|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Sta beba "jede" dok mlijeko ne nado...
13.4.2009 18:05:25   
Sonja
drage moje citala sam da nekim mamama ne nadodje odma mlijeko vec moze i kroz 3-4 dana te nadoc?!!!

sta jadna beba jede tih dana?
joj znam da je glupo pitanje al nesto mi pade na pamet ...reko mozda kod mene ne pocne odmah pa sta cu ondauser posted image user posted image user posted image user posted image
user posted image smijesna sam sama sebiuser posted image


_____________________________

Adin- 1.5. 2009
07:30h 3500g 55cm
pile moje pametno

Arian- 8.12.2011 - 29.03.2012 :(((
17:00h 4000g 55 cm
Smjesko moj uvijek ces biti moj ponos,moj borac i moja najveca ljubav

Darian 27.05.2013
16:40h 4150g 56cm
Nase sunce
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Sta beba "jede" dok mlijeko ne ...
13.4.2009 18:22:04   
Anoniman
meni je tako nadoslo tek nakon cetri dana...i u bolnici nadohranjuju svu djecu, prema tome...

(odgovor članu Sonja)
  Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Sta beba "jede" dok mlijeko ne ...
13.4.2009 20:34:51   
Okarica
Ovo ti je dobro i jako važno pitanje. Da sam se barem bolje pripremila, možda bih izbjegla silnu patnju. Išla sam na vježbe i dosta slušala o tome, a u praksi ispalo skroz drugačije. Ja nisam imala mlijeka prva tri dana. Patronažna je dolazila i izmuzala me, tako da je beba uspjela dobiti malo kolostruma. Mi smo davali onaj HIPP PRE čini mi se, nisam sigurna. Nadam se da ćeš imati mlijeka. Ja sam se baš namučila s dojenjem. Puno joj je trebalo da nauči dojiti.  U bolnici su mi donijeli bebu i "kao fol" pokazali kako se doji. Ona je stalno okretala glavu, nije htjela. Nisam imala šta da joj ponudim. Sestre su stalno insistirale da držim bebu na siki. Kod mene to baš nije išlo. Moj ti je savjet da budeš uporna. U bolnici kad ti je donesu, forsiraj da bude što više na siki, pa će mlijeko prije nadoći. Nadam se da ćeš odmah imati mlijeka. Puno sreće!

_____________________________

Mamin najljepši cvijet
IRIS, 01.09.2008

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Sta beba "jede" dok mlijeko ne ...
13.4.2009 20:35:02   
bubamara80
imaš raznih adaptiranih mlijeka i meni je tek nakon 7 dana mlijeko krenulo pa smo onda izbacivali polako flašicu dok nismo ostali samo na ciki i evo 6.5 mjeseci ako Bog da i uspješno doji :)

_____________________________

Ten tiny little fingers that always want to play,
That never stop exploring the wonder of today.
Ten tiny little fingers that from the very start,
Will reach out for tomorrow yet always hold your heart

Moje srce se rodilo 25.09.2008

(odgovor članu Sonja)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Sta beba "jede" dok mlijeko ne ...
13.4.2009 20:36:38   
Okarica
Zaboravila sam reći, ja još uvijek dojim svoju bebu.

_____________________________

Mamin najljepši cvijet
IRIS, 01.09.2008

(odgovor članu bubamara80)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Sta beba "jede" dok mlijeko ne ...
13.4.2009 20:40:04   
žana o8
Sonja , nije ti glupo pitanje, naprotiv user posted image . Ja sam se porodila na c.r i u bolnici sam bila 4 dana. Za to vrijeme bebu su hranili adaptiranim mlijekom ,jer je meni mlijeko nadošlo tek 4-ti dan kad sam došla kući. Poenta je držati bebu na siki što više, kako bi mlijeko prije nadošlo i kod bebe se stvorio refleks sisanja. Ali i ako tih dana budeš davala adaptirano nije pogrešno jer će tvoje mlijeko nadoći i onda hop sika u usta. user posted image

_____________________________

nestašni smo strašno, uh, uh, bilo je po guzi

(odgovor članu bubamara80)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Sta beba "jede" dok mlijeko ne ...
13.4.2009 20:51:09   
Okarica
IZVORNA PORUKA: žana o8

Ali i ako tih dana budeš davala adaptirano nije pogrešno jer će tvoje mlijeko nadoći i onda hop sika u usta. user posted image


Je li kod vas to išlo odmah? Mi smo se baš napatile. Bila sam na rubu očaja. Znala sam se izmuzati cijelu noć da spriječim mastitis, stavljala je na siku stalno, ali ona se trzala, okretla glavu, plakala, nikako nije htjela i onda....jednog finog dana "hop sika u usta"user posted image user posted image user posted image  Pusa!

_____________________________

Mamin najljepši cvijet
IRIS, 01.09.2008

(odgovor članu žana o8)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Sta beba "jede" dok mlijeko ne ...
13.4.2009 21:05:53   
mudrost
kod mene je bilo suprotno.. moja je stalno htjela da bude na siki otpocetka.. prvih dana nisam imala mlijeka,pa je malo vise plakala, ali kad je nadoslo nisam uopste morala da masiram grudi ili koristim pumpicu.kad osjetim da su mi je mlijeko nadoslo, samo je stavim da jede i to je to..odmah bude lakse..i sve tako.. tako da velikih problema nisam imala.. vazno je da sto vise bude na siki i odmah ce biti lakse i bebi i mami user posted image  user posted image  barem je kod mene tako bilo.. nisam joj davala nikakvu dohranu, jest tako bilo teze, ali se izdrzalo, hvala Bogu!

(odgovor članu Okarica)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Sta beba "jede" dok mlijeko ne ...
13.4.2009 21:18:27   
Crvena
IZVORNA PORUKA: Okarica

Moj ti je savjet da budeš uporna. U bolnici kad ti je donesu, forsiraj da bude što više na siki, pa će mlijeko prije nadoći. Nadam se da ćeš odmah imati mlijeka. Puno sreće!

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image


_____________________________

Volite svoju djecu i kad su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nisu.

(odgovor članu Okarica)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Sta beba "jede" dok mlijeko ne ...
13.4.2009 21:32:51   
boogy woogy
Zenama koje rode na CR kasnije krene mlijeko. Poslije sekcije zene leze i do 7 dana i sestre dohranjuju bebe dok si gore. Sve ovo sto sam napisala meni se desilo. Dakle, moj ti je savjet da stavljas bebu na siku cim budes mogla. Ako se porodis prirodno bez komplikacija, trazi bebu na siku u prvom satu da povuce onaj prvi kolostrum jer je on od neizmjernog znacaja za bebu. Tek rodjene bebe i nisu nesto gladne i budu iscrpljene od poroda a i mali su im zeludci, ali ono sto im treba je toplina majcinih prsa i dobro poznat zvuk majcinog otkucaja srca. Ako se ipak porodis Carski, onda cim te svedu sa intezivne, budi uporna i insistiraj na pokusajima dojenja jer jedino tako ces isprovocirati da ti mlijeko nadodje sto prije. Nije "secer pao u vodu" (sto bi nas narod rekao) ako ti beba popije i koju bocicu AD mlijeka koje sestre daju skoro svim bebama. Vazno je da budes uporna i strpljiva dok beba i ti naucite kako se dojiuser posted image

(odgovor članu Crvena)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Sta beba "jede" dok mlijeko ne ...
13.4.2009 21:34:39   
Okarica
IZVORNA PORUKA: boogy woogy

Vazno je da budes uporna i strpljiva dok beba i ti naucite kako se dojiuser posted image


Ovo je definitivno najvažnije! Želim ti puno sreće!

_____________________________

Mamin najljepši cvijet
IRIS, 01.09.2008

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Sta beba "jede" dok mlijeko ne ...
13.4.2009 21:38:58   
idana_85
Spremi ti draga moja flasicu (moja preporuka tefal, jer je iz nje tesko dojiti jednako kao i iz sike) i hipp pre ili neku hranu po svom odabiru. Rijetko kojoj porodilji odmah mlijeko dodje,takve su sretne. I forsiraj bebu,samo je na siku stavljaj pa onda daj hapicu. Ali prvo budi uporna (citaj par sati mucenja i vriske). Znam da ovako djeluje kao da mucis svoju bebu, ali ako zelis dojiti...mora ona to malo sisati i navuci. I ja sam se namucila,ali bas...ovako bih dr put uradila.

_____________________________

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.


(odgovor članu Okarica)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Sta beba "jede" dok mlijeko ne ...
14.4.2009 14:30:31   
Amrino
Nije istina idana da su takve zene rijetke...
Mlijeko po pravilu pocinje da se "proizvodi" kada posteljica napusti zenino tijelo. To je ono teoretski. Nekim zenama kolostrum pocne curkati vec od 5.-6. mjeseca a nekima prvo mlijeko nadodje tek poslije dan- dva.
Najveci problem je sto mnoge majke MISLE da im nije nadoslo mlijeko jer ne vide da su im se grudi povecale, ne vide mlijeko kako curi i sl. ali to nista nije pokazatelj. Meni je kolostrum curio od 6. mjeseca  a mlijeko mi je mnadoslo (kako se to kod nas kaze) tj. grudi su mi odjednom buknule i sve sto ide s tim - jedno treci dan po porodu.
Bebe se rode sa odredjenom "rezervom" hrane koju pokupe iz postečljice i imaju te rezerve za 48 sati. Tj. da bebi nista (bukvalno) ne dadnes- nece joj nista biti. Priroda je to tako uredila i pobrinula se za to.
Najbitnija stvar- po meni je razlikovanje "gladi" i potrebe za dojenjem. Bebe imaju urodjenu potrebu za dojenjem- konstantnim- i na taj nacin se priroda pobrinula...jer sto vise beba sisa- bice vise i mlijeka. Dakle- pravilo No. 1 kod dojenja je- sto prije podojiti bebu poslije poroda (najbolje bi bilo odmah na porodjajnom stolu- da beba osjeti majcin miris- ali kod nas to nije praksa) a najoptimalnije je da beba u medjuvremenu ne dobije NISTA. jer je jako bitno da prvo sto udje u njen mali organizam bude majcino mlijeko. Dojiti bebu sto duze i sto cesce. Usporedbe radi- moj je na siki bio skoro 80 % vremena dok sam bila u bolnici.









_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Sta beba "jede" dok mlijeko ne ...
14.4.2009 22:14:54   
Sonja
drage moje bas vam hvala....sad vidim da pitanje i nije tako glupo

nadam se da ce mlijeko krenuti na vrijeme a i ako ne krene valjda ce mi u bolnici reci sta da dajem bebi...

meni je vec u 34.sed.  pocelo malo da curi i par flekica mi bilo
da li to znaci da ce ipak mozda i krenuti na vrijeme user posted image


_____________________________

Adin- 1.5. 2009
07:30h 3500g 55cm
pile moje pametno

Arian- 8.12.2011 - 29.03.2012 :(((
17:00h 4000g 55 cm
Smjesko moj uvijek ces biti moj ponos,moj borac i moja najveca ljubav

Darian 27.05.2013
16:40h 4150g 56cm
Nase sunce

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Sta beba "jede" dok mlijeko ne ...
14.4.2009 22:46:42   
rozi
Sonja, samo imaj cvrstu volju i upornost i uspjeces.  Meni su ti dani bili strasno teski,  mali nije znao jesti( kao vrapce otvori usta i mase glavicom, nije znao vuci) , pa je dobio zutilo i samo spavao, tako da sam jedan sat cijedila mlijeko , drugi sat ga budila,a treci mu davala da jede i sve tako ukrug.  Naravno, prvo probam dojiti, pa ako nakon pola sata -sat ne ide , onda mu dam iscijedjeno. Bila sam grozno iscrpljena.  Nakon 10 -15 dana kada se zutilo pojacalo, sam navijala po noci sat da zvoni svakih 1,5 sat  jer je morao unositi sto vise mlijeka u sebe , a samo je spavao. 

Kod nekog to ide dosta jednostavnije, ali u svakom slucaju vrijedi svakog truda, sika je lijek za sve i za zubice i za grceve , samo zagnjuri glavicu i sve prolazi user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Pile mamino 17.06.2008.

(odgovor članu Sonja)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Sta beba "jede" dok mlijeko ne ...
14.4.2009 22:50:55   
rozi
Zaboravila sam reci da ja namjerno nisam htjela kupiti nikakvo zamjensko mlijeko, iako su mi to mnogi govorili. Bojala sam se da u trenutku umora i slabosti ne popustim , pa mu dam, onda bi on manje bio na siki i samim tim usporio proces stvaranja mlijeka. 

_____________________________

Pile mamino 17.06.2008.

(odgovor članu rozi)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Sta beba "jede" dok mlijeko ne ...
14.4.2009 23:22:58   
Sonja
ja cu biti uporna jer sam dosta informisana o vaznosti majcinog mlijeka...
samo ce mi bit jako zao ako pile majo ne bude znalo da doji...
ali naucit ce ga mama sveuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
user posted image


_____________________________

Adin- 1.5. 2009
07:30h 3500g 55cm
pile moje pametno

Arian- 8.12.2011 - 29.03.2012 :(((
17:00h 4000g 55 cm
Smjesko moj uvijek ces biti moj ponos,moj borac i moja najveca ljubav

Darian 27.05.2013
16:40h 4150g 56cm
Nase sunce

(odgovor članu rozi)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Sta beba "jede" dok mlijeko ne ...
15.4.2009 13:23:25   
boogy woogy
IZVORNA PORUKA: rozi

Zaboravila sam reci da ja namjerno nisam htjela kupiti nikakvo zamjensko mlijeko, iako su mi to mnogi govorili. Bojala sam se da u trenutku umora i slabosti ne popustim , pa mu dam, onda bi on manje bio na siki i samim tim usporio proces stvaranja mlijeka. 


I ja isto sam bila tvrdoglava ko mazga i nisam u kuci imala ni flasice ni AD mlijeka (na uzas sviju iz okoline). Neko ce reci da sam luda ali ja sam tako odlucila i drago mi je sto sam ustrajala u tome. Nije lako bilo, imali smo raznih problema ali hB pa sve prodje. Sonja, za bilo koji problem tu smo iskusne dojilje da ti pomognemo. Zovi, salji PP....u svako doba ce ti neko od nas pomoci!!user posted image

Evo par stvarcica koje bi ipak trebala nabaviti za uspjesan pocetak dojenja:

- pumpicu za izdajanje
- silikonske bradavice
- skoljkice za zracenje bradavica
- kremu za njegu bradavica (ja ti preporucujem Purelan)
- i neizostavni KUPUS u frizideruuser posted image

(odgovor članu rozi)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Sta beba "jede" dok mlijeko ne ...
15.4.2009 13:37:39   
Skvo RR
Ja sam isla na vjezbe za trudnice i bila sam se maximalno pripremila  za dojenje...nisam imala ni flasicu ni hranu u kuci...imala sam Purlan mast za bradavice, chicco pumpicu za izdajanje, grudnjake za dojilje....e ...sada....20 dana po porodu ja nisam imala mlijeka....svaki dan sam patronaznu placala da mi dolazi i da pokusavamo stavljati bebicu da siki...sve je bilo prazno...imala sam 10 ml mlijeka dnevno...izdajalicom sam uspjela izvaditi jer Uma nije htjela da vuce na prazno....
Isto tako Uma je rodjena GLADNA...zasto ovo govorim meni je posteljica zrelost dostiga u 30 sedmici (gr III), vodenjak mi je curio 24h..kada sam je rodila bila je hladna, plava i gladna.....Pedijatar je na pregledu rekao sestrama da je pojacano hrane....
Sta da kazem....to je jedina stvar u kojoj nisam do sada uspjela...bilo mi je mnogo krivo....ali sada poslije malo vise od 6 mjeseci...znam da sam pokusala....
Sta ti je moj savjet....uzasno je  drzati dijete gladno ja sam to uradila na dan kada sam izasla iz bolnice---u 21:oo sam dobila "nervni slom " i MM je otisao u dezurnu apoteku da kupi bocicu i hranu....bas sam imala hormonski ispad, jer sam bacila moj tanjir sa hranom kroz balkon u smislu sta cu ja jesti kada ona ne jede.....mislim ipak da radi tvog mira...mozda da ipak imas u rezervi bocicu i hranu...cisto da znas da imas za svaki slucaj.
SRETNO!

_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 19
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *