|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Zasto u porodilistu daju dohranu?
11.3.2009 11:01:08   
Amrino
Evo nova temica...Ponukalo me pitanje jedne clanice o ovome na jednoj drugoj temi...
Zaista- ZASTO daju bebama nadohranu u porodilistu kada za to nema potrebe?

Jedna od najbitnijih stvari kod dojenja je- zapoceti pravilno!
Cjelokupan "mehanizam" dojenja funkcionise na principu ponude i potraznje- tako da ako beba ne doji- mlijeko ne moze ni na nadodje. Zbog toga je obralozenje "nije nadoslo mlijeko" potpuno besmisleno.
Jos jedna jako bitna cinjenica je ta da se svaka beba rodi sa "zalihom" hranjivih tvari koju je uzela iz posteljice i to joj je dovoljno za narednih 48 sati.
Joj sedna cinjenica- bebe placu! Bebe placu, deru se, vriste jer su upravo dosle na novi svijet. Otrgnute su iz majcine utrobe i jako su preplasene. Po pravilu bi odmah po rodjenju bebu trebalo staviti majci na prsa- da je utjesi i smiri, da upozna njen miris, da osjeti njenu toplinu...i sto prije je staviti da doji. U nasim bolnicama iz ko zna kojih razloga to ne cine...U najboljem slucaju bebu donose majkama nakon dva sata.
U toku ta dva sata sestre i babice naravno da nemaju vremena da nosaju bebice, pricaju im, puste im muziku ili bar CTG- njima jako poznat zvuk kako bi se smirile nego im je najlakse da djeci tutunu flasicu sa AD mlijekom.
To je strasno!!!
Majka i beba samo zbog tog jednog obroka mogu da imaju velike probleme sa dojenjem.
Ne znam kakva je situacija u svim bolnicama ali ja imam velike sumnje u to da su moju bebu nahranili prije nego sto su mi ga donjeli...Kolostrum mi je curkao jos od 6. mjeseca...Stalno sam zapitkivala kada ce mi ga donjeti....a kada su mi ga konacno donjeli- spavao je iducih sat vremena.
Naravno da mi niko nista nije rekao i da me niko nista nije pitao.
Savjet svim buducim porodiljama i dojiljama- naglasite da ne zelite nadohranu!!!

Ovo, naravno, pisem za slucajeve kada je sve uredu i kada nema nekih prepreka za iskljucivo dojenje od prvog dana.



_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010


Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Zasto u porodilistu daju dohranu?
11.3.2009 11:08:21   
bebbe RR
Amrino, ja se potpuno slazem sa tobom. I ja sam naglasila da necu da mojoj bebi daju dohranu, ali vec prvi dan su joj dodali glukozu, a drugi dan dohranu. Kao, bila je sitna, pa nema mjesta rizikovaju da je gladna. I meni je kao i tebi kolostrum curkao vec od sestog mjeseca trudnoce, a na kraju smo, prije nego sto smo presle na samo dojenje, bas puno muke vidjele. 

_____________________________

26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav!
25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Zasto u porodilistu daju dohranu?
11.3.2009 11:08:59   
Nedi
Odlično pitanje, i mene jako zanima zašto je novorodženče staro tri dana  odvojeno od majke i zašto majka ima priliku da vidi svoju bebu svaka tri sata i ako uspije stojeći ili sjedeći na ledenoj plastičnoj stolici uspostaviti dojenje!!! Kakva je to politika bolnice da ako je beba na pedijatriji u inkubatoru mora biti odvojena od majke??? Najlakse je dati flasicu AD mlijeka i bebe ce sutiti!!! Moj malisan kasnije nikad nije htio da doji a moje mlijeko je pio iz flasice samo 3,5 mjeseca dok se nije povuklo user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

24.12.2007.
24.o9.2013.

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Zasto u porodilistu daju dohranu?
11.3.2009 11:23:54   
Lenka
zato sto su user posted image cast izuzecima... ja sam ih pravo napala, kad sam otisla da provirim sina, jer je bio u onom fizioloskom inkubatoru vidim uvalili mu cuclu sa ad mlijekom ili glukozom, kako sam se izderala na one sestre, popiuser posted image , em sam se prirodno porodila, sama ustala nakon sat vrmena iz kreveta, da odem u wc jer Boze one su spavale, nije bilo ni jedne da me podigne ili pomogne, i kad sam trazila dijete dozivila taj sok sa tom nadohranom, jer Boze dragi bebe placu... pa sta treba da rade da igraju monopola... nemam rijeci za nas nemar na klinici sto se tice nekih stvari

(odgovor članu Nedi)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Zasto u porodilistu daju dohranu?
11.3.2009 12:23:20   
salmana
Najprije moram reci da se slazem sa svim napisanim i apsolutno sam za majcino mlijeko ALI - hvala Bogu pa i zamjensko mlijeko postoji jer bi moja beba da ga nije jela umrla od gladi!

Ja sam rodila na carski i pred odlazak u porodiliste se naoruzala znanjem i svim mogucim informacijama o dojenju, i odlucila uraditi sve sto treba (dubiti na glavi ako treba, nespavati nikako...) da osiguram da moje dijete samo i iskljucivo doji (na zahtjev) prvih 6 mjeseci. Pri citanju tih svih podataka uredno sam preskakala ono napisano da je vrlo rijetko (haman pa jedan slucaj na 100) da zena zaista iz nekih opravdanih medicinskih razloga ne moze dojiti. Nije mi naumpalo da se to meni moze desiti. E desilo se!

Ovo pisem jer sam nakon sto nam je dojenje potpuno zakazalo ostala psihicki unistena, a to mi i nije bas trebalo poslje poroda!

Ostala sam sa milion upitnika iznad glave KAKO je to moguce???

Ukratko, nakon sto sam rodila na carski kod mene nije bilo NICEGA! Dakle ko luda sam 5 dana hodala od sestre do sestre, one me stipale za sike (kako to strasno boli) a kolostruma ni kapi! Bez obzira na to bebu sam stavljala na siku (misleci ako beba povuce navuci ce), pumpala pumpicom (naprazno) satima, plakala (to mi je najmanje pomagalo)...

Kad je dosao dan da ja i moja beba idemo kuci otisla do babica da mi kazu koje adaptirano da kupim i koliko mL po obroku da joj dajem user posted image

Zamalo sam pala u ozbiljnu depresiju zbog svega navedenog, ALI mislim da je ipak najvaznije to sto je moja beba hvala Bogu dragom ziva i zdrava! Sve druge upute postujem - nadohranu sam joj pocela po preporuci, ne koristimo hodalice i sl...ali ih ne dozivljavam vise kao sveto slovo!

Neke stvari ipak nisu do nas. Da se razumijemo, i ja bih reagovala bas kao i vi da sam mogla da dojim, a one mi tamo sopaju dijete formulama. Svjedok sam nekoliko majki koje su lezale poslje carskog sa mnom u sobi su zabranile da im nose bebe na hranjenje jer su zeljele iskljucivo da doje i to su i radile. Sestre nisu pravile problem u takvim slucajevima.

Eto, samo da znate da je moguce ne moci dojiti! Na "rodi" su zabranili pricu o adaptiranom mlijeku a moj zakljucak poslje svega je da to nije fer tako postaviti stvari pa nije sve u zivotu crno i bijelo. Ja sam se jako opekla 100% vjerujuci u sve napisano.

Prvo sto su mi rekli je da je moguci razlog neprodukcije mlijeka bio neprolazak bebe kroz porodjajni kanal (carski rez) sto je prvi okidac i signal hipofizi za laktacijski hormon, a drugi okidac je izlazak posteljice (ok to se desilo). Kod mene je najvjerovatnije taj neki kvrc u hormonalnom statusu presudio.

Boze moj, nije do mene! Iako sam u onim momentima (kad se samo sjetimuser posted image ) bila skrhana! Shvaticete me - imala sam osjecaj da sam se od svega sto JA jesam, pretvorila u nefunkcionalne sise!




(odgovor članu Lenka)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Zasto u porodilistu daju dohranu?
11.3.2009 12:33:46   
Amrino
Ovo, naravno, pisem za slucajeve kada je sve uredu i kada nema nekih prepreka za iskljucivo dojenje od prvog dana.


Zato sam ja u temi i napisala ovo gore citirano.
Naravno da mogu postojati prepreke dojenju...zdravstvene, psihicke...a neke zene jednostavno odluce ne dojiti.
Kao sto ti kazes- hvala Bogu pa postoji AD za te slucajeve...nego meni je nekako tuzno sto je porodiliste te medicinsko osoblje koje bi trebali buducim dojiljama biti pomoc u najcescim slucajevima upravo uzrokuju probleme sa dojenjem.
Eto vidis- pa upravo oni trebaju upoznati majke i sa tim situacijama...kada ne dodje do reprodukcije mlijeka zbog carskog reza.
Ovako nam nema drzge nego da same sebe edukujemo i same sebi pomazemo.



_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu salmana)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Zasto u porodilistu daju dohranu?
11.3.2009 12:39:56   
ziki
Vec sam pisala na jednoj temi, Gracanicka bolnica praktikuje, bar je meni bilo tako, beba cim se rodi odmah na grudi, dodir koza o kozu, da se mirisnemo, posle sat vremena na dojku. Babice su nas obilazile svako malo, proveravale kako ide dojenje. Vodili su ga na presvlscenje i da ga pregleda dr, sve ukupno pola sata ostalo smo bili zajedno u krevetu, zagrljeniuser posted image

_____________________________

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Zasto u porodilistu daju dohranu?
11.3.2009 12:47:04   
Anoniman
ja sam pricala sa jednom djevojkom koja je na medicini i ona me upozorila na te probleme vezano za dojenje kad je u pitanju carski rez,mislim sta se tu moze,treba sve malo pozitivnije gledati,najbitnije je da bebac doje na svijet ziv i zdrav,a onda, boze moj, tu smo da ga pazimo i mazimo
jedino me malo zbunjuje cinjenica da pricate o odvojenosti majke i bebe poslije poroda,koliko ja znam, govorim o sarajevu, beba sve vrijeme bude u sobi s majkom do odlaska kuci

(odgovor članu Amrino)
  Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Zasto u porodilistu daju dohranu?
11.3.2009 12:53:41   
Emina*
IZVORNA PORUKA: ziki

Vec sam pisala na jednoj temi, Gracanicka bolnica praktikuje, bar je meni bilo tako, beba cim se rodi odmah na grudi, dodir koza o kozu, da se mirisnemo, posle sat vremena na dojku. Babice su nas obilazile svako malo, proveravale kako ide dojenje. Vodili su ga na presvlscenje i da ga pregleda dr, sve ukupno pola sata ostalo smo bili zajedno u krevetu, zagrljeniuser posted image


I u Sarajevu je ovako, samo kad oni odvedu da presvuku bebu, "usput" mu daju dohrane...


_____________________________

Bakir
20.04.2008.

(odgovor članu ziki)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Zasto u porodilistu daju dohranu?
11.3.2009 12:55:38   
Amrino
ziki- to u Gracanici je super! Svaka cast za osoblje!
Sto se Sarajeva tice (koliko sam ja upoznata) i Opce bolnice tice- situacija je slijedeca:
Meni su bebu dali nakon sto su je izvagali, pregledali i ostalo...ali nije bilo dodira kozu na kozu jer sam ja bila u spavacici a on vec umotan u pelenu i to je trajalo par sekundi...Ma samo mi ga je prinjela i otrgnula iz ruke. Mnoge majke koje znam nisu bebu nikako dobile, nisu je cak ni vidjele.
Poslije dva sata- donesu bebu u sobu i dadnu ti je. Ovo je Baby friendly bolnica...a zamislite kako je tek u ostalima.
Sta tamo negdje ta dva sata rade s njima- nemam pojma.


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Zasto u porodilistu daju dohranu?
11.3.2009 12:57:35   
Nedi
Meni u zeničkoj bolnici nisu odmah dali bebu i nismo se omirisali, odmah su ga odnijeli ( kazu zbog teskog poroda mora odmah na kisik i grijanje), a kasnije na pedijatriji ja u sobi za mame a on jednicak sam u inkubatoruuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

24.12.2007.
24.o9.2013.

(odgovor članu Emina*)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Zasto u porodilistu daju dohranu?
11.3.2009 12:58:11   
Emina*
Rade testove....  Beba kad se rodi, 24 sata nakon poroda nije gladna, nego je umorna, napacena, zbunjena i sta sve ne.. Bebi, nakon rodjenja je potrebna paznja i dodir....   Zato i treba vremena da nadodje mlijeko, i svi oni procesi koji se desavaju i kod bebe, i kod majke... Priroda se za sve porbrinula, samo sto ovi u bolnicama to nikad nece da shvate...

_____________________________

Bakir
20.04.2008.

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Zasto u porodilistu daju dohranu?
11.3.2009 13:23:02   
Anushka
U Ze sam imala odlicno iskustvo bar u vezi dojenja, bio carski rez, beba sitna 2250gr i napacena, 24hposlije pocela piti caj i popijem ergometrin - bio pod obavezno i reagujem napadima i zavrsim na soku, a da beba nije ni probala dojiti, 4 dana pumpala na prazno omamljena lijekovima nismo se ni vidjeli (oboje na odvojenim sokovima) on jadnicak nije jeo 4 dana nista, pa dali mu sondu i povrijedili ga, pa povratio prvi obrok AD i onda jeo ko pravi. 6 dan tek pocnemo sa dojenjem i oporavimo se u rekordnom roku, ali kad smo dosli kuci, 48 sati proveo na sisi i izgubio 50 grama (sa 2350 na 2300) i tragedija, ne moze ni vakcinu primiti, i opet vratim 1-2 obroka AD dnevno.. i sad to funkcionise vec 4,5 mjeseca, hvala Bogu, zdrav, raste, napreduje (ima 7kg). Inace u bolnici su ga hranili spricom na moj zahtjev, a davali su mu i glukozu i nije bilo problema sa dojenjem - odmah je skontao iako je dobio priliku tek 6.dan

(odgovor članu Emina*)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Zasto u porodilistu daju dohranu?
11.3.2009 13:57:26   
bebacha
IZVORNA PORUKA: ziki

Vec sam pisala na jednoj temi, Gracanicka bolnica praktikuje, bar je meni bilo tako, beba cim se rodi odmah na grudi, dodir koza o kozu, da se mirisnemo, posle sat vremena na dojku. Babice su nas obilazile svako malo, proveravale kako ide dojenje. Vodili su ga na presvlscenje i da ga pregleda dr, sve ukupno pola sata ostalo smo bili zajedno u krevetu, zagrljeniuser posted image
     



potpisujem.i kod nas bilo isto ovako.Ajla je i plakala jer mi je mlijeko sporije nadolazilo al mi niko nije ni spomenu AD.a ja joj naravno nebi ni dala


_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu ziki)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Zasto u porodilistu daju dohranu?
11.3.2009 15:04:25   
Aminad
Kad sam rodila Merjemu prvo su je izvagali, okupali, izmjerili, obukli itd. i onda mije stavili na stomak da se "upoznamo". Donosili su je svaka 2-3h na dojenje jer tad bebe još nisu bile u sobama s mamama. Ipak sve to nije uticalo na dojenje Merjema je dojila 13mjeseci poslije toga.
Imrana su mi odmah stavili na stomak čim se rodio. Bio je samnom u sobi ali ne znam da li su mu kad ga odnesu davali nešto, vjerovatno jesu.
Burhana su mi isto odmah stavili i sjećam se poslije kad su ga odnijeli sestra mi brisala stomak i onako usput prokomentarisala da je to što briše najljepša krema koju neka majka može dobiti user posted image .
Burhan je stalno dojio i slabo je plakao samo nek mu je dojka u ustima takav je i danasuser posted image .
Cijeli dan je dojio malo spavao 5-10 min. i opet. Kad trebam u kupatilo žurila sam da se što prije vratim, tu noć došla je sestra sa špricom i pita me je li plakao doji li ja kažem doji cijeli dan samo malo odspava i nastavi a ona kaže onda je gladan dajte mi ga da mu malo dam iz šprice pa će lijepo spavati a i vi se odmorite. Uzela ga je ali on je popio samo gutljaj, dva i kaže ona nije on gladan evo neće....user posted image .
I danas 15mjeseci poslije doji, totalni je ovisnikuser posted image .

Puno toga je individualno, mislim na ovo što je salmana pisala, često se dešava da nije do nas ali još češće da je do naše okoline.
Npr. mene žena koja radi u Austriji i završila je njihovu medicinsku višu , ne znam kako se tačno zove, nagovara da ga prestanem dojiti, gotovo je to šta će mu više. Nikako to nisam očekivala od medicinski obrazovane žene user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image .



< Poruku je uredio Aminad -- 11.3.2009 15:16:28 >


_____________________________

Merjema 02.08.2002.
Imran 11.11.2005.
Burhan 27.11.2007.

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Zasto u porodilistu daju dohranu?
11.3.2009 15:46:58   
Suzana
Sinoć sam malo šaltala kanale i naletila na emisiju "Vrijeme je za bebe".
Rodila se bebica i dali je majci a onda je odveli na kupanje... (klasični ritual)
Gledam bebicu, tužna, sama, preplašena, i pomislila sam odmah na svoja dva dječaka - da budem iskrena, kada sam rodila, bila sam dva dana u intenzivnoj, odvojena od njih dvojice, ali nekako... nesvjesna svega što mi se desilo, sretna što je sve prošlo kako treba, što sam rodila dvije zdrave bebe sa lijepom kilažom (bila u trudnoći u brizi koliki će mi biti...)..Uglavnom, ta dva dana se nekako nisam opterećavala, nisam puno razmišljala kako im je, šta jedu... šta znam, u nekom sam behutu bila. Ali kada sam sišla njima, i mlijeko je baš nadošlo i odmah su počeli dojiti. Mak je imao novorođenačku žuticu, pa je bio i mirniji i spavao je, a Edi je dosta i plakao. Uglavnom, u noći, ne znam više ni koliko je sati bilo, 3 h ujutro, sjećam se da sam ih podojila (još uvijek mi je sve kroz maglu, jer sam bila jako iscrpljena, preplavljena i hormonima, ne znam ni sama...) i onda mi je Edi plakao, plakao.. a ja jadna nisam znala da ga trebam staviti na sisu. Ja sam ga mazila i tepala mu, a sada, sa ovim iskustvom, znam da sam ga trebala staviti da doji. Uglavnom, kad sam sinoć vidjela tu preplašenu bebicu, film mi se vratio i na tu noć i neka me tuga uhvati što mi je eto on plakao, a što nisam znala da mu trebam ponovo dati sise...
 
Inače, kad sam sišla na odjeljenje za porodilje, i kada je mlijeko nadošlo, mučili smo se i borili da njih dvojica počnu da doje. Čak sam se i ispumpavala i molila sestre da im ne daju AD, bojala sam se da će možda flašicu sa mojim mlijekom dati nekom drugom jer im nije stalo i jer sam vidjela da su nemarne i da ih boli briga i za nas i za bebe, a da će njima dvojici dati onu jednu flašicu sa AD mlijekom koja kruži okolo, stara, prljava...
 
Ali na svu sreću, sve je to iza nas...
 
Oprostite ako je ovaj post malo konfuzan. user posted image

_____________________________

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

(odgovor članu Aminad)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Zasto u porodilistu daju dohranu?
11.3.2009 16:22:43   
bebbe RR
Zene moje, ja sam imala carski rez i rodila sam u privatnoj bolnici koja izgleda kao hotel, beba je mogla biti uz mene koliko sam ja htjela po danu, a nocu su je odnosili, kao da se mama naspava, i tamo dohranjivali. Meni niko, apsoluto niko nije dosao pomoci oko dojenja. Tek kasnije, kada sam izasla iz bolnice jedna prijateljica, Irkinja, pokazala mi je kako da beba primi bradavicu i onaj dio oko nje, da ne boli, odnosno, da boli manje. A ja sam vec imala smrskane bradavice koje su se oporavljale vise od dva i po mjeseca. Dakle, nije to samo tako kod nas u Bosni. I, znala sam da mlijeko poslije carskog teze nadodje, zato sam i insistirala da beba vuce, ali nepravilno. I, nisam imala taj neki refleks otpustanja mlijeka, a niko od ljekara nije primijetio dok se nije sve upalilo... Da nije bilo ovog foruma i, naravno, podrske MM najdrazeg na svijetu, odustala bi, i to ne jednom. A beskonacno, beskonacno mi je drago da nisam!


_____________________________

26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav!
25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Zasto u porodilistu daju dohranu?
11.3.2009 16:42:07   
Anoniman
svaka čast draga moja bebbe!user posted image
Mojoj su također dali da jede, pa kad su mi je donijeli beba sva ubljuvana i isproljevana onim mlijekom. Ja ispočetka nisam imala mlijeka i samo sam je stavljala, ona je savršeno vukla, a ja sam se malo smiješno osjećala kao da je bezveze držim i kao da vuče naprazno jer sam očekivala da će to sada početi teći kada povuče, i tada mi je došla jedna sestra koja mi je ulila beskrajnu nadu, stisnula mi je dojku i rekla, ma kako nemate, vidite da imate, iako je to bio kolostrum.
Istu večer je beba ludila od tog mlijeka i toga kako joj je palo na stomak. Tada je jedna od tih istih što bebama daje to mlijeko došla do mene sjela na krevet i masirala bebu, jer mene su više i grudi i sve boljelo, i rekla mi: ma bebama se daje ovo mlijeko onda kad im je najpotrebniji majčin kolostrum da im obloži i pročisti crijeva, ovo je prejako za njihov želudac, nije ni čudo da kasnije imaju problema ljudi, a kod beba je želudac tako osjetljiv kad se rode da kad ih jače pomjerite on se digne, a kamoli šta drugo!
Ja sam je začuđeno gledala i pitala se u sebi, pa zašto onda dajete, ali nisam ništa rekla. 

(odgovor članu bebbe RR)
  Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Zasto u porodilistu daju dohranu?
11.3.2009 16:54:42   
jasmina_mm
moj sin je pio AD prvih pet dana jer sam ja bila prvo odvojena od njega (intenzivna) gdje su mi ga donosili samo ujutro i navece po minutu i jer sam rodila na carski i bila toliko lose da sam mislila da necu prezivjetiuser posted image . Tek kada sam dobila dozu krvi mlijeko mi je nadoslo i peti dan po porodu ja sam podojila svoje dijete. HB nasla se jedna divna med sestra kojoj nikada necu moci dovoljno zahvaliti koja mi je razbila sve kvrzice koja se borila sat vremena da istisne bar 5ml kolostruma da mi moje dijete to popilo. Ista ta sestra me pripazila jer je vidjela da sam primila krv i rekla da ce mi mlijeko strasno nadoci sto se i desilo jer sam navece dobila temperaturu preko 40 i pocela buncati. Ona je svu noc stavljala obloge i kupus meni na grudi da bih bar malo sebi dosla. Ona je pomogla mom djetetu da primi bradavicu u usta i pokazala mi sta i kako trebam raditi. Hvala joj na svemu i na onih nekoliko kapi kolostruma sto se jadna borila da bi moje dijete popilo, a i AD mi je puno znacilo jer nisam od iscrpljenosti mogla ni primiti dijete a kamo li dojiti
malo je mozda off topic, ali morala sam ovo reci
nisam za da zene koje rode bez komplikacija da im se djeci daje AD ali u svsakom slucaju treba se naoruzati znanjem i striktno naglasiti jer takva promjena ne moze se preko noci desiti...

_____________________________

dusha mamina 11.10.2007.

upravo zato sto je tako topao, osmjeh je ljepsi od bilo kojeg cvijeta na svijetu....

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Zasto u porodilistu daju dohranu?
11.3.2009 17:08:50   
remzy
e drage moje evo i mene na ovu temu
ja sam imala tri poroda i bebe su bile (neke hanume vec znaju)
Lamija 4,8kg i 58cm                                                                                   
Fatih      5kg  i 59 cm                                                                                   
Ambera 4,6kg i 56cm
sve tri bebe sam rodila normalnim putem
-kod prvog poroda sam se dosta napatila(16h trajao porod)i bebu mi nisu odmah donijeli ,vec kroz 9h ,valjda zato sto smo imali tezak porod
-i drugi mi je porod bio tezak ali je trajao krace ,oko12h,i tad je beba bila duze od 7h kod njih
-e kad sam se zadnji put porodila ,porod je trajao svega mozda 1h,e tad su mi bebu donijeli kroz 3h
a sve tri bebe su isle na dohranu i kad sam ih ja prvi put pitala zasto to ,oni mi rekose da su bebe krupne i da su naucile u stomaku jos da non-stop jedu, pa ih moraju prehranjivati dok mlijeko ne nadode i da ne izgube brzo na kilazi,jer nije dobro....
meni su bar tako rekli za to prehranjivanje,
i da sve tri poroda sam imala u vojnoj bolnici ,a sad je to za one koje neznaju -Abdulah Nakas bolnica i meni su kod njih uslovi extra i zadovoljavajuci po dvije pacijentice u sobi ,fiksni telefon,svaka soba ima svoje kupatilo,sto je najbitnije cisto sve i uredno.....


_____________________________

Lamija 07.08.2002god
Fatih 07.02.2006god
Ambera 12.08.2008god

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Zasto u porodilistu daju dohranu?
11.3.2009 17:10:21   
hanabanana
IZVORNA PORUKA: Amrino RR

Majka i beba samo zbog tog jednog obroka mogu da imaju velike probleme sa dojenjem.



Ma nije baš kraj svijeta ako dijete nadohrane u bolnici. Bitno je što majka želi. Žene poslije carskog reza ni ne mogu doći do bebice prvih 12 sati, neka čak ostanu na intenzivnoj čak 24 sata.

Opet ove druge koje rode normalno, odmah ujutro idu kući, dakle ne budu čak ni 24 sata u bolnicu, osim ako ne rode iza ponoći. ( ja sam rodila Hanu u 22.25. a sutra u 10.00. bile smo kući )
Nju su mi odmah stavili na prsa, čim su je izvadili. Ne okupano, slipavu, bijelu...ništa ljepše u životu nisam vidjela. Rodila sam je za manje od sat vremena. Sutra smo bile kući, i dojenje nam nije uspjelo. Hana je odrasla na adapitranom.

Mladju sam vidjela tek sutra u 06.00., rodila je carskim rezom u 20.00. dan ranije. Sa intenzivne sišla u 12.00. a nju donijeli u 15.00. Helem, skoro 24 sata.
Rodjena carskim rezom, i uspješno doji već 11-ti mjesec.

Nema pravila. I nju su nadohranjivali u bolnici, vjerujem da jesu. ALi ne bojte se, ne hrane oni djecu onoliko koliko mi mislimo. Ja valjda znam koliko dijetetu koje je rodjeno treba da popije 30 ml adaptiranog. One odnesu i vrate dijete za 5 minuta, nahranjeno i presvućeno. Aha, šta ima.

Razlika je samo što sam ja ovaj put bila pametnija, što sam sve tudje savjete odcvikala, što sam se sama educirala ( što sam Hanom nisam ), i što sam ponukala carskim rezom vidjela da dijete ne umre ako ne jede bocu odmah nego vuče u prazno.

Najviše je do žene i njenog stava i upučenosti.

Naravno, uvijek postoje granične situacije kada dojenje ne može uspjeti.

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Zasto u porodilistu daju dohranu?
11.3.2009 17:15:57   
žana o8
Ja sam rodila na c.r . i prva 3 dana nisam imala mlijeka, pa šta bih joj drugo davali nego AD mlijeko. Neznam šta je tu čudno?! I ja sam je držala na grudima non-stop , ali ne da bi djete nešto vuklo, jer mlijeko još nije nadošlo, nego da bi osjetila moj dodir mirs, moju kožu, i da bi se otpustio refleks dojenja . Ali činjenica je da žene koje rode na c.r. nemaju odmah mlijeka. I to nije smetalo da kada mi je nadošlo mlijeko 4.dan , nastavi normalno dojiti.

_____________________________

nestašni smo strašno, uh, uh, bilo je po guzi

(odgovor članu jasmina_mm)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Zasto u porodilistu daju dohranu?
11.3.2009 17:20:16   
andji
Vec sam pisala na jednoj temi, Gracanicka bolnica praktikuje, bar je meni bilo tako, beba cim se rodi odmah na grudi, dodir koza o kozu, da se mirisnemo, posle sat vremena na dojku. Babice su nas obilazile svako malo, proveravale kako ide dojenje. Vodili su ga na presvlscenje i da ga pregleda dr, sve ukupno pola sata ostalo smo bili zajedno u krevetu, zagrljeniuser posted image

Isto ovako je i kod nas u Doboju,bar kod mene je bilo...mada sam se ja napatila sa dojenjem,no svejedno,on je meni zdrav da zdraviji ne može biti!!!


_____________________________

E ne trebate više glasati ni na jednom takmičenju,konačno,zar ne???!

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Zasto u porodilistu daju dohranu?
11.3.2009 17:33:11   
adannn

E ja sam svoju mrvicu rodila na vakuum i bio je težak porod...pred kraj nisu čuli ni njene otkucaje srca i morali su je reanimirati kada je izašla....Okupali su je itd.i kroz 5 min je stavili meni na na grudi sekundicu samo da je vidim i odmah je odnijeli...Ja sam bila presretna jer mi je beba živa jer sam mislila da je gotovo.Zatim sam 4 sata ležala na hodniku i odvezli su me u sobu gdje sam bila sama i tu sam se dokopala soka i mislim da sam litar soka popila tu noć...Kkao god bilo bebu su mi donijeli ujutro oko 11 a porod je bio naveče u 20h i 30min...znači 14h ja svoju bebu nisam vidjela i neznam dali su joj šta davali,najvjerovatnije da jesu...pošto ona nikako nije htjela da doji a ja nisam imala mlijeka ja sam njih molila da joj daju AD...možda to nekima zvuči čudno ali meni je tada posle svega bilo do toga da ona nije gladna a bila je...Nažalost i dojila sam samo 2 mjeseca a svim silama sam se trudila da to uspije,,,


_____________________________

Nejra 28.02.2008



(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Zasto u porodilistu daju dohranu?
12.3.2009 0:46:52   
lejlašh
I ja sam rodila na c.r., mjesec prije termin, u 23h, beba mi je donesena samo ujutro da je vidim, i opet su je odnijeli u inkubator, gdje je bila narednih 5 dana. S vremena na vrijeme su je donosili da probamo s dojenjem, ali je zbog žutice i male porođajne težine bila uspavana, pa nam nije baš uspijevalo. U bolnici smo bile 7 dana, za to vrijeme je pravo dojila samo jednom, i to je baš krvnički povukla, a u međuvremenu - ja sam izmuzala pumpicom mlijeko i to su joj davali nazogastričnom sondom, naravno kad je malo ojačala - davali su joj i AD mlijeko, sve preko sonde. Probali su i flašicu, tek toliko da vide da li ima razvijen refleks sisanja, kažu bilo je OK.
Kad sam krenula kući- vjerujte da me bilo strah da mi beba ne umre od gladi, kako ću ja to sada sama, kako ću je probuditi, pravilno nahraniti, ali mi nije na pamet palo da kupim AD mlijeko.
Taj dan i noć neko je stalno bio uz mene )MM, seka, mama, svekriva), vukli su je za nogicu jer se često uspavljivala na dojci, svi smo se trudili maximalno. Sljedeće jutro - kao da je ono mlijeko povratilo u život - moja mrvica je živnula, sama se budila svaka 2h, plakala sve jače ( i sada ima jako dobro razvijena pluća user posted image ) i ostala je mali mamin ovisnik i sisavac. Sad samo kaže NJAM, NJAM i DAJ i digne majicu.......

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Merjem, 11.11.2007.
mamina sultanija
Arman, 23.07.2010.
mamin pasha

(odgovor članu adannn)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *