|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Kada ste spremne za drugo dijete?

Uredništvo Ringeraja.ba, 19.10.2017
Kada je pravo vrijeme za drugo dijete sa medicinskog gledišta?Kada je pravo vrijeme za drugo dijete sa stajališta roditelja? Kada je pravo vrijeme za drugo dijete sa stajališta starijeg djeteta?
Ključne riječi:

image
/11


Iako je mnogo faktora koji će utjecati na vašu odluku kada poželite drugo dijete, za početak ćemo objasniti koliko je sa medicinske strane potrebno da tijelo žene bude spremno na drugu trudnoću.

Većina liječnika savjetuje pauzu od dvije do tri godine do sljedeće trudnoće, osobito ako se radilo o porodu carskim rezom nakon kojeg je potrebno barem dvije godine kako bi rez na maternici u potpunosti zacijelio.

Nakon poroda carskim rezom se ne preporučuje uzimanje epiduralne anestezije ni lijekova protiv bolova tokom sljedećeg poroda, osobito ako je on nastupio u razmaku kraćem od dvije godine.

Razlog tome je moguće pucanje maternice na mjestu gdje je bio rez, pa je veoma bitno da žena u potpunosti bude svjesna svih bolova tokom poroda kako bi ukoliko dođe do otvaranja maternice koje žena osjeti liječnici mogli intervenirati i odmah obaviti  carski rez kako se nebi u opasnost dovela i majka i dijete.


Za zdravlje drugog djeteta je sigurnije da sa drugom trudnoćom pričekate barem dvije godine jer je upravo toliko potrebno da bi se protok krvi u maternici vratio na razinu prije trudnoće.


Ponovljena trudnoća u periodu manjem od dvije godine može dovesti do nedohranjenosti vaše bebe i preuranjenog poroda. Rizik je veći što je kraći period između dvije trudnoće.

Mnogo je  faktora koji odlučuju o trenutku kada ćete biti spremni za drugo dijete. Uz vašu najveću želju za drugim djetetom uzmite u obzir vaš stil života, jeste li spremni na promjene koje dolaze sa još jednim djetetom. Veoma je bitna i financijska situacija obitelji jer nažalost neograničena ljubav neće biti dovoljna da prehranite svoje dijete i pružite mu sve što ono zaslužuje. Ako ste se dosada vratili na posao bitan faktor je koliko ste zadovoljni svojim poslovnim životom i jeste li vezani određenim projektima trenutno koje ne biste željeli ostaviti nedovršene ukoliko zatrudnite.


Kada je pravo vrijeme za drugo dijete sa stajališta roditelja?

 

Kao što znate, novi maleni član obitelji zahtijeva vašu potpunu pažnju, pa bi prednost svakako bila da vaše starije dijete samo spava, ne nosi pelene i razumije što znači dolazak novog člana u vašu malu obitelj. Kako se posljednjih godina većina obitelji susreće sa težom financijskom situacijom, nerijetko je da planiraju trudnoću kako bi dijete bilo rođeno približno kada i prethodno kako bi mogli iskoristiti sezonsku odjeću za dijete. Upravo iz tog razloga je sigurnije kupovati odjeću neutralnih boja ako ju planirate više puta koristiti.

Svakako uzmite u obzir vaše godine. Znamo da s godina plodnost opada i to osjetno nakon 35. godine starosti žene. Naravno, mnogo je žena koje uspiju zatrudnjeti i nakon 40. godine, no imajte na umu ako ste prošli 35. da bi trebali polako pripremati teritorij ako želite još djece.


Kada je pravo vrijeme za drugo dijete sa stajališta starijeg djeteta?


Ukoliko se odlučite na maleni razmak između prvog i drugog djeteta prednost bi mogla biti to što će se moći uskoro zajedno igrati i provoditi vrijeme i samim time biti veoma bliski. Pritom treba imati na umu da će to vjerojatno s druge strane biti veoma naporno jer oboje malene djece zahtjeva puno roditeljske pažnje. Ukoliko je prvo dijete starije od četiri godine, već će moći razumjeti što znači imati malenog brata ili sestru, mnogoj djeci je zanimljivo ukoliko ih zamolite da vam pomognu pri presvlačenju, hranjenju ili uspavljivanju jer će se osjećati važni i zreliji. S druge strane su veće šanse da će veće dijete i jasnije pokazivati ljubomoru ukoliko nebude u svakom trenu imalo vašu potpunu pažnju.

Ako starosna razlika između djece bude velika, biti će vam lakše u toj mjeri što starije dijete može čuvati mlađe u slučaju neodgodivih obaveza, može se u potpunosti brinuti o djetetu ako je razlika dovoljno velika, no veoma je bitno da ne prenesete prevelik dio tereta na starije dijete. Iako se podrazumijeva da ga i dalje volite i da ćete učiniti sve za njega, svakako mu to dajte do znanja.

 


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Najčešći simptomi trudnoće
Neke žene »znaju« da su trudne od trenutka kad je dijete začeto. Drugim pak trebaju brojni simptomi, brojni pozitivni te...
4
Kako pravilno očitati kućni test za trudnoću
Najranije što možete dobiti pozitivan rezultat na najosjetljivijim testovima na trudnoću jest 7 dana nakon ovulacije.
3
Razvoj i rast bebe praćen 4D ultrazvukom
Pogledajte kako se razvija beba u maminom stomaku. (engleski video)
3
Odlična animacija o trudnoći
Ovu zaista zanimljivu kratku animaciju koja prikazuje trudnoću već je pogledao izuzetno velik broj ljudi. Pogledajte i z...
3






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *