RE: Bebe od 0 -1 godine (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Roditeljski razgovori

Poruka

dzeni_nl -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.2.2011 7:28:53)

mrziiimm boce[sm=smiley13.gif]

rose sretno zelimo vam puno snage i da malena hrabrica neplace puno :*

Anoniman -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.2.2011 8:38:54)

Jutro drage moje [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Evo i nas, mi slavile pa skitale malo, uglavnom bilo nam je prelijepo ali smo preumorni, tj bar ja, Anci izgleda nije dok je jutros u pola cetiri se probudila i evo jos budna i izgleda da nema namjeru zaspati [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Mi smo poceli po dva-tri koraka praviti, ali nije to jos hodanje, to smao uvjezbavanje po malo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Nadamo se da ste svi ok, da nema bolesljive djecice i mama.
Ljubimo vas.

Leena -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.2.2011 10:12:29)

Rose, sretno na vakcini!
dzeni i rose, divni su vam novi avatari!

Anuska, cestitamo prve koracice[sm=bravo.gif], a ove ti mame, cuj nije to to, ona bi da ti odmah maraton trcis[sm=jezicek.gif]

Anoniman -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.2.2011 10:24:31)

Leence kad cemo tu kaficu, nikako da se iskombinujemo, kao da smo na kraj svijeta, a ne na dva brda [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image].
Anuska cuva svoju guzu, tako pazljivo koraca, da je mami srce puno, samo ce napraviti korak ako joj je nesto blizu, tipa od fotelje do trosjeda, dva koraka i ufati se, vise ne, pazi svoje dupe debelo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Rose srecno na vakcini [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Leena -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.2.2011 10:42:08)

evo, ja odoh na posao, svaki dan radim ove sedmice, mislim da mi je tek petak slobodan, pa se cujemo u cetvrtak, ako tebi odgovara:). Ljubi mi šetalicu i pomilki to malo u pupi:)

rose -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.2.2011 11:11:08)

eto odradili smo i to, moja sorajica je puno plakala [sm=smiley19.gif] al je dr. divna pa ju je drzala u krilu i ljubila dok su joj davali boce...jedva sam je smirila da je obucem a i ogladnila je pa je sikila i zaspala...sad smo kuci, stavila sam joj oblogice i dala malo paracetamola iopet je sikila i sad pajki...kasnije cu gledati da joj izmjerim temperaturu,bas se bojim reakcija [sm=smiley13.gif] valjda ce sve biti dobro

dzeni_nl -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.2.2011 11:11:30)

IZVORNA PORUKA: Leena

Rose, sretno na vakcini!
dzeni i rose, divni su vam novi avatari!

Anuska, cestitamo prve koracice[sm=bravo.gif], a ove ti mame, cuj nije to to, ona bi da ti odmah maraton trcis[sm=jezicek.gif]

hvala mila, napokon sam se sjetila da promjenim avatar[sm=smiley36.gif]

dzeni_nl -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.2.2011 11:15:17)

rose nebi trebalo biti neke velike reakcije, al opet sve zavisi od bebe do bebe.

moja je prvu vakcinu super podnjela, sa drugom je imala povisenu uru i bila nervozna, a trecu je isto dobro podnjela cak najbolje do sada. a svaki put je dobila iste vakcine znaci nista se nije mjenjalo al je drugi put imala povisenu turu i nervozu.

samo ti nju prati i mazi se, nekad doji to joj je ujedno i utjeha[sm=smiley1.gif]

i da cestitamo Ani prve korake, polako al sigurno[sm=smiley1.gif]

rose -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.2.2011 11:21:43)

moja je do sada primila onu hep B za koju se ne ocekuju reakcije...e sad za ovu trebam pratiti....valjda ce sve biti ok, kako si ti snizavala temperaturu...da li ako je bude da prvo malo vodom probam sniziti pa tek onda cepici...ovi cepici meni izgedaju veliko...da li bebi od 3 mjeseca ide cetvrtina ili da joj dam pola uzduzno da ga prepolovim [sm=zmeden.gif]

Dzenana_G -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.2.2011 11:28:10)

Leena kao da citam o mojoj Nejli. Slomi me, ali bukvalno. Jos je zadnjih ana imala temperaturu pa samo hoce da je nosam. S tim sto je meni jos gore sto ona slabo spava po danu, a navece nakda i u 12 zna zaspat. Nije mi jasno odakle mi jos kila viska :)

Dragemoje miovako uletimo kao padobranci [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Magistarski branim ako Bog da  petak. Konacno i do toga doslo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Nejla je juce napravila dvakoraka sama i pocela da zove mamu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Eto toliko od nas. Ljubimo vas puno

dubravka01 -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.2.2011 11:28:35)

rose predpostavljam da je malena dobila DTP,Hib i OPV - za popiti?
Nama je dr.rekla preventivno da dam pola kašikice paracetamola i hBogu ture nije ni bilo...
Ženice ovdje su me ohrabrile da ako je ne bude prvih 24h nece je ni biti - tako je i bilo.

E da ja sam [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image] stavljala i oblog od stajace vode na rukicu cijeli taj dan,isto po preporuci pedice.

Nadamo se da ture nece biti i da ce sve proći u najboljem redu.

ladyblue RR -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.2.2011 11:35:06)

IZVORNA PORUKA: rose

moja je do sada primila onu hep B za koju se ne ocekuju reakcije...e sad za ovu trebam pratiti....valjda ce sve biti ok, kako si ti snizavala temperaturu...da li ako je bude da prvo malo vodom probam sniziti pa tek onda cepici...ovi cepici meni izgedaju veliko...da li bebi od 3 mjeseca ide cetvrtina ili da joj dam pola uzduzno da ga prepolovim [sm=zmeden.gif]

rose, ja sam dala malu kašičicu Paracetamola kada smo došle kući, za svaki slučaj. Nije bilo nikakve reakcije. Neće ni kod tebe, zdrave su i jake naše bebe[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

taurus -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.2.2011 11:43:10)

rose dovoljno ti je pola  kašikice paracetamol sirupa
čepići se daju samo kada tura prelazi 38,5 ali ih treba izbjegavati kod beba do godinu dana

/MMK/ -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.2.2011 11:47:25)

IZVORNA PORUKA: dubravka01

rose predpostavljam da je malena dobila DTP,Hib i OPV - za popiti?
Nama je dr.rekla preventivno da dam pola kašikice paracetamola i hBogu ture nije ni bilo...
Ženice ovdje su me ohrabrile da ako je ne bude prvih 24h nece je ni biti - tako je i bilo.

E da ja sam [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image] stavljala i oblog od stajace vode na rukicu cijeli taj dan,isto po preporuci pedice.

Nadamo se da ture nece biti i da ce sve proći u najboljem redu.

Mi smo nakon ove vakcine imali temperaturu, sutra uveče tj. nakon 36 sati od primanja vakcine, ali ništa što kašikica paracetamola nije riješila.

Rose voltaren čepići nisu baš preporučljivi, izuzev ako se tem. ne može drugačije skinuti.
Praksa je paracetamol, pa dalsy sirup ( ibuprofen), pa tek onda čepići.

dzeni_nl -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.2.2011 11:49:15)

sta napisa i nestade[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]

rose ovdje se malo razlikuje sto se tice vakcina. moja melna je sve tri puta dobila po 4 vakcine od toga su 3 kotel i cetvrta je posebno i u obje nogice dobije, nista ne pije. nama su rekli da ispod 38.5 nista nedajemo, al moja malena je bila nervozna, plakala i imala povisenu turu pa sam joj stavila cepic paracetamol on je 120 mg i ona je tada imala 3 mjeseca i to nije puno. a pitala sam i za obloge i rekli mi da nista nestavljam vec samo ako bude tvrdo na mjestu gdje je ubodena onda da joj malo izmasiram rukom i tako sam i radila.
a ti mozas dat i sirup ili pokusat sa oblogama. ali ako bude nervozna i plakala onda bolje da joj das nesto od to dvoje jer to ujedno i ublazava bol i beba se smiri.

m.i.n.a. -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.2.2011 11:50:14)

Jutro...
Nikako da sve fino sjednem iscitati i upratiti sta se desava ali se nadam da ce uskoro i za to doci vrijeme,sad jos uvijek ili gledam kako spava bebac ili se borimo sa grcicima pa mi net nikako na red doci izuzev kad imam neku dilemu:))
Nadam se da ste sve dobro i male bebice takodje..
Moj Arman kao sto sam rekla bori se sa grcicima i to sam prihvatila da treba tako biti,redovno imamo galamu oko pola cetiri ujtro i poslijepodne..ovo tokom dana je izdrzljivo...kako sam primjetila najvise mu pase kad zaspi da spava na necemu malo izdignutom,npr.nasem jastuku,naravno da ga stavim i ledima na jastuk,dole ostanu samo nogice ali me nekkao strah jel moze to tako,ipak je jastuk meksi...tako da bar poslije tih faza grceva pustim ga tako da odspava a inace tokom dana poravni:))
Sta vi mislite i savjetujete..:))

dzeni_nl -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.2.2011 11:56:19)

IZVORNA PORUKA: m.i.n.a.

Jutro...
Nikako da sve fino sjednem iscitati i upratiti sta se desava ali se nadam da ce uskoro i za to doci vrijeme,sad jos uvijek ili gledam kako spava bebac ili se borimo sa grcicima pa mi net nikako na red doci izuzev kad imam neku dilemu:))
Moj Arman kao sto sam rekla bori se sa grcicima i to sam prihvatila da treba tako biti,redovno imamo galamu oko pola cetiri ujtro i poslijepodne..ovo tokom dana je izdrzljivo...kako sam primjetila najvise mu pase kad zaspi da spava na necemu malo izdignutom,npr.nasem jastuku,naravno da ga stavim i ledima na jastuk,dole ostanu samo nogice ali me nekkao strah jel moze to tako,ipak je jastuk meksi...tako da bar poslije tih faza grceva pustim ga tako da odspava a inace tokom dana poravni:))

i ja sam svoju malenu stavljala na jastuk da spava, al preko dana. ne primjetim da ima nekih problema zbog toga.

mina ako ti je muz ovdje neka ti posalje infacol to je nesto ako sirup protiv grceva nas je samo tako spasio. on se daje prije svakog hranjenja, al ja sam ga davala samo ujutro prije prvog hranjenja i navecer prije pravog spavanja znaci zadnje hranjenje, pa sam postepeno smanjila na jednom dnevno i stvarno moja beba vise se nije mucila sa grcevima. ako hoces mogu i ja da ti posaljem pa da  pokusas sa tim. vjeruj mi da neskodi, a i nama je doktorica to preporucila jer ja vise nisam znala sta da radim.

Dina_1405 -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.2.2011 12:07:45)

Jutro...

A joj dusa draga [sm=smiley19.gif]
Mi ti nesto nismo imali problema sa grcevima,ali sam cula da je dobar jastucic (ne znam kako se tacno zove),a vidjala sam ga u DM-u. Napuni se toplom vodom,i stavi bebi na stomak. Kazu da pomaze,i umiri bebu,pa probaj sa tim. Sretno! [sm=smiley1.gif]

canim -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.2.2011 12:27:28)

Ja naletila da vas pitam nesto, nadam se da mi necete zamjeriti jer cini mi se da pisem samo kad imam neko pitanje [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley9.gif[/image] ali gledam da vas citam redovno, bar koliko mi vrijeme dozvoljava.

Mojoj bebici je juce bilo 40 dana i na kontroli smo bili prije jedno 7 dana,isli smo privatno kod dr.Lutvo Hodzica,  hvala Bogu sve je u redu medjutim moj muz je bio nahladjen i to bas fino nahladjen pa je to preslo na mene i kad sam vodila bebu bilo me strah da joj daju vakcinu jer mozda je i ona pokupila nahladu tako da sam zamolila da malo to odgodimo.
Njoj se je nosic od rodjenja cuo medjutim poslijednjih 10tak dana sam joj cistila i vidim da joj se nakuplja sekret, jeli to od nahlade ili sto joj nosnice nisu jos uvijek dovoljno otvorene ? Ne primjecujem nikakve druge promijene koje bi upucivale na nahladu osim toga tako da ne znam, nisam pametna dali da je vodim na  revakcinaciju ovih dana ili da cekam ali ne znam sta da cekam kad neki pedijatri kazu da se zvuk iz nosa moze cuti cak i do narednih 6 mj jedini problem bar u mojoj glavi je taj sekret iz nosa sto joj se nakuplja, nije puno ali bar jednom dnevno moram ocistiti jer se uznemiri i nemoze disati fino.

lejla80 -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.2.2011 12:32:51)

Pozdrav svima...evo danas opet lijepo vrijeme a nešto su pričali da će padati snijeg....Koliko vidim,većina vas se bacila u šetnje..hehhe..nama četeresnica prolazi u srijedu pa ćemo i mi...naravno ako nam ne padne snijeg..Doduše išli smo u mahalu malo ovih dana al samo do tetke,koja je tu u blizini,da vidimo kako se ponašamo u gostima..i dobili smo peticu Eh sad...vedjećemo kako to izgleda u šetnji gradom,pokupili smo dosta vaših fazona i svajeta pa će biti mnogo lakše...

Koliko vidim nema mnogo bolesnih.....Salko i ti brzo ozdravi da se mamica malo opusti
Rose..nadam se da će mala bebara dobro podnijeti bocu..usput,preslatka je
Jelena izgleda da ćešti uskoro šetati sa Anom vodeći e za rukicu

Leena,vidim ti vježbaš vaki dan intezivno...bravo samo tako nastavite i linija će biti
Dženana..sretno na odbrani magistarskog...ženo svaka ti čast kad stižeš pogotovo sada kada bebi ne miruje nikako..ija imam nekih ispita pa moraću se ugledati na tebe i ostale vijedne ženice

Vidm grčići su pravo aktuelni ovih dana..uh...Ema,Rime i Mino nadam se da će uskoro i to proći...vidim snalazite se dobro....a ovaj termofor ću i ja sebi nabaviti, vazda zatreba..ljiepi DM svašta u njemu ima

Ostale ženice, uživajte u šetnji ovih dana i javljajte nam ako naletite na šta zanimljivo u gradu...pusa

lepetetka -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.2.2011 12:33:28)

Jutro...

Mi smo svom stavljali tople pelene na stomačić da ga malo zgriju, komorač, Espumisan kapi za grčeve, masirali trbu, ali je najviše pomagalo kada bi ga nosali.....fino bi ga okrenuli uz svoje tijelo...njegov stomačić prema našem i tako ga nosali po stanu ja i MM na smjenu..znao je po nekoliko sati plakati ...mi ga tako nosamo i super ne plače,čak i zaspi, ali čim ga spustimo na bilo kakvu podlogu vrisak...ovo mu je najviše odgovaralo vjeruj, a kada su prestali grčići ništa od nosanja [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] nije postao ovisan....

lejla80 -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.2.2011 12:45:30)

IZVORNA PORUKA: canim

Ja naletila da vas pitam nesto, nadam se da mi necete zamjeriti jer cini mi se da pisem samo kad imam neko pitanje [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley9.gif[/image] ali gledam da vas citam redovno, bar koliko mi vrijeme dozvoljava.

Mojoj bebici je juce bilo 40 dana i na kontroli smo bili prije jedno 7 dana,isli smo privatno kod dr.Lutvo Hodzica,  hvala Bogu sve je u redu medjutim moj muz je bio nahladjen i to bas fino nahladjen pa je to preslo na mene i kad sam vodila bebu bilo me strah da joj daju vakcinu jer mozda je i ona pokupila nahladu tako da sam zamolila da malo to odgodimo.
Njoj se je nosic od rodjenja cuo medjutim poslijednjih 10tak dana sam joj cistila i vidim da joj se nakuplja sekret, jeli to od nahlade ili sto joj nosnice nisu jos uvijek dovoljno otvorene ? Ne primjecujem nikakve druge promijene koje bi upucivale na nahladu osim toga tako da ne znam, nisam pametna dali da je vodim na  revakcinaciju ovih dana ili da cekam ali ne znam sta da cekam kad neki pedijatri kazu da se zvuk iz nosa moze cuti cak i do narednih 6 mj jedini problem bar u mojoj glavi je taj sekret iz nosa sto joj se nakuplja, nije puno ali bar jednom dnevno moram ocistiti jer se uznemiri i nemoze disati fino.

Uh taj nosić mali.....nebi trebalo biti neki problem, bitno je samo da ga redovno čistiš da ne smeta bebici,nadam se da si našla neki dobar metod za čišćenje.. Kod mog nema puno tog sekreta ali ono što ima vrlo teško ,skoro nikako izlazi sa onim Nuk-ovim čudom..
Ti išla na prvu kontrolu privano?? Zbog čega? Znam da je taj Lutvo dobar ped., al koliko vidim dobro to ide i po ovim DZ..
Kako nam napreduje mala bebaća??

canim -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.2.2011 13:27:41)

IZVORNA PORUKA: lejla80

Uh taj nosić mali.....nebi trebalo biti neki problem, bitno je samo da ga redovno čistiš da ne smeta bebici,nadam se da si našla neki dobar metod za čišćenje.. Kod mog nema puno tog sekreta ali ono što ima vrlo teško ,skoro nikako izlazi sa onim Nuk-ovim čudom..
Ti išla na prvu kontrolu privano?? Zbog čega? Znam da je taj Lutvo dobar ped., al koliko vidim dobro to ide i po ovim DZ..
Kako nam napreduje mala bebaća??

Mi smo uzeli fiziolosku otopinu i imamo sunce moje malo pa cistimo time, par puta sam kanula i onog caja od sljeza, ispocetka sam koristila onu nuk pumpicu ali nije mi nesto posebno efikasna pa smo kupili nosni aspirator iz apoteke onaj sto se prikopca na usisivac a imamo i rucni aspirator [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] sto s druge strane cijevi umjesto usisivaca koristis svoj dah i eto deveramo nekako, bar jednom dnevno moramo cistiti nosic pa me to jedino brine ne znam jeli ima efekta na vakcinu da nebude kakvih problema.

Ja nazalost nemam zdravstveno osiguranje a da odem u DZ morala bih platiti tako da mi je nekako bolje privatno otici nego maltretirati curicu cekajuci u DZ jer na kraju mi isto dodje sto se tice placanja a i cini mi se da je ovaj Dr.Lutvo dobar doktor i on isto vakcinise djecu tako da cu najvjerovatnije kod njega obaviti i revakcinaciju.
Kupili smo i njegovu knjigu "zdravo dijete" u njoj ima dosta objasnjenja o psihofizickim promjenama koje se desavaju kod djece od rodjenja pa negdje do 6 godina jeste da danas ima internet pa se mogu naci sve potrebne informacije ali eto nek se nadje pri ruci ako kad zatreba.

Kako tvoj mali slusa ? Jesi se ti oporavila ? procitala sam da si se porodila na carski a nisam procitala razlog, beba se nije okrenula ili nesto drugo ?

m.i.n.a. -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.2.2011 13:36:23)

Dzeni hvala ti..evo sam mu vec javila pa cemo vidjeti kako ce djelovati..kao sto sam rekla on je tokom dana miran,jede,spava,onda nas pocasti sa petnaestak minuta razgledanja i gugutanja i zaspi..a najvise se voli presvlaciti,cim skinemo trenerkicu tisina..tu je na oca sve su prilike,jel sekunda nesto nije kako treba,alijedi skidanje:))
Sve ovo sto ste savjetovale sam isprobala ali onih sat i po kad pocne nista ne pomae,nekad nosanje kombinujemo sa presvlacenjem,ubacimo dozu masiranja pa nekkao prodje..nije mi mrsko ni tesko nosat,kao sto rekoste ne mora znaciti da ce se dijete odmah navici,imala sam od sestre malog od rodjenja samnom skoro pa nije ga drzalo da se nosa i previja uz mene ili sestru..:))
Hvala svima na odgovru,nista bez naseg foruma,uvijek ima neki savjet..

lejla80 -> RE: Bebe od 0 -1 godine (14.2.2011 13:49:24)

Canim draga..da jesam se porodila na carski na žalost ili na radost ko zna...beba je bila okrenuta glavom,međutim dok me nisu razrezali nisu vidjeli da je to neki stav glavom kod kojeg beba nikako ne može izaći vani prirodno..mislim da se zove čeoni...iskreno nisam ni znala da taj stav postoji..Uglavnom..imala sam bolove dva dana....pregledalo me doktora koliko nije za cijeli život i niko to nije uvidio[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Na kraju kad sam već bila toliko iscrpljena od bolova i na rubu živaca od raznoraznih pokušaja,pregleda i dripova, odveli su me na carski i tek onda vidjeli taj položaj i još plus da je beba krupna pa je pitanje kako bi se i inače porodila..ma užas živi...pitanje je kome bi sad otišla da ponovo ostanem trudna..jer smatram to njihovim velikim propustom..a napominjem pregledalo me je njih barem 10-ak....
Al zato je bebi moj mašallah..stvarno dobar,jak i napredan[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]...jede, spava po tri sata, nekad i više tako da stvarno mogu svašta da uradim i plus da se odmorim... a ja sam i zaboravila da sam se porodila[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]....hehhehe..vidim i tebi prošlo 40 dana...kako vrijeme leti

Stranica: <<   < Prethodna stranica  283 284 [285] 286 287   Sljedeća stranica >   >>