|
Cickolini -> RE: Bebe od 0 -1 godine (12.9.2011 17:52:40)
|
E ovako drage moje ... i mi konacno zavrsili s pregledom. Uradili smo UZ ... i na zalost vidi se ostecenje i sa lijeve i sa desne strane. S lijeve malo vece, ali u principu skoro pa isto. To su krvarenja 2 i 3 stupnja. To ne zvuci nimalo lijepo. Dali su dijagnozu Cerebralne poteskoce u kretanju, tetrapareza ... desna strana jace zahvacena. Ta dijagnoza se moze razviti i u manje poteskoce (cak i do relativno normalnog motorickog razvoja) i do cerebralne paralize. Kaze da su mi u bolnici trebali odmah po porodjaju uraditi UZ i da imam osnova za tuzbu ... pa sad ne znam sta da radim??? Pozitivno je to sto joj dio mozga koji je zaduzen za mentalni sklop nije ostecen i izgleda super na UZ. Sto znaci da bi se ona trebala normalno mentalno razvijati. Doktorica je primjetila da super prati, uzvraca pogledom, komunicira i prezadovoljna je. Kaze da nam je to veoma bitno jer ce brze usvajati vjezbe. Dala nam je dobre prognoze da ima nade da moj indijanaz prohoda, teko je reci kakav ce hod biti, ali ona kaze da s vjezbama puno mozemo. Sutra pocinjemo sa edukacijom za medicinsku gimnastiku. Ja sam pozitivna ... jeste da mi je bio sok kad mi je rekla da nije samo jedna strana, pa i rekla mi je da su jako visoki tonusi misica.... rekla mi je i da je stanje zeznuto, ali da cemo znati vise kad budemo vjezbali par mjeseci pa da vidimo kako D usvaja. Ja vjerujem da ce mamina pametnica poceti brzo da napreduje.... Danas je prvi put desnom rukicom uhvatila nogicu i skoro je stavila u usta (kaze dokotrica da je to super). Okrenula mi se maloprije sa ledja na stomak i evo je zaspala je tako ... kao da hoce da mi kaze "mama ja to mogu, samo sacekaj malo" ... Nije bezaleno nimalo i bit ce jako tesko, ali ja razmisljam pozitivno. Ne zelim ni u jednom momentu misliti da moj indijanac nece hodati. Mozda ce potrajati, ali uz Boziju pomoc uspjet cemo. Kod nas vise nema oslanjanja na noge (ama bas nikakvog, cak ni udaranja u krevetac) ni posjedavanja ... ne smije biti ni naslonjena. Samo lezaje i vjezbanje. Kaze da postoje slucajevi gdje se lakse sredi hod u djece gdje su obje noge zahvacene jer onda se djete trudi da koristi obje noge, a u suprotnom slucaju bi samo koristilo zdravu nogu i jako bi ga tesko bilo natjerati da koristi i drugu. Kaze da se boji da cemo s rukicom tesko puno toga postici jer ce se ona uvijek vise korititi lijevom rukom jer joj je ona puno efikasnije. Sorry drage moje ja oduzih, ali da vam napisem potpun izvjestaj. Znaci u krugu smo cerebralne paralize, ali nismo u samom centru [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]
|
|
|
|