Super Beba -> RE: Bebe od 0 -1 godine (3.3.2011 20:37:37)
|
Da se priključim i ja i pozdravim sve mame na ovoj temi :) Ja sam novopečena i ponosna mama malog bebača od 18 dana (rođen sa 4300 gr i 56 cm) :) Obzirom da mi je ovo prvo dijete, hiljadu i jedno pitanje mi je na pameti, kako ovo, šta s tim i sl...sada mi je trenutno dojenje najveća okupacija (a šta drugo hehe)...doduše, prvih 10 dana na pameti mi je jedino bila moja "divna" post-porođajna rana, koja sada hB zarasta, pa se odmah osjećam bolje i veselije i okretnije...još uvijek sam u ležećem položaju ili na boku, sjedenje mi ne pada na pamet još uvijek..čekam da prođe mjesec dana, s tim da sam nabavila šlauf, pa vidjećemo hehe... Što se tiče dojenja, prva dva dana u bolnici je bio na dohrani, jer ja nisam imala mlijeka...pa je fasovao žuticu čim smo izašli iz bolnice, pa su ga ponovo vratili na "sunčanje"..onda sam 3 dana morala se ispumpavati da bih održala mlijeko i da ne bih fasovala kakvu upalu...kad se vratio kući, krenuo je belaj - jedva smo uspjeli da se naučimo na dojku (i on i ja)...srećom, reflex je proradio kod bebača, a i ja hB imam mlijeka i na izvoz...odlučila sam se da ga dojim na zahtjev, s tim da on doji 5-10 min, pa malo podrigne i bljucne i onda doji još 5-10 min i onda zaspe...s tim da u sat vremena traži sike svako malo...i onda tokom dana spava u cugu 2 sata...navečer se budi svaka 3h na podoj (koji ponovo traje 10-ak min, pa podrigivanje i blucanje, pa ponovo podoj od 10-ak min)...srećom, žutica se povukla, bilirubin spao...stolica da kucnem o' drvo, zlatno-žute boje i česta...ali, ja sam tek na početku, svašta mene čeka :))) Sad kreću pitanja oko njegove kontrole - kome, gdje, kako...pa i moje...zbog anemije, koju sam fasovala na porodu, moram na kontrolu za nekih 15-ak dana (u Vojnu bolnicu)...i tu pitanja - gdje po uputnicu, da li je moram imati, pa ne znam kako ću s malim, šta s dojenjem, da li ispumpati mu jedan obrok, kako, šta s mlijekom..uh uh uh... Izvinite na ovom dužem postu, ali eto, nadam se da ne zamjerate :))
|
|
|
|