Sulty -> RE: Bebe od 0 -1 godine (2.2.2011 11:03:10)
|
Jutro svima, Peky, vidim pricas kako nosis svoju bebicu na rukama. Mojoj Vegi su pri porodu slomili kljucnu kost i ostetili misic i zbog toga, ja sam bila jako zastitnicki nastrojena prema njoj. Prvih tri mjeseca je mislim nisam ni jednom spustila s ruku. Znam da je sad malo zeznuto, ali vjeruj mi kad tvoja bebica nauci da se krece i sama zabavlja, nece ona htjeti toliko na ruke. Ja znam da sam je prvi put poslije tri mjeseca spustila u onu lezaljku koja ima igracke ispred sebe. Vega bi tu izdrzala 10tak minuta, pa bi zaplakala, pa bih je ja opet uzela. Kupila sam joj i onu kao malu igraonu sa igrackama iznad glavice kad je polegnes, pa je znala ti tu na pocetku biti par minuta. Znala sam joj i skinuti pelenicu (ako ti je toplo u kuci), pa bi ona voljela tako par minuta gola da lezi. Al kazem ti, kad je propuzala, ma sad nece nikako na ruke, jer moze sama da se krece i da istrazuje. Proci ce to, mila, izdrzi jos malo. Ubrzo ce se ona nauciti sama igrat. Ja svoju Vegu nikada nisam pustala da place. Place zato sto te treba, jer se osjeca nesigurnom bez tebe. Ah da, jos jedna stvar, kad ti dodju gosti: tetke, dede, nane, dajdzince, ti samo uvali bebicu njima, a ti odmaraj. Ja ni to nisam radila, kazem ti jer sam htjela da je zastitim od svega, ali to je stvarno dobro za tebe. Nek je drugi nosaju, a ti odmaraj. Rose, ja ne bih vodila bebu u drugu smjenu na bocu. Ja je uvijek vodim ujutro, pa ne dao bog neke temperature i nus pojava, desice se to po danu, a ne po noci. Tako su barem mene savjetovali. Ne zuri sa vakcinama, nece pobjeci. Polako. Sto se tice tog vratnog nabora, moja Vegica je to znala bas cesto imati na pocetku. To joj se mlijeko slije tu. Ja sam to cisitla, a onda mazala bivacinom i za cas bi proslo, ali sam na pocetku to morala raditi stalno. Rimljanka, sto se tice kupanja, ja Vegicu istusiram na brzinu, ali je obicno kupam samo jednom sedmicno. Nema potrebe zimi, nije joj vruce, a ne prlja se ona toliko. Rukice (posto puze), lice i guzu joj perem kad god mijenjam pelenu, bilo da se ukakila ili ne, a ovo ostalo nema potrebe. Bar ja tako mislim. Prije sam je kupala svaki dan, ali sam skontala da samo sebi namecem neke bezpotrebne obaveze. A sto se tice persvlacenja u toku noci, ja sam Vegu samo dva puta na pocetku presvukla kad je kakila u toku noci i zazalila. Ona se razbudi, pa mi je valja onda ninati po dva sata. Ne brini, nece njoj nista biti ako spava upisana i ukakljena. Ti nju pred spavanje malo vise namazi, jer ce joj kozu stititi ta krema. Znam da su neke majke ovdje koristile miks jekoderma i bademove. Ja nisam, ja sam je samo mazala bademovoj po koki, a Nivea sensitive za guzu po guzi. To radim i dan danas i hvala bogu nikad nismo imale osip. Aisa, svaka tebi cast pa se uspjevas drzati kad te Ahmed tako cesto budi da dojis. Ja sam Vegicu isto u neka doba prestala dizati da podrigne, ali eto mi nismo imali problema s tim. A Vegic i dalje slini i sad je pocela i da kaslje. Mislim joj dati onaj Prospan sirup protiv kaslja. Idacha, cestitamo na zubu [sm=jezicek.gif][sm=bravo.gif][sm=smiley36.gif] Lejla80, ne brini, sve smo bile sludjene na pocetku. A vala sam nekad i sad. Ko sto moja mama kaze, citav zivot ces se sad za nju brinuti. Moja mama se jos uvijek brine za mene [sm=smiley1.gif]. Tako ti je to, zeznuto je biti majka. Leena, cujemo se za sutra. Ja bih rado da vam dodjemo, ali ako Vegic bude i dalje slinila i kasljala, bolje da vam ne dolazimo, posebno zato sto je Esma primila vakcinu. Bolje da onda odgodimo za sljedecu heftu. Felix, nadam se da ce bebac ubrzo ozdravit. Samedi, ma ni ja nisam bas redovna ovdje, pa sam valjda propustila taj tvoj post. Nadam se da te brige nisu nista strasno. Ljubi nam drugaricu i nadam se da ce uskoro biti prevoda. Eto drage moje, ljubim ja vas sviju. Raspisala se ja opasno :-) Ah da, da upitam isksune mamice. Da li je obavezan pregled sistematski kad je bebi 8 mjeseci. Ja u sustini Vegu ne vodim doktoru, posebno ne sad jer ima ovih gripa i svega, pa rekoh da provjerim. Moram li je voditi. Ona ce opet na vakcinu kad joj bude 9 mjeseci, pa je li to dovoljno ili bih je trebala odvesti i sad?
|
|
|
|