Blizanci (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Dvojke, trojke, četvorke



Poruka


Meli. -> Blizanci (20.3.2008 10:03:35)

Kad u kojoj sedmici dr. moze da ustanovi da se radi o blizancima? Bas me to zanima [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Vjerovatno se to moze ustanoviti samo ultrazvukom ili? I vi koje ste imale blizance da li ste imale neke drugacije simptome tj. simptome sa veci intenzitetom.




lana84 -> RE: blizanci (20.3.2008 10:41:51)

mislim da moze odmah...po prvom pregledu, ja sam bila prvi put s 8 tjedana i doktorica mi je radila vaginalni UZ i točno se vidi koliko je bebača [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  nemože se pogriješiti....dobro kod mene je samo 1 ali mislim da bi se ipak s 8 tjedana moralo vidjeti pa čak i prije, jer npr od 6 tj vide se otkucaji srca.




Visnja RR -> RE: blizanci (20.3.2008 14:22:09)

Kada sam bila trudna s trojkama vec nakon 6-e sedmice (tj na prvom odlasku doktorici) se vidjelo da su u pitanju tri mrvice... Simptomi su mi bili isti kao sa ovom bebanom...




ElmaB -> RE: blizanci (20.3.2008 14:58:03)

Draga Meli!
 
Ja sam u 33. sedmici i nosim dvojke. Odmah mi je receno, vec u petoj sedmici da su blizanci[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/rozacrtici.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/modricrtici.gif[/image]. U pocetku ne mozes osjetiti razliku da li je jedna[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image] ili dvije bebe[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image], ali kasnije itekako mozes. Ja sam prije tri godine rodila djevojcicu i simptomi su u pocetku isti. Ali, sada.... skroz drugacije!
 
Pozdrav!




Suzana -> RE: blizanci (20.3.2008 20:01:06)

Zdravo Meli,
 
Kao sto su ti moje prethodnice rekle, na klasicnom UZV se na samom pocetku trudnoce moze ustanoviti da je blizanacka.
Ja sam u 28. sedmici i nosim dva djecaka.
Obzirom da mi je ovo prva trudnoca pa blizanacka, ne mogu znati razlike [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image], ali sigurno je malo teze nego trudnicama sa jednom bebom. A sto se tice klasicnih trudnickih simptoma na samom pocetku, ja ih nisam imala, tako da je to takodjer jedna normalna trudnoca, ali ipak rizicnija i Dr je tako tretiraju, pa mi ranije idemo i na bolovanje i moramo biti opreznije u svemu.
 
Da li tebe ovo zanima cisto informativno ili mozda sumnjas da bi mogla biti trudna sa dvojkama? [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
 
Lijep pozdrav!




Meli. -> RE: blizanci (25.3.2008 11:41:36)

Suzana,

ja sam ti inace osoba koju svasta nesto zanima oko djecice tako da me zanima mnogosta i za blizance [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image].  Koliko znam nosim jednu bebacu, a voljela bih imati i vise.   Sad bih nekad trebala ici na ultrazvuk, sad sam u 12. sedmica, a prvi sam obavila sa 3 sedmice. 

A ideja o dvojkama mi je sinula nedavno pa razmisljam kako bi bilo lijepo da jednim "udarcem"dobijem dva slatka [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image] .  No sve je u Bozijim rukama.  Negdje sam citala da genetika ima tu dosta udjela [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image].  Kao veca je vjerovatnoca da ce zena dobiti blizance ako joj je neko imao u familiji.  Ne znam mozda se ovo ne odnosi bas na svakoga.  Zato sam tu i zato pitam.  Hvala svima na brzim odgovorima [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Meli. -> RE: blizanci (25.3.2008 11:43:56)

Elma B. reci mi koja je razlika?  Pored duple tezine, pored vjerovatno duplih bolova u ledjima i ostalih slicnih simptoma/bolova kao kada nosis jedno, ima li nesto jos sto se razlikuje od trudnoce sa jednim [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image]?




Suzana -> RE: blizanci (26.3.2008 14:14:39)

Meli,
 
Upravo kao sto si napisala, genetika je na prvom mjestu.
Dokaz sam ti ja, jer je moj deda bio blizanac, a imao je jos brata i sestru koji su takodjer bili blizanci.
Tako da sam ja negdje podsvjesno znala da postoji velika mogucnost da cu mozda imati blizance, i tako i bi!
Sto se kaze, "prvo pa musko" kod mene je bilo "prvo pa dvojke"!
Bilo je to veliko iznenadjenje.
Mozda na pregledu u 3. sedmici tvoj Dr nije mogao vidjeti nista, a sada kako si 12. ko zna, mozda nam se pridruzis na forumu DVOJKE, TROJKE, CETVORKE! :D
 
Elma ti ne moze odgovoriti jer je juce otisla u bolnicu na mirovanje i pripremu za carski rez, ali ona kaze da je teze sa dvojkama nego kada je nosila svoju curicu... Pa treba joj vjerovati, zena ima iskustvo i jedne i druge trudnoce!
 
Ja naravno nemam pojma kako je sa jednom bebom, ali aBd, mozda poslije dvojki bude prilike hehehe.
Ali, sada su mi oni najbitniji, da dodju na svijet zivi, zdravi, lijepi i dobri... :)
 
Cujemo se,
 
Lp,
 
Suzana




Meli. -> RE: blizanci (3.4.2008 15:07:49)

Bila sam neki dan na ultrazvuku i vidjela po prvi put bebu, MASHALLLAH!!!!! Jedna je u pitanju, jedna ali vrijedna (ja se nadam) Nevjerovatno emotivno [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image], vjerovatno je tako bilo i za sve vas.  Do tad nisam nesto imala nekih osjecaja, valjda zbog stalnih mucnina i povracanja, ali sad je nekako drugacije. Mada mi i sada to izgleda poprilicno nestvarno, cuj u meni nesto raste [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]  Ali onako s vremena na vrijeme pogledam one slike sa ultrazvuka i sebi kazem "pa bona to je tvoje!" 




Puslica -> RE: blizanci (11.11.2008 9:21:33)

u 5 sedmici sam otisla na uz (sad sam u 6-oj) i dr.mi je na vaginalnom uz rekao da su dvojke i jasno se vidi na slikicei dva gestacijska mjeska (to je strucni izraz koji sam pokupila od dr...ja kazem moje dvije loptice)..




Puslica -> RE: blizanci (11.11.2008 9:27:34)

zaboravih nesto pitati
da li se svaka visestruka trudnoca okoncava carskim rezom pretpostavljam da da ali ako mi neko zna odgovoriti??!!
hvala




majaaaa -> RE: blizanci (11.11.2008 9:30:36)

Hej puslice,neka je sa srecom:) Zelim ti sto laksu trudnocu,a porod jos laksi:)
Osjetiti bebicu u sebi,uh,ne opisivo,a tek dvoje:)
Mozda se i nama posreci pa druga trudnoca bude dupla:)

Sretno i drugim mamama:)[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]




Suzana -> RE: blizanci (12.11.2008 16:32:59)

Puslice,
 
Ja sam prije 5,5 mjeseci rodila blizance, na carski rez.
Blizanacka trudnoca se zavrsava prirodno samo u slucaju da su obje bebe okrenute glavom prema izlazu (naravno, ukoliko je sve OK sa trudnicom i nema drugih indikacija za CR). Kod mene je bio upravo ovaj slucaj, trebala sam se poradjati prirodno, a kako mi je ovo bila prva trudnoca, nisam se htjela upustiti u tu avanturu, tako da sam "nastelila" carski rez.
Nedavno se jedna nasa trudnica duplica (mirnac) i to prvorotka porodila prirodno, rodila je dvije zdrave djevojcice.
Ostale smo sve rodile na carski rez.
 
Tebi zelim ugodan ostatak trudnoce.




Romali -> RE: blizanci (12.11.2008 17:50:28)

IZVORNA PORUKA: Puslica

zaboravih nesto pitati
da li se svaka visestruka trudnoca okoncava carskim rezom pretpostavljam da da ali ako mi neko zna odgovoriti??!!
hvala


Ne mora značiti. Prijateljica je prije 5 god.rodila dječaka i djevojčicu prirodnim načinom. Vjerovatno su obje bebe bile dobro okrenute, tj.prema izlazu. Mada ne znam puno takvih slučajeva.




Puslica -> RE: blizanci (13.11.2008 10:36:49)

hvala vam puno na informacijama a kako rekoste carski se mora "nasteliti".




SdZ -> RE: blizanci (20.1.2012 11:37:11)

Mene bas zanima ima li gentika veze s ovim? Naravno, vjerujem da je sve u Bozijem odredjenju, ali eto npr. svekar je imao sestru bliznakinju, umrla je malo poslije rodjenja, ali me zanima ima li mogucnosti da mm i ja dobijemo blizance?




ElmaB -> RE: blizanci (20.1.2012 11:43:15)

Može imati veze, a i ne mora. U mojoj i muževoj porodici niko nije nikada imao blizance, a ja ih eto hvala Bogu rodila.




malena27 RR -> RE: blizanci (20.1.2012 12:37:01)

Prenos postova:


IZVORNA PORUKA: enića

Drage moje, jučer sam išla doktoru da mi utvrdi trudnoću, trudna sam 5 sedmica, uzv je pokazao dvojke, premda je drugo sitnije od prvog, ponovo mi je zakazan pregled za 15 dana, jedva čekam da znam zasigurno jesu li dvojke ili jedno. J[sm=duda.gif][sm=jezicek.gif][sm=nosecka.gif]e l' imao neko sličnu situaciju???



IZVORNA PORUKA: Djana

enica ja sam cula da je cesta pojava da jedan plod bude manji od drugog, medjutim najbolje je pratiti kod dr situaciju pa ces tako sa sigurnoscu znati! Sretno u svakom slucaju - i uzivaj maksimalno!




IZVORNA PORUKA: enči80
Ja sam imala identičnu situaciju i evo to 'sitnije' upravo spava pored mene[sm=smiley1.gif]
Ako imaš terapiju pridržavaj se strogo i bit će sve ok uz Božju pomoć.Sretno[sm=smiley1.gif]




IZVORNA PORUKA: enića

Oduvijek sam imala u podsvijesti da cu imati dvojke, pa kada mi je i doktor rekao da su mozda "dvije mrvice", ja sam se počela smijati da mi je jedva uradio sliku na uzv... Divan je to osjećaj..., voljela bih da su dvojke, a Bog zna najbolje, vidjet ćemo. To je nešto neopisivo :) Prvo mi je dijete (djeca), Enči80, jesi li ti rodila blizance? Meni je propisao folacin i utrogestan za terapiju...





IZVORNA PORUKA: enči80

Jesam,dvije djevojčice koje sad imaju 4,5 mjeseca...moje dvije ruže...i dr.mi je rekla da će mi jedan plod da ode(danas moja Zara)...ali nije uz Božju pomoć...ja sam radila i serklažu tako da ako i dođe do toga ne brini nije ništa strašno a pomogne u očuvanju trudnoće i rastereti te psihički...ja sam pila dabroston i apaurin ali apaurin vrlo rijetko do 4mj a od 4mj ginipral+apaurin[sm=smiley1.gif]





IZVORNA PORUKA: Mjeseceva Pratilja

Kao prvo, iskrene cestitke.
Molim Boga da bebi ili bebama podari svako dobro, zdravlje, zivot.
Vrlo je moguce da su dvojke. Kod mene je bio slican slucaj. Jedna beba je bila manja u odnosu na drugu.
Zelim ti lijepih 9 mjeseci.





IZVORNA PORUKA: AminaZana

meni je od sinoc identicna situacija...
naime, moja Zana i ja smo otisle da vidimo bebu, jer su mi dva testa pokazala da sam trudna i pred kraj pregleda je doktorica ustanovila dva ploda....
ja ne mogu rijecima opisati svoju srecu... to je bas dar od Boga...
isto mi je propisan Folacin i Utrogestan i za 2 sedmice idemo vidjeti otkucaje srca, ako Bog da. ja sam bas optimisticna, i iako imam vec svoju kcerkicu, znam da cu ja to sve stici i uzivati sa njih troje...







IZVORNA PORUKA: enića

Odlično, AminaZana:) vidjet ćemo za 15- ak dana:))) i ja sam presretna. Koja je tebi sedmica trudnoće? Meni je 5 i dva dana:) Na pregled sam išla 17. i rekao mi je da dođem za 15 dana... Tad ću i ja, ako Bog da čuti srca svoje djece/djeteta, zavisi koliko ih bude[sm=bravo.gif]





AminaZana -> RE: blizanci (20.1.2012 13:57:56)

ja sam sinoc bila (19.01) i rekla mi je da smo trudni 5 sedmica i 6 dana. dakle, tu smo negdje hehehe...
ja se iskreno nadam i vjerujem da ce ozivjeti oboje. iako znam da su torizicne trudnoce i da je tesko mozda naviknuti se na situaciju, ali bice to sve ok... bas sam pozitivna u ovom pogledu.

i mislim i nadam se da ce i tebi i meni se roditi cetiri bebache X) sta mislis isti dan jos da potrefimo...

btw, rekla mi je DR da se blizanci radjaju 3 sedmice prije predvidjenog termina.... je li ti to znas?




enića -> RE: blizanci (28.1.2012 1:36:17)

[sm=bravo.gif]super, bas mi je drago, ja cu iduce sedmice ići ponovo na pregled, nadam se da ce opstati i druga beba,a Bog zna najbolje[sm=smiley1.gif], meni je rekao termin 22. 9., mada mislim, ako su blizanci, da ce porod nastupiti ranije:) tu smo negdje :)))




enića -> RE: blizanci (2.2.2012 22:02:13)

-Evo mene opet:) bila sam danas na uzv, sve je uredu sa mojim bebicama, culi smo otkucaje srca. Trudna sam 7 sedmica[sm=modricrtici.gif][sm=rozacrtici.gif][sm=smiley1.gif]




AminaZana -> RE: blizanci (9.2.2012 12:53:29)

ja sam sada trudna 8 sedmica tacno. bili smo i mi na kontroli, oboje su se razvili kako treba, jedno je 11mm drugo je 13mm. sad za sad je sve OK. za mjesec idemo ponovo i rekla mi je da cu raditi neke markere... vec sam pocela da trazim stvari za blizance... jer sam bas pozitivna i puno puno puno se svi radujemo njima....




MajkaTereza -> RE: blizanci (9.2.2012 19:00:02)

IZVORNA PORUKA: SelmydZanky

Mene bas zanima ima li gentika veze s ovim? Naravno, vjerujem da je sve u Bozijem odredjenju, ali eto npr. svekar je imao sestru bliznakinju, umrla je malo poslije rodjenja, ali me zanima ima li mogucnosti da mm i ja dobijemo blizance?


Ja sam cula da preskoci generaciju, ali moj najbolji drug ima sestru blizanku, a mama mu je takode blizanka, oni su eto dvije generacije redom. Genetski jeste 100%..Moja sestra je imala blizanca, pa kad ona zatrudni cemo znati hehe.. Ja ih ovaj put nisam dobila, ali ko zna..[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




enića -> RE: blizanci (10.2.2012 12:00:53)

-Amina, ja i ti cemo skupa :) kad je tebi rekao termin? Meni 22. 9. :) mene jedino brine sto mi je rekao da mi je mozda dvoroga maternica, plašim se da ne bi bilo kakvih posljedica..., Osjećam se odlično, propisao mi je dabroston i folacin. Jedino me tješi Božija volja, jer On zna najbolje:)))




Lejla87 -> RE: Blizanci (12.2.2012 0:23:27)

Naucnici uglavnom tvrde da zacece blizanaca nema nikakve veze sa genetikom, osim dvojajcanih blizanaca, gdje se vjerovatnoca za zacece prenosi sa majke na kcer. Recimo, u mom slucaju i s muzeve i moje strane ima jako puno blizanaca. Kod mene su jednojajcani djecaci, pa se moja sveki (koja ima brata blizanca) hvali kako sam ja rodila blizance zahvaljujuci nejnim genima [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=lev.gif]




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>