RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Uvođenje guste hrane



Poruka


SREĆNA -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (27.8.2013 10:49:46)

Fala cure.
Alanah moje bebe imaju 6,5 mj.Nisam dosad pravila kompot, a pitam jer ne znam baš koliko je kojem voću potrebno kuhanja, a da zadrži koji vitaminčić, da se ne perekuha.Šljive imam domaće, al nisam baš sigurna da ih smijem dati sirove, pa sam ih stavila u kompot, nešto ogulila, dok sam imala vremena, nešto nisam, pa se to sve skupa skuhalo, pa sam poslije izmiksala i pomiješala sa amaranthom, pojeli sve super, svidjelo im se. Ali stolica od amarantha koma [sm=jezicek.gif].
Dobra ideja Lalali i Vinetu za sokiće extra [sm=smiley20.gif]
Ja nemam baš vremena da čitam sve, imam jelovnik koji nam je dala pedijatrica u DZ pa se prema tome ravnam.Mada ne striktno, kuham i pravim kako kad šta stignem.

Vinetu pitanje za tebe negdje sam nekad pročitala da kuhaš na pari, eh zanima me koje suđe koristiš , ili imaš onu spravu od tefala.Ja sam u potrazi za dobrim suđem za kuhanje na pari, pa sam u dilemi da li šta valja ova sprava od tefala ili da uzmem neko od inoxa, mada ne znam ni gdje da to nađem.




Arminaa -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (27.8.2013 11:16:16)

IZVORNA PORUKA: Alannah

Planiram kupiti koljenicu,pa mi, molim vas ,recite da li kupujem telecu iskljucivo,koliko kuham,koliko je otprilike para ta koljenica.I bude li tu mesa,sorry ali nikad je nisam koristila[sm=zmeden.gif]


Uzmes telecu koljenicu, ali manju (ja sam recimo uzela u Konzumu, oni imaju manje, od 1.200 grama) i skuhas je u pretis loncu 20-tak minuta. Kazes mesaru da ti je isjece na komade velicine koju zelis, ja uvijek sjecem na 4, jer samo bebi kuham, jedan komad skuham, a ostalo zaledim. Operes je dobro, stavis u lonac i dospes vodu toliko da pokrije meso, a ja uvijek stavim uz koljenicu i celer, mrkvu i crveni luk da se zajedno skuha pa poslije ispasiram bebi.
Ima mesa na koljenici, u pitanju su misici i preukusni su, a cijena se krece od 6-8 KM, konkretno u Konzumu je 6,70 KM, tako da manja koljenica dodje do 8,50 KM. 




Arminaa -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (27.8.2013 11:28:50)

Nisam se javljala odredjeno vrijeme, pa da opet nastavim sa svojim pitanjima (vjerovatno sam dosadila svima[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley29.gif[/image]).
Kao sto sam ranije pisala imali smo velikih problema sa uvodjenjem hrane, jer on nista nije htio da jede. Sad se stanje promijenilo u smislu da jede sljedece namirnice: voce - jabuka, sljiva, breskva i kruska, banane nece; povrce - brokula, mrkva i crveni luk, ostalo nista ne dolazi u obzir; od zitarica nista nece - riza, amaranth, proso, quinoa, pir, alnatura i nestle 3-corn i 5-corn nista nece.
Od tekucine mu dajem vodu i kamilicu, sokove ne dajem jer mi je predijatrica rekla da ne dajem za sad. Od mesa koristim piletinu, teletinu i koljenicu (samo vodu u kojoj se kuha navedena vrsta mesa, ne i meso).

Sto se tice kolicine koju pojede, radi se o soljici za kafu otprilike, prije podne jede vocnu kasu, a poslijepodne povrtnu, izmedju ima 4 - 5 AD obroka.
Interesuje me jede li premalo? Sta bih mu jos mogla uvesti da jede? Beba ima 7 i pol mjeseci nazdravlje.




mo girl -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (27.8.2013 11:43:24)

probal tikvu i batat da mu das?
a mene zanoma one 4-korn ili 5-korn oz dm-a eh pa neko rece da se moraju potrositi u roku 20dana od otvaranja jel to istina jer ja nedavno radi toga bacis skoro cjelu kutiju.neznam ako se mogu dugo koristiti da opet kupim glupo mi cuj 20dana pa nemoguce je sve ono pojesti za 20dana.
e da vam ovo ispricam:jutros isli u savjetovaliste i vakcinu i ja pitam doktoricu o ishrani kaze ona meni ono nezainteresirano:pa dajte mu sve sad je veliki vise sve sto vam dodje pod ruku nek jede[sm=hudicek1.gif]
izludila me zena sreca imam vas da zapitkujem kad od njih nemam nikakve koristi




SREĆNA -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (27.8.2013 11:53:10)

Armina jesi li mu krompir davala.Moji krompir pravo vole, doduše vole sve, ništa ne odbijaju.Brokulu su malo mljackali i jedva pojeli, doduše bila je kupovna, jer ja je nisam našla da kupim da napravim ,pa sam uzela hipp kašicu, ala je odvratna, ja je ne bi mogla pojesti.
Reci mi jel koristiš celer korjen ili list kad kuhaš.
Mo girl pa daj djetetu nek jede sve, što si stipsa [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif].
Da od doktora zavisimo ne bi nas ni bilo toliko je njih briga i za nas i za našu djecu.
Pravo da ti kažem ja ću se pridržavat što se tiče ovih alergenih stvari, ajoš malo pa će jesti sve i svašta.Eh sad što se tiče glutena ne znam kad ćemo početi, jer ćerka od amidže ima celijakiju, a ona je nasljedna, ja sad ne znam po kojoj liniji ide da li ima veze to ili se prenosi samo sa roditelja, nemam vremena da istražujem.

Moram još da pitam, smijem li ja dati djeci sok od jabuke ili šljive ili svježeg voća isjeđenog na sokovnik, mislim na ovo voće koje oni sad smiju jesti.Da li je to teško za njih?




mo girl -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (27.8.2013 11:56:03)

pa valjda smijes mozda sa vodom razrijedi neznam ti to jer ovaj moj nece ni soka ni vode teski su problemi ka dmu vodu dajem




SREĆNA -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (27.8.2013 12:00:20)

Kod mene na ovom jelovniku piše da se u osmom mjesecu daje tikva, špinat, karfiol, sir, jogurt, kuhano meso, puretina, piletina, mlada mesa teletina i janjetina, supa na vodi od kuhanog mesa postepeno po 1/4više svake sedmice izmiješano sa mlijekom ili varivom. Ne znam je li ovo tačno ali eto Armina probaj nešto od ovoga , što dosad nisi probala.




SREĆNA -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (27.8.2013 12:02:17)

Kod mene isto mlađi jedva počeo vodu piti, ali zato sad baš voli, kompot su popili mašala ja pravo iznenađena kako im se sviđa.




Arminaa -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (27.8.2013 14:31:33)

Korijen celera skuham, kao mrkvu. Krompir i tikvu nece da jede, ostaje mi jos karfiol i blitvu da probam. Od mlijecnih proizvoda mu nisam jos nista davala, neko mi rece da jogurt ne ide prije navrsenih 10. mjeseci. Nisam mu davala ni griz i palentu, strah me zbog glutena, smijem li mu to dati?




SREĆNA -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (27.8.2013 14:38:48)

Ja sam Bogami palentu davala, na njoj piše može imati tragova glutena, super su je jeli.Griz nisam davala, neću još. E ne znama eto kod mene na ovom jelovniku piše tako za mliječne proizvode, e sad ko ga je pisao ne znam, ali ja sam svojima pravila one od hipp*-a pahuljice ili kako se već zove na mlijeku, jednom sam im pravila pola voda pola mlijeko, pa mi nekako ružno , ljepše se mlijekom samim, mlijeko tetrapak, prokuhano i ohlađeno.




Lalali -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (27.8.2013 16:15:57)

Srecna, smijes slobodno dati cijedjeni sokic od vocki koje jede i ne moras ga razrjedjivati sa vodom. Ne moze im biti jak cim jedu te vocke.
Sto se tice mlijeka ja mislim da je rano, nama je i pedijatrica rekla ne prije godine. Jogurt sam dala sa 8 mjeseci. Mislim, da vec znate jogurt, pavlaka, mlijeko bar 2.8 mlijecne masti




Marija13 -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (27.8.2013 16:45:09)

Moj D pije i podnosi jedino cijeđeni sok od "pijačnih" jabuka, od domaćih je takve grčeve imao, dok se nisam uvjerila da je od njih svaku noć vriska i previjanje, vjerovatno da su domaće jače šta li!?
Armina moj probirač je jogurt prihvatio odlično, to mu se najviše svidjelo od svih namirnica koje je prvi put probao, otvori usta i traži još [sm=smiley36.gif]
Danas smo jeli:
-pšenični griz+jabuka+kruška
-teletina+grašak+amaranth
za večeru ćemo nešto skontati [sm=smiley14.gif]




visnjica1 -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (27.8.2013 17:06:47)


IZVORNA PORUKA: SREĆNA

Ja sam Bogami palentu davala, na njoj piše može imati tragova glutena, super su je jeli.Griz nisam davala, neću još. E ne znama eto kod mene na ovom jelovniku piše tako za mliječne proizvode, e sad ko ga je pisao ne znam, ali ja sam svojima pravila one od hipp*-a pahuljice ili kako se već zove na mlijeku, jednom sam im pravila pola voda pola mlijeko, pa mi nekako ružno , ljepše se mlijekom samim, mlijeko tetrapak, prokuhano i ohlađeno.


Moja A pije po danu mlijeko iz tetrapaka navece je na Ad u s tim da ima 2,- obroka dnevno vocni i povrtni,

Moja A nece hokaido bundavu hoce da povrati dok onu zelenu sakresku fino jede.Danas sam kuhala grah s teletinom pa sam njoj odvojila prije zaprske cekam da ustane da joj dam da vidim kako ce ga prihvatiti stim da je mladi grah domaci




SREĆNA -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (28.8.2013 11:51:37)

E Višnjice znam da je bijeli grah extra dobar za bebe, eh sad ne znam od kojeg mj. on ide.a je li bebi daješ samo mlijeko ili ga razređuješ sa vodom, koliko je drži sitom i otkad si počela da joj daješ mlijeko.




SREĆNA -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (28.8.2013 11:58:31)

Moj D pije i podnosi jedino cijeđeni sok od "pijačnih" jabuka, od domaćih je takve grčeve imao, dok se nisam uvjerila da je od njih svaku noć vriska i previjanje, vjerovatno da su domaće jače šta li!?


Pa i ja se toga bojim, jer samo bananu jedu svježu, sve ostalo im dajem malo skuhano, možda malo sok prokuhat pa ohladiti , ne znam nisam pametna.Ja jabuke ne smijem kupiti nigdje, skoro sam pročitala da od svih voćki one imaju najviše pesticida, mislim na ove u tržnim centrima.Juče htjela kupit tikvicu u merkatoru kad ono zemlja porijekla Španija, nisam je kupila, ko zna čime je sve našpricana.

Kako se proso priprema, nema na onoj kesi uputstvo?




Vinetu -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (28.8.2013 22:15:24)

Srećna, ja stavim dvije kašičice u 200 ml hladne vode. Kad prokuha, ostavim da vrijucka 5 minuta, onda sklonim sa strane i ostavim da stoji još desetak minuta. Po potrebi iscijedim višak vode. Prvih nekoliko puta sam blendala tu kašu, a sada više ne.

Curke, šta ste prvo sa glutenom dale djeci? Moj momak danas napunio 8 mjeseci, pa sam kontala sutra uvesti griz.




Marija13 -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (28.8.2013 22:24:05)


IZVORNA PORUKA: Vinetu

Srećna, ja stavim dvije kašičice u 200 ml hladne vode. Kad prokuha, ostavim da vrijucka 5 minuta, onda sklonim sa strane i ostavim da stoji još desetak minuta. Po potrebi iscijedim višak vode. Prvih nekoliko puta sam blendala tu kašu, a sada više ne.

Curke, šta ste prvo sa glutenom dale djeci? Moj momak danas napunio 8 mjeseci, pa sam kontala sutra uvesti griz.


Griz od pira! [sm=smiley1.gif]




Alannah -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (28.8.2013 22:40:22)

I mi griz od pira,takodje sa punih 8 mjeseci,a zatim zobene pahuljice.




Vinetu -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (28.8.2013 22:46:30)

E jeste dosadne s tim pirom [sm=smiley36.gif]...
Nemam, imam samo onaj pšenični! MoRe l' taj?




Alannah -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (28.8.2013 22:58:25)

Naravno [sm=smiley36.gif]. Ja pravim na vodi,oba,pa onda dodam voce.




bebaa -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (28.8.2013 23:04:05)

rekoh li vam da smo juče probali puretinu i ista stvar kao s piletinom...sinoć od 7-11 povraćao a danas čitav dan proliv........[sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif]
probali smo smoki i nema reakcija hvala bogu......[sm=bravo.gif]




Vinetu -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (28.8.2013 23:25:51)

IZVORNA PORUKA: SREĆNA
Vinetu pitanje za tebe negdje sam nekad pročitala da kuhaš na pari, eh zanima me koje suđe koristiš , ili imaš onu spravu od tefala.Ja sam u potrazi za dobrim suđem za kuhanje na pari, pa sam u dilemi da li šta valja ova sprava od tefala ili da uzmem neko od inoxa, mada ne znam ni gdje da to nađem.


Da me ne bi prozivala po fejsbuku : )

Meni je tefalovo kuhalo na paru extra. Zaista sam ga iskoristila. Zgodno je što se može kuhati više stvari odjednom. Voda koja se ocijedi nakon kuhanja, odlazi u posebnu posudu i to je zapravo taj sok koji ja dajem svom dječaku. Kad kuham u vodi, naročito ako kuham više različitih voćki, sve nekako poprimi neku "šklj" boju i bude bljutavo. Ovako je hrana veoma ukusna, sve zadrži svoj specifičan miris i okus.




SREĆNA -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (29.8.2013 0:22:17)


IZVORNA PORUKA: Vinetu

IZVORNA PORUKA: SREĆNA
Vinetu pitanje za tebe negdje sam nekad pročitala da kuhaš na pari, eh zanima me koje suđe koristiš , ili imaš onu spravu od tefala.Ja sam u potrazi za dobrim suđem za kuhanje na pari, pa sam u dilemi da li šta valja ova sprava od tefala ili da uzmem neko od inoxa, mada ne znam ni gdje da to nađem.


Da me ne bi prozivala po fejsbuku : )

Meni je tefalovo kuhalo na paru extra. Zaista sam ga iskoristila. Zgodno je što se može kuhati više stvari odjednom. Voda koja se ocijedi nakon kuhanja, odlazi u posebnu posudu i to je zapravo taj sok koji ja dajem svom dječaku. Kad kuham u vodi, naročito ako kuham više različitih voćki, sve nekako poprimi neku "šklj" boju i bude bljutavo. Ovako je hrana veoma ukusna, sve zadrži svoj specifičan miris i okus.


Divna si [sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]




visnjica1 -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (29.8.2013 4:12:54)


IZVORNA PORUKA: SREĆNA

E Višnjice z2. da je bijeli grah extra dobar za bebe, eh sad ne znam od kojeg mj. on ide.a je li bebi daješ samo mlijeko ili ga razređuješ sa vodom, koliko je drži sitom i otkad si počela da joj daješ mlijeko.

SRECNA mlijeko sam joj pocela uvoditi prije 2-3 sedmice dnevnu dozu pd neke dvije flasice jer ima 2-3 obroka krute hrane, napocetku sam razredjivala ali vise ne s tim fa je navece na Ad-u jer ju duze drzi




bebaa -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (29.8.2013 9:49:19)

e danas ćemo probati prasu s rižom......bum vidjeli reakciju......[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  452 453 [454] 455 456   Sljedeća stranica >   >>