|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   kvrzica na grudima, samopregled dojke
20.6.2010 22:38:09   
Alisa.
moja najbolja prijateljica,koja ima 30 godina,i ima jedno dijete od 4 godine,a sada je ponovo trudna.Je napipala kvrzicu na lijevoj sisi.Kvrzica je velicine graska,pa i manja.Znam da ce svi reci da ode lijecniku.Naravno i ja sam joj to odmah rekla.Ali me interesuje jel neko od vas,ili vasih bliznjih imao takvu situaciju i imate li neki savjet za nju.

< Poruku je uredio acudesa RR -- 20.6.2010 23:54:03 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: kvrzica na grudima, samopregled dojke
20.6.2010 22:42:22   
aida.
Ako je trudna onda je moguce da se zlijezde "pripremaju" i ne mora da znaci nista opasno, ali kao sto si i sama rekla najbolje je da ode lijecniku... A iskustva hB s tim nemam osim uobicajenih promjena na dojkama u tijeku trudnoce...

< Poruku je uredio acudesa RR -- 20.6.2010 23:54:24 >


_____________________________

14.03.2010. :-) Erol

(odgovor članu Alisa.)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: kvrzica na grudima, samopregled dojke
20.6.2010 22:52:37   
anidla
ja sam imala puno tih kvrzica (bar sam ja tako mislila) u trudnoci...bila sam kod doktora i bilo je do trudnoce, sve se povuklo poslije...

ali, kao sto rekoh ja sam isla doktoru, pa savjetovala bih i njoj!

< Poruku je uredio acudesa RR -- 20.6.2010 23:54:38 >


_____________________________

You may only be a person in this world, but for someone, you are the world ¦ ¦ ¦

09.11.2009 :) Noa



07.01. prohodali :)

(odgovor članu Alisa.)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: kvrzica na grudima, samopregled dojke
20.6.2010 23:26:52   
acudesa
članak vezan sa samopregled dojke, Vaše zdravlje

Svaka bi žena trebala znati točan raspored struktura u dojkama i dobro upoznati sve kvržice kako bi među njima mogla napipati svaku novu promjenu


Samopregled dojki neosporno je važan dio zdravstvenog odgoja i kulture žena, a uloga u ranom otkrivanju promjena u dojkama nepobitno velika. Na žalost, ta je metoda u našoj praksi zanemarena. Iako se spominje u nacionalnim programima prevencije, često susreće kao preporuka u ultrazvučnim i mamografskim nalazima i obrađuje u većini ženskih časopisa, rijetki su liječnici koji svoje znanje žele podijeliti s pukom i u praksi poučavaju žene o tome kako treba izgledati samopregled. Specijalisti nemaju vremena, a liječnicima opće prakse puno je lakše napisati specijalističku uputnicu nego se baviti poslom za koji unaprijed znaju da je najčešće izgubljeno vrijeme. Naime, mnoge žene već na spomen samopregleda reagiraju negativistički u stilu "...ne dao mi Bog da si nešto napipam". Razlozi su prije svega loša informiranost, neznanje i strah. Sigurno je da ni jednoj ženi Bog neće "poslati" rak, nego upravo suprotno. Pomoći će joj da svaku promjenu napipa što manju, a u slučaju da je posrijedi rak, ranim otkrivanjem povećati njezine izglede u borbi s tom opakom bolešću. Zato moram reći: "Dao vam Bog da sve promjene napipate što manje jer su vam tada izgledi u borbi s karcinomom puno veći".
Ako samopregled nije sistematičan i redovit, sitna promjena ne može se napipati. Zato je potrebno na jednostavan i razumljiv način objasniti ženama kada, što i kako treba raditi, te što se može i treba očekivati. Palpatorne karakteristike pojedinih promjena u dojkama trebali bi ocjenjivati isključivo liječnici, a ne pacijenti nakon ovog ili nekoga sličnog teksta, zbog velike mogućnosti pogrešaka.
Samopregled nije zamjena za specijalistički pregled, mamografiju ili UZV dojki nego odlična nadopuna tim pregledima koje treba provoditi redovito, a koji nisu svemogući. Naime, vremenski intervali između pojedinih pregleda obično su od nekoliko mjeseci do dvije godine, a što će se u pojedinom organu (ne samo u dojkama), koji je u trenutku pretrage pokazao uredan nalaz, vidjeti za šest, osam ili deset__ mjeseci nitko sa sigurnošću ne može predvidjeti.
Naučiti i zapamtiti strukturu dojke
Dojke su organ građen od žlijezda s nizom izvodnih kanala, od masnog tkiva, veziva i ligamenata, individualno prisutnih u različitim omjerima. Dakle, riječ je o strukturama koje uvijek stvaraju različite, veće ili manje, tvrđe ili mekše kvržice dostupne pipanjem. Žljezdane strukture jako su ovisne o hormonalnom statusu te se mijenjaju tijekom menstrualnog ciklusa (ili uz nadomjesnu hormonalnu terapiju), pa su kod većine žena puno istaknutije uoči menstruacije. Kvržice se, dakle, mijenjaju ovisno o hormonalnom statusu, što je posve prirodno. Zato je neobično važno da se samopregled uvijek provodi u istoj fazi ciklusa, pred kraj ili neposredno poslije menstruacije, u fazi kada se dojke opuste. Kod nekih je žena to već treći dan ciklusa, kod drugih sedmi ili osmi. Ni kod iste žene to ne mora uvijek biti u istom danu ciklusa, kao što ni dojke nisu uvijek jednako napete uoči menstruacije.
Svaka žena može sama najbolje ocijeniti trenutak kada se dojke opuste i tako ih pipati u idealnom trenutku. Kod nekih žena razlika je u strukturi dojki prije i poslije menstruacije tolika da tvrde kako se toliko mijenja da je nikako ne mogu zapamtiti. Ali ako se pipaju uvijek u istom, pravom terminu, vremenom će uočiti da je najveći dio kvržica stalnog rasporeda i iste strukture. Svaka je žena kod pipanja u velikoj prednosti pred liječnikom jer jedino ona stvarno osjeća svoju dojku i u dubini, dok je liječnik pipa i osjeća samo izvana. Razmislite o tome!
Bit samopregleda je zapamtiti strukturu svoje dojke. Upornim pipanjem i pretraživanjem dojki svaka žena treba postići da zna točan raspored svih struktura u njima, da dobro upozna sve kvržice kako bi među njima mogla napipati svaku novu promjenu. Iako većina novih promjena, srećom, nije karcinom nego najčešće cista ili drugi oblici mastopatije, svaka novootkrivena promjena zahtijeva daljnju specijalističku obradu (UZV, mamografija, citopunkcija...). Dakle, od žena se očekuje da same napipaju svaku novu promjenu te da o tome odmah obavijeste svog liječnika koji će odlučiti o daljnjem postupku.
Kako napraviti dobar samopregled
Samopregled - Sastoji se od nekoliko dijelova. Pritom ne treba žuriti nego odvojiti deset__ak minuta za sebe i sve potrebno učiniti polako i precizno.








  1. Inspekcija - Najprije treba dobro pogledati dojke u ogledalu - izgled kože i bradavica, pomičnost dojki pri podizanju obiju ruku, posebno pomičnost i izgled kože kada pojedinu dojku pomičemo u raznim smjerovima. Kod pregleda desne dojke desna je ruka podignuta iznad glave, a lijevom, koja je postavljena iznad bradavice da ne zaklonimo kožu od pogleda, pomičemo donje dijelove desne dojke u raznim smjerovima i pratimo hoće li se bilo gdje na koži pokazati nekakva promjena, postoji li nešto što povlači ili gura dojku ili kožu i napinje li se kože preko nečega. Istu radnju zatim ponovimo s lijevom dojkom.
  2. Palpacija - Drugi je dio samopregleda pipanje dojki. Često me pitaju je li bolji palpatorni pregled dojki sjedeći ili ležeći, a moj je odgovor uvijek isti: dojke treba pipati i sjedeći i ležeći, jer se neke promjene bolje uočavaju sjedeći, a druge ležeći. Pipati se na dva načina uvijek je sigurnije nego samo na jedan.
    Osnovno je pravilo da desna ruka uvijek pipa lijevu dojku, a lijeva ruka desnu. Pritom je jako važno spojiti jagodice dva ili još bolje tri prsta kako bi povećali površinu pipanja i izbjegli mogućnost da male kvržice "pobjegnu" pred (raširenim) prstima. Iznimno je važno maksimalno poboljšati kontakt između prstiju i kože na dojci, i to tako da se nikada ne pipa na suho nego je obvezno, ako ste u kadi, dojke nasapunati ili namazati gelom za kupanje, a izvan kade namazati ih nekim mlijekom ili uljem za tijelo. Pokušajte!
    Kod sjedećeg (ili stojećeg) pregleda uobičajeno je da se pri samopregledu desne dojke desna ruka najprije postavi bočno uz tijelo, a nakon toga se podigne iznad glave kako bi se i dojka podigla, eventualne kvržice pomaknule i tako postale bolje pipljive.
  3. Kopiranje - Samopregled je dobro dopuniti i kopiranjem pregleda na način kako radi većina liječnika. Mi nastojimo dojku pipati tako što pojedine dijelove uhvatimo između jagodica prstiju dvije ruke od kojih jedna (gornja) pipa dojku, a druga je s donje strane pridržava kako bi postigli što bolji trodimenzionalni osjet u dubini dojke i bolje ocijenili tvrdoću i pomičnost pojedinih kvržica. U jagodicama prstiju najbolje su razvijena osjetilna tijela, pa strukture položene između jagodica dvije ruke najbolje pipamo. Pokušajte! Nakon pregleda desne dojke ponovite sve ovo s lijevom.

    Kod ležećeg pregleda dojka se raširi, postaje tanja, pa se mnoge strukture lakše pipaju. Još bolji raspored struktura u dojki postižemo podizanjem odgovarajuće ruke iznad glave. Na taj način dobiva se raspored struktura koji je više-manje stalno isti i koji se godinama ne mijenja, pa zato omogućuje lakše pamćenje položaja i veličine različitih struktura. Pregled pokušavamo poboljšati tako što dojku podijelimo na četvrtine (kvadrante) vukući okomice kroz bradavicu, pa tako razlikujemo gornji unutarnji, gornji vanjski, donji unutarnji i donji vanjski kvadrant. Važno je na kvadrante gledati kao na police u ormaru: puno ćete bolje pospremiti ormar ako spremate policu po policu, a ne sve odjednom, a i lakše je zapamtiti gdje što stoji. Ne žurite nego svaku četvrtinu dojke precizno i temeljito opipajte, a tek nakon pregleda svih kvadranata opipajte cijelu dojku, i to u smjeru kazaljke na satu i u suprotnom smjeru. Zašto? Žljezdani kanali iz svih dijelova dojke usmjereni su prema bradavici, dakle međusobno su postavljeni u različitim smjerovima, a žljezdani režnjevi postavljeni su oko tih kanala. Zato jedan smjer nikako nije dovoljan da bi ovako različito raspoređene strukture dobro opipali, osjetili i zapamtili njihov trodimenzionalni raspored. Upravo je to razlog zašto svaki dio dojke morate pipati iz najmanje dva, a još bolje iz što više smjerova kao bi vam svaka struktura došla pod prste iz što više smjerova.
    Postoji štos kako još više poboljšati osjet u jagodicama prstiju, a temelji se na fiziologiji. S obzirom na to da živac koji vodi osjet iz jagodica prstiju istodobno kontrolira i pokrete, ako na neki način isključimo pokret u prstima, osjet će automatski biti finiji i bolji. Primjerice, kada sviramo klavir, teško ćemo nešto fino pipati na tipkama, ali ako spojimo jagodice i ukočimo prste, a pokrete izvodimo iz ručnog zgloba, osjet će biti puno finiji i bolji. Pokušajte!
    Osim pregleda obiju dojki, samopregled treba uključiti i palpaciju limfnih čvorova, odnosno kontrolu eventualnog iscjetka iz dojki, dva naizgled jednostavna dijela koji se često ne izvode na pravi način.

Limfni čvorovi - Najveći dio limfe otječe u pazušne jame, ali gornji unutarnji kvadrant drenira se dijelom iza prsne kosti, a dijelom u trokut iznad gornjeg ruba ključne kosti, vrata i ramena (supraklavikularno). Stoga pregled limfnih čvorova mora obuhvatiti pazušnu i supraklavikularnu jamu. Pregled je najbolje raditi prilikom kupanja.
Kod pregleda pazušne jame najprije treba podići ruku iznad glave, nasapunati pazušnu jamu i potom je popipati jagodicama druge ruke. Nakon toga ruku treba spustiti kako bi se opustili mišići prednjeg i stražnjeg dijela pazušne jame, potom jagodicama prstiju ući pod mišiće prednjeg ruba, a jagodicom palca pod mišiće stražnjeg ruba pazušne jame kako bi se opipali svi dijelovi. Ono što tražimo su svi novi čvorovi, bili oni veličine zrna graška ili veći, a svaki novi čvor potrebno je pokazati liječniku. Pregled je korisno raditi redovito jednom tjedno.
Iscjedak iz dojki - Pojava iscjetka moguć je znak ozbiljnih bolesti dojke. Kada je spontan, obostran i mliječan, najčešće je znak hormonalnih poremećaja. Ali, u to se ne treba pouzdati, nego svaku pojavu iscjetka signalizirati liječniku kako bi se napravila osnovna obrada. U sklopu samopregleda treba povremeno, svakih nekoliko mjeseci, provjeriti postoji li iscjedak. Pritom je potpuno krivo stiskati samo bradavice (žene koje su dulje dojile i imaju veće bradavice često mogu istisnuti minimalnu količinu tekućine zaostale u širim mliječnim kanalima). Potrebno je dva do tri puta stisnuti cijelu dojku pokretima kao kod izdajanja mlijeka, te se u slučaju pojave iscjetka odmah obratiti liječniku.
Za kraj moram još jednom istaknuti da je samopregled dojke nešto što svaka žena može vrlo dobro, kvalitetno i na jednostavan način napraviti, te tako znatno poboljšati šanse za rano otkrivanje svih novotvorina. Svaku novu promjenu treba pokazati liječniku i po potrebi specijalistički obraditi. Pouka kako to što bolje napraviti bila je jedina namjera ovog članka.

< Poruku je uredio acudesa RR -- 20.6.2010 23:54:56 >


_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu anidla)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: kvrzica na grudima, samopregled dojke
20.6.2010 23:28:38   
aida.
acudesa user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio acudesa RR -- 20.6.2010 23:55:17 >


_____________________________

14.03.2010. :-) Erol

(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: kvrzica na grudima, samopregled dojke
20.6.2010 23:30:13   
M kao Mama
Ja idem svako pola godine na pregled, do sada sam išla U skrelićevo, mežutim, zovem već dvije sedmikce i uvijek mi kažu nema dr. nema pregleda do daljnjeg, helem ja njima kažem da sam u ruzičnoj grupi i ako ne mogu već da mi obezbijede pregled, da mi kažu dge dalje da idem, ni to ne znaju, da bi mi sinoć rodica rekla da ona sutra ide na pregled u sklopu sistemastkog. E, sutra ću da ih nazovem i da im lom napraim, inače s njima sam imala problem i kada sam bila truna i haosa sam im napravila, gore kod njih izgleda jedino vika i galama pali.

< Poruku je uredio acudesa RR -- 20.6.2010 23:55:32 >

(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: kvrzica na grudima, samopregled dojke
20.6.2010 23:34:42   
acudesa
evo i VIDEO (DETALJAN)
ako video ne bude radio ukucajte
youtube
pa, samopregled dojke

< Poruku je uredio acudesa RR -- 21.6.2010 18:30:39 >


_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu aida.)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: kvrzica na grudima, samopregled dojke
20.12.2010 14:36:59   
Lulu_08
Interesuje me da li je neka od vas imala iskustva (ili čula od nekoga za isto) sa promjenama na dojki. Konkretno govoreći interesuje me promjena u vidu iscjedka (čak i više od godinu dana nakon prestanka dojenja) i u vidu "prištića" na dojci (dvije bjelkaste tačkice na strani bradavice) ?

_____________________________

25.04.2008. Princeza Mjeseca Luna je obasjala nas zivot!
09.07.2012. Mala Kraljica Lorena je upotpunila sve!

(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: kvrzica na grudima, samopregled dojke
28.2.2011 10:31:13   
amy09

jel ima nekoi prijedlog,ko je dobar,najbolji doktor za grudi,sto se tice drzavnih bolnica,i mjesta gdje se ne placa....jel ima neko nekog doktora da mi preporuci da me vodi,i da je jako dobar,hitno mi treba.user posted image

(odgovor članu Lulu_08)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: kvrzica na grudima, samopregled dojke
28.2.2011 10:36:39   
tekja
Jel ti treba radiolog - dobar dijagnosticar ili glandularni hirurg? U cemu je problem...ne kontam kako da te vodi?

_____________________________

Jul 20th

...just because it burns
doesn't mean you're gonna die
you gotta get up and try try try!

(odgovor članu amy09)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: kvrzica na grudima, samopregled dojke
28.2.2011 10:38:08   
tekja
amy09, imam iskustva, nazalost, pa mozes i na PPuser posted image

_____________________________

Jul 20th

...just because it burns
doesn't mean you're gonna die
you gotta get up and try try try!

(odgovor članu tekja)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: kvrzica na grudima, samopregled dojke
28.2.2011 10:38:36   
Lulu_08
Ja sam zbog nesigurnosti radila manuelni pregled kod doktorice Balić u Tz. Uz to i pregled hormona, ustanovila je da nema potrebe za UZV ili mamografijom, radi se o neispražnjenim mliječnim žlijezdama a iz nekog razloga ni laktacija nije prestala.

_____________________________

25.04.2008. Princeza Mjeseca Luna je obasjala nas zivot!
09.07.2012. Mala Kraljica Lorena je upotpunila sve!

(odgovor članu tekja)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: kvrzica na grudima, samopregled dojke
28.2.2011 10:38:52   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: amy09


jel ima nekoi prijedlog,ko je dobar,najbolji doktor za grudi,sto se tice drzavnih bolnica,i mjesta gdje se ne placa....jel ima neko nekog doktora da mi preporuci da me vodi,i da je jako dobar,hitno mi treba.user posted image
amy...ako ti se niko ne javi na ovoj temi kontaktiraj UG renesansa http://www.renesansa.com.ba/05javkamp/jkamp.htm

(odgovor članu amy09)
  Neposredna veza do poruke: 13
   RE: kvrzica na grudima, samopregled dojke
9.4.2012 16:33:05   
honey bunny
Drage moje, evo čitam vaše postove i ne mogu da se pronađem u njima, pa da vas pitam :) Ispod lijeve ruke u pazušnoj jamici mi se pojavila jako bolna kvržica, to je treći put da mi se dešava. Prva 2 put je bilo od grdnjaka, bar sam ja tako mislila, međutim danas mi se pojavilo opet, a nisam nosila grudnjak. Užasno boli, ne smijem ni dodinuti :( Jeste li imale sličnih problema, i kome bih trebala otići na pregled? Inače sam iz Gračanice, pa ako neko zna kome da odem....btw, dojim ako to ima kakve veze :) Puno vam hvala :)

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: kvrzica na grudima, samopregled dojke
9.4.2012 16:37:22   
bebacha
ima veze sto dojis al opet bolje da uradis ultrazvuk dojke.saljem ti podatke na pp

_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu honey bunny)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: kvrzica na grudima, samopregled dojke
9.4.2012 16:55:35   
DM

IZVORNA PORUKA: honey bunny

Drage moje, evo čitam vaše postove i ne mogu da se pronađem u njima, pa da vas pitam :) Ispod lijeve ruke u pazušnoj jamici mi se pojavila jako bolna kvržica, to je treći put da mi se dešava. Prva 2 put je bilo od grdnjaka, bar sam ja tako mislila, međutim danas mi se pojavilo opet, a nisam nosila grudnjak. Užasno boli, ne smijem ni dodinuti :( Jeste li imale sličnih problema, i kome bih trebala otići na pregled? Inače sam iz Gračanice, pa ako neko zna kome da odem....btw, dojim ako to ima kakve veze :) Puno vam hvala :)

meni se to dešavalo kod zastoja mlijeka-ne isprazni se kanalić dovoljo-piši na temi problemi sa dojenjem

_____________________________

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

(odgovor članu honey bunny)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: kvrzica na grudima, samopregled dojke
26.7.2012 21:47:32   
sretna sam jako
Dal je neka od vas operirala apsces na dojci, možda pozna nekog da je?? Zanimaju me iskustva! user posted image

(odgovor članu DM)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: kvrzica na grudima, samopregled dojke
27.7.2012 9:55:52   
Graziella
Ako je neko operisao cistu na dojci neka mi pliz javi kako sta,sta treba pripremiti za bolnicu,mislim sta sve ponijeti itd...ceka me to za koji dan

(odgovor članu sretna sam jako)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: kvrzica na grudima, samopregled dojke
27.7.2012 10:19:00   
sretna sam jako
Ja sam ti operirala apsces u prosli cetvrtak. To je kao cir, gnojna cista...a trudn asam i nisu mi smjeli dat anesteziju. Malo lokalne gotov nazivo. Al sam ih ja molila da me kuci puste i jesu. Pet dana sam isla na previjanje, sad se kuci sama previjam. Nalaze mi slali na citologiju to moraju da itvrde kakvog je sadrzaja, a na mikrobiologiju da sastave tabelu koje antibiotike smijem piti. Uglavnom operacija nije nista strasno- a kakva je kod tebe cista? Za bolnicu ne znam- al vjerovatno moras ponijet pidzamu, papuce i higijenske potrepstine:

(odgovor članu Graziella)
Neposredna veza do poruke: 19
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Pelene.
пеперутка16

Kada ste počeli da odbijate svoju bebu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *