedelju, a operacija je bila u srijedu.




IZVORNA PORUKA: malenaa

eh vidis toga sam se i bojala... ne vidjanja beba toliko :((((
meni su odmah u vojnoj po budjenju kad sam trazila doveli mog D i nije se odvojio ni na presvlacenje jer nisam dala.
meni je zb og dojenje najvise... zbog kolostruma... i prvog kontakta da bude sto prije.
idem naredne sedmice prvi put na jezero... pa cu vidjeti kako i sta, i znam da za sve ide stela pa cu i sada pokrenuti sve moguce ...
sto se tice spinalne jako bih voljela takavp porod, i trazim info o tome.... nikog ne znam ko se tako porodio cak ni ovdje da mi pisu :((((
hvala dambolina puno...
sta god ti padne na pamet pisiiiiiii
:)))
ima li te na fb???




IZVORNA PORUKA: SREĆNA

E malena meni nisu uzeli torbu.Presvukla sam se u svoju spavaćicu, a ono što je bilo na meni dala mm da nosi kući.Poslije intenzivne isto oko 10-12 ideš u sobu donesu ti bebe odmah.Jedva čekaju da ti ih daju.Pelen ako hoćeš ponesi svoje , a zapravo može ti muž donijeti drugi dan.Ono što se ne potroši vratiš kući.Jedino traži da budeš u dvokrevetnoj sobi jer je pakao sa tri žene i 4 bebe u sobi.Još CR.Ne znam za šta ti treba štela, ovo je sve ovako bilo bez štele.
Koliko se sjećam za spinalnu, bila jedna porodilja samnom koja ja rodila tako, odma je bebe vidjela, ali se ne sjećam sad kolko je bila u int. vjerovatno isto, jer rana je rana.



IZVORNA PORUKA: lala0606

za carski ne znam sve detaljno jer sam prirodno rodila, ali znam sigurno rodica je rodila prije 4 mj-carski. Pitali su je dali zeli totalnu ili spinalnu to znam sigurno. vjerovatno ti odlucujes, ne znam... ali i imala je stelu da se zna[sm=smiley1.gif] e sad ne znam dali to utice [sm=zmeden.gif]... bez obzira na sve, malenaa zelim ti punoooo srece i da docekas zive i zdrave bebice u svom narucju, pa bilo odmah ili kasnije necete puno propustit[sm=smiley1.gif].




IZVORNA PORUKA: malenaa

srecna- ma znas kako stela treba vecinom za bolji tretman da budemo realni :) ja sam odmah bratu svom (koji saradjuje sa njima na jezeru) trazila da pita za tu sobu ... i rekli su da ce me staviti sa blizancima abd samu, naravno ako bude mjesta.
ja cu ipak staviti sve u neku manju torbicu, i naravno min stvari a ne trobetinu heheh pa ako mogne proci tako... ako ne kesa cini svoje :)
voljela bih da ih samo mogu podojiti nakon poroda zato mi se ta spinalna vrti u glavi... ali nek budu zdravi i zivi abd samo to... lako cemo kasnije se mazukati :)



IZVORNA PORUKA: dambolina

ja sam na jezeru bila bez ikakve stele i tretman mi je bio divan :) bez zeze, ja sam prezadovoljna i sestrama i uslovima gore. Sto se izbora anestezije tice, onaj dan kad te prime na patologiju, nakon sto veceras, oko 19 sati navecer, dolazi anastezilog radi dogovora oko izbora vrste anestezije. Ponudice ti opstu i spinalnu. Zene koje su bile sa mnom su bez razmisljanja trazile opstu, ja sam uzela spinalnu jer imam iskustvo sa opstom. I da ti kazem, uvijek bih radije uzela spinalnu nego opstu. Ne postoji nista na svijetu sto moze zamijeniti prvi pogled na bebu. Nakon sto predjes na intenzivnu njegu, ne smijes dizati glavi niti naglo okretati glavu narednih 10-12 sati. Tako da su mene sestre digle iz kreveta u 12 sati navecer. Mislila sam da to lezanje necu moci izdrzati, medjutim vrijeme mi je brzo proslo.

sve sto budes imala viska stvari, osim tih ulozaka, maramica i jednokratnih gaca, moras predati muzu prije odlaska u salu, zato ti kazem ne nosi nikakve viskove. Na intenzivnoj ce ti staviti 2 uloska i njihovu pelenu. Jednokratne gace ti trebaju kad prednjes na odjeljenje. Vade ti kateter, kratko istusiraju i navuku te gace i uloske. Gace jednokratne ni slucajno one iz DM, vec iz apoteke. 5 komada je 10 KM



IZVORNA PORUKA: malenaa

joj dambolina srce si... ohrabrila si me za spinalnu :) i ja sam prvo dijete rodila u opstoj anesteziji... fali mi taj prvi pogled, taj neki dio :( iako ga kasnije nisam pustala ni da ga presvuku ..osjetila sam tihu patnju.

molim te ako imas fb da se cujemo ... iz razloga sto bih te svasta pitala ali ovako bi napunili stranice heheh
dinka magoda hasicic ili polovne stvari za djecu



IZVORNA PORUKA: shej

I ja sam bila na jezeru, bez ikakve stele, veze, poznanstava, i stvarno su svi bili regularni... Eh da, ni slucajno gacice iz DM-a, mrezaste iz apoteke, obavezno najvece.. Vir 80 ulosci, spavacice forsiraju njihove, i vecinom su sve izderane preko grudi i dugmici ne valjaju pa ubaci u torbu neku basliju ( u torbu koju kasnije donese muz) ili sl. kada se dolazi u posjetu gleda se preko stakla a tamo stoji 100 ljudi pa zna biti neugodno da ti sise vire [sm=smiley36.gif]
Za pelene, nama su trazili da kupimo jer nisam znala da cu na carski pa nisam znala da treba, moji su kupili veliki paket, a tamo je pri otpustu navedeno da je potroseno 20 njihovih pampers pelena :/ eh da, i niko nije pitao za pelene, vec su ostale tamo njima.. Mislim, nije ni bitno, ali ono [sm=zmeden.gif]
Ja sam imala carski u 12h, iz intenzivne sam izasla sutradan oko 11.. Eh da, ovo sto dambolina spominje, kada guzva bude u intenzivnoj, prebace par zena odmah na odjel gore te budu skupa sa ostalima, to moze biti naporno, mada svakako vise paznje posvete tim zenama..
Izlazi se cetvrti dan poslije silaska sa intenzivne ako je sve uredu



IZVORNA PORUKA: veeseelaa
razlika ko je šta unio u bolnici je u tome jesil ležao prije, jesil primjljen puno ranije nego će porod početi, jesil primljen već kad si otvoren i haman za sale,jel ideš na craski itd
a i ovisi od osoblja očito
ja nisam ležala, odmah sam po prijemu išla u salu
na odjelu gdje sam ležala su sve prirodno porodjene žene i sve su bile u bolničkim spavaćicama



IZVORNA PORUKA: Merylin

Onda ću ja ponijeti torbu aBd i kesu, ukoliko kažu da se torba donese kasnije.
Samo, šta ne valja sa gaćicama iz DM-a? Ja sam te uzela, ali ih nisam otpakovala, pa ne znam ni kakve su[sm=zmeden.gif]




IZVORNA PORUKA: dambolina

nam je dosla u sobu sestra i odrzala referat o tome kako te gace iz DMa nista ne valjaju jer su papirne i rana ne moze da dise i da zacijeli, hem su jos i plitke pa vrijedjaju u ranu, posebno jel ove zene koje su porodjena na carski. Ona je rekla da se obavezno uzmu mrezaste gace iz apoteke i mogu potvrditi da su fakat dobre i udobne, ne osjete se. Ja ove iz DMa nisam ni vidjela.












lady84 -> RE: Porodiliste Jezero (8.2.2014 14:19:43)

Svašta sam bila napisala i isteklo mi ...uh sad ću sve opet :)

I ja sam imala carski, dan prije sam primljena na patologiju, uradjeni su mi svi nalazi i CR planiran za naredno jutro. Na prijemu mi nisu dali da unesem kompletnu torbu, samo najpotrebnije stvari koje sam morala da stavim u kesu. Kasnije sam saznala da žene koju isti dan primljene kad i ja i koje su imala zakazan isti dan carski su regularno unijele kompletne torbe...
Na prijemu sam obukla svoju spavačicu, tu sam imala i pregled i amnioskopiju.
To veče smo imale tuširanje plivaseptom, klistir i dali su nam njihove spavačice da obučemo.
Naredno jutro je došla sestra po mene,rekla da ponesem samo uloške i odnijela moju ličnu torbu sa mojim imenom nalijepljenim negdje na sigurno. Sišla sam u prizemlje, tu sam obukla zelenu haljinu i čekala da doju po mene da me vode u salu, tu sam se malo smrzla :)

ja sam imala opštu ansteziju,ali i dan danas žalim što nisam izabrala apinalnu, jer iskustva drugih žena su itekako pozitvna. Oporavak je brži,sve je lakše, a i i čujes prvi plač svog djeteta što je neprocjenjivo. Ja zamišljam i dan danas kako li je to bilo kad je moj E proplakao, kakav je bio itd...
U intenzivnoj sam provela 26 sati, njega sestara koje su tu noć bile dežurne je za svaku pohvalu, svaka im čast.
Što se tiče donošenja bebe, ja ne znam šta bih s njim da smu ga i donijeli, mada je to nemoguće gore.Ja nisam oči mogla da držim otvorenim, par sati progovoriti nisam mogla, mama kad je nazvala i kad mi je sestra dala telefon ja sam samo promrmljala par riječi i to je sve. Imala sam nagon na kašalj i to je bilo užasno, čak me nisu smjeli ni do lavaboa odvesti jer sam bila loša, a nisu ni ostale 3 žene bile puno bolje od mene. Tako da zaista je potrebo 24 sata da žena poslije casrkog dodje sebi, da može svoju bebu držati u rukama uopšte.
Poslije intenzivne su me odvezli na odjel, izvadili mi kateter, donijeli torbu i moje sunce, mog E :)
Nisam ni ja dala da ga hrane, ali nisu me slušali i vraćali su mi ga nahranjenog, iako sam se ja trudila svim silama da ga dojim, ali čim beba počne plakati sestra dodje da vidi šta je i odnese ga, nahrani i vrati.
Taj dan su mi ostatak stvari muz imama donijeli.
To je moje iskustvo sa porodilišta...
Nema više kucanja, počelo je otimanje izmedju mene i mog dječaka

Pozdrav[sm=smiley36.gif]




malenaa -> RE: Porodiliste Jezero (12.2.2014 8:12:57)

Izgleda da je najbolja opcija spakovati tri torbe :) jednu ponijeti na prijem sa to malo stvari... druga poslije da mm donese kad izadjem iz intenzivne. I treca sa stvarima za obuci bebarama i meni za izlazak iz bolnice.
Ludilo :) hocu da se spakujem i nikako ne znam sta gdje ubaciti hehehe




sara123 -> RE: Porodiliste Jezero (12.2.2014 9:53:29)

Jest vala bas..pored svih briga jos misliti sta ponijeti i u cemu [sm=smiley36.gif]




Naida8 -> RE: Porodiliste Jezero (12.2.2014 11:01:20)

I ja sam se nedavno porodila, ali je bio hitni CR pa nisam imala izbora za anesteziju, a izabrala bih epidural. Doktori i sestre su divni uz par izuzetaka, bar su se meni tako zadesili, posebno na intenzivnoj.. Mada se vidi razlika kada neko ima stelu ( sa mnom u sobi je bila zena koja je rodila blizanke i njoj je dnevno dolazilo bar 3 osobe, ili sestre ili doktori gledali joj grudi, masirali, ispitivali treba li sta.. I meni je doduse babica izmasirasla grudi, ali sam je morala moliti citav dan a strasno su upaljene bile, jer zaborave na tebe, stvarno je puno zena i beba pa nije ni cudo).
Kao sto Dambolina rece, i ja sam u salu i na intenzivnu nosila samo uloske, vlazne maramice i jednokratne gacice (apoteka u Merkuru na Otoci 5kom-6 km da znate). Ceker je mm donio kada sam drugi dan presla na odjel. Meni je grozno palo to sto nisam odmah vidjela bebu zbog anestezije, pa nisam dala da je nose od mene nikako osim na presvlacenje, a navece sam imala problem kada je tream podojiti, sestre nisu htjele da mi pomognu uzeti bebu, nego cim ih zamolim da mi je samo dodaju u narucje (zbog reza mi je bilo tesko ustati, uzeti je i namjestiti za dojenje prvi dan, dva) sestre se kao ljutnu i kaze ako ne mozes oko nje sto je drzis kod sebe i znale su mi je tako odnijeti i dati joj hapu [sm=zz_cry.gif]. U taj ceker sto pakujete da vam muz donese stavite plazmu keks i sok od sljive iz DMa(zenice koje znaju da idu na CR) i to pocnite jesti i piti cim dodjete na odjel, jer ako ne budete imali stolicu 4 dana - ne otpustaju iz bolnice.. Ako jos neko ima konkretnih pitanja, tu sam i ja [sm=smiley1.gif]




grozđe -> RE: Porodiliste Jezero (12.2.2014 11:29:24)

Pozdrav ...

takodjer imala urgentan carski i onako sa prirodnog poroda na stol za operacije...

u sustini zadovoljna, sto kaze Naida ima razlike kod stele i bez stele....

sestre su fine, negdje se neko nadje "neraspolozen" i sestre sa porodjajnog odjela mogle bi biti ljubaznije i profesionalnije hajmo tako reci...

intenzivna za cistu desetku...

na dan hospitalizacije donijela kesu: ogrtac, spavacicu ( ponesite bar 2-3 ) jer ce vam trebati, papuce, licna higijena, sok, keksice, cokoladica, mobitel, punjac, potkosulje i grudnjak za dojilje...

sve ove stvari sam dobila na porodjajnom odjelu, nakon intenzivne...

bebu sam dobila nakon noci na porodjajnom i slabo sta sestre kazu i pomazu...uzdala se u sebe i u svoje kljuse...

pustili su zene i bez stolice... dadnu vam cepic pa se razrahatite ako nece spontano stolica...

sto kaze Naida sok od sljive Hipp, ima u Dm- u, dobar je za stolicu...





CombatKitten -> RE: Porodiliste Jezero (10.3.2014 22:21:55)

Ja sam imala planiran CR, dan prije sam primljena, uradili mi sve nalaze , 2 injekcije...dosla anesteziolog i da potpisemo koju ćemo anesteziju i od nas 4 koje smo planirane za sutradan ja sam jedina izbrala spinalnu i opet bih.
Cijelo vrijeme u sali sam razgovarala i zezala se za doktorima, sestrama, anesteziolognjom.
Svoju bebu sam odmah vidjela, čula je kako plače, počela sam i ja plakati, gledala sam kako je vagaju i govore mi" 3,750 Mašallah cure".
Oporavak na intenzivnoj kao i sestre tamo su bile ok.
Na odjeljenju onako, jedva sam cekala kad cu kuci, mene je tad neka slabost uhvatila, bolna rana, možda je bilo to toga da su me šili nisu ljepili. Što se osoblja tiče bilo je i finih i neljubaznih sestara. Sreća bila gužva, porodilje su po hodniku ležale, pa je u jednom danu dr. Rovčanin pustio sve porodilje koje su mogle iole stati na noge.




ženica -> RE: Porodiliste Jezero (11.3.2014 15:20:26)

Sinoc je bila interesantna emisija na BHT kanalu o korupciji u zdravstvu. Jedan od gostiju je bio direktor zdravstvenog fonda koji je pokrenuo antikorupcijsku kampanju i suspendirao doktore koji su vrsili malverzacije sa propisivanjem recepata. Svima nama je jasno da su rijetki medicinski radnici koji nemaju ugovore sa nekim od farmaceutskih kuca.

Na ovim LINKOVIMA
http://www.scribd.com/doc/211849644/Porez-primanja
http://www.scribd.com/doc/197756219/Ugovor

mozete vidjeti kako ginekolozi sa porodilista i domova zdravlja imaju ugovore sa kompanijom iz Banja Luke koja je predstavnik Cryo Save banke maticnih celija. U ugovoru se spominje da doktori ucestvuju u izradi studije o maticnim celijama sto je dobar primjer kako predstavnici farmaceutskih kuca i banaka maticnih celija vjesto koriste rupe u zakonu i placaju doktore da prepisuju njihove ljekove. Ono sto mi nikako ne ide u glavu da drzava prihvata placanje poreza po osnovu ovakvih ugovora i na jedan nacin legalizuje ono sto je nelagalno i sto se smatra jednim oblikom korupcije u zdravstvu. Sta radi tuzilastvo i policija ? Zasto se jednom ovim stvarima ne stane u kraj ?




Mascha -> RE: Porodiliste Jezero (13.4.2014 1:17:20)

Da li neko zna moze li muz biti prisutan prilikom poroda carskim rezom sa spinalnom anestezijom?




Berna2 -> RE: Porodiliste Jezero (13.4.2014 13:37:37)

Draga dambolina imala sam dva carska reza zelim trece ali me strah i interesuje me da li je veliki rizik treci carski.Dva puta sam prekinula trudnocu radi straha ali zelja postoji i dalje traje.Da li je neko tri puta imao carski da me informise.Pozz Bakir 2001 Eman 2008.Zelim[sm=duda.gif]




sara123 -> RE: Porodiliste Jezero (13.4.2014 14:11:10)


IZVORNA PORUKA: Berna2

Draga dambolina imala sam dva carska reza zelim trece ali me strah i interesuje me da li je veliki rizik treci carski.Dva puta sam prekinula trudnocu radi straha ali zelja postoji i dalje traje.Da li je neko tri puta imao carski da me informise.Pozz Bakir 2001 Eman 2008.Zelim[sm=duda.gif]

Ja nisam dambolina, ali znam da je ona imala tri carska, sve proslo OK, ima vecu razliku izmedju djece, po 5 god.cini mi se.
Poslije trecceg savjetuju da se ne zatrudnjuje vise, to mi je ona rekla.
I kod tebe bi bila velika razlika, 2008-2014..nemoj se bojati.
(ja nasla nesto savjetovati, imam samo jednu bebu, ali eto rekoh mozda ti treba rijec podrske)[sm=smiley36.gif]
Moja prijateljica imala carski i izgubila bebe, i zatrudnila odmah poslije neplanirano naravno, i imala dva carska u roku od godinu dana. Sve bilo super uredu hvala Bogu[sm=bravo.gif]




sara123 -> RE: Porodiliste Jezero (13.4.2014 14:12:26)


IZVORNA PORUKA: Mascha

Da li neko zna moze li muz biti prisutan prilikom poroda carskim rezom sa spinalnom anestezijom?

Neka forumasica spomenu neki dan da ne moze.
Opet nisam sigurna.




Berna2 -> RE: Porodiliste Jezero (13.4.2014 14:34:47)

Hvala na razumjevanju i podrsci nadam se da cu hrabro krenuti jer obje trudnoce su bile ok.Lijep pozdrav




Mascha -> RE: Porodiliste Jezero (13.4.2014 21:21:41)

Hvala sara123, bas sam se nadala da moze, zelim spinalnu ali nisam sigurna koliko zelim biti tu sama i budna:-))) (dobro, nisam sama, znam, ali bilo bi mi neuporedivo lakse da muz bude sa mnom).

pitacu naredne sedmice kada budem imala pregled na Jezeru, pa javim, ako ima jos kandidatkinja sa slicnim zeljama:-)




dambolina -> RE: Porodiliste Jezero (14.4.2014 10:22:49)


IZVORNA PORUKA: sara123


IZVORNA PORUKA: Berna2

Draga dambolina imala sam dva carska reza zelim trece ali me strah i interesuje me da li je veliki rizik treci carski.Dva puta sam prekinula trudnocu radi straha ali zelja postoji i dalje traje.Da li je neko tri puta imao carski da me informise.Pozz Bakir 2001 Eman 2008.Zelim[sm=duda.gif]

Ja nisam dambolina, ali znam da je ona imala tri carska, sve proslo OK, ima vecu razliku izmedju djece, po 5 god.cini mi se.
Poslije trecceg savjetuju da se ne zatrudnjuje vise, to mi je ona rekla.
I kod tebe bi bila velika razlika, 2008-2014..nemoj se bojati.
(ja nasla nesto savjetovati, imam samo jednu bebu, ali eto rekoh mozda ti treba rijec podrske)[sm=smiley36.gif]
Moja prijateljica imala carski i izgubila bebe, i zatrudnila odmah poslije neplanirano naravno, i imala dva carska u roku od godinu dana. Sve bilo super uredu hvala Bogu[sm=bravo.gif]


Evo mene vesele :)

eto ja sam se u januaru porodila treci put i to treci CR. Na pocetku trudnoce su me svi doktori redom upozoravali na rizike ( ruptura materice i sl), ali kod mene je trudnoca hvala Bogu prosla uredno. Redovno sam isla na kontrole, pratili su rez i na krau su me porodili 10 dana prije termina da bi izbjegli mogucnost pojave kontrakcija. Oporavak je kao i svaki drugi carski rez, s tim da sam ja ovaj put rodila u spinalnoj anesteziji i opet bih se odlucila za spinal. Ja sam uradila i sterilizaciju, jer sam imala more priraslica a dr koja me radila je konstatovala da moja materica ne bi mogla iznjeti jos jednu trudnocu. Al to je naravno rekla tek nakon sto je vidjela stanje u toku operacije. Kod mene su djeca rodjena 2003 i 2008, a kod tebe 2001 i 2008 tako da ja mislim da ne bi trebala imati neke komplikacije. Samo slusati ginekologa i pratiti stanje i bice sve OK aBd.

I mislim da kod nas ne dozvoljavaju prisustvo muza u operacionoj sali.




Tackica. -> RE: Porodiliste Jezero (20.4.2014 22:49:56)

Drage moje imam jedno pitanjce, posto sam danas imala manju raspravu sa prijateljicom. Ona tvrdi da je na Jezeru moguce traziti carski rez iako nemas indikacije za isti.. Pricajuci sa svojim doktorom, on mi je rekao da nema sanse "na svoju ruku", te da to nijedan ljekar ne bi uradio niti smije... takodjer i meni je nekako nelogicno da mozes traziti tako nesto :S :S




grozđe -> RE: Porodiliste Jezero (21.4.2014 11:13:12)

IZVORNA PORUKA: Tackica.

Drage moje imam jedno pitanjce, posto sam danas imala manju raspravu sa prijateljicom. Ona tvrdi da je na Jezeru moguce traziti carski rez iako nemas indikacije za isti.. Pricajuci sa svojim doktorom, on mi je rekao da nema sanse "na svoju ruku", te da to nijedan ljekar ne bi uradio niti smije... takodjer i meni je nekako nelogicno da mozes traziti tako nesto :S :S


Mozes traziti s tim da platis, ako je rez samo tvoja zelja, inace ima komisija...




vilmica -> RE: Porodiliste Jezero (21.4.2014 11:38:04)


IZVORNA PORUKA: Mascha

Hvala sara123, bas sam se nadala da moze, zelim spinalnu ali nisam sigurna koliko zelim biti tu sama i budna:-))) (dobro, nisam sama, znam, ali bilo bi mi neuporedivo lakse da muz bude sa mnom).

pitacu naredne sedmice kada budem imala pregled na Jezeru, pa javim, ako ima jos kandidatkinja sa slicnim zeljama:-)


Jesi pitala za prisustvo muza na CR sa spinalnom anestezijom? I mene to bas zanima, iako sam cula da kod nas to ne praktikuju, ali eto niko ne zna 100%, pa se potajno nadam da moze [sm=smiley36.gif]




ajla86 -> RE: Porodiliste Jezero (21.4.2014 11:46:35)

neznam imal tema al moze li mi ijedna ako je radila cr sa spinalnom da se javi kakva su isjzstva.....oporavak...posljedice...




dambolina -> RE: Porodiliste Jezero (21.4.2014 12:50:43)


IZVORNA PORUKA: ajla86

neznam imal tema al moze li mi ijedna ako je radila cr sa spinalnom da se javi kakva su isjzstva.....oporavak...posljedice...


malo prelistaj temu, vise puta sam pisala da sam ja imala CR u spinalnoj i po mom licnom iskustvu i dozivljaju, uvijek bih se odlucila za spinalnu. prosla sam dvije opste i moram reci da mi je spinalna puno bolje i lakse legla. izbjegla sam onaj odvratni nagon na nakaslj, bila budna svo vrijeme i odmah vidjela svoje pile. to je neprocjenjivo iskustvo.




ajla86 -> RE: Porodiliste Jezero (21.4.2014 13:46:05)

morat cu prelistati...
bas me zanima jer neplaniram vise radzati a prosli put sam se probudila i dobila bebu tek sutra dan....onako upakovanu zamotanu...ko bebu celu..bas mi je zao sto sam taj momenat nejnog prvog placa propustila
samo me strah za ledza kasnje....
jer radim u starackom domu i hljeb zaradzujem koristeci ledza...bas sad da mi ih shebu sta bi...
toga me je strah




Emica_sa -> RE: Porodiliste Jezero (21.4.2014 13:55:54)


IZVORNA PORUKA: ajla86

neznam imal tema al moze li mi ijedna ako je radila cr sa spinalnom da se javi kakva su isjzstva.....oporavak...posljedice...

radila sam ja prije 3 godine na jezeru,sta te zanima[sm=smiley1.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  34 35 [36] 37 38   Sljedeća stranica >   >>