Ringerajin kuvar: Hanady RR
- 500 gr brašna
- 1 jaje
- 50 grama omekšalog putera
- kašika soli
- kašika šećera
- 10 gr germe
- 250 ml toplog mlijeka
- Fil:
- po želji....
- ja sam pravila sa džemom od drenjka koji sma mješala za mljevenim lješnjacima
- Ove kiflice su super kao slane, pomjepate mladi sir i jedno jaje, malo poslite i filujete
- naravno sve opcije slanoga i slatkoga su ptvorene
- premaz:
- 1 jaje
- susam ili lan za posispanje ( mi obično lanom slatke posipamo a susamom slane
- d navednih sastojaka za tjesto, zamjestite glatko tijesto
- ostavite da odstoji dok se ne udupla i izvadite na pobrašnjenu radnu površinu
- razvaljate rukom u dužinu i sjecite nožem ili otkidajte komadiće tjesta iste veličine
- svaki komad napravite u malu lopticu ove veličine
- razvaljajte lopticu u oblik elipse i gornji dio narežite nožem u trakice uske, ovako
- na donji dio elipse stavite fil po želji
- o počnite savijanje kiflice, pristisnite malo prstima dio ispod kojeg je fil i savijte je do kraja
- kiflice redajte u pleh namašćen i prekricen papirom za pečenje
- kiflice premažite razućenim jajetom i pospite susamom ( ili lanom kao ja)
- pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stepeni oko 20 minuta
- ispečene kiflice po želji poprskajte malo vodom sa prtiju, smao nekoliko kapi i pokrijet kuhinjskom krpom 5-6 minuta
- ili natapkajte puterom pa poklopite papirom za pečenje 5-6 minuta
Serviraj uz puno ljubavi i preporuči ovaj recept prijateljima!
Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:
Slični sadržaji, koje čitaju drugi korisnici
medo kiflice
Ringerajin kuvar: gvendolina
4
Američke palačinke
Ringerajin kuvar: Iman 83
3
Punjena jaja
Ringerajin kuvar: Hanady RR
2
Kraljevska jaja
Ringerajin kuvar: Hanady RR
2