Lejla Ka -> RE: Bebe od 0 -1 godine (12.2.2011 22:30:27)
|
Ja se slažem sa objema vama, da je sad dostupnost potpuno oprečnim informacijama ogromna, da nas zbunjuju, potkopavaju nam samouvjerenje, i zahtjevaju opsežne analize pozadine, što većina nas nema ni vremena ni stručnog znanja. Najprije je gluten bio neprijatelj broj jedan. Preporučivalo ga se tek u 8.-9. mjescu, a do tad ni slučajno. Sad ide nova preporuka da se isključivo dojenim bebama gluten (namirnice koje ga sadrže) može davati već na samom početku dohrane. Dohrana ispadne teška nauka ako se čovjek počne raspitivati naokolo. Svak ima svoj neki princip i uvjerenja. A uvijek su roditelji ti koji na kraju donose krajnje odluke i uvode tu dohranu, i vode dijete prema njegovim budućim prehrambenim navikama. Ja sam se sa prvim djetetom (koje sam dojila samo prva tri mjeseca) prepustila svjetima dugih. Hvala Bogu na našoj pedijatrici, koja je i pored toga što smo jeli formulu, zagovarala isključivo mlijeko do 6. mjeseci. Jer se poslije ispostavilo da moja curica ima dosta jak alergijski "potencijal" i ako nismo imali takvih slučajeva u bližoj porodici. Sa sinom sam se prepustila sinu. S tim da sam išla nekom jednostavnom logikom, uzimajući u obzir neke jednostavne činjenice: Dojenje nikad nije štetno! (govorim o normanom dojenju zdrave majke i zdrave bebe, ne o nekim medicinskim komplikacijama i slučajevima) Dojenje djetetu obezbjeđuje sve potrebne nutritivne sastojke do godine dana! Ono je hrana, ostalo je dohrana. Bebe nisu gurmani, one tek upoznaju okuse, mirise, teksturu hrane koja nije mlijeko, i imaju pravo da im se to ne sviđa na početku. To i dalje nije razlog za brigu jer se dojene bebe i dalje hrane najzdravije moguće. Odatle i zaključak da nema potrebe žuriti. Ja najdublje vjerujem da je majčino mlijeko najčistija, najzdravija, bez ikakve štete hrana koju će naša djeca ikad jesti u ovom kontaminiranom svijetu. A ima i naučnu podlogu za ovo vjerovanje [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Zbog ovoga snažno zastupam isključivo dojenje do 6. mjeseca, naravno u slučaju kad je napredak i zdravlje bebe uredno. Istina je da je 6 mjeseci određeno iz nekog prosjeka, da je ono na osnovu istraživanja označeno kao neka optimalna granica, a da je svako dijete individua, jedistvena u svemu. I opet, roditelji su ti na kojima je odgovornost zadnje odluke. Meni nekako leži onaj pristup da od početka treba imati cilj da dijete dostigne porodične prehrambene navike. Ja svojoj dajem krompir od svekrve za koji znam da nije nicim prskan a mama mi je dala domace jabuke i kruske koje su tek sad sazrile stajanjem! A na kraju krajeva zasto joj ne bih dala i kupovnu jabuku kad ce je svejedno kad tad poceti jesti. Složit ćeš se da nismo svi te sreće. A što se tiće kupovnih jabuka (mada i tu ima razlike), unošenje pesticida i pojačavača rasta, te modifikacije roka trajanja bolje započeti kasnije nego ranije. A HIPP ima mnostvo papica u kojima su sadrzani samo npr.mrkva i voda bez apsolutno ikakvih dodataka! Ovom možeš vjerovati na riječ čika Hippu, ili si hemičar pa provjeriti sastav. Ja sam lično izgubila povjerenje u sve hiperprodukcijske industrije. I moram pitati još jedno, jedna kašikica ili dvije svježe jabuke ili mrkve zbog otkrivanja novih okusa ne bi trebala naškoditi, ili Ne bi trebala naškoditi.
|
|
|
|